12 Haziran 2008

Telli Baba

Formula 1 değil ki bu futbol. Yağmur boşalınca pite gidip lastik değiştirir gibi tüm takımın kramponlarını değiştiremiyorsun ya da yüksek top oynayacak, mücadele edecek adamları pat diye oyuna alamıyorsun. Hava raporu falan hikaye... Yolu İsviçre'den geçen bilir. Kafasına göre bastırır oralarda yağmur, gün içinde 10 kere güneş açar ardından sağnak boşalır. Bu akşam olduğu gibi. Memleketin maçı olmasa kalkıp gidesi olurdu insanın ilk çeyrekte. İlk maça göre farklı ama yine pek ideal görünmeyen bir 11. Madem Emre bu kadar önemli bir oyuncuydu, ki Tümer asla onun pozisyonunda oynamadı neden Mehmet Topal olmadı Ayhan ile başlamadık. Arda ile kıpırdanan, Tuncay ile savrulan, Servet ile sert duran ama direkten dışarı giden karambol topu dışında pozisyonsuz bir ilk yarı. İsviçre'nin kapasitesi bu, futbolcuya en benzeyen 3 adamları da Türk zaten. Hakan Yakın gol sonrası Podolski görüntüsü çizmedi ama hemen ardından boş kaleye kaçırarak vatana ihanetten yargılanmaktan kurtuldu gönül mahkememizde. Maçın kader anıydı bu arka direkte kaçan pozisyon. Tümer'in bu kadroda olmaması gerektiğini savunanan taraftayım. İyiki de çıktı. Mehmet Topal ile nefeslenen ve aslan gibi oraya buraya koşan Aurelio 20 metre ileri attı kendini bu değişiklikle. Ve Semih. Sezon boyunca ne yaptıysa onu yaptı. Milli maçlardaki performansı hep soru işareti olan ama kalitesi ve kariyeriyle rakip takım üzerinde baskı yaratan Nihat'ın nefis ortasında asılı kaldı Semih. İsviçre'nin yüksek toplarından çekinirken, golü kafayla bulmak da futbol garipliği. Tuncay'ın atamadığı son toplar, Volkan'ın kendinden emin oyunu, kana bulanan Hakan Balta ve Emre Aşık... En azından mücadelenin bir samimiyeti vardı ikinci yarı. 2 sene öncenin hesabını bir son dakika golüyle kapatmak güzel olurdu elbet. Oldu da. Arda'yı galiba iyi tanırım. Soldan aktığında kıvır ve vur diye bağırdım ekran başında. Hocası Kalli olsa çoktan oyundan almıştı. Rakibin topuğuna çarpmasa girer miydi acaba o top? İşimiz Telli Baba'ya kalmıştı bu turnuvada. Kimin adağı ise yerine geldi işte... Çek'in arkasını yazdırır mıyız? Kısmet... Yarın Almanlar yenilirse biz de yenilmiş sayılmıyoruz: UEFA'nın kitabı der ki: Çeklerle berabere kalırsak sonucu penaltılar belirler. (7.08 maddesi)

49 yorum:

Fırat Gürsu dedi ki...

belki de, gaza gelmemizi sağlayacak maç oldu :) çok güzel oldu çok :)

ix dedi ki...

Yağmur da bahanemiz oldu. Bir de şemsiye reklamı falan aldık mı tamamdır.

Adsız dedi ki...

bu türkiye maçı olmasaydı kesinlikle maçı ilk yarısının ortasından itibaren izlemezdim tek sebebi yağmur ve sahanın haliydi ,10 yeseydikde o ilk yarıda böyle rezil bir maç izlemeseydim..
ikinci yarısında tam tersi oldu allahtan saha zemininin düzelmesiyle ve terimin değişiklikleriyle ilk yarı 10 yeseydik de ikinci yarı 11 atardık..terimin azmini ve dik başlılığını severim ama çek maçında da garip bir kadroyla çıkarsa bu dik başlılık veya azim değil direk mallık olur , terim turnuva 11 haziranda başlıyor demişti bence maçın 2. yarısında başladı umarım bi 45 dakka daha gariplikler yaşamayız çünkü çekler isviçreliler gibi değil..portekiz maçını izlerken içimden dedim bu çekler bizi kesin yener diye hala diyorum umarım terim bizi mutlu eder..ayrıca turnuva başlamadan önce arda bu turnuvaya kendimi tam kapasite hazırlıyorum patlama gerçekleştiricem demişti ben güvenmiştim kendisine golüyle kendini gösterdi hala güveniyorum.. portekiz maçında terimin oynatmamasına çok üzüldüm umarım çek maçında gerçek patlamayı yapar..saygılar.

Adsız dedi ki...

şu aralar nedendir bilmiyorum olsun da nasıl olursa olsun mantığındayım. bu düşünceyle yola çıkarsam sonuç olarak iyi oldu.

Adsız dedi ki...

Hakan Yakın mactan sonra sevinmedi benmi yanlış gordum Podolski goruntusu çizmedi demişsinde aceto

Adsız dedi ki...

emre aşık beni sinir ettin ama şuna mutlaka bakın derim.

http://pictures.footymad.net/upload/780/71974-5.jpg

maria lopez garcia dedi ki...

bir sorum var Çeklerle olası bir beraberlik halinde durum nedir? her kafadan farklı ses çıkıyor da. (örn. atv,Zeki Çol,çeşitli spor siteleri v.s.)

Adsız dedi ki...

yazdırırız üstad yazdırırız inaşşallh

ugur parildak dedi ki...

ceklerle berabere kalinirsa, direk penaltilara gidiliyor.. son maci birbirimizle yaptigimiz, ve sadece iki takimin puanlari, ve attiklari yedikleri goller esit oldugu için..

Adsız dedi ki...

ardanın golünden sonra bir vatandaşımız kalp krizinden ölmüş. of futbol of diyorum. ne senle ne sensiz.

Birand dedi ki...

Kısmet te değil anasını satayım "Kısfmet" hayrettin demirbaşa bağladık,rakip takım italya hollanda değil isviçre oynanan futbol ortada takım kötü başında ki adam kötü,konuşmak gereksiz tebrikler türkiye...

Adsız dedi ki...

Hoş geldin Aceto. :flowersmiley: :)

Saha şartları yüzünden zaten yamulmuş Hamit'e, üzerine Gökdeniz'i de çıkartarak koca koridorun yükünü yıktık.Yetmedi birde hücüm yaptırmaya çalıştık ikinci yarı boyunca. Evde kendimi dövdüm Arda'nın kanadından oynayın diye,en sonunda Arda aldı attı bir tane.

Çek'ler turnuvanın başında da yazdığım gibi çok yetersiz bir kadro ile geldiler bence.Yenmememiz için bir neden yok lakin sonradan Almanya geliyormuş galiba,o iş biraz zor işte...

Chloroform dedi ki...

Bizim oyuncuların hayatları boyunca yağmur da maç yapmamış gibi hareketler yapmaları enteresan. Birinin bile aklına ya bu top suda mal gibi gitmiyo kalıyo demedi. Yenilsek çok olay olurdu Fatih Terim şimdi çok mutludur heralde. Bir de Atv neden sürekli normal yayın akışı dışında Fatih Terim i gösteriyor?

Adsız dedi ki...

wooaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhh
excelente gol. felicitación

Miré de uefa 2008. Arda Turan. ¿Dónde jugar?

@varol döken

sólo hay un mickey mouse en el mundo. Cruyff.
es innecesario ir disneyland para ver el Mickey. vaya a amsterdam. xaxaxaxaxa Okey amigo?

Estimados amigos.
i será en Salzburgo, en 19 de Junio. tengo billete para España-Grecia partido. mirar con cuidado. tal vez se puede ver conmigo. i se desgaste real madrid artes. 7 Rául

(Jose Ramón Gregorio Jiménez Moreira)

BT dedi ki...

@ramon
Arda :El Galatasaray

Espana:3 Grecia:0
Torres(2); Villa

mhiziroglu dedi ki...

Sahada herhangi bir Beşiktaşlı yoktu değil mi yanlış hatırlamıyorum

Adsız dedi ki...

xaxaxaxaxaxa no no no aceto. 4-0 galasaratya Sí. George Hagi. También sé Roberto Carlos equipo que derrotó a Sevilla. Fe ...?????

i va a estar allí. españa-grecia 19 de Junio. ver la televisión con cuidado. si usted ve a un hombre con artes de madrid número 7, del yo soy.

si tú quieres, voy a mostrar un cartel "aceto balsamico"

deseo?

(Ramón)

rustukursad dedi ki...

cok zor biliyorum ama "içimizdeki İsviçreliler" kavgası yapmadan, dahasi acaba Uefa'nin kurali gerçek mi acaba diye beraberliğe yatmadan, iki macin mantikli sonucu olan kadroya sarilarak sanirim guzel bir sonuca ulasabiliriz.
Bu arada fatih terim'i gecen mactaki turkuaz kiz esofmanini cikarmis, yaka bagir acik beyaz gomlek, ceket, makosen kreasyonuna donmus gorunce derin bir nefes aldim. altin zinciri de olsaydi o golu de yemezdik.

Adsız dedi ki...

bu arada mactan once gorduk, yildirim demiroren ve aziz yildirim yanyana tribunlerdeydi. demekki bizde de oluyomus

papaz dedi ki...

Ardaaaaaaaaaaa Ardaaaaaaaaaa

Serveeeeeeeeeeeeet Serveeeeeeeeeet

Volkannnnnnnn Volkannnnnnnnnnn

Semihhhhhhhhh Semihhhhhhhhhhhhh

4 kahramanı var bence bu maçın, aynı acete gibi top Ardaya gelince " yürü oğlum, yap 1e1ini, çak sağınla" diye bağırıyordum bende, golden sonra sesim kısıldı zaten, elenedebiliriz ama 2.yarıdaki gibi oynayarak elenelim en azından. Final maçı için hazırlıklar başlasın artık, bu maçı dev ekranda açık havada izlemek lazım:)

aşağıda da blogumdaki maç yazım...

http://papazmetin.blogspot.com/2008/06/ite-bu.html

maria lopez garcia dedi ki...

jet edit icin tesekkurler

Adsız dedi ki...

Hakan konusunda aceto'ya katılmıyorum. sevinmedi adam, eren de sevinmedi. zaten eren maçtan sonra yaptığı açıklamayla da bunu teyid etti sanırım.

Adsız dedi ki...

bu arada ramon'da epey kasıyo yunan maçına, raul 7 giyip tribünlerde bulunacakmış ..

dikkatli izleyin diyor, aceto balsamico pankartı filan da olacakmış ..

eheh .. hadi bakalım ramon

Adsız dedi ki...

galasaratya fe?????

e hani bizimki dünya derbisiydi. bakın bilmiyor adlarını söyleyemiyor bile.

dinazor dedi ki...

@aceto

İsviçre havasının değişkenliğinden bahsetmişsin, Formula 1 demişsinde bu kadar önemli bir maçta insan hatayı görüp daha erken yapmazmıydı Topal ve Semih değişikliğini? Hatta o 1.90 lık stoperlere karşı maça Semih ile başlamazmıydı? Bu takım hep son dakikalardamı gülecek?

Neyse öyle yada böyle cebimizde 3 puan var. Çek maçına gelince eğer biraz daha fazla top tutar ve sabırlı olursak ben o maçtan ümitliyim. Yeterki haddimizi bilelim..

Adsız dedi ki...

tümer uğruna yıldıraydan vazgeçen Terim'e artık birilerinin bu futbolcunun gazının çoktan kaçtığını ve çıkmış okeye döndüğünü söylemesi gerek.gerçi sahada gözümüze soka soka ben bittim dedi zaten.
şampiyonada çakma sağ ve sol bekle oynayan başka takım bilmiyorum.
yine ''vatan-millet sakarya'' tadında bir maç aldık.eldeki kadronun en yumuşağı ile ilk devreyi çıkaran Terim malzemeyi sertleştirince ihtiyaç duyulan baskın oyun ortaya çıkıverdi...
gerçekten de Terimi anlamak zor...zor...zooooor...

Burak Doğan dedi ki...

Almanlar nasıl olsa kazanacağına göre, biz bus efer onlar kazandı diye galip sayılsak:)

Fatih Terim'i anlamak için şunu düşünmek lazım. Maç başladığında sahada hep aynı hareketi yaparak taktik vermeye çalışan hoca, golü yedikten sonra yağmurunda gazabıyla sadece yedek kulübesinde oturdu. Muhtemelen ceket Armani falandı, ıslansın istemedi adamcağız..

Birde lütfen birisi iletsin kendine, yüzüne botox yaptırmaktan, kulak altında et yığını oluşmuş, ya orayıda gerdirsin, ya da hiç artistik patinaj yapmasın ekranda, görüntü kirliliği oluşuyor.

Hala aynı soru: Emra Aşık ve Tümer Metin'in ne işi var takımda ki acaba.. Güzelim Mehmet Topuz ile İbrahim Toraman varken..

Bob Cohen dedi ki...

Hocam hoşgeldin.
Nihat için milli takımdaki performansı soru işareti demişsin ama biz turnuvaya bu adamın golleri ile geldik.

Adsız dedi ki...

Bu takimin herseyde bir sponsoru varda, semsiye sponsoru yok mu yahu :)))
Bende katilmiyorum Aceto sana, Eren degilde Hakan Yakin hic sevinmedi. Bu mactan sonra Demiroren Eren icin girisimlere baslar artik :)

Fikret

peralta dedi ki...

abi tümer'i önlibero oynatmak çok insafsızlık bence adama. arkasında iki tane sağlam önlibero olursa daha verimli olur tümer bence. dünkü oyunla eleştirmek doğru değil.

kazım'ı almadan olmuyor değil mi hoca :)

Robin dedi ki...

Türkiyeye maçı getiren en önemli unsurlar;Yağmurun durması,Şans,Hakan Yakın'ın duygusallığı,teknik direktör Kuhn'un Barnetta ve Gelson'u çıkartıp ortasaha hakimiyetini Türkiyeye kaptırması ve Semih'in ikinci yarıda oyunda olması.Bir kez daha gördükkü Nihat bu takımın 1 numaralı forveti olamaz.Mevcut kadroda ancak sağ açık olur.
Eren Derdiyok,çok değişik forvet.Ama biraz kendini geliştirmesi lazım.Hem uzun boylu hemde hızlı forvet tipi enderdir.Onu görünce aklıma Tore Andre Flo geliyor.

Beercholic dedi ki...

semih'in ilk 11 de başlamaması iyi oldu, her ne kadar ilk 11 de başlasa avantajlı olsak ta hayır işte, semih bu sonradan girip yazacak gollerini.. ama şu kadro idealdir gökdeniz ile kazım'ı değiştir öyle çık çeklerin karşısına, gerçi onlara gol atmak ta çok zor şöyle 0-0 a yatıp penaltılarla geçeriz anca..
neyse güvendik sizlere çocuklar umutlandırdınız bizi bu maçla :D gösterip vermemezlik etmeyin..

Unknown dedi ki...

Futbol'un adaleti böyle büyük arenalarda ortaya çıkıyor sanırım. (Sözüm 2004'ten dışarı) Bir önceki turnuvada ittire kaktıra yürütülen İsviçre acı bir ders aldı. Bakalım Çeklerin altın nesline vermediği adaletini bize karşı dengeleyecek mi?

jose dedi ki...

bülent abi çek maçında ki kadroda hamitin sağ bek oynatılmaması gorusundeyım sen ne dusunuyorsun bu konuda?

Adsız dedi ki...

orta sahayı topal-aurelio yapınca daha bi takıma benzedik. emre ile aurelio niyeyse olmuyor orada. umarım çek maçında ikinci yarıdaki kadroyu sürer sahaya fatih terim.

sercan tepeler

dr feelgood dedi ki...

ramon'un dediklerini tercüme etsin biri çok merak ediyorum ya :)

cisco dedi ki...

macı arsen wenger'in yorumlarıyla izledim, bazılarını yazmak gerekirse:

"-turklerin ortasahayı gectikten sonra cok tehlikeli olabilecek potansiyelleri var"

"-yagmur turkler için cok kotu oldu, daha teknik, topla oynayan, kısa paslarla oyun kurmaya calısan bi takım, bu sekilde cok zorlanacaklar"

"-(isviçre golunden sonra) bu tur yuksek seviyeli maclarda ilk golu atan %80-90 macı kazanır"

"-(semihin ofsayt olan pozisyonunda) cok yetenekli, cok klas bir forvet, kontrolu, vurusu cok teknik, topu aldıgı an ne kadar tehlikeli oldugunu gosterdi"

"-(tuncay için) topla son vurusları kotu, tehlikeli olabilecek pozisyonlarda kotu tercihler yapıyo ama buna ragmen tehlikeli yerlerde topla bulusmayı basarıyo garip bi oyuncu"

"- turkler oyunu tamamen domine etmeye basladı, bu oyunda isviçrelilerin tek sansı hızlı bir kontratakla pozisyon bulmak, ya da bir daha yagmur yagmasını bekleyecekler" (2 dakka sonra 3e 1 pozisyon yakaladılar)

"-turklerin defans ikilisi bana dunku rusları hatırlatıyor"

"-(mac sonu)ee arsen, ilk golu atan kazanır demiştin
-turnuvanın basından beri ilk golu atanlar hep kazandı, bu mac %10 olan demekki.."

yorumlayan fatih terim olsaydı, yuz kere 2000deki finalde diye kafa utulerdi, adam bir kere kendinden bahsetmedi, cok buyuk hoca, cok buyuk adam gercekten.

BT dedi ki...

@dinazor
Ben sahaya çıkan 11 in yanlıs olduğunu savundum zaten. Semih ve Topal ilk onbirde olmalıydı ancak yağmur başladığında 2 değişiklik yapmak büyük kumardır. Belki biri kabul edilebilir ancak Servet in sakat sakat oynadığı bir maçta 30. dakikada 2 değişiklik birden büyük risk olurdu...

BT dedi ki...

özetleri tekrar seyrettiğimde hakan yakın a haksızlık ettiğimi gördüm. evet gol sevinci yok.

Adsız dedi ki...

oyle veya boyle tumer metin takımı euro08e tasiyan adamlardandir ve ordaki kredisi uc mac ilk 11 cıkmasina yeterli kanımca tumer o son maclardaki performansı koymasaydi simdi norveç(ukrayna?)- isviçre macini izlemistik.

dugenci dedi ki...

yalniz fatih terim in fenerin başına geçeceği dedikodularından sonra bir de yedek golcü semihi oyuna sokup çevirmesi ilginç bir ayrıntı olarak dikkatimi çekti...

hulleci dedi ki...

Sevgili Arsene'in de altını çizdiği gibi Semih'in ofsayt golündeki kontrolü ve gol vuruşu muhteşemdi. Böyle plase vuruşları izlemekten aldığım keyfi tarif etmem imkansız. Futbolla ilgili geri kalan her şey ikinci planda kalıyor benim için bu tarz gol vuruşlarının yanında.

Teşekkürler cisco, zahmet edip paylaştığın için.

Hakan Yakın'ın golden sonraki tavrı ise bana biraz şöyle geldi: Podolski gibi kalpten, otomatik bir vakur duruş sergilemedi. Sanki bir an sevinecek gibi oldu sonra hemen düşünüp, doğru olanın sakin kalmak olduğuna karar verdi gibi geldi bana. Maçı Türkiye'den izleyen ailesi falan gelmiş olabilir aklına. Sakinliği omurilikten değil, beyninden gelen talimatla oldu bir bakıma. Her ne sebeple olsun; ister kalbiyle, ister mantığıyla, o tavra saygı duyarım. Hele bir de aklıma topu kale çizgisinin 20cm gerisinden yuvarlasa da, küme düşme mücadelesi veren rakibe karşı takımının 4. golünü atsa da her attığı gole kıçını yırtarcasına sevinen bağıran eden Inzaghi gelir aklıma, bak gene sinirlerim oynadı.

varol döken dedi ki...

@ramon
okey, i will definitely go to amsterdam to see the Mickey Mouse but for me he's the best football player in the world, I think it's Raul for u... by the way Roberto Carlos's team is Fenerbahce, also maybe Daniel Guiza will be in Fenerbahce too, I will check it out in Mallorca after 2 weeks:)

spain has no chance with turkey on world cup qualifications, if u come to istanbul, u can be our guest but we could be sorry for beating our guests:)

yarım yamalak ingilizceyi bırakıp türkçe'ye dönersek... bu maçı hak ettik diyen dombilidir, arda'yı kenara koyan kopildir, tuncay arda nihat semih ileri dörtlüsünü göremeyen zoofilidir...

çekler isviçre'ye benzemez, karim benzama hiç benzemez!

varol döken dedi ki...

bu arada, portekiz-çek maçında bülent tulun resitali vardı...

futbolda buna vıdı vıdı denir???

@üstat aceto
pirimiz sensin, allahaşkına söyle futbolda vıdı vıdı nedir yahuuuu?

FatihHayri dedi ki...

Bir şey herkesin gözünden kaçıyor bu turnuvada ilk defa bir takım yenilgiden maçı çevirdi.

Adsız dedi ki...

yağmur olmasaydı ilk 11 de ( tümer gökdeniz le de ) yenebilirdik isviçreyi...

yağmur yağmaya devam etse maç erteleme durumu hangi şartlerda olurdu aceto ? ( hangi gün e, program aksayacak bir günde 3 maç mı oynanacaktı, aynı saate gelse yayın hakları açısından sıkıntı vs )

BT dedi ki...

maç tatil olsa ertesi gün oynatmak zorundalar.
lakin o yağmura rağmen sahanın drenajı iyi olunca 2. yarıya hiç etki etmedi yağan yağmur...

Adsız dedi ki...

Abi gerçekten; futbolda vıdıvıdı yapmak diye bir terim var mıdır ya :D

Bir de her maçta eren derdiyokun turnuvanın en genç oyuncusu olduğunu söylüyor. Anladık ya :D

Adsız dedi ki...

Terim bu işi halleder...