14 Ekim 2008

Futbolda +2 Hakem

Futbol hakem hatalarının azaltılması için ortaya atılan iki belirgin çözüm var. İlki 5. hakemin ekran başında oturması ve kritik pozisyonların tekrarını görüp orta hakemi kulaklığından uyarması. Bu yöntemde standartı sağlamak pek mümkün görünmüyor. İkincisi, geçen gün 1935'de Barselona derbisinde kale arkasında oturan çizgi hakemleri günümüze uyarlamak. Bunu destekleyen de UEFA başkanı Platini. Slovenya-Slovakya U-19 maçında bunun denemesi yapıldı ve Platini maçı stadyumda izledi. Orta hakem, 2 yardımcı hakem ve 4. hakemle beraber 2 cezasahası hakemi görev yaptı bu maçta. Artı 2 olarak görev yapan bu hakemler maçı kale çizgisi kenarında seyrediyor ve gerek görürlerse ceza sahası içine de girebiliyorlar. Yine son karar veren orta hakem. Bu denemede çizgi hakemi bir penaltı uyarısı yaptı ve orta hakem de bu karara uydu. Amaç gol bölgesindeki hataları minumuma indirip skora direkt etki eden hakem imajını ortadan kaldırmak. Platini çok memnun kalmış bu denemeden. İtalya Kupası'nda bu sezon hakem komitesi başkanı Collina'nın +2 hakemi deneyeceğini yazıyor İtalyan medyası. Bu çözümün kural haline gelmesi ise elbette ki zaman alacak. Muhafazakar İngilizlerin bu işe olur vermesi o kadar da kolay değil. En büyük sorun ise maçlara 6 hakem bulmak elbette. Örneğin İtalya gibi futbol bir ülkesinde 2. ligin altındaki tüm lig liglerde 4. hakem görevlendirilmiyor. Bu kadar hakemi her ülke ne zaman nasıl yetiştirecek en büyük soru işareti bu. Arada bir medyada geleceğin meslekleri manşeti atılır. Ben de bir katkıda bulunayım. Geleceğin mesleği hakemlik. 90 dakika kale arkasında bedava maç seyredecek, arada bir penaltı, kaleciye faul vereceksin; üstüne para alacaksın... 1935'e göre tek zorluğu altına bir sandalye vermeyecekler...

17 yorum:

cmzrfdl dedi ki...

türkiye'de inanılmaz bir atıl işgücü olduğundan sorun olacağını sanmıyorum. yeter ki şu önyargıyı üzerimizden atalım:

- baba ben hakem olmaya karar verdim. ne dersin?
+ hmmmm. bu konuda benim değil annenin fikrini almalısın.

Dabenti dedi ki...

Bana kalırsa yardımcı hakemlerin yerine kesinlikle bilgisayarlı bir ofsayt uygulaması kullanılması gerekiyor. Bunu da masa başı görevlileri yerine getirebilir. Topa vurulduğu anda görevli düğmeye basar, yandaki kamera ile belirlenen en son oyuncu kim ise ofsayt ya da değildir. Bu hakemin kulaklığına gider, orada orta hakem inisiyatifini kullanır(pasif-aktif oyuncu vb.). Yoksa isterse 6 değil 16 hakem olsun, hakem hatalarının önüne geçilmesi mümkün değil. Birine göre fauldür, diğerine göre değil. Birine göre kırmızı karttır, diğerine göre sarı kart. Hakem eskilerini de görüyoruz televizyonda, birinin ak dediğine diğeri kara diyor. Bunu iki saat inceleyerek söylüyorlar bir de, bazen karar veremedikleri de oluyor hatta.

Sadece ofsayt konusunda herkes net bir karara varabilir teknoloji sayesinde ve bu bence ilerki yıllarda kullanılması zaruri bir uygulama. Uygulanmazsa ne olur peki? Birşey olmaz, aynı şeyler devam eder.

Bilmiyorum bunu sadece ben mi düşündüm, yoksa benim gibi ofsayt konusunu teknoloji yardımıyla halletmeyi düşünen başkası var mıdır? Yazılması imkansız bir program değil çünkü.

Mesut Ulukök dedi ki...

Hiç uğraşmaya gerek yok. Hakem hatası, futbolun doğasında vardır. :)

çagdas dedi ki...

@alavgan
Inzaghi o bilgisayarı hackler. Demedi deme :)

Yetkin dedi ki...

bu kaç km koştu istatistği veren teknoloji ile ofsaytı belirlemek çok kolay, isteyen araştırıp bulabilir, gerçekten etkileyici.

bRn dedi ki...

Post ile alakasız da olsa, buyuk ihtimalle yarın görecek olsakta West Ham'ın son transferini .. ''Tristan'ın tatilini de kısa tuttun'' demek geldi içimden olağan BBC ziyaretlerimden az öncekinin sonunda. :)

gorcanabi dedi ki...

Maradona'yı Maradona yapan Tanrı'nın eli n'olacak?

erdemkursat dedi ki...

bi bilgi, alan a orantılarsak futbol en az hakemle oynanan spor dalı, yani metrekare ortalamaya düşen hakem miktarı vs olarak, bu spor en popüler olmasına etkisini de düşünmek lazım dolayısıyla...

Alper Öcal dedi ki...

Mehmet Demirkol adına sevinirim...

Çetin Cem dedi ki...

hakem hataları futbolun doğasında var tamam, ama iki hafta önceki reading-watford maçındakiler gibiyse de insan bir "eh be kardeşim" diyor yani! sıkça yaşanan "çizgiyi geçti mi, geçmedi mi?" tartışmalarının önüne geçilecektir mutlaka. o yüzden kenarda bir "masa hakemi" şart bence.

ama bu tamamen çizgi, ofsayt muhabbetleriyle alakalı olmalı, çok gerekliyse zizou'nun kafasındaki gibi asayiş olayları için de olabilir. ama ikili mücadelelerde tabii ki orta hakem (ve kale arkalarındaki çizgi hakemi) sorumludur. yandaki adam her anda da girip dahil olursa futbolun temposu büyük darbe alır elbette.

del piero dedi ki...

her kafadan bir ses çıkacak desenize!!!

kaleciler sıkılmayacak demekki artık kalede :)

veritayrd dedi ki...

Hayır alavgan, sen düşünmedin ilk olarak...

Yanlış hatırlıyorsam düzeltin, ofsayt kamerası ve bağlı kontrol düzeneği, FIFA gündeminde tartışılan konulardan biri idi yakın geçmişte... Ancak futbolun "beşeri" niteliğine ve hataların oyunun bir parçası olduğu ilkesine uygun olmadığına karar verildi.

Hem zaten, ofsaytta olan bir oyuncunun kendine bu pozisyon sayesinde hangi düzeyde avantaj sağladığı kriteri ön plana çıkartılarak tasarlanabilecek bir kural revizyonu, alınabilecek elektronik tedbirlerden daha efektif bir çözüm olurdu herhalde...

FIFA ile aynı prensibe istinaden de TV karşısında anlık yorumla hakem uyarmayı futbolun beşeri ruhuna aykırı buluyorum.

Genel olarak da, hakemlerin anlık hatalarını gidermeye çalışmaktansa, oyunun sürekliliğine, akıcılığına esas yorum yapmaları yolundaki hal-i hazır teşviğin, kurallarla desteklenmesi gerektiğine inananlardanım. Hem kural revizyonu yapılmalı, hem de hakem değerlendirmelerinde oyunun ruhuna aykırı üslupların üstüne acımasızca gidilmeli.

Samimi olarak sonuca etki etmemek adına, veya baştan önyargılı olduğu için oyunu katletmekten çekinmeyen hakem tipinden nefret ediyorum...

Gerçekten hata neticesi mağdur olan takım, eğer hakemin yönetimi samimi olarak güzel oyundan yanaysa bunu gücü oranında telafi edebilir; bu gücü yoksa ve futbolun o arada bir yoklayan cilvelerinden biri neticesinde kırk yılda bir yakalayabildiği bir avantaj heba olmuşsa, varsın olsun, futbolun adaletidir bu bence... Yeter ki sahadaki yönetim gerçekten, samimi olarak güzel oyun felsefesini temsil etsin. Ayrıca bir lig maçından bahsediyorsak ve hakemlerin tamamı aynı felsefeyle oyunu yönetmeye zorlanıyorsa, her daim bir sonraki maçta telafi şansı da vardır hatanın...

Bu çerçevede ofsayt kuralından faul kavramına revize edilebilecek çok kural var bence... Hakem sayısı artırmak yerine bunları masaya yatırmalı. Yoksa adam sahaya elinde düdük yerine kıyma makinasıyla çıkmış, top 18'e bile gelemiyor, takviye hakem ne iş yapacak ki?

Varsın arada hata mağdurları olsun, her halükarda bizim gözlerimiz bayram etmiş olur, esas amaç bu değil mi?

Muhafazakar İngiliz gibi mi konuştum acaba?

liverpoolandkop dedi ki...

peki Dk:90 maç 0-0 forvet defansla çizgi halinde tam hizada ama 2 metre önünde pasif ofsayt takım arkadaşı var top atıldı bilgisayar ölçtü biçti ofsayt kararını hakeme iletti, hakemde hadi biri pasif ama diğeri çizgi halindemi yoksa 1 adım öndemi deyip çaldı düdüğü?
hata kimin olacak ?

cagliari42 dedi ki...

olayı hep kamera, bilgisayar, teknoloji ekseninde tartışıyoruz ama ankara 19 mayıs dış sahalarda, gölbaşı'nda, anıttepe'de oynanan amatör maçlarda ne olacak? 3.ligde, 2.ligde ne olacak? hakem sayısının artırılması olabilir ama teknolojik imkanlar her maçta kullanılamayacağı için, eşitlik olayı ortadan kalkar, haksızlık olur. 1.lige farklı, alt liglere farklı uygulama ise futbolu öldürür, orası kesin.

josemarcelosalas dedi ki...

Suyunu çıkarmasınlar iyi böyle bence. Doğrusuyla yanlışıyla şuan futbol çok güzel, karışmayın nolur.

Unknown dedi ki...

@çetin cem

2 haftaki önceki reading-watford maçında noldu ?

Radical Media dedi ki...

Futbol'un normal sayılabilecek oranda hakem hatalarıyla oynandığı bir ülkede olsam istemezdim. Ama Afrikalılar ayarında ve üstelik bazıları da bariz yanlı Türk Hakemlerine güvenim sıfır , o yüzden bir an önce uygulansın isterim.