30 Aralık 2008

Arjantin Havaları

Arjantin futboluna dünyanın öbür ucundaki bir lig diye uzaktan bakardım. Bir gün derbiler üzerine araştırma yapıp bunları dosya olarak yayınlamaya karar verdim çalıştığım dergide. Boca-River rekabetine üzerine Türkçe yazılmış 2 paragraftan öteye geçmeyen kaynaklar vardı. Futbol asla sadece futbol değildir kadar ciklet olmuştu bu derbinin tarifi. Zengin River, gariban Boca'ya karşı. Hayır sanırsın River Plate taraftarı tribüne Ermenegildo Zegna, Armani takımları, Lacoste montları çekip geliyor, Boca'nın da alayı baldırı çıplak (!) Barça-Real Madrid rekabetini Franco üzerinden anlatmak kadar güdüktü bu tanım da. Elbette bir ön tanım olabilirdi de, bu kadar değildi elbet. Daha çok tribün kültürü tarafıyla ilgilendim. Stadlar, bilet fiyatları, taraftar grupları, çıkan olaylar,tribün ritüelleri. Ole gazetesini takip etmeye başladım. Türkiye'de Boca-River derbisi hiç naklen yayınlamıştı. Blogda ufak çaplı bir kampanya yaptık. NTV sağolsun bu işe el attı ve yayın haklarını satın aldı. Saat farkı nedeniyle bu ligin maçlarını naklen izlemek ya da İspanya-İtalya ile çakıştığında tercih etmek pek akıl karı değil. Avrupa düzeyinde futbol oynanmıyor elbette.Üstelik bir de garip lig formatı var. Açılış ve kapanış ligi, bizim ligin açılış şampiyonu Sivasspor mesela. Yılda bir kere çekilen fikstür yüzünden ligde güçlü takımları kendi sahasında ağırlayan takım avantajlı başlıyor açılış ya da kapanış ligine zaten. Neden yılda iki şampiyon çıkartır bir ülke? Sanırım zayıf takımların sayısının çok olmasından. 20 takımlı, 38 haftalık ligde zirve yarışındakiler arayı erken açıp, sezonun kalanına anlamsız kıldığından dolayı belki de bu formatı tercih ettiler 18 yıl boyunca.
Arjantin garip ülke. Zamanında berabere biten maçlardan sonra penaltı atışı yaptırır, kazanan iki puan, kaybeden bir puan alırdı. Lig formatını gelecek yıl değiştirip, Avrupa örneğine dönmeyi planlıyorlar. Şubatta başlayacak olan Clausura muhtemelen son kez oynanacak ve 38 maçlı tek sezona geçecekler 2009'ın sonbaharında. Arjantin'i 2. vatanı ilan eden kadim dostum Emre Atasoy'un bizzat şahit olduğu tribün performanslarından -90 dakika kulağa hoş gelen ritm eşliğinde bitmek bilmeyen destek- ekran başında çok fazla da etkilenmediğimi not düşeyim. Her daim bir karnaval havası var ki, işin gerilimi eksik. Emre elbette bu post altına gelip en büyük Independiente diyecektir. Buenos Aires'e gidip gözlerimle görmeden daha fazla da haksızlık etmem istemem tabii. Emre Reis Arjantin'e uçak kaldır...
Foto: Emre Atasoy/Ekim 2008

25 yorum:

Azgard dedi ki...

konsolosluğu nerede bu ülkenin? Her türlü geliriz oralara :P

perseverative dedi ki...

Arjantin Turklere vize uygulamiyor sanirim. o yuzden hadi bilet almaya :)

ich dedi ki...

Hani klise vardır ya, her sey sahada kalır diye. Arjantin'de olay stadyum dısında kalıyor. Yani millet kavgasını edip öyle giriyor içeri. Her sey stat dısında kalıyor. Tribüne oturulunca dogru bir karnaval havası var.. En etkileyici tribün performanlarından birini Tigre'de görmüstüm. 4-1 yenilmislerdi Independiente'ye. Cıkarken stadyumu atese vermeleri dısında efendi efendi 91 dakika tezahurat yaparak, macı izlediler.

Hayalim Independiente - Racing Club macı. O macın siniri, stresini Avellaneda bölgesine girer girmez hissediyorsun zaten. iki takımın stadyumunun birbirine uzaklıgı yürüyerek 2 dakika.

*A.Onur. Arjantin vize istemiyor.

Ayrıca En büyük INDEPENDİENTE :)

Cem Kalay dedi ki...

Valla her gün -Avrupa asist krallığı- postu bezdirmişti bizler.Geçmiş olsun Bülent ağabey.Valla bir kaç takımını bildiğim kurallarını pek bilmediğim bir ligdi benim gibiler için aydınlatıcı bir post olmuş..

Arkhe dedi ki...

Emre Reis Arjantin'e uçak kaldır, votka fındıklar benden.

He bir de sen anlarsın, kaç yaşına kadar oynadı hatırlamıyorum ama İtalyan Vierchowod geldi aklıma, sen hatırlarsın.. :)

umutation! dedi ki...

hahaha cm01/02'de 41 yaşındaydı Vierchowod yanlış hatırlamıyorsam...

Temur dedi ki...

özletmiştin be abi..

ich dedi ki...

Dogru cevap :)

''pietro vierchowod: van basten'den batistuta'ya bütün top class golcülerin serie a'nın gelmi$ gecmi$ en sert defans oyuncusu diye tanimladıkları oyuncu.

(ich, 30.12.2007 00:36)''

varol döken dedi ki...

gerçekten güzel bir hoş geldin olmuş... tigre'ye de aceto'ya da hoş geldin...

@ich
arjantin'e hesaplı uçak bileti nereden alınır, eylül için biletleri şimdiden almak mantıklı mıdır?

vize yok ama sonuçta konsolosluğa gitmek gerekmiyor mu?

ayrıca en büyük Huracana:)

turhanatakan dedi ki...

vierchowod için 36 yaşında juventusa transfer olmasından daha ilginci herhalde 37 yaşında milana gitmesidir.

41 yaşına kadar oynamış bu abi, hatırladığım dönemlerde değil ama öncesinde milli takımda da epey yer almış.

varol döken dedi ki...

tigre'ye de aceto'ya da geçmiş olsun olacaktı:)

ich dedi ki...

Yok, konsolosluga gitmek gerekmiyor Varol, Buenos Dias dedigin an pasaporta 3 ay turistik vize damgası basılıyor.. Ama söyle bir sey var, Frankfurt üzerinden gideceksen Schengen ya da Transit vizen olması gerekiyor. O yüzden Madrid üzerinden gitmek daha mantıklı, onlar istemiyor. Lufthansa Frankfurt aktarmalı olarak iki günde bir ucuyor, İberia Madrid aktarmalı olarak hergün ucuyor Buenos Aires'e. Her gün uctugu icin iberia biraz daha mantıklıdır fiyat acısından.

Simdiden almak pek tabi cok mantıklı ama Eylül soguk olur, en güzel zaman ekim sonu, kasım bası. Sonrası 35 - 40 derece sıcaklık. :)

Huracan Arjantin'in en baba isci takımı, Peron zamanı cok ciddi destelenen bir takımmıs. Racing Club bunları 50'li yıllarda bir tokatlamıs, kendilerine gelmeleri 50 sene sürmüs :)

İsmail Şayan dedi ki...

Estudiantes La Plata'yı da unutmamak gerek. Kaç takım için bir devlet başkanı "bunların hepsini uçakları iner inmez tutuklayın" emri vermiştir ki?

Emir dedi ki...

aceto, sonunda sayende bu apertura-clausura olayını öğrenmiş oldum çok teşekkürler :)

brezilya'ya gitme planımız vardı, şimdi arjantini de düşünebiliriz demek ki..

yalnız hakikaten de stadın içindeki atmosfer mutlaka bi değişiktir, çok güzeldir ama river-boca juniors maçı dahi olsa arjantin ligini tvden izlemek pek fazla zevk vermiyo. özetler yetiyo yani

Tarjeta Amarilla dedi ki...

Bir Boca-River derbisine denk getirip organizasyon yapsak Tr'den sahane olur... :)

varol döken dedi ki...

@ich
böyle sevdiği şeyin arkasında duran, ona lafla değil sevgiyle bağlanan insanları gördükçe gözlerim doluyor... benim gibi daniel montenegro'yu ve takımı huracan'ı cm oyunundan keşfedip burada caka satana da iyi oluyor:) helal olsun!

bilgiler inanılmaz yararlı bu arada, bileti almama yakın yine temas kuracağım seninle, sağol...

ich dedi ki...

Varol, Daniel Montenegro dedin beni bitirdin. independiente'nin son sampiyonlugunda o basroldeydi, Bu sene de gene en iyisiydi independiente'nin, Hatta Maradona milli takıma cagırdı onu. :) Cok severim Montenegro'yu.

Tabi, Bilet ve gittikten sonra yapılacaklar listesi icin her zaman yardıma hazırım.. Kendisine asık eder Buenos Aires..

Estudiantes'in durumu biraz Ac Milan - İnter Milan durumuna benziyor, Gimnasia'lıların hep jimnastik yapmasına kızıp Gimnasia'dan ayrılıp kuruyorlar Estudiantes'i. :) İyi de yapmıslar. Cok sempatik geliyor bana her zaman Estudiantes..

Unknown dedi ki...

İch four four two2da yayınlanan yazı seninmiydi?

ich dedi ki...

ismail, hangi yazıdan bahsettin anlamayamadım ama 442'ye 2 ya da 3 tane Güney Amerika yazısı yazmıstım evet.

Azgard dedi ki...

@ich

O zaman ön ayak olda gidelim kardeşim hazırız biz :)

Fırat Gürsu dedi ki...

o arjantin ki, bana ispanyolcayı öğretmek için koca bir set aldırmıştır :)
henüz bir dış ülkeye gitmedim, fakat uzun zamandır gitmek istediğim ilk ülke arjantin olmuştur her zaman :)
Ayrıca Arjantin liglerine de aceto sayende ulaştım, ilgimi daha bi çekti :)

buenoz dedi ki...

gelirsen haberim olur insalla. la boca merkezden sevgiler saygilar. ozi.

mes dedi ki...

Selamlar , bende açıkçası bu hafta arjantinin kıyısından döndüm açıkçası. Abim ve eşi tatil için gidiceklerdi ama ne yazık ki burdan direk uçuş olmadığı için bizim iş yalan oldu , össye hazırlanıyorum öss'den sonra bir program yapılırsa gelmek için can atarım orda buram buram futbol kokuyor.

Bu arada Boca J. - S.Lorenzo maçında 93. dakikada chavez'in attığı golden sonra Tigre'ye çok üzüldüm zira bence bu 3 maçlık serinin kırılma noktası o goldü.

-EagLe- dedi ki...

Merhabalar. Şu arjantin ligini çok seviyorum ve şu yazıları okudukça daha da ilgim artıyor. Teşekkürler Aceto teşekkürler ich :)

Ayrıca benimde çifte vatandaşlığım var ( bulgaristan ). Hiç araştırma yapmadım gülebilirsiniz ama , bu bulgar kimliği ile avrupa ülkelerine gidebilirmiyim acaba ? Arjantin ? İspanya ? :) Tabi ilk önce inşallah İspanyoleee :)

Sevgiler saygılar

ich dedi ki...

Sanada tesekkürler Senol, Bulgaristan gecen sene Ab'ye girdi bu seneden itibaren de serbest dolasım elde edecekti, ya da belki etmistir inan bilmiyorum. İspanya icin degil de Arjantin icin hic sorun teskil etmez pek tabi gidebilirsin :)