31 Mart 2008

Gottlieb Daimler Stadion

Stuttgart stadı Gottlieb Daimler Stadı'nın isim hakkını 30 yıllığına Mercedes Benz'e sattı. Karşılığında 20 milyon euro alacaklar. Pek iyi bir ticaret olduğu söylenemez diyeceğim ama zaten Mercedes kulübün en büyük destekçilerinden, bu stadın yenilenmesinde de büyük paralar harcamışlar. Stadın yeni adı Mercedes Benz Arena olacak. 75 yıllık stadın 2009 yılında yıkılacağını yazıyor L'Equipe gazetesi. Fotoğrafa bakıyorum da; hani mümkün olsa da parçalayıp getirip Ankara'ya koysalar bu 50 bin kişilik stadı. 2011 yılı için planlanan stad 60 bin kişilik ve maliyeti 93 milyon euro. İnşaat sektöründe malzeme ve işçilik fiyatları mı ucuzladı nedir? Adamlar 60 bin kişilik stadı 100 milyonun altında bir bütçeyle bitereceklerini iddia ediyorlar.

1 yorum:

Deniz dedi ki...

30 yıl için 20 milyon avro cidden ucuza gitmiş. Yine de doğru bir.
Türk takımlarının da acilen aynı şeyi yapması gerekir.
Şükrü Saraçoğlu (ki kendisi varlık vergisi gibi bir garabetin sorumlusudur) ismi en kısa zamanda silinip, yerine parayı bastıranın adı yazılmalıdır. Fener'in reklam potansiyeli, Stuttgart'tan fazladır kanaatimce.
Fenerbahçe stadının ismine, 30 yılına 50 milyondan aşağı verene vermem ben olsam:)
Kim verebilir? Küresel oyuncular verebilir. Mesela ING Stadyumu. Adam vermiş 2,5 milyar dolar, pariteden de 100-150 milyon avro ucuza getirmiş zaten bankayı. Koysun 50'sini avrupanın 5 yıldızlı stadlarından birine.

Gelelim stadyum maliyetine: 60binlik stadı, en baştan, 93 milyon avroya yapmak bence imkansız. Bu durumda stadın belli altyapısını koruyup, bir çeşit renevasyonla işi halledecek olabilirler.
Bizim Olimpiyat Stadımızın, (sizin benim cebimden çıkan parayla) yaklaşık 150-200 milyona çıktığı söyleniyor. Bu bile az telaffuz edilen bir rakam bence (Arsa maliyeti hesaba katılmıyordur sanırım. Oysa o arsanın da bir bedeli var maliyete eklenmesi gereken).

Yeri gelmişken Aslantepe Stad'ının (yapılabilirse) üstü kapanır stad olmasını da eleştiriyorum. Türkiye coğrafi olarak aç-kapa stada ihtiyacı olan bir ülke değildir.

Size son bir rakam vereyim internette bulduğum:
Amerika'da Meadowlands takımının aç-kapa stadının yapım maliyeti 421 milyon dolar. Aç-kapa sistemin yıllık İŞLETİM maliyeti 18 milyon dolar. Yani iş stadı kooperatif arsasına yap(tır)makla bitmiyor. Sistemi açıp kapamayı kullanırsanız, 18 olmasın 2-3 milyon olsun, bir ton para harcıyorsunuz. E demezler mi ayranı yok içmeye diye...
İşin gerçekçi bakışı, stad aç-kapa yapılır ama asla açılıp kapanmaz. 3-5 yıl sonra aşırı kar yağışında kapamaya çalıştıklarında, sistemin bozulduğunu görürler.

Fener de kendi stadını kapayacağını açıklamış sanırım. Onlara da gereksiz bir iş yapmamaları için akıl fikir diliyorum.