23 Kasım 2008

Nedved Olabilmek

Fenerbahçe ve Galatasaray'ın maçlarını izlerken bütün haftanın yorgunluğu çökmüş üzerime, gözlerim kapandı. Uyuyamıyorsun da; iş zamanı. İşi bitirip sele karışmadan eve varabildiğimde Inter-Juventus maçının 10. dakikasıydı. Ne kaçırdığımın farkında değildim, sonra okudum Tiago sakatlanmış maçın başında. Sıcak çay gibisi yok o yağmurun ardından. Ne kadrolar, ne dizilişler ne teknik adamların hesapları ne de pozisyonlar. Bu gece hiçbirinden bahsetmek gelmiyor içimden bu 3 maçı arka arkaya seyredince. Sadece Türk futbolu, ligi adına -utanma hakkım olmasa da- utandım. İnter-Juventus maçındaki sahadaki 22 adam bizimkilerden kat kat daha fazla para kazanabilir, daha yetenekli de olabilirler, daha iyi antrene de ediliyor olabilirler. Ya o kazanma hırsı, o sahadaki savaş? Bunu nasıl anlatacağız kendimize? Bu adamlar da profesyonel bizimkiler de ama onlar kanlarının son damlasına kadar savaşıyorlar sahada. 36 yaşındaki Nedved tekmeye kafa uzatıyor, 34 yaşındaki Del Piero tekmeyi yiyor, 35 yaşındaki Zanetti deliler gibi koşuyor... Ankara'daki 180 dakikada futbolu kafasında bitiren, sözleşmesini geçen sezon yenilediği için yatan, geçen sezon kazanılan şampiyonluğun kredisiyle kafası rahat olan, birinci meslek olarak futbolu listeden silen, ayakta duramayan, herşeyi takımında bir adamdan isteyen çok futbolcu gördüm sahada. Bir gün gelecek hepsi futbolu bırakacak ama hiçbiri bir Nedved olamayacak...

31 yorum:

delorean dedi ki...

o kadar doğru diyosun ki. Bu ülkede ne doğru ve hakkıyla yapılıyo ki futbol öyle olsun futbolcular hakkını versin.Koskoca Fenerbahçenin başına getirilen teknik direktör maç sonrası açıklamalarıyla resmen dalga geçiyo ortada ne futbol var ne mücadele var hala daha savunmaların iyi olduğundan bahsediyo.Atak var mı da savunma iyi olsun anlamıyorum ki.Biz iyisi mi avrupa liglerini takip etmeye devam edelim.Bu ülkede hayat yok maalesef

gökhan dedi ki...

herşeyiyle italya ligi maçıydı. hani derler ya kemik sesleri geliyo tamda öyleydi. oyuncuların azmi, hırsı, herşeyi müthiş. italya liginin gözümde bir numara olmasının sebebi de bu işte. işin en ilginç yanı da bu kadar sert mücadele içerisinde sıfıra yakın sürtüşme vardı. bizim ligde olsa böyle şeyler 10 futbolcu hakemin etrafını sarar, geri kalanlarda kendi arasında kavga ederdi. bu adamlar gerçekten de birşeyleri aşmış.

ayrıca aceto hocam bir juve sempatizanı olaraktan sizden bir ricam olacak. bildiğim kadarı ile sizde juveye sempati duyuyorsunuz. hem sizin hemde italyan basının ve juve taraftarlarının ranieri ye olan bakış açısını konu alan bir yazı yada yorum yazar mısınız. nedense bir türlü ısınamadım kendisine. kalkıp beşiktaşa gelse halay çekerim belki ama juveye küçük geliyor sanki.

nusr@emre dedi ki...

öyle de aceto, arda yı ayrı tutmak gerekir zannımca..belki tam bir nedved olamaz ama ona bayağı bir yaklaşır

SAFÆ dedi ki...

Son 4 yıldır aşırı derece avrupa ligi maçları izliyorum epl digi ye gecmeden sadece cumartesi leri 7 maç izledigim oluyordu günde. örnek olarak bu cumartesi bayern ile actım sevilla ile kapadım gunu yani 6 maç izledim hafta avrupa kupaları ile bu sayı 17 falan oluyor tabi bazılarının 2.yarıları kacıyor bazıları 15 dakika gec başlıyor cogu arkadasım artık sosyalleşmedigimden şikayetci bazıları kız arkadas bul diyor :P aslen galatasaraylıyım ama yılda taş catlasın 5 maçını izlerim cogu da avrupa olur..fanatik arkadaslarım çok kızıyorlar sen nebiçim galatasaraylısın neden izlemiyorsun diye bende şaşırıyorum onlar nasıl dayanıyor diye???

erssre dedi ki...

Ben de o zulmü yaptım bugün kendime. GS ve FB maçlarını izledim. GS maçını dünya yıkılsa izlerim de Fener maçı zaman kaybıydı kendi adıma.

Buradan digitürk yetkililerine de teşekkürü borç bilirim, ilk 5 ve son 7 dakikayı bize izlettirebildikleri için. Aldıkları parayı sonuna kadar hakkediyorlar o ne 12 dakikaydı öyle..

İşin kötüsü blogları kapattırıyorlar, bizim evde digitürkün en dolu paketi var ve ben maçı internetten izlemek zorunda kalıyorum bu ne yaman çelişki digi digi digi !!

ribery11 dedi ki...

Maçı seyrederken hissettiklerimde yalnız değilmişim.İnsanın nefesi kesiliyor,Bülent Abi Nedved demiş ama ben başkasına taktım kafayı;Sissokko diye bir adam adeta savaştı,var mı ligimizde bir tane Sissokko yüreğinde adam?

Unknown dedi ki...

sahadaki hırsı overken bunun italya derbisi olmasını goz onunde bulundurmak lazım normal maclarda juventusuda goruyoruz interide
nedved konusuna gelince tek bi lafım bile yok

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Çok haklısın.Vay bize vaylar bize...

turnusoll dedi ki...

orada tekmeye kafa uzatılıyor ama rakip adamın kafasını kurmak için girmiyor. bizim ülkemizde bazı oyuncular resmen adam sakatlamaya giriyorlar ve sakatlıyorlarda. bu hakemler futbol oynayan takımların yanında olacağına bu sertliklere ve art niyete prim tanıyor. ben işin hakemlerden koptuğunu düşünüyorum. anti futbol anlayışı içindeki bu kişilerin hepsini kınıyorum. TD leri de dahil.

adalet olmayınca ortalık eşkiyaların eline kalır.

turnusoll dedi ki...

GS o geçenseneki ruhunu-belki de o haftalarda nedvedi seyretmişlerdi- mumla arıyorlar.

oyuncular sakatlanma korkusundan yılmış bir durumda.

bazıları da sözleşmelerini imzaladığı için erkenden tatile çıkmış durumdalar.

Bellamy. dedi ki...

ctesi 4 maç 2 gol, gerçekten doyurucu duruyor. oynayan takımlar da küçük takımlar değil. tutup da lig tv alan aklımı seveyim, 15 milyona daha kıyamayıp spormax almadım hakkaten kafasızım. aslında hepsini iptal ettirmek lazım, şansal büyüka'ya, bu lige, oyuncularına, yöneticilerine inat.

takımların forvetlerinden bugün avrupa'da 4 büyük ligde oynayabilecek tek bir oyuncu yok, guiza dahil. orta sahaların isimleri zengin, cisimleri yok. hoş maldonado, selçuk, josico, ayhan, mehmet güven, mehmet topal zenginliği de ayrı mesele.

o değil de trabzonspor bu sene şampiyon olamazsa otursun ağlasın, bi 10 sene daha şampiyonluk göremeyeceği kesinleşir.

Emin Sarıal dedi ki...

tam da Juve orta sahada üstünlüğü ele geçirdiği dakikalarda gol geldi. Maninger, Rüştülük yaparak 90 dakika savaşan takımına ihanet etti bence.

Northx dedi ki...

Kesinlikle katılmıyorum. Benfica maçında aslan gibi oynayan Galatasaray takımı ya da Galatasaray maçında şahane oynayan takım Fenerbahçe farklı takım mıydı? Her takımın inişleri çıkışları olur. Ben sadece Galatasaray'ı seyrettim, gerçekten çok kötü oynadılar ama kötü oynuyorlar demek başka bir şey,bunlar yayıyor, galibiyeti umursamıyor demek başka bir şey bana göre.

Dabenti dedi ki...

KGT'nin yazacağını ben yazacaktım. Ekleme yapayım.

Kusura bakma sevgili aceto ama Inter-Siena maçında ya da Catania-Juventus maçında neler oluyor? Bu maçtan sonra bunları yazmak kolay. FB-GS maçını izledik birkaç hafta evvel. Mücadele etmedi mi oyuncular? Yapma lütfen.

Nedved de nevi şahsına münhasır bir insan. Ben de sana Servet diyeceğim. Ona ne diyeceksin? Nedved, Servet'ten daha mı çok mücadele ediyor yani? Bunu da kimse söyleyemez. Bazı oyuncular her maç aynısını sahaya yansıtır, bazıları ise maçlara özel oynar.

Bu konuda İngiltere ligini ayrı tutuyorum. Onlarda 90 dakika tabir-i caizse at gibi mücadele etmeyen takım yok, dur durak yok. Bu yüzden en güçlü kulüpler de onlardan çıkıyor. Ama ligimizin kalitesiz olduğuna dair söylemlere tekrar ve tekrar katılmıyorum. Farklı atmosferde takımların şekil değiştirdiğini görüyoruz. Getirin güzel stadları buraya, hatta o seyircileri de getirin. Çünkü çoğu kişinin düşündüğünün aksine 90 dakika bağıran taraftarın takımına katkısı, İngiltere'deki ow-wow sesleriyle katkı yapan taraftarın 10'da biri kadar olmuyor. Karşı tarafı rahatsız etme konusunda başarılı sadece o seyirci. Takımına destek konusunda değil, bu ikisini de karıştırmayalım.
Vur-kır-parçala-bu maçı kazan tezahüratıyla da kimse güzel futbol beklemesin memlekette. Bu da bir uhdeydi belirteyim dedim.

Kısacası ligimizin kalitesizliğinden değil, kalitesizleştiren basın-federasyon-yönetici-taraftarlardan bahsedebiliriz, futbolcular bunda son sıralardadır. Devamlı şike söylentileri, futbolun güzelliklerini ekranlara yansıtmazken kötü olan herşeyi bir hafta konuşan basın, sahaya küfür ve kavga etmeye gelen taraftardır sahadaki futbolu çirkinleştiren.

Devamlı kötü tarafına bakıyoruz. Biz bu kafayla emin olun İtalya-İngiltere-İspanya takımlarını da getirsek onları da beğenmeyiz. Çünkü biz olayların olumsuz yanından orgazma ulaşan bir halk haline getirildik(kim tarafından getirildiğimiz önemli değil, ama böyle değildik Türk milleti olarak). Herşeye olumsuz bakıyoruz, bunu anlayamıyorum.

Kurtlar Vadisi dizisindeki Ömer Baba tiplemesi daha çok olsa keşke gerçek hayatta. Kendimize baktıkça tam bir ütopya gibi geliyor bu tiplemeler. Olumlu yanlara bakmayı bilmek lazım. Lazımdan ziyade mecburiyiz biz buna. Norveç'te, Kanada'da yaşasak sorun değil, çünkü onlarda zaten olumsuz şeyler olumlulardan azdır. Ama bizde tam tersi.
Yinelemek istiyorum. Olumlu olmamız lazım, mecburuz buna.


@subgenius

Ayhan İngiltere'de oynasaydı ikinci Tugay olarak anılırdı. Mehmet Topal diyorsun yapma yani.

Aurelio'yu da görüyoruz. Tuncay'ı da görüyoruz. Yapmayın etmeyin, Türkiye'de Tuncay'a yeteneksiz diyenler şimdi nasıl olduğunu görebiliyorlardır umarım. İnsanlara güvenmek, olumsuz yanlarını eleştirmekten çok olumlu yönlerini desteklemekle neler olduğunu biliyoruz. Örnekleri çok.

Avrupa'da 4 büyük ligde oynayamayancak İspanya'nın son gol kralı, Pichichi'si Güiza ve Liverpool'da, Lyon'da gezinmiş Baros var mesela. Neden acaba Schalke'yi Schalke yapmış adam Lincoln'ü beğenmezken, O'nu da tartışılabilmiş hale getirmişken kovmadık! Bak adam bize kendini ispatladı, tüh!

Türkiye komik bir ülke. Eleştirmekten zevk alıyoruz resmen, ama sadece kötü eleştirmekten. Eleştirinin iyisi de oluyormuş(pek göremedim bizim ülkede) ama bizim ülkede oranı ne kadar acaba? %0.001!? Belki!

edgar belgi dedi ki...

2. fotograf muhtesem bir spor fotografi olmus. cok gorkemli, antik yunan ideallerine cok yakinlar, adriano biraz sasirmis sadece.

Adsız dedi ki...

Oyle aman aman bir mac olduguna inanmiyorum. Ankarada'ki iki berbat macin ardindan hangi maci izlesem daha iyi gelirdi o ayri.

Benim ligimiz ile alakali en cok takildigim noktalardan birisi milletin agzina sakiz olan "marka degeri" lafi. Yok efendim bazi aciklamalar ligin marka degerini dusuruyormus (Bunun savunucularindan birisinin de Erman Toroglu olmasi fikra gibi bir sey), sahadi hareketlerinden dolayi bazi futbolcular ligin marka degerini dusurdugu icin ceza almaliymis vs vs bir de utanmadan bunu surekli lige getiren ise rezil icerigi ve yayini ile Lig Tv. Eger ligin bir marka degeri varsa bunu dibe vurduranlardan birisi de kendileri ama farkinda degilmis gibi davranmalari da ayri bir komedi.

jose dedi ki...

Bu sene ofansif anlamda Lıncoln hariç savaşan bir futbolcumuz yok takımımızda.

Aksel dedi ki...

Bence Inter-Juventus maçı çok kötüydü.. Juventus saçma sapan, dağınık bir futbol oynadı, karsısındaki son 3 senenin şampiyonu Inter ise Mancini'yi gönderip hata yapmışa benziyor.. Mourinho'nun sonu umarım Hector Cuper'in ki gibi olmaz.. 3 sene sonra Portekiz'in 3.sınıf bir takımını çalıştırırken bulabiliriz onu..

Turkcell süper ligi hakkında söylenecek birşey yok, 2 senedir takip etmiyorum, bundan dolayı içim rahat :D

legiogemina dedi ki...

euro 2000'deki isveç-türkiye maçı, 2006 dünya kupasındaki fransa-isviçre maçı ve dünkü ankaraspor-galatasaray maçı 27 senelik insanlık görevim sırasında seyrettiğim en kötü "şeyler" olarak aklımda kalacak...

barış dedi ki...

bence de dünkü inter-juve maçı önemli bir maç olduğu için futbolcular tekmeye kafa sokuyorlardı.hatta bu bizim derbilerimizde de oluyor.öyle ki son derbi maçlarında mücadele çok olduğu için doğru dürüst organize gol bile göremiyoruz.

ama şu ankara deplasmanlarını da ben anlamıyorum arkadaş.hangi büyük takım gitse çok kötü oynuyor.hani teknik direktörler belki çok iyi değiller ama teknik direktörden bağımsız olarak fb,gs,bjknin ankarada hiç iyi oynadığını görmedim son yıllarda.bence futbolcuların maç seçmesi bunun en büyük sebebi.motivasyon da teknik direktörün işi aslında tabii, ama ben dün yine de oyuncuların isteksizliğinden bu kadar kötü bir futbol izlediğimizi düşünüyorum(rüzgarı da unutmamak lazım).

D.A dedi ki...

bu maçta tabii ki mücadele olcak da maçın bitiminde inter'li oyunların sevincine şaştım kaldım..Biz burda ne kritik derbiler ne önemli milli maçlar izledik ama şu maç sonu sevinicinin öoşkusunun yarısını yaşayan bir tane takım göremedim...
bu bence profesyonellik değil daha başka bir şey.İşini sevmek ve ondan zevk almasını bilmek gibi geliyor bana..Çünkü kimse bizim topçulardan daha profesyonel değil!!

Bellamy. dedi ki...

@ alavgan

evet ayhan da gidebilir yurtdışına, mehmet topal da. hatta mehmet güven de gider selçuk da. necati bile gitti zaten, tuncay geçen sene küme düşme potasındaki m'boro'ya, aurelio bu sene potadaki betis'e gitti. orada performansları gelişmiş olabilir bazılarının onun nedeni de şudur, doğal seleksiyon, biliyorlar ki her maç oynamasalar tutunamazlar. peki burada nasıl gidiyor bakalım:

bu ligin büyük takımları ,atıyorum, premier ligin orta sıra takımları kuvvetinde. hatta şu anda düşme potası takımları kuvvetindeler. büyükler böyle olunca küçükler de viteslerini küçültüyorlar, böylesine rezil bir lig izliyoruz.

senin için değiştireyim o zaman; bu ligden belki arda dışında hiç bir oyuncu avrupa'nın büyük, hatta orta büyük kalibredeki takımlarında oynayacak performansa sahip değil şu an. guiza'yı istese istese düşme potasından yeni çıkan tottenham ister. diyeceğim budur.

pilot santrafor dedi ki...

Garip İngiliz tribünlerini; Türkiye, Arjantin, Balkan takımlarının taraftarıyla kıyaslamak bile komik... Ouw-wouww ile ne rakip takımı, ne hakemi etkileyebilirsin; ne de kendi takımını ateşlersin.

Tuncay Türkiye'deyken belirli yeteneklere sahipti ancak. Türkiye'de oynadığı sürede, milli maçta attığı iki şık golün hangisini atmıştı?

Eleştireceğiz elbette, ben Beşiktaşlı olarak; 10 maç yatan 1 maç oynayan Delgado'ya neden sürekli iyi yönden bakayım. Milyon dolarlar ile oynuyorsa Bu adamlar, hakkını versinler. Basın, yöneticiler, federasyon tabii ki suçlu listesinin başında geliyorlar; ama futbolcuların ruhsuz olmasını, 10 maç yatmalarını açıklamaya yetmiyorlar.

Trofolo dedi ki...

Bu İtalya Derbisi diyen arkadas: Son Kadikoy'deki macta Galatasaray savasti mi? Ya da maci neden kaybetti? Ya da gecen yil Kadikoy'de beraberlik aldigi macta nasil oynadi?

mrt309 dedi ki...

Bir Fenerbahçe taraftarı olarak uzun süredir muzdarip olduğum bir problem sahadaki mücadele eksikliği. Güiza'nın göstermelik koşuları dışında takımda mücadele eden adam yok. Galatasaray bize yenilerek asıl kazanan takım oldu. Bizim oyuncular şimdi sezon sonuna kadar yatar. Biz 3 puan aldık, Galatasaray şampiyonluk yolunda bir rakibini ekarte etmiş oldu.

İnter - Juve maçı benim gibi İtalyan futbolunu sevenler için oldukça keyifli geçti. 5 gol olmadı ama büyük mücadele verildi. Sissoko, Materazzi ve Chiellini süperdi. Muntari'nin golü ise çok komikti. Manninger "ulan zaten yedik" deyip elini kaldırmasa topu ayağıyla tutar, oyuna sokardı:)

methaldar dedi ki...

Bir derbi maçıydı ki derbi maçlarında böyle mücadele olmasını bekleriz zaten. Juventus'un da Inter'in de ruhsuz maçlarını gördük, ama atmosfer farkı işte, burada böyle oynarlar, bir hafta sonra lig sonuncusu takıma mücadele etmezler. Motivasyon meselesi...

Fener'in aklı Porto maçındaydı, çok belliydi bu, hiçbir şey yapmadılar. Ama iddia ediyorum Porto maçında bayağı bir mücadele edecekler, tekmeye kafa sokanlar olacak.

Ama GS'yi anlayamadım. Onlar UEFA'da iyi gidiyorlar gayet, bir sonraki Avrupa maçları Fener'inki gibi bir hayat memat meselesi değil, onlar neden bu kadar ruhsuz oynadılar?

Unknown dedi ki...

skibbe'nin yüzüne bakınca bütün olan hırsım gidiyor. Birde futbolcuları düşünün!!!ulan skibbe sen degil bizim takıma yeniköye bile hoca olamazsın...

Bellamy. dedi ki...

denizli maçı dışında 7 maç 3 golle bitti fransa'ya döndük vallaha. bülent ağabey bunun üstüne bi yorum bekliyoruz..

Daima Fenerbahçe! dedi ki...

dünyada bir Allah'ın kulu Türkiye liginde ne oluyor diye merak etmiyor.
anadolu takımlarının lig maçlarına baksalar dolmayan stadlar, 4 büyüklerin oynadığı berbat futbol.kendimiz çalıyoruz kendimiz söylüyoruz.

Kerem. dedi ki...

sadece italya mı; ingiltere, almanya, ispanya gibi büyük futbol liglerinde herkeste var bu duygular.
zaten o yüzden futbol ekolleri olan, izlemesi en zevkli ülkeler onlar. türk futbolunun gelişmesi için de bu anlayışın gelişmesi ön şart.

varol döken dedi ki...

ya ben futboldan çok, aragones'ten sıkılıyorum...

@aceto
sen mutlaka ulaşır ya da ulaştırırsın: lig tv'den ricam, aragones görüntülerini mozaikle kapatsınlar, sigaradan daha çok zehirliyor bu adamın suratı beni:)

türkiye futboluyla avrupa futbolunu karşılaştırmadan önce, türkiye tarihi ile avrupa tarihini karşılaştırmak gerekir...