11 Şubat 2007

Çoban salatada doğrama hiyerarşisi


çoban salata bu, yapmasını bilmeyeni döver, tarifine yemek kitabından bakanı linç ederler bu memlekette. nedir ana malzemesi; domates, salatalık, sivri biber, soğan, maydonoz. doğrama hiyerarşisi hakkında memlekette hala bir fikir birliğine varılamamıştır netekim. valide hanıma sordum, ne bileyim evladım, canın çektiyse uğra da yanında dolma da yaparım dedi. çoban salata için malzemeyi koydun tezgaha. şükürler olsun ki 5 bileşenin hepsi de ben burdayım dedi. zaten biri eksik olsa bunun adı çoban salata olmaz, maydanoz ile soğan yoksa direkt söğüş olur o salatanın adı. sordum soruşturdum,anketler yaptım, önce soğan dediler. tuzla yoğurup bir kenara koyarız dediler. sonra salatalık mı sivri biber mi; bir fikir birliğine varılamadı. önce salatalık diyenler hayır sivri biberlerin tohumlarını çıkartacaksın diyenlerle kapıştı.sonra domates, en son maydanoz burada kimse sesini çıkarmadı.peki hangisinden ne kadar? kaç domates, kaç sivri biber, kaç salatalık, yarım demet maydonoz mu, iki mi 3 salatalık mı?domatesler mandalina çapında mı yoksa portakal mı, sviri biberler hormon yemiş azman biber mi, salatalık çengel mi yoksa nah şu kadar mı, soğanların çapı ne kadar, demet maydonozdaki dal adedi kaç?domatesi ilk doğrarsan ne olur? sivrileri boyuna kesip sonra enine mi ufaltacaksın? salatalıkları küp küp keserken bıçak kaydığında iri çıkanlara ayrı bir operasyon gerekmez mi? sen o maydonozları sudan geçirdin mi bakim? dallarını da doğrayacak mısın kaba? soğanı tuzla yoğurmazsan kokarız misler gibi. derin kaba koyma, yağı, limonu dibe çökmesin simdi, yaşın kaç oldu atma şuna bu kadar tuz be adam, nerede eski domatesler hanım, maydonozu balkonda ben yetiştireceğim artık, soğanın beyazı yok muydu, sokma elini, imeceyle olmaz bu salata, taze limon bul bana, limon suyu ne lan, soğanları halka halka kesip beni delirtme, mikro çalış biraz kardeşim lezzeti orada.... yoktur bu işin hiyerarşisi. hiçbir çoban salata da diğerine benzemez zaten. ben en çok; ilk domatesleri doğrayan babamın pazar öğleden sonraları yaptığı çoban salatayı sevdim. domates, soğan, salatalık, sivri biber, maydonoz değilmiş sadece çoban salata, bir de yapanıymış. o, olmayınca anlıyor insan nitekim... "ben taze fesleğen, nane de koyarım" diyen milano çocuklarının alayına gider bu arada..

1 yorum:

Ömer Şahin dedi ki...

Önce domates abi... Neden biliyor musun? Domatesi salatanın tabağında soyacaksın, çünkü suyu mühimdir çoban salatanın. Sırf suyu hürmetine o salatayı yapıp yiyenler var benim gibi. Domatesin kabuklarını soyacaksın, domatesi de tabağın içinde paralayacaksın ki suyu iyicene aksın. Ben de bir salata çakayım blog'a...