5 Ocak 2010

Semih'in Hesabı

Geçen hafta başında yine Semih'e x,y talip haberlerini okuduğumda bir bilen arkadaşa danıştık. Sözleşmesinin sezon sonunda bittiğini biliyordum ama bir sene opsiyonu olduğunu hatırlattı. Fenerbahçe o hakkını daha kullanmamıştı. Normaldir, oyuncunun sözleşmesi biterken değere binmesi için klasik bir menajer oyunudur. Kulübe elinizi çabuk tutun, adam elden gidiyor mesajı yollanır. Sonra ne oldu? Fenerbahçe, opsiyon hakkını kullandı ve Semih'i bir yıllığına daha bağladı. Ardından Semih de avukatı aracılığıyla bu uzatmaya itiraz etti. Aziz Yıldırım gibi bir başkanı çileden çıkartmak için yeterli sebep elbette. Aslında sorulması gereken soru, memlekette neden 5 yıllık sözleşme imzalanmaz. Bu opsiyon denen gariplik nedir? Fenerbahçe, işbilir -futbolcunun moral kondisyonunu dikkate almaz- yöneticisi Şekip Mosturoğlu sayesinde yasal olan hakkını kullanmış. Semih'in kendisine sorması gereken; zamanında bu sözleşmeyi imzalarken ve üzerinde yazan %5 artış şartını kabul ederken aklının nerede olduğu... Şimdi kalkıp mahkemeye gitmek, romantik ülkemde elbette ki Semih'in forma aşkını sorgulatır. Bu meselenin iki tarafı da haklı. Bonservisini sıfırlayıp firar eden futbolculardan ağzı yanan Fenerbahçe, hakkını arıyor, neden 5 yıllık yeni bir sözleşme önermiyorlar asıl sözleşme biterken! Burada da Daum faktörü var elbette. Elinde olsa, yarın sabah biletini keser Semih'in. Lakin eli hiç de o kadar kuvvetli değil. Semih, "artık oynamak istiyorum" diye açıklıyor bu yaptığı çıkışı. Geriye dönüp baktığımızda bu saatten sonra Fenerbahçe'nin banko oynayan golcüsü olma şansı yok. Futbolculuğunu beğenen var, beğenmeyen var. Sorun bu değil. Sorun, Şükrü Saracoğlu'nun değişen tribün profiliyle beraber, sushi yiyip -artık purosunu tüttüremediği için hayıflananan- Beyaz Türk taraftarın, Fenerbahçe'nin 9 numaralı formasını Semih'e -evet işte bu yüzden 23 giyiyor bu adam- yakıştıramaması. Eğri oturalım, doğru konuşalım, Semih'in gol yetisine rağmen o formanın altında bir karizması yok. Tuncay'ınki gibi bir akıl hocası hiç yok. Peki Semih, Türkiye'de iyi para -1.630 m Euro- kazanırken, dışarıda da bu parayı zor bulacakken, neden gitmek ister? Geriye bence tek ihtimal kalıyor. Fatih Tekke, Emre, Nihat gibi ya da Tuncay gibi bedelli askerlik yapmak için. 38'ine kadar kimse ona sülüs kesmezken, 11 yıl kala bu aklına düşer mi? Düştüyse eyvallah, düşmediyse boş yere kızdırmış Aziz Yıldırım'ı. Bedelini öder bir gün...

34 yorum:

Neftçi Cousins dedi ki...

''bedelli askerlik'' gercekten futbolcular icin bir kurtulus yolu.Umarim Semih'e Larisa veya Levadiakos yolu gorunmez.

sembolist dedi ki...

bedelini öder(?) bir gün derken..aklıma Rüştünün dövdürülmesi olayı geldi nedense:)

AiiP dedi ki...

semih'i bende olsam ne yaparsa yapsın 11 oynatmam çünkü bana o güveni, o hissi bir tülü vermedi.. ve yazının en can alıcı noktası son cümle bedelini öder bir gün.. umarım sonu aurelio gib olmaz... bu arada semih 23 giyiyor ;)

mre dedi ki...

Peki daha önce aurelio meselesinde zararlı çıkan fenerbahçe aynı akıbete uğramaz mı? bildiğim kadarıyle uefa-fifa bu tarz opsiyonları pek sallamıyor.

Kemal Mardin dedi ki...

Gerçekten artık futbol oynamak istiyor olamaz mı?

Unknown dedi ki...

Kafalarında binbir türlü hesap var! hangi birine yoralım kendimizi...

JCP dedi ki...

Semih'e suç bulmak bu işten kurtulmanın en kolay yolu.'sözleşmeye imza atarken aklı neredeydi' mantıklı olabilir belki ancak asıl mesele senelerdir sesini çıkarmayan,işini yapan Semih sorun olmuyordu ama sözleşmesinin kendisinden habersiz uzatıldığını öğrenip isyan ettiğinde sorun oldu 'bazı' Fenerbahçelilerce.Takımdaki karaktersiz yabancılar ücretlerini yüzde 100 artırırken,Semih'e yapılan zam 100 milyar bile değil.Para konusunu geçiyorum,belki de Semih'in beklediği sadece bir jesttir sözleşme uzatılırken,ancak vizyonsuz yönetimden bunu beklemek hayal.Belki de Semih'in beklediği sadece hakettiği formayı almaktır,Aziz Yıldırım'ın yarattığı seyirci profilinden bunu düşünmesini beklemek hayal,onlar gelsin yorumlara $emih yazsın...

nikolatesla dedi ki...

Semih Galatasaray'a tam biçilmiş kaftan aslında. Olurda sözleşme sorunu çözülür Galatasaray'a geçerse bakalım bedeli semih mi ödüyor? Aziz! Yıldırım'mı?

Ortega dedi ki...

Semih'e bir türlü Fenerbahçe'nin golcüsü olmayı yakıştıramıyoruz ama Güiza'ya yakıştırıyoruz, yakıştırmak zorunda kalıyoruz. Bu da ülkede ancak Fenerbahçe taraftarının yaşayacağı bir mesele olurdu zaten.

Adsız dedi ki...

saha içindeki yetenekleri (olumlu- olumsuz) bi yana semih, tuncay'ın da gidişinden sonra fener'de kalan nadir fenerlilerden biridir semih, hatta en önemlisidir takım ruhu açısından, kaptandır zira. ayrıca şu an türkiye'de semih gibi bi forvet de yoktur zanndersem, bu sene formsuz olmasına rağmen. o bakımdan semih'in fenerden olası gidşi semihten çok fenere kaybettirecektir bence.

ozzywashere dedi ki...

Yönetimin en azından haber vermesi gerekirdi Semih'e opsiyonu kullanıyoruz diye..Ama Semih'in de şikayet etmesi şaşırtıcı..Hakkını alamamak da bana saçma geliyor alacağı para 1.435 €!!! yedek bir futbolcu için çok iyi bir ücret...
Ama romantik ülkenin romantik taraftarı olarak benim düşüncem,en çok Semih'e yakışıyordu bu takımın santroforluğu ve çoğu Fenerbahçeli için de bu böyledir..Ama gelin görün ki hiç bir teknik direktör de tercih etmemiştir Semih'i...
Yalnız benim bildiğim Fenerbahçe'den ayrılıp da daha büyük başarılara imza atan oyuncu gelmiyor benim aklıma (Anelka hariç) yani Fenerbahçe'den ayrılırsa eğer bedelini daha az ücret kazanarak daha az takım başarısı sağlayarak ve daha fazla sorunla ugrasarak ödeyecektir...
Fenerbahçe ise Semih gibi bir değerini kaybettiği için bir kayıp yaşar ki çok önemli de değildir...Kimler gelip geçiyor klüplerimizden isimlerin ne önemi var...

Büyük Kaptan dedi ki...

semih en iyi dönemlerinde yedek bırakıldı. şimdi moral ve motivasyonunu da kaybetti. kezman ve güiza gibi iki işe yaramaza peygamber sabrı gösteren fenerbahçe iş semihe gelince "o zaten elimin altında" düşüncesiyle hareket etti. üzülerek söylüyorum bu adamın kariyerinde zirve yapmasına en büyük engel fenerbahçe olmuştur.

şimdi ben semihi anlıyorum ve sonuna kadar hak veriyorum. ne kadar para alırsan al, adam yerine konmuyorsan bi yerde canına tak ediyor. avrupada kalbur üstü liglerde oynayabilecek kapasitede olduğunu düşünüyorum semihin..

ayrıca kezman ve güizanın ne kadar karizması varsa o forma altında, semihin de bence eksik kalır bir tarafı yok. sorun 9 veya 23 numara olmasında değil, ama yakıştırılmaması bütün büyük takımlarda mevcut olan yabancı hayranlığı ve günümüz sporcu profili ile epey alakalı..

artık başarılı sporcular aynı zamanda kendilerini çok iyi pazarlamayı biliyor. mutlaka aykırı bir açıklama, bir sansasyon, medyaya bir malzeme üretiyorlar. örnek mourinho, cr, r.carlos, usain bolt, michael phelps.. bu tür insanları medya seviyor, yazıyor, tartışıyor dolayısıyla gündemden düşmüyor, insanların zihninde bir şekilde yer ediyorlar ve "reputation" tavan yapıyor.. sonra benim gariban semihin elbette karizması olmaz, işini ne kadar iyi yaparsa yapsın.. mesela raul gonzalezin neden dünya çapında zirve yapamadığının veya ballon d'or u kazanamadığının nedenlerinden biridir bu..

Hakan dedi ki...

Kezman ve Güiza ya çok para verildiği için -eminim başkan direk böyle söylememiştir ama- oynatıldılar ve maalesef başarısız oldular, bir tane delikanlı da çıkıp fenerbahçe deki en sevdiğim adam olan semihi oynatmadı. İnternetten bulunabilir ama sinirim bozulmasın diye araştırmadım bile, bakın kezman güiza ya kaç para verilmiş kaç dakika oynamış kaç gol atmışlar. Büyük pozisyonların insanları doğru karar veren insanlardır, ister Aragones ister Daum ister ki Zico olsun, sonuç olarak görülüyor ki forvet anlayışlarında yanıldılar.
Ayrıca Fenerbahçe tribünlerinde beyaz Türk, siyah Ganalı felan yoktur, yedek klübesinde cesaretsiz tecrübe vardır, ötesi savunmalara bizde "sallama" denir.

KskHyTr dedi ki...

Semihinde bir palavra olduğu çıktı ortaya açık şeçik...

Donnie Brasco dedi ki...

öncelikle şunu söyleyeyim. Değerlendirmek ne kadar haddime düşer bilmem ama n(e Semih'ten yana ne Semih karşıtı) son derece güzel bir yazı olmuş naçizane teşekkürlerimi sunuyorum Bülent abi.

konuyla ilgili bir kaç kelam edeyim. 2008 yılında Fenerbahçe ile Semih bir anlaşma imzalamıştır ve bu anlaşma 2+1 şeklindedir. Bu +1 şu anlama geliyor; 2. yılın devre arasına kadar, yani 31 Aralık 2008'e kadar, Fenerbahçe Spor Kulübü, Semih Şentürk'ün sözleşmesini 1 sene uzatabilir. Zira opsiyon hakkı tek taraflı olur ve iki taraflı olması yeni sözleşme demektir. Fenerbahçe de bu hakkını kullanmış ve sözleşme gereği de Semih'e %5 zam yapmıştır.Ve bunu kullandığını da Semihin avukatına tebliğ etmiştir ki avukata tebliğ etmeseydi Federasyon sözleşmenin uzatıldığını kabul etmeyecekti. Federasyonun bunu kabul etmesi (bknz TFF.ORG) hukuken Fenerbahçeyi haklı çıkarır. Aurelio konusu ise başka bir konu. Opsiyon konusunda Fifa tam net bir tavır koyamıyor zira federasyondan federasyona değişebiliyor bu konu. Örneğin (yanılıyorsam düzeltin) İspanya opsiyon hakkı diye birşeyi kabul etmezken Almanya ve Türkiye bu hak vardır diyor. Aurelio Betise gidince kolayca Fifadan geçici lisans alınması da bundan. Aurelio Almanyaya gitse olaylar nasıl gelişirdi bilemiyoruz tabi. Ama öte yandan Türkiye Futbol Federasyonun aldığı bir kararı Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı Tahkim Kurulunun geçersiz sayması hukuken şaşılacak, vay anasını denilecek ve incelenmesi gereken bir husustur kanımca.

Neyse Semihe dönersek;
Fenerbahçeli olduğunu resmi sitesinden yüksek perdeli olarak sunan Genç Semih için iki yol vardı yani:
1. Kulüp sözleşmesini uzatmak isteyecek
2. Kulüp bizim çocuğumuzsun ama 18 yaşını geçtin artık kendine yeni bir ev bul diyecek
Kulüp ilk yolu seçerek Fenerbahçeli Semihi Fenerbahçede tutmak istemiştir. Fenerbahçeli Semih Fenerbahçede kalmaktan neden rahatsız ola ki ne? Ya da kulüp bunu yaparak Semih gidecekse dahi bir miktar bonservis almak istiyor. Bunda yanlış olan ne ki? Sonuçta bunun için kulübü eleştirenler daha önce de oyuncuları bol paraya alıyoruz ama adam gibi para kazandırıp giden yok bu nasıl bir yönetim diye isyan etmiyorlar mıydı?

Donnie Brasco dedi ki...

Semihin derdi para olmamalı. Sonuçta sözleşme imzalanırken alacağı parayı biliyordu ve %5 zam yapılmışsa matematiğim beni yanıltmıyorsa önceki aldığı paralardan 1 kuruş 1 lira 1 avro 1 dolar vs dahi olsa fazladır demektir.Öte yandan Galatasarayın kaptanı Arda Semihten daha az para almaktadır bildiğim kadarıyla. Semihin derdinin para olmadığını sonradan öğrendim. Hayır açıklamasından değil. Açıklamasında derdim para değil diyor ama öte yandan ailemi düşünmek zorundayım diyor. Burada bir çelişki var ama neden böyle dediği de sorgulanmalı ve bence anahtar cümle bu. Her neyse benim bildiğim Semih parayı da yedekliği de dert etmiyor sadece Daumun forvet aramasına bozulmuş duyduğuma göre. Ya ne yapacaktı? Örnek; Fenerbahçenin hafta sonu maçı var Eskişehirle kupada. Ve Güiza sakat, Semih cezalı kim oynayacak? Ya da 3 kulvarda da hedefleri olan bir takımın kadrosunda sadece 2 forvet mi olacaktı. Semih futbolu bırakınca inşallah hoca olmaz zira bu basit hesabı bile düşünmemesi çok kötü. Ha sen yedek kalmak istemezsen ona göre çalış forma kap ve sana bu fırsatlar da verildi bu sene. Daum neden Galatasaray gibi önemli derbide iki forvetini birden oynatmadı bir düşün önce. Senin işin çalışmak hakkını bu taraftar da verir hocaların da yönetimin de. Semih gol kralı olduğu sezon hakkı yendi denilebilir ama o sezon Kezman da 12 gol atmıştı ve bence Zico ikisinden de yararlanmasını bildi. Ha dersin ki aldığım maaş az geçinemiyoruz kriz var taksitlerim var kredi kartı borcu geldi elektrik su faturaları yatıcak hanım pazar harcına gidecek vs diyorsan o zaman Aykut veya yönetime bana zam yapın diye istekte bulunacaksın.

Fenerbahçe Yönetimi Semihe sormadan sözleşmeyi uzatmakla ayıp etmiştir ki opsiyon hakkında böyle bir zorunluluk yok avukata/menajere tebliğ yeterlidir. Transfer dönemlerinde ben profesyonel futbolcuyum avukatımla görüşün diyordu futbolcuların ekseriyeti yanılmıyorsam. Öte yandan Fenerbahçe zamanında Semihe sormadan zam da yapmıştır o zaman Semih Fenerbahçeyi bana sormadan zam yaptılar diye şikayet etmemişti. Ve bu kulüpte Gökhan Gönül 2 sene 300 bin avroya oynuyordu. Bu sene sözleşmesi devam ederken yönetim yeni bir sözleşme sunarak Gökhanın daha çok para almasını sağladı. Bunlar da aklımızda bulunsun.

Son olarak tekrarlayayım; Fenerbahçe Semihe (mecburiyeti olmasa da) nezaketen haber vermeliydi bence. Ama bu ne kadar yanlışsa Semihin de kendi kulübünü şikayet etmesi yakışmadı. Ve merak ediyorum Bülent abi siz bu konulara daha vakıfsınız;

Dünyada başka bir kaptan var mı bağlı bulunduğu takımı kaptanıyken dava eden?

Beni asıl üzen bu oldu. Yoksa elbette ki para için oynuyor futbolcular ve 1 alsın 2 alsın buna karışamam ve niye zam istiyor nasıl Fenerli asın kesin diye de linç etmeye kalkışmam

Donnie Brasco dedi ki...

yazı çok uzun olduğu için ve bu kadar uzun bir yazıya izin verilmediği için 2 parçaya bölmek zorunda kaldım. Blog sahibinden ve okuyuculardan özür diliyorum bunun için

Major dedi ki...

santos ve baroni ile 5 yıllık sözleşme yapıldı..

semih'in 23 giymesinin sebei ortega ile olan muhabbetiydi. geçen sezon 9 numara boştu. alsaydı, giyseydi..

konu ile ilgili olarak, kaç futbolcu yedekten girip gol kralı oldu kaç futbolcuya nobetçi golcu dendi. ben semih olsam hep böyle hatırlanmak isterim, ilk 11 de sahaya çıkmak için böyle numaralara başvurmam - ki sanmıyorum asıl sebebin bu olduğunu -

para konusuna gelince bence semih avrupada şuan kazandığı parayı zor bulacağının bilincinde değildir..

BKD. dedi ki...

Semih Şentürk sene sonunda büyük ihtimalle beşiktaş'a imza atacak ve yıllık kazancını 2,5 milyon euro ya çıkaracak.

Sebebi askerlik değil, Beşiktaş'a giderek kazancını neredeyse 2'ye katlayacak olması.

liverpoolandkop dedi ki...

Milli Takıma yabancı bir TD gelecek olduğunu düşünürsek artık Fatih Terim'de olmadığına göre oynamayana forma yok kuralı işleyeceğini düşünerek Milli Takımda oynamak için futbol oynamak istiyor olabilir desem çok mu abartmış olurum =)

Askerlik derdini de şimdi düşüneceğini sanmıyorum tek derdi askerlik olsa Tümer gibi 35 yaşında basar Yunanistan'a gider.

Nerazzurri dedi ki...

''Sorun bu değil. Sorun, Şükrü Saracoğlu'nun değişen tribün profiliyle beraber, sushi yiyip -artık purosunu tüttüremediği için hayıflananan- Beyaz Türk taraftarın, Fenerbahçe'nin 9 numaralı formasını Semih'e -evet işte bu yüzden 23 giyiyor bu adam- yakıştıramaması.''

Kesinlikle katılmıyorum. Elbette bu tip taraftar profili vardır-ki her takımda bu mevcut- Semih bugün GS veya BJK forması giysin ona hayıflanacak taraftar sayısı çok fazla olmaz. Öyle bir durumda Semih bizim gözümüzde. Her hafta Semih kulübedeyken ona yapılan tezahüratlarda bunun göstergesidir.

Sade dedi ki...

çarçur edilmiş futbolcular...

Evrim dedi ki...

Tamamen bilgisizliğimden soruyorum. Tuncay'ın akıl hocası kimdi?

bonaventure dedi ki...

bedelli askerlik türk futbolunu avrupaya açıyor.

bonaventure dedi ki...

yöneticilere de bedelli askerlik getirilsin.

bahadır dedi ki...

1,63M euro iyi para,o paradan daha fazla etmeyeceği de kesin.şansını fazla zorluyor gibi.

cerkez1905 dedi ki...

bence son derece yetersiz ama çok şanslı bir oyuncu..gelmiş geçmiş en kötü yabancı forvetler (büyük paralarla transfer edenleri kastediyorum ) ilk 5 e kesin girecek olan kezman ve guizayı kesemeyen adamdan bahsediyoruz...

birileri bu adama iyi bir forvet olmadığını ve avrupa da kesinlikle oynayamayacagını söylemesi gerekiyor kanımca

varol döken dedi ki...

fenerbahçe semih'in sözleşmesini uzatana kadar sıkıyorsa şerefsiz roberto carlos'a gitme diyeydi...

kimse kimseye masal anlatmasın, bu o bu şu değil adam yerine konmama sorunudur...

ama birini adam yerine koymak için de önce adam olmak gerekir!

not: yemin ediyorum adam değilsin roberto carlos, adam olunmadan futbolcu da olamazsın benim gözümde!

Ömer Şahin dedi ki...

Burada yazan Fenerbahçelileri okuyunca bu adamlar hiç maça gitmiyor izlenimine kapıldım.

Çünkü herhangi bir Fenerbahçe maçına gitseler maça gidip ben ve diğer sushi yiyen beyaz Türk taraftarların ilk onbirde Güizayı görünce kös kös yerine oturup yönetime saydırmaya başladığını ve Semih ne zaman oyuna girse elleri patlayana dek alkışladığını bilirdi.

Semih 2007 Şampionlar ligi, Süper Lig ve Avrupa Şampiyonasında çoktan o gönlümüzdeki 9 numarayı almıştı.

Ama Şampiyonadan beri Semih sapır sapır dökülüyor, bu bir gerçek.

Bu hareketi Fenerbahçelilerin gözünde kendisini bitirmekten başka bir şey yapmadı, kusura bakmasın.

Büyük takımların bayrak adamlığını taşımak kolay değildir, bir Rıza Çalımbay, bir Bülent Korkmaz hatta Semih Şentürk asla mukavele pazarlığı yapmaz, yapmamalıydı.
Futbolun romantik kısmını küçümsüyor olabilirsiniz ama romantikler olmasa bayrak adamlar da olmaz.

Semih'e sarı kırmızılı forma altında başarılar dileriz. Artık Elano'nun mu arkasında bekler Baros'un mu kendisi seçsin...

yustal dedi ki...

abi son zamanlarda türkiye ligine fazla ağırlık verdin gib8eskiye nazaran)... sanki türkiye'ye fazla dokunmadan, dışardan haber yorumlarla daha güzeldin be abi... türkiyeyi sabahtan akşama televizyonlarda dinlemekten bıktık zaten

saygılar...

pilot santrafor dedi ki...

vefasız mıdır bilmem, belki 1 senedir iyi de oynamıyor ama semih'e iyi forvet değil demek ayıptır. 14 milyon euro harcanmış bi adamı altyapıdan çıkan biri kesemez zaten türkiye'de. futbol zekası olan ender türk futbolculardan biridir semih.

Murat dedi ki...

semih zamanında aklını çalıştırsaydı bunlar gelmezdi başına. imzalamayacaktın kardeşim. b.k gibi kalırsın böyle.

Fatih Ozavci dedi ki...

keselim kendi cocuklarimizi; once Nihat'i futbolcu yerine koymayalim, hatta yuhlayalim, sonra Arda'yi futbol ilahlariyla karsilastirip, ozel hayatina girip, yetmiyormus gibi satmayi planlarken kaptanlik verelim ki dagilsin, yetmesin Semih gibi bugune kadar yedek kalmaktan futbolun ne oldugunu unutmaya baslamis, oynayarak form tutarim ben diyen adamlarin aksine 10 dk.da bir 90 dk. yazabilen adami silelim.

kim kaldi ki baska ? roberto carlos, hagi ve alex gibi bir adam cikaramadik su ulkeden. neden bu cocuklar da onlar gibi olamadi ki ? o kadar da caba gosterdik, her dertlerinde yaninda olduk. misal Ozer iki gun oynadi, hemen Alex oldugunu soyleyip desteklemedik mi onu ? sonra haberini aldik, antremandaki macta 2 sefer top kaybetmis, ovduk mu boyle oluyor, hemen simarmis. Oysa biz ona Alex dedik.

kendi cocuklarimizi bari kesmeyelim, birakin adamlar uretim hatasindan faydalanip bu topraktan futbolcu cikmislar. uretemiyoruz, bari kazayla cikanlari oldurmeyelim.

ya da oldurelim, ne bileyim yabanci hakkini da 11'e cekelim rahatlayalim.

KskHyTr dedi ki...

Semih şuan aldığı paranın 3te 1 ini herhangi bir takımdan alabilirmi?? Daha neyin hakkını koruyor hukuken çok ilginç...