28 Aralık 2009

Al Sana Devler Ligi!

Her zaman söylüyorum bu ülkenin aktif oynayanı, bırakanı tüm futbol yıldızlarının sivil toplum kuruluşlarına katkısı üç kuruşu geçmez. Nakit yardımından bahsetmiyorum elbette. Senede bir kez medya önünde yapılan hastane ziyaretlerine ya da bireysel ve basından gizli yapılanlardan da... Onların nakite çevrilecek bir şöhretleri var. İzlemedim, merak etmedim ama Devler Ligi adlı televizyon şovunda hangi eski futbolcuların yer aldığını biliyorum. Hepsini maç başına X miktar para ödenmiş. Hangisi kalkıp bu parayı bir vakıfa, STK'ya bağışladı? Tanju Çolak, "paramı alamadım" diye haber oldu mesela. Mesela mı mesele mi? Mesele budur işte! "Hep bana hep bana" ile geçmez bu hayat. Fotoğraftaki adamların biri hala oynuyor; diğeri efsane olmuş. Arjantin'de yardım maçında bir araya gelmişler. Inter'li Zanetti'nin; Enzo Francescoli'ye bakışı bile yeter aslında. Avrupa Gol Kralı (!) Tanju kendisine böyle bakacak bir zamane topçusu var mı? Onu sorsun kendine önce.
Bu yardım maçının bir benzeri Brezilya'da oynandı 70 bin kişi önünde. Zico ve Romario yıllar sonra barıştılar. Geçen hafta Ramos ve Kanoute de bir organizasyon yaptılar.
Benim bir futbolsever olarak en çok imrenerek baktığım budur. Bizimkiler de bir araya gelseler, maç yapsalar, tribünler dolsa... Elde edilen gelirle hastalar iyileşse, okullar açılsa... Eski şöhret ile efsane diye anılmanın yol ayrımı budur. Siz; aman soldan yürüyün belki cüzdan bulursunuz beyler!!!

22 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

Şifo Mehmet',n jübilesinin gelirlerini Eğitim Gönüllüleri Vakfı'na bağışladığını hatırlarım, başka da aklımda pek yok böyle katkı işi.

suat gürsoylu dedi ki...

Çok yerinde bir konu ama sadece bir takım duyarlı yeteneğimiz ile bitmiyor ki olay..Bağış yapmak için yapılan jübile maçlarına gelen seyirci sayısının yapılan masrafı karşılamadığı maçları hatırlıyorum.Bu bir gelenek olursa ancak başarılabilir ama ülkemiz kültüründe , büyük felaketler sonrasında bu tür duygular hassaslaşıyor..

Ftenoz dedi ki...

bu memlekette ne jübile maçlarında ne de derbiler hariç süper lig maçlarında tribünler dolmuyor.

bir avuç insan dışında bu memlekette aslında kimse futbolu sevmiyor. insanların sevdikleri futbolun içindeki rekabet.

bu yüzden özellikle yardım maçlarında dolmaz bu tribünler...

Sir Douglas McGiven dedi ki...

benim fikrim olaya bu kadar duygusal bakılmaması yönünde. bağış işi gönül işidir, bununla birilerini yargılamak kimsenin işi değil. evet, kişisel bazda o kişilerin insanlığına dair ya da afedersiniz aç gözlülüğüne dair çıkarımlar yapılabilir ama bu o çıkarımları yapan kişiyi ilgilendirir. toplumsal olarak bir 'vefasızlık', 'hayırsızlık' söz konusu olamaz, yaptıklarının da yanlış olduğu söylenemez. bana göre de zaten gelirleri yeterince iyi olan bu insanların gereksiz bir program sayesinde elde ettikleri bu gelirleri bir havuzda toplayıp bir derneğe, bir yardım kuruluşuna bağışlamaları güzel olurdu ama yapmadılarsa da diyecek bir şey yok.

zaten program sahteydi, içindeki heyecan fırtınaları sahteydi. arkasından konuşmaya bile değmez. tanju da çırpınsın dursun, yediği naneler hâlâ akıllarda...

koala dedi ki...

"Türk milleti yardımseverdir, hoşgörülüdür, misafirperverdir" Bunların hepsi yalandır. Bu yüzden sadece futbol camiası değil, bir halk olarak sorumluyuz.

sMAnia dedi ki...

öyle birsey olsa bile tribünler bos kalacaktir ...

schumacherda böyle birsey yapmisti sanirim gelenlerin sayisi belliydi.

bence bu konu futbolcularla pek alakasi yok daha fazla türk insanin problemi.

burak dedi ki...

bence bu sadece futbolcularımızın değil hepimizin büyük bir sorunu. dünya ve avrupa şampiyonu zidanelı henryli fransa milli takımıyla yapılan özel maça kaç kişi gitti 3.000 mi 5.000 mi? ne yazıkki bizde maç demek kavga demek sadece stada gidip anırmak demek, oysa dünyada sosyalleşmek demek, ailecek bir haftasonu eğlencesi demek, maça gidip güzel vakit geçirmek demek. futbolumuzu "die for you", "kill for you" gibi klişeler yerine zevk için seyredilen bir araç olarak görmedikçe değil fransa milli takımını kimi getirsen bizim stadımız dolmaz ve böyle organizasyonlar yapılmaz.

julien sorel dedi ki...

"siz aman soldan yürüyün belki cüzdan bulursunuz beyler"

helal olsun bülent abi, dümbeleklerin ağzına ağzına vuruyosun ayarı...

MizahiGeveze dedi ki...

@ koala

Bu yöneticiler yüzünden kismenin herhangi bir yardım kuruluşuna veya derneğe güveni kalmadı.

Yoska Türk milleti her milletten sıcaktır her mileltten hoşgörülü ve yardımseverdir.
Misafirperverliğin en babası bizdedir.Ama artık herkesinki gizli saklı ve kişisel.

Biraz tarih okumanı ve şehirden çıkıp köy yerinde takılmanı tavsiye ederim.

gorgonzol4 dedi ki...

bülent abi biraz alakasız olacak o yüzden kusura bakma ama ben bir konuda senin fikirlerini öğrenmek istiyorum.

bildiğin gibi geçenlerde gs'nin uefa kupası kadrosundan birkaç oyuncu kulübe üye oldular fakat törene katılmadılar, bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum. saygılar.

antti_sumiala dedi ki...

Enzo Francescoli'yi yandan Diego Militoya benzettim..

gökhan özdemir dedi ki...

bi ara yapılmıştı "all star" adıyla yabancı oyuncu karması vs yerli oyuncu karması o zaman reklamları falan ilgi çekmişti belki yine ilgi görebilir.. her sene bu mevzuyla birlikte bide bağış falan toplansa okul yapılsa ne hoş olur..?

çağatay dedi ki...

bülent hocam çok yerinde bir tespitte bulunmuşsun.
yorumlardan da anlaşılacağı üzere bu sadece topçularımıza ait bir eksiklik değil ülke insanının maneviyatı ve kültür düzeyi ile de alakalı bir durum.
hele bir de deniz feneri ve son dönemde kurban vurgunu da düşünülürse sosyal sorumluluk olayının tüm aşamalarında sınıfta kaldığımız aşikardır.

2 Ağustos dedi ki...

dun akşam Hırvatistan'da da benzer bir organizasyon vardı, eski ve aktif futbolcular yardım amacıyla bir futsal turnuvası düzenlediler. 4 takımlı turnuvada Suker, Jarni, Rapaic, Kovac, Srna gibi eski yıldızlarla birlikte Trabzonsporlu Gabric de oynadı. Gabric Suker'in kaptan olduğu takımda oynarken turnuvayı eski Fenerli Rapaic'in takımı kazandı.

turnuvanın yapıldığı salon tıklım tıklım dolmuştu.

http://2agustos1967.blogspot.com/2009/12/suker-kovac-jarni-rapaic-srna-bir-de.html

Unknown dedi ki...

Kendilerine, milli takım primi olarak hediye edilen jeeplerin markasını begenmeyip isyan eden futbol yıldızlarından mı bahsediyoruz acaba? Bu adamların oynadığı maça gidecek kimse var mı ki bu ülkede? Deprem,sel vb felaketlerde nasıl bağışlar toplandığını biliyoruz. İnsanlar karşılık beklemeden bu yardımı yapıyor zaten. Bırakın ülkeye mal olmayı, kendi klüpleriyle kanlı bıçaklı olan, kendilerinden başka kimseleri bağenmeyen bu adamların yardım maçına kim gider allah aşkına. Şifo dışında ilhan mansız aklıma geliyor bir de, sanırım yarışmada kazandığı paranın tamamını böbrek vakfına bağışlamıştı.

jugador dedi ki...

bir insanı hakettğini istemekle suçlamakta bambaşkaymış. tanju çolak'a çamur atınca nolacak ki? adam oynamış yarı finale kadar çıkmış neyse anlaşması gereği alacak tabi? niye birisinin hayrına bir şey yapsın anlamıyorum. he tabi o akan terler sizin olmayınca, o kazanılan paralar sizin olmayınca sallaması kolay tabi.

abi niye böyle bir sevgi pıtırcığı olsun ki? bana bir sebep gösterin. çok saçma ve popülist geliyor böyle aktiviteler bana. madem yardım yapacan gizliden gizliye yaparsın. ya da real madrid veya barcelona el clasico'nun stadyum gelirini bağışlasın falan. ama niye?

turkuaz0707 dedi ki...

paragöz bunlar...

cerkez1905 dedi ki...

bizim devler liginde oynayanlar parayı kendine götürdü bide paralarını 1-2 gün geç alanlar tv lerde isyan etti...burası Türkiye burda herkes kendine müslüman...

Adsız dedi ki...

Aynı soruyu ben Hakan'a sormuştum bir radyo programında. "Neden bizim yıldızlarımız böyle geceler düzenlemez" tarzında. "Biz de yardım yapılır söylenmez , çok arkadaşım çok kişiye yardım ediyor" tarzında bir cevap vermişti. Ne güzel olur ya , Alex'in takımı , Arda'nın takımına karşı..Gerçi ne olacak , küfürler havada uçuşur yine. Biz ne kadar masumuz ki taraftar olarak , of nereden tutsam elimde kalıyor bu memleket ya. Bi yandan da seviyorum. Bilemiyorum Altan.

bartleby dedi ki...

bizde yardım konseri olur maçı olmaz. devler lginde de kavga kıyamet yaşanmasa (aka rekabet) izleyicisi çıkmaz. yahu eski futbolcu için nedir yarım saat top oynamak. organizasyon yapılsa hepsi girmek için can atar. yıllarca göklere çıkarılırsn, 1 sezon sonra futbolcu eskisisin. yeterki oksansinlar kosa kosa gelir oynarlar.

Ego dedi ki...

Bakis acin, gordugun nokta, yorumun, tokadin, uslubun o kadar iyi ki " Eski sohretle efsane diye anilmanin yol ayrimi budur" diye kapatinca bende Sezen Aksu'nun bagira cagira soyledigi bir sarki dinlemis gibi oluyorum. Bu kadar basit bir konu gozle gorulur bir tespit ve bu denli guzel bir uslup ve yorum...

Bitola'lı dedi ki...

digiturkte sürekli orjinal dil kullanıyorum ama her maçta ibrahim altınsay veya mert aydın varmı diye kontrol ediyorum.. eğer altınsay veya aydın varsa melih şendil dışındaki vasat spikerlerede katlanıyorum maalesef.. digiturk bu işi çözmeli bence; sadece iki melih dışında düzgün bir spiker bulundurmamaları onların bize yaptığı en büyük saygısızlık!!