15 Ekim 2008

Tunuslular ve La Marseillaise

Fransa'da beklenen Romanya beraberliği sonrasında teknik direktör Raymond Domenech'in Paris'teki ilk maçta tribünler tarafından protesto edileceği, ıslıklanacağıydı. Beklenen eylem gerçekleşti ama ıslıklanan Fransız milli marşı oldu. Stade de France'da Tunus ile hazırlık maçı öncesinde gümbür gümbür "La Marseillaise" çalarken tribünlerdeki Tunuslular marşı yuhaladı ve ortalık karıştı. Tunusluların hepsi Fransız vatandaşı ve ülkede nüfusları 650 bin kişi. Hükümet, futbol federasyonuna bastı tabii fırçayı çünkü bu ilk ıslıklama vakası değil. Daha önce de Cezayir ve Fas ile oynanan maçlar da olaylı geçmişti. Tepedekiler Fransa'da bir daha milli marş ıslıklanırsa maçın oynatılmayacağını söylüyor. Sarkozy de delirmiş tabii. Federasyon başkanını gel hesap ver diye ayağına çağırmış... Tarih peşini bırakmaz ki adamın...

16 yorum:

GSveFutbol dedi ki...

Hepsi demek yanlış olur ama oturma izni başvuruları herkesden farklı değerlendiriliyor (ayrı bir şık var Tunuslu ve Faslılar için ) genelde 10 yıldan aşağı alan yok..
Bunun dışında bu olaylar Fransa'da sadece göçmenler tarafından yapılmıyor..
2002'de Fransa Kupası finali Bastia-Lorient başlamadan Korsikalıların ıslığı marşı duymayı engellemişti.. Chirac marş sona erdiğinde stadı terk etmişti..

evrendeki en mutevazı insan dedi ki...

Sarkozy'nin Cumhurbaşkanı olmasının da etkisi büyük bence bu ıslık olayında. Gerçi Fas ve Cezayir maçları ne zaman oynandı bilmiyorum ama Sarkozy'nin Mağriplileri aşağılayan açıklamalarından ve içişleri bakanı iken meydana gelen Paris Olaylarındaki tutumundan sonra Fransızlar tarafından Cumhurbaşkanı seçilmesi bir tepki dalgası yaratmış olabilir.

GSveFutbol dedi ki...

dunku olayda burda her iki ulke marsi
http://sturly.com/mars

Ömer Şahin dedi ki...

Salakmış bunlar da.

Futbolla alakası yok ki bunun tamamen siyasi.

Federasyon başkanı ne bok yesin? Maçlara Tunusluları Faslıları mı almasın?

Yoksa maça girecek azınlıkların t.şakları tutup marseillaise mi okutsun?

Unknown dedi ki...

nası kestik ama arapları manalı sözlerle milli marş yaparsan, o kestiklerinin çocukları o marşı ıslıklar tabi.
la marseillaise duyduğum en kanlı milli marşlardan biridir. bizimkini geçer, o derece yani.

Çetin Cem dedi ki...

fransa devlet bakanı laporte konuşmuş, "şu iki yüzlülüğü bırakalım, şu maçları oynamayalım artık" şeklinde... sporun politikaya ders verdiğini, hayata benzediğini söyledik durduk ama bu sefer politika sporu fena çelmeledi.. sanırız fransa mağriplilerle köprü kurma işini en azından futbol sahası dışında yapacak.

dostluk maçı oynamak anlamında söylüyorum tabii ki, yoksa "mavililer"in birçoğu o ülkelerden gelmeeye devam edecek tabii ki.

redfox93 dedi ki...

bu olayi psg stadinda yapsalardi "SUPRAS" ve "BOULOGNE" tribünlerinden okkali bir dayak yerlerdi heralde.yemeseler bile en azindan bolca mesale yerlerde kafalarina.stade de france gibi sosyetik bir statta mars isliklamak kolay tabiki.konu disi ama ben psg tribunlerindeki kadar mesale yakilan bir yer görmedim...

Çetin Cem dedi ki...

ajanstan son dakika: ıslıklama durumunda maçın o anda bitirilmesine karar verdi fransızlar. çok sert ve tuhaf.. gerçi emin olamadım, tuhaf olmayabilir de..

iktisadiajan dedi ki...

1,5 milyon insanı katlettikten sonra ıslıklanmaya şaşırmak abesle iştigal ediyor.
Asllında asıl garip olan o insanların o vatandaşlığı kabul etmesi.
Zidane ne büyük bir topçuydu.Ne büyük bir karakter olurdu fransız forması yerine Cezayir formasını giyseydi.

aşkın dedi ki...

İktisadiajan,
Zidane beyin pederinin kendi insanlarına karşı Fransızlarla birlikte savaşa tutuştuğu söylenegelir, kendisi de bunu inkar edegelir. Daha fazla bilgisi olan saklamasın, ayıp oluyor.

veritayrd dedi ki...

"nası kestik ama arapları manalı sözlerle milli marş yaparsan, o kestiklerinin çocukları o marşı ıslıklar tabi.
la marseillaise duyduğum en kanlı milli marşlardan biridir. bizimkini geçer, o derece yani."

Ne alakası var, dökülmesi istenen kan Arapların değil, aristokrasinin kanı...

"Contre nous de la tyrannie, L'étendard sanglant est levé"

diye başlıyor adam, dakka bir daha...

Marseillaise'i zorbalığa karşı çıkış anlamına Enternasyonal'in bir gıdım daha yukarısına koydum hep...

Ha, "bu ne çelişki anne" diyecekseniz haklısınız, Milli Marş olması hasebiyle Fransız "mezalimi" nin de simgesi olmuş maalesef güzelim "parça"...

Esasen bu frenk milletinin dominyonlarda başını yakan da bu olmuş ya tarih boyu...

Sömürgeye kültür ihraç ediyor, dil ihraç ediyor falan ya... E bu ihracat neticesinde frenkçe okuyan "yerli" ne okuyor? Voltaire okuyor, Rousseau okuyor, Robespierre okuyor, Zola okuyor, Sartre okuyor,Devrim okuyor, Paris Komünü okuyor, sonunda da frenkin kafasına geçiriyor dominyonu...

Beta Karoten dedi ki...

..Battle of Algiers..

Radical Media dedi ki...

Bence Fransızlar haklı. Bir ulus'un bayrak , marş gibi simgelerine asgari saygıyı göstereceksin. Beğenmediğini de pankart açarak protesto et.

Trofolo dedi ki...

Redfox
Evvelki yilki irkci olaylardan sonra PSG gruplari kendilerini lagvettiler. PSG tribunlerinde Bolougne Boys ve Supras kalmadi. 2000 senesinde Galatasaray - Fenerbahce macinda ASY Kapalisi'nda 3500'in ustunde mesale yakildi.

orkun dedi ki...

Traihin gelmiş geçmiş en beter çifte standartçıları Fransızlar, yiyim onları...

@pushkin;

asgari = en az, minimum
azami = en çok, maksimum

Radical Media dedi ki...

asgari yani olası en minimum saygı efendi gibi o marşı dinlemek anlamında kullanıldı . maksimum saygı sadece ayakta durmak değilken minumum da ıslıklamak seğildir. yapılan saygısızlıktır ...