18 Nisan 2009

Şampiyonlar Ligi Son 10 Sezon

Şampiyonlar Ligi'nin 32 takımlı formatında bu sezon 10. yıl. Yarı finaller üzerinden muhasebesini yapalım. Son 3 sezonda yarı finale 3 takım çıkaran İngilizler ile en fazla kupa kazanan İspanyollar arasındaki rekabette bu sezon ya eşitlik sağlanacak ya da İspanya arayı bir kupa daha açacak. Önce yarı finalistler: Son 10 yılda İngilizler yarı finale 15 takım çıkardı. Chelsea 5, Man. United 4, Liverpool 3, Arsenal ve Leeds United 1 kez. İspanyollar 13 takımla geldiler yarı finale 5 kez Barcelona, Real Madrid 4 kez, Valencia 2 kez, Villarreal ve Deportivo ise birer yarı final gördüler. İtalyanlarda bayrak Milan'da 4 yarı finalle. Juventus ve Inter de birer kez son dörde kaldılar. Almanlar 3 takım çıkarabildiler. 2 kez Bayern Munih, bir kez de Bayer Leverkusen. Portekiz, Hollanda ve Fransa da birer takımla yer aldılar. Porto, Psv ve Monaco. Biz 2001'de Galatasaray, 2008'de Fenerbahçe ile yarı finalin kapısından döndük. Bu 7 ülke dışında bunu başarabilen bir ülke yok. Gelelim finallere. İngilizler 5 kez final oynadılar. 2 kez kazandılar. (Liverpool, Man. United), İspanyollar 5 kez final oynadı (2 Real Madrid, 1 Barcelona) 3 kupayı kaptılar. İtalya 4 final oynadı. 3 Milan, 1 Juventus. 2 kupayı da Milan götürdü. Portekiz, Porto ile bir final oynayıp kazandı. Fransa'da Monaco ile Porto'ya finalde kaybetti. Barcelona, Chelsea'yi eleyip Roma'da final görürse İngiltere ve İspanyolların finalist takım sayısı 6'ya çıkacak. Finalde İngilizler kazanırsa bu 10 yıllık vadede 3 kupayla İspanyollarla eşitleyecekler. Barcelona kupayı kazanırsa, İngilizler "Hector Cuper"zade olacaklar ve defterde 4'e 2 geride kalacaklar.

11 yorum:

dersini almış da ediyor ezber dedi ki...

arsenal 2 yarı final olacaktı abi.

şampiyonlar liginde başarının türk takımları için hayalden başka bir şey olmadığının da göstergesidir bu tablo.

Erk dedi ki...

İnglizlerin ve İspanyolların Şl ye katılan 4 takımlarıda yarı finallere düzenli çıkarken diğer büyük ligde sadece Milan'ın 4 finali ilginç. Juve İnter ve diğer üst düzey İtalyan kulüpleri başarılı olsalardı İtalya'da rekabete katılırdı.
Juve'nin tek finalinde de Milan'la karşılaşığ kupayı kaybetmiştir.
Milan 2 kez final oynadığı Liverpool'a karşı 1 kupa kaybedip 1 kupa kazanmıştır.
Burada bir ayırt noktasını daha yazmışsın. tekrar vurgulamak isterim.
İnglizler 5 final 2 kupa
İspanyollar 5 final 3 kupa
İtalya 4 filan 2 kupa
Portekiz 1 final 1 kupa

müşkülpesent dedi ki...

2006 ve 2009 olmak üzere arsenal 2 yarı final olması lazım galiba

müşkülpesent dedi ki...

ayrıca juventusun da şampiyonlar ligi kupası var

Peter Naumovski dedi ki...

bildiğim kadarıyla ŞKK dahil toplamda kulübü final oynamış 13 takım var. bunlardan en outsider gibi gözükenleri s.bükreş ile romanya, kızılyıdız ile eski yugoslavya, malmö ile isveç. benfica en çok final oynayan takımlar arasında. iskoç takımlarının final oynayıp oynamadığını hatırlamaya çalışıyorum ama emin olamadım şu an.

aşkın dedi ki...

Finaller bazında Porto - Monaco finalinin ve Porto'nun şampiyonluğunun ne kadar değerli olduğu görülüyor.
Yarı finaller açısından 99 yarıfinalisti Dinamo Kiev büyük iş başarmış Doğu Avrupa takımı olarak.

H;M dedi ki...

daha evvel blogumda buna benzer bir yazı yazmıştım "
..UEFA ve Ş.Ligi maçları geride kaldı. Her takım kendi içerisinde bulunduğu durumun muhasebesini yapacaktır. Tabloda İngilizlerin bariz üstünlüğü göze çarpıyor. İtalyan takımlarıyla oynanan maçlarda Arsenal ve Chelsea ile galip gelip, M.United ile beraberliği kotardılar. Üç İtalyan takımıda gol atamadı. Burada Juventus'a ayrı bir paragraf açarsak diğerlerine nazaran en iyi futbolu sergileyen takımdı aslında. Drogba'nın sürpriz golüne engel olamasalarda, yılların maestrosu DelPiero'nun oyununu izlemek gerekirdi diye düşünüyorum. Hatta sadece o maçı alıp bizim ülkemizin yıldızcıklarınada izletmeli. Futbola saygı ve özveri neymiş nasılmış.Juventus Chelsea maçındaki futbolunu İtalya'da sergilerse turu atlayabilir. Daha önce örnekleri mevcud. İnter o forvet hattı ile gol atamıyorsa finalden bahsetmesin, ve dahası İnter Ş.Ligini bir türlü sindiremiyor. Bu yılda Final'i zor görürler. Roma'nın işi çok zor geçen yıl Milan'ı San Siroda dumura uğratan Arsenal aynısını Roma'ya da yapabilecek mantalite ve kadroya sahip; yinede azda olsa umudu var, sonuçta futbol ve herşey olabiliyor.. İtalyan takımlarının Avrupa'yı domine ettiği yıllarda İngilizler'in esamesi okunmazken şimdi İngiliz takımları Şampiyonlar liginde- son üç sezondur- finali görüyor. 2002/2003 sezonunda Milan ve Juventus'un oynadığı finalden bugüne İtalyan futbolunda bir düşüş var. Tabi bunda Temiz eller operasyonu mahiyetindeki İtalyan savcılığının yaptığı operasyonun etkiside var. Ve bu yüzden toparlanmaları uzun sürecek gibi. Özellikle İnter bahsettiğim gibi bu ligde tutunamıyor. Son finali 1971/72 sezonunda görmüş İnter'liler ki Ajax'ın 3.defa kupayı almasına engel olamayıp,1964/65 yılında aldıkları kupanın resimlerine bakıyorlar hala.. Milan'la yaşadıkları rekabette bu başarısızlık kramplara sebep olduğundan olsa gerek bu yıl tüm hedef aslında bu kupa.. Nereden nereye geldik. Özet olarak bir kaç sene daha İngilizler bu kupada en az çeyrek yarı finali görecek gibi.
Farkı görmek için 1988/89 sezonunda 2007/08 sezonuna kadar final karşılaşmalarındaki takımların menşeilerine baktığımda şu ortaya çıktı..
İtalyanlar 13 defa final görmüşler ve 6 kez kupayı havaya kaldırmışlar. İspanyollar 8 kez final görürken 5 defa kupayı kaldırmışlar. İngiliz takımlarının 6 final görebildiği- geçen sezon iki takımla finaldeydiler- kupada 3 defa bu mutluluğa ulaşmışlar...
İngiltere P.L. son yılların en fazla izlenen ve en çok yatırımın yapıldığı, reklam gelirleri ve yayın sayısı ile fark atan bir lig. Fakat son yıllardaki Finaller da takımların kalbürüstü İngilizlerden çok, yabancı oyuncularıyla bu kupaya tutunabildikleri bir gerçek. Real Madrid maçında Liverpool'daki İspanyol sayısının Madrid'ten fazla olması bunun tezahürü. İtalyan veİspanyollar üst düzey oyuncularını liglerinde tutamadığı için son yıllarda bu tablonun çıkmasıda bu durumda büyük bir etken. İtalyan ve İspanyollar bu şablonu değiştiremez ve liglerine-Brezilyalılar dışında- kalbürüstü oyuncu çekemez yada ellerindekilerini tutamazlarsa bu durum biraz daha devam edecek demektir. Bakalım dengeler ne yönde değişecek?" Siyahajanda.blogspot.com

İsmail Şayan dedi ki...

Biraz daha geriye gider ve finaller üzerinden başlarsak:

İspanyolların 1956-62 arası üst üste 7 finali var. 1968-73 arasında Hollandalılar 5 final görmüş. 1977-82 arası İngilizlerin üst üste 6 finali var. 1992-98 arasında ise İtalyanlar üst üste 7 final görmüş. Bu yıl da İngilizlerin üst üste beşinci finali olacak.

Bu dominasyonun temel sebebinin "para" olduğunu söylemenin ne kadar mantıklı olacağı tartışılır. Alberto Costa, Corriere delle Sera'da şöyle yazmış: "Bir yanda Rooney'i maç boyunca sahada rakip beki kovalarken, öte yanda İbrahimoviç'i orta sahada elleri kalçasında dikilirken seyrediyoruz. Belki de mesele bir futbol anlayışı meselesi."

Son beş yıla yarı finaller üzerinden bakarsak, 10 eşleşme arasında İngiliz takımı içermeyen yalnızca 2 eşleşme görüyoruz: Milan-PSV(2005) ve Barcelona-Milan(2006). 20 yarı finalistin 12'si İngiliz(Chelsea 4, Liverpool ve Man Utd 3, Arsenal 2), 4 tanesi İspanyol(Barcelona 3, Villarreal 1), üçü İtalyan(Milan 3) ve biri de Hollandalı(PSV 1).

İngilizlerin "big four" diye adlandırdığı Arsenal, Chelsea, Liverpool ve Manchester United'a pek "İngiliz takımı" diyemiyorum ben. Ne başlarındakiler İngiliz, ne oynadıkları oyun İngiliz futbolu. Sahaya çıkanların yarısı bile İngiliz değil. Bambaşka bir oluşum bahsettiğimiz. Wenger'in Arsenal ile kazandığı şampiyonluğun değiştirdiklerindendir, kırdıklarındandır bu da. Konu çok uzar, Aceto kızıyor uzun olunca :)

varol döken dedi ki...

@hebennaka
ona ne oluyor abi işyerinde bütün gün boş boş oturan benim, sen yaz:)

Adsız dedi ki...

"Bu 7 ülke dışında bunu başarabilen bir ülke yok" cümlesi 'bizim gibi iki çeyrek finali olan başka (8.) bir ülke yok' anlamında mı, yoksa 'bu 7 ülke dışında yarı final oynayan başka ülke yok' mu?
ilkiyse ŞL'nin son 10 yılındaki en başarılı 8. ülkesiyiz (tabi sadece bu kritere göre) denebilir mi diye merak ettim de.

bir de @hebenneka, yazdığın bu seriler genelde o ülkelerdeki birer (en çok da iki) takıma ait. yani real, ajax, liverpool-nottingham, milan-juventus. bu durumda çıkarılacak sonuç, doğru ve kuvvetli takımı kurup onda istikrarı sağlamak olabilir sanırım.

İsmail Şayan dedi ki...

@ varol döken

Kötü yakalandım. Vakit yok yazamıyorum, suçu da Aceto'ya atıyorum işte :)

@ Simon Templar

Hem öyle hem değil. Değil kısmını yaratanlar İtalyanlar. 89'dan 2000'e kadar Uefa'da da 96 hariç finale her yıl bir takım çıkartmışlar. 90, 95 ve 98'de her iki finalist de İtalyan. Bahsedilen 92-98 döneminde de ayrıca İspanya ve İngiltere ile birlikte 3 Kupa Galipleri kupası finalisti çıkartmışlar. Burada görülen, bir ligin Avrupa'yı domine etmesi olmuş bence.

Oysa şu anda İngilizlerin Şampiyonlar Ligi dışında bir baskınlığı söz konusu değil. Son beş yılda Sevilla'dan dört yiyen Middlesborough dışında finalist çıkartamadılar. Bu yıl tek çeyrek finalistleri vardı. Yani hem İtalyanlar dışındaki geçmiş örnekler için, hem mevcut durum için model sizin bahsettiğiniz model. Temel fark bu dört kulübün kendisinden kaynaklanıyor. Dört kuvvetli takımın istikrarı söz konusu. Chelsea'nin diğerlerinden bir farkından söz edebilsek de en azından oyuncu kadrosu istikrarını korumayı başardılar.

Son bir not: Yanlış bilmiyorsam 8 takımdan 4 tanesinin İngiliz olduğu çeyrek finallerde en fazla oyuncu Brezilya'dandı. Sonra Fransızlar geliyordu. Üçüncülüğü İspanyollar ve İngilizler paylaşıyordu.