4 Eylül 2008

Futbol Affetmez

Oligark sermayesi, Amerikalı milyarderler şimdi de Dubai'li şeyhler. Bizim futbolumuzun kenarından geçmiyorlar ama dünyanın neresinde olursa olsun futbolseverin canını sıkan adamlar bunlar. (Mahalledeki toprak sahada topunu alıp giden kasabın toraman oğlu kadar can sıkıcılar hem de. Hani atan galiptir, eşek gibi terlemişsindir, galibiyet primi koladır da. Bu lavuk aut topa korner der; olmadı alır topu gider ya.) Ne olacak bir gün? Hani elimize kağıt kalemi alıp yaptığımız dünyanın en iyi onbirini bu şeyhler mi toplayacak bir soyunma odasında? Kalede Buffon, kanatta Cristiano Ronaldo, ileride Drogba... Önlerine gelene 5 mi atacaklar? Kafaları bozdu mu 10'dan aşağısı kesmeyecek mi? Dünya külübü ne lan Mars'tan gelsinler mi diyecekler? "Abramovich'in 1 milyar euro harcadığı Chelsea hala Şampiyonlar Ligi kazanamadı" demek de kesmiyor artık. Bu oyuna sevdalananlara; bir antibiyotik lazım bugünlerde. Sid Lowe'ın yazısındaki rakamlardan faydalandım; kimbilir belki de kendimi kandırdım. Real Madrid ve Barcelona 1939'dan beri ilk kez La Liga'nın ilk haftasında beraber maç kaybettiler. Hadi Deportivo La Coruna evinde Real Madrid'in 17 yıldır belası da peki ya Numancia deplasmanında Barcelona? Barcelona'nın bütçesi 380 milyon euro. Bu transfer döneminde 90 milyon euro harcadılar. Numancia'nın bütçesi 4.5 milyon euro. Ligin hem yeni hem de en fakir takımı. Transferde metelik harcamadılar. Messi'nin yıllık kazancı Numancia'dan fazla. Barça 18 şampiyonluk kazandı, Numancia bu ligde bir kez 17. olabildi. Barça 24 Kral Kupası kazandı. Numancia bir kez çeyrek finale yükseldi, onda da Barça'ya elendi. Numancia deplasmanında Barça topa %70 hakim oldu. Kaleye 26 şut çekti, 2 topu direkten döndü. Numancia maçı 1-0 kazandı. Golü atan 23 yaşındaki Mario Martinez Rubio'nun yıllık kazancı 120 bin euro. Raul'un yıllık ücretinin 83'de; Eto'o'nun ise 75'de biri. Numancia'da tavan ücret 180 bin euro.
Ruslar, şeyhler... Globalizm...
Futbol affetmez.
Messi'nin sona bir kala frikiği direkte patlamasa;
bu hikaye de böyle bitmez.

43 yorum:

Adsız dedi ki...

eli öpülücek adamsın aceto..

zenmaster dedi ki...

bunun üstüne söylenecek tek kelime dahi yok... ağzına sağlık

Ali Aydin dedi ki...

senle otursak sabahtan geceye kadar futbol,hayat,siyaset,alkol,yemek vs vs konussak..
ne, nev-i sahsina munhasir bi adamsin be azizim...

Adsız dedi ki...

Bülent abi, mükemmelsin

khortytsya dedi ki...

harika yazmışsın ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

ben Real Madrid'in kurduğu Galacticos'den şaşalı bir kadro kurulabileğine inanmıyorum. gerçi piyasada o kadar büyük yıldızlar da kalmadı sanki. üstelik o başarısız deneyimi gördükten sonra hiç gereği ve mantığı yok Ronaldo'nun Messi'nin Kaka'nın aynı takımda oynamasının. anca arapların şovu olur. hatta Barça da geçen sene yaşadı buna benzer başarısız bir minik galacticos deneyimi:)

AAAA dedi ki...

ne yazık ki numancia'nın barça'yı yenmesi 38 maçtan oluşan bir lig için çok da önemli değil.

sermayenin yeni değerleme (ki abram abi buna en gözel örnek adam chelsea'yi aldıktan sonra bilinirliğinin artmasına paralele olarak daha da zenginleşti)aracı olarak seçtiği futbol için önlem alınmazsa gelecek çok parlak değil.
önlem nba modeli veya başka bir model olabilir ama çalışılması gereken bir konu (hatta çok acele çalışılmalı).
araplar veya bir başkası bütün iyi oyuncuları takımlarına tabi ki dolduramayacak ama denge tamamen bozulmak üzere.böyle giderse; ikinci bir napoli mucizesi gerçekleşemeyecek.
test edilebilirliği yok ama d10 (candır kendisi, gelmiş geçmiş en büyük oyuncudur gözümde)bugünün dünyasında napoli ile gerçekleştirebildiklerini yapabilir miydi diye sormak isterim.

BT dedi ki...

@slum
ilk satırını elbette ki gördüm ama blöf yaptım:)
d10 bugünün futbolunda bunu yapamazdı. Kimse de yapamıyor zaten. Hagi de 4 sene sonra gelse koşmuyor diye yollanırdı!

Adsız dedi ki...

Ruslar, şeyhler... Globalizm...
Futbol affetmez.
Messi'nin sona bir kala frikiği direkte patlamasa;
bu hikaye de böyle bitmez.

mükemmel. ne demişler blogun en bannerındaki çevirisinde :

"sonraları kadınlara nasıl aşık olduysam, futbola da öyle aşık oldum: ansızın, açıklanamaz bir şekilde, üzerine kafa yormadan, getireceği acı ve kafa karışıklığını bir nebze bile düşünmeden." ama bunda ruh vardır. sevmek vardır. para yoktur. şike yoktur. sadece futbol vardır, gerisi hikayedir.

ygtylmz dedi ki...

Gerçekten üstüne konuşulmaz ya ellerine sağlık inanılmaz bir yazı

Robaggio dedi ki...

benim mantığım der ki bu işe en sonunda UEFA müdahale eder ve NBA'deki salary cap uygulaması yavaş yavaş futbolda da devreye girer çünkü böyle giderse hakikaten dediğin şekilde kadrolar kurulacak ve futbolun sihiri de bir yerde artık yeter ulan! diyecek..

bu hikaye böyle bitmez, paranız batsın pis araplar(ve türevleri)..

Adsız dedi ki...

irrasyonel olduğu için seviyoruz zati bu futbolu.ne demiş grmasci futbol için "insan sadakatının krallığı" demiş.
ercü

sembolist dedi ki...

harika bi yazı ve yorumlar da süper...

jose dedi ki...

Bu yazı ıngılızceye cevrılmelı ve buyuk medya kuruluslarına gonderılmelı bır tokat nıtelıgınde okutulmalı.Bulent abı ıcın soylenecek soz yok zaten

Noat Samisa dedi ki...

Arap'lar fazla yağı bulduklarında ne yapıyorlarsa fazla petrolle de benzerini yapacaklarmış.Ronaldo da kesmeyecek bunları, arkasına motor takıp 10 kaplan gücünde Ronaldo yapacaklarmış!

Futbol mola verdiğinde aceto -size Bülent Abi diyebilir miyim?(yaşlı gözlerle hızlı göz kırpma efekti)- dahi bi nüktedan oluyor, yine teşekkür ediyorum.

Adsız dedi ki...

Bugün o rus olmasaydı büyük ihtimalle chealse diye bir klup olucagını zannetmiyorum...

En önemli konu ise bonservis konularıdır. Klüplerin çoğu bundan battı desek yalan olmaz.Buna bir çözüm getirilmesi lazım. Salary Cap futbolda nasıl olacak cok merak ediyorum...Bunun lüks vergisi filan var ve bunun olacagına hiç şans vermiyorum.. Stadlar dolucak, Tv gelirleri artıcak, Storelar her hafta yeni mal yükleyecek arkadaş başka yolu yok :))))

Adsız dedi ki...

Aklıma İstanbul'u arapların işgal etmesi ve boğaz tarafında oturan evleri satın alıp kiracıları evlerinden çıkarmaları geldi nedense.

En azından Ronaldo'yu Robinho'yu alıp saraylarına kapatmıyorlar.

hoş... ellerinde olsa onu da yaparlar ya.

erk

Adsız dedi ki...

futbol artık bildiğimiz futbol olmaktan uzaklaşıyor..

emek görmek istiyorum ben. porto'ya lyon'a yazık değil mi?adamlar gençleri keşfedip parlatıp büyük kulüplere satarak kendileri de büyüdüler..emek harcadılar saygı duydum.. abramovic'i hiç sevmedim ki ben..mourinho sevdirdi bana chelsea'yi o da buruk..şeyhler falan da girdi işin içine..ee hani bizim büyüyen gelişen kulüplerimiz avrupa'nın yeni prensi, prensleri..yazık gerçekten..diğer takımların emeğine yazık! fifa umarım bu işe bi dur der ya da kulüpler biraz daha futbolu düşünüp bu adamlara adam vermez..en azından yıldızlara ulaşamasın..en büyük oyuncuları robinho olur inş dahasını istemiyorum..

Adsız dedi ki...

bu araplar bilgisayar oyunlarında parayla hile yapıp önüne geleni transfer edenlere benziyolar...

çagdas dedi ki...

Sayıları 20'yi bulursa böylelerinin, bir de kendi liglerini kurmaya kalkmasınlar?

Adsız dedi ki...

bugun o rus olmasaydida chelsea klubu olurdu arkadasim, o konuda rahat olman lazim oncelikle. ayrica chelsea onceden beri yildizlara sahip bir takimdir yani abro dan onceki halide simdinin newcastle i gibi birseydi, biraz futbolcu ogutuyorlardi bu da bir gercek tabi. ama zola, flo, hasselbaink gibi yildizlara sahip bir takimdi hatirladigim kadariyla.

bu araplarin galaktikos olusturma konusuna gelince; gecen seneki barca ve chelsea dahil olmak uzere iyi takimlar gorduk ama maksat beraber oynayabilmek. simdiye kadar sadece bir tane galaktikos olmustur o da real madridin 2001-2006 yillari arasinda yasattigi donemdir. ronaldo, zidane, figo, beckham, raul, roberto carlos, owen, van nistelrooy bu oyunculari bir araya getirmek (hepsi ayni donemde olmasa bile) kolay degildir.

birde 60lardaki real var tabi firtina,

Adsız dedi ki...

muthis bir yazi tebrik ederim.

Yalniz bu kadar paranin dondugu ortamda artik hakemleri de konusmak lazim.Seyh /Rus milyarder tutup bir futbolcuya 80 milyon euro saydiktan sonra, hakemin hatali bi ofsayt bayragiyla elenme riskini de goze almaz bence.

O yuzden onumuzdeki yillarda bu yatirimcilar "arkadas biz parasi neyse veririz, koyun su sampiyonlar ligi maclarina bi masa hakemi, tenis maclarindaki gibi belli sayida itiraz hakkimiz olsun,
yuzmilyonlarca yatirimimiz 1 hatali kararla mahvolmasin!" der mi der.

O bahsettigimiz "futbol ruhu" da yavas yavas kaybolur.

hayirlisi neyse o olsun:))

Adsız dedi ki...

gecen eurosport söyledi, bu barca numanciayi deplasmanda hic yenememis, ne derece dogru?ingilizcem dolasiyla yanlis mi anladim acaba

Adsız dedi ki...

Futbol iste onun icin guzel be usta... Turgay

Adsız dedi ki...

görgusuzlugun futbolada bulastigi araplarinda ruslardan sonra bu ise kalkismasiyla ap acik ortada... Yeni numancialar, pendikler lazim.

cisco dedi ki...

dediklerin dogru ama, soyle de bir sey var. eger o kadar param olsaydı, ben de alırdım bir takım. ne yalan soyleyeyim. binerdim ustune, vururdum kırbacı, vururdum kırbacı...

Oz dedi ki...

bir arap da çıksa ve mesela göztepeyi alsa, veya ne bileyim gençlerbirliğini.

Bizim örümcekleşmiş, üçbüyükleşmiş, önü tıkanmış ligimizi biraz sallasa, birşeyler değişse...

fena mı olur?

Adsız dedi ki...

abi gazete satın alsana sen :)

Adsız dedi ki...

hadi bu araplar gorgusuz, cok paralari var bu parayla futbolu mahvediyolar, bu dogru..
peki o paralari sacmasina dur demeyen diger futbol asigi kulupler nerde. Nerde o toprak sahada tozlari yutan futbolcular. onlar al parani yap biseyler, ben sevdigim takimda sevdigim oyunu oynuyorum diyemiyolar mi?
sonuc olarak; futbolu alan seyhler ama satanlarda var!!
tek suclu seyhler, oligarklar cartlar curtlar degil sonucta..

Kalten dedi ki...

bu arada kimse bahsetmemiş ama yazıya eşlik eden resim de mükemmel

Adsız dedi ki...

Christiano ronaldo gormus bu gunlerin gelecegini ve soylemis bu yaz, " evet ben bir koleyim" diye.

mondo trasho dedi ki...

numancia'nın stadı kutu gibi. sevimli bir stad.
galatasaray'ın hazırlık maçı yaptığı alman 3. lig takımı paderborn'un stadına benziyor.
bizim anadolu takımları neden böyle stad yapmazlar. para yok dalgası falan değil, ver stad arazisini yaptır mis gibi.
rezil stadlarla nereye kadar zevk verir bu süper ligimiz. kış gelsin iyice patlar lastiğimiz.

BT dedi ki...

@mondo trasho
geçen sene 2. ligde ortalama 5 bin taraftara oynamışlar o stadda.

nba deki salary cap hakkında yazarsanız harika olur arkadaşlar.

mre dedi ki...

Bildiğim kadarıyla salary cup oyuncuların aldığı yıllık ücretlerin toplamıyla belirleniyor. Daha doğru bir ifadeyle bu ücretlerin toplamına getirilen sınırlama. Belli şartlarda belli cezaları ödemeyi kabul ederek bu limiti aşabiliyorsunuz.
Ancak bunu futbola uyarlamada çok fazla problem var.

Birincisi bizim gibi yıllık ücretlerin ne kadarının doğru yansıtıldığı bilinmeyen ülkeler var. Yani sistem şeffaf mali yapı üzerinden yürüyor. Bunu 40 küsür Avrupa ülkesinde %100 kontrol etmek çok zor diye düşünüyorum.

İkincisi Nba'de transfer yok takas var veya draft hakkınızı veriyorsunuz. Dolayısyla futboldaki bonservisler için verilen dehşet rakamları engellemede ise yaramaz.

Bir diğer temel zorluk oyuncuların maaşları. Benim salary capım doldu elimde kaprisli lincoln gibi bir adam var eğer onu takas ederseniz alan takım sizdeki kontrat süreci boyunca ve kontrattaki rakam kadar ödemeye mecbur. Daha açık bir ifadeyle ben 5 yıllık yıllığı 5 milyon dolardan sözleşme imzaladıysam, nereye gidersem gideyim alırım bu parayı. Ki bunu futbola nasıl uygularlar emin değilim.

Bu mevzu çok derin benim de bildiklerim sınırlı. Umarım anlatabilmişimdir.

Adsız dedi ki...

Arkadaşım ben rahatım ama sen chelsea konusunda pek iyi değilsin. Aceto'nun Yazdığı Pini Zahavi ve abro Chelsea'yi batmadan kurtaran iki kişidir. Chelsea güzel klüp filandı ama bir dünya klübü statüsünde değildi..

Lampard, Terry,Cole,Essien,Robben,Drogbna bunlar bir Flo,Zola,Di Matteo'la aynı kalıba bile koyamazsın hadi belki biraz Zola oraya girer.

Adsız dedi ki...

@anonymous
Bildiğim kadarıyla Lampard la Terry Abramovic gelmeden önce de Chelsea deydi

H. İbrahim Andiç dedi ki...

" Messi'nin yıllık kazancı Numancia'dan fazla "

bu salary cap'i sıfırdan anlatabilecek bi arkadaş varmı. Zira ilk kez burda duyuyorum.

Adsız dedi ki...

dogrudur arkadasım.. frank lampard ve john terry ikiside abro gelmeden önce gelmişlerdir. Ama ikisinin yükselisi, Mourinhonun onlara inanması ve başkanın ikisini takımın baş mimarları göstermeleridir. Bunun üzerine lampard'ın takımından Joe Cole almışlardır...

Robaggio dedi ki...

salary cap ile ilgili türkçe bilgiler için :
http://www.gencbasket.com/nbahaber189.html

ingilizcesi için:
http://members.cox.net/lmcoon/salarycap.htm

ve Michel Platini zaten konu ile ilgili bir açıklama yapmış şahsen ben duymamıştım ama bazı düzenlemeler olabileceğini söylemiş, onun için:
http://www.mirror.co.uk/sport/football/2008/07/15/michel-platini-calls-for-clubs-to-impose-salary-caps-89520-20644087/

Salary Cap mre'nin dediği gibi çok çeşitli ayrıntılar içeriyor ama bizim ayrıntıları üzerinde çok fazla kafa yormamıza gerek yok, demek istediğimiz sadece bu harcamaların belli kurallar belirlenerek sınırlandırılması, bu kurallar da futbol için özelleştirilecek mutlaka yani illaki NBA'deki sisteme benzeyecek, oradaki kurallar geçerli olacak diye bir şey yok kaldı ki bütün ülkelerde kullanılması da gerekmiyor, bizim en çok para harcayan takımımız CL'de ancak çeyrek final görebiliyor bizim neyimize harcama kısıtlaması..
diğerleri için de ancak böyle çok uçuk örnekleri dizginlemek için kullanılabilir zaten yoksa şu anda Barça, Real bile böyle bir uygulama ile kısırlaştırılacak durumda değiller..

Adsız dedi ki...

salary cap olayını hemen batug.com daki nba terimleri sözlüğünden copi peys yapıp buraya koyiim millet bilgilensin dedim ama orda da aynen şöyle yazıyo: Salary cap: "Hehe, sanki burada anlatılır iki satırda. Onun için ayrı sayfa açacağız."

Görüldüğü gibi biraz karışık.. Koskoca Batuğ Evcimen anlatamamış iki satırda, ama ben yine de bi deniim: Salary cap nba deki her takımın kadrosundaki oyunculara 1 yıl içerisinde lüks vergisi ödemeden verebileceği toplam ücret oluyo kısaca. Mesela bu rakam her takım için 50 milyon dolar olsun diyelim. bu parayı ister 20 futbolcuya dağıtırsın ister 25. Ama illa ben daha çok para vericem bu para bana yetmez diyosan lüks vergisi diye bişey var onu ödüyosun aştığın miktar üzerinden. Bayaa kallavi bi bedel harhalde ki çoğu nba takımı dikkat ediyo salary capi aşmamaya. aslında süper bi sistem bütün takımlara eşitlik sağlıyo bu sayede san antonio spurs gibi küçük bi takım senelerdir nba i domine edebiliyo. ha bu eşitliğin sağlanmasında draft sisteminin de etkisi büyük tabii. o da ayrı bi mevzu..

sonuç olarak futbolda işlemesi zor bi sistem gibi geliyo bana. ayrıca nba takımları bildiğin kar amaçlı şirket, adamlar tamamen kar odaklı müeseseler. zarar etmemek için ona göre harcamasını kontrol ediyo adam. bi şehirde para kazanamıyosa hop başka şehre taşınıyo saniyesinde. mesela grizzlies takımı para kazanamıynca yer değiştirdi, vancouver grizzlies oldu sana memphis grizzlies. Böyle de saçma insanlar işte amerikalılar. Gelenek kavramı hiç bi müeseselerinde yok adamların. Tek amaç para kazanmak. Bunu Türkiye ye uyarlarsan hakiki koç firmasını tutuyomuşsun gibi bişey. Mesela istanbul hakiki koç takımının taraftarısın. Ne kadar saçma di mi? Taraftar yeterince para kazandırmazsa şirkete hop bi anda İzmir hakiki koç takımı oluyosun mesela. Bana hep garip gelmiştir bu durum. Biraz saçma gibi gelmiştir belki yazdıklarım ama Nba yde belli başlı takımlar hariç durum valla billa bundan ibaret. Sadece şirket isimleri daha artistik.

Herneyse çok dağıldık sonuç olarak futbol takımları nba takımlarıyla kıyaslanamaz bence. mesela abramovich' in chelsea yi para kazanmak için almadığı kesin. Yani abramovich olsun arap şeyhleri olsun lüks vergisini iplemez transfere devam ederler gibi geliyo bana.

Santiago dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

sabahta yazmistim, arkadaslar fazla kasmayin abro felan diye ama simdi baska birsey yazasim geldi :D

bana irkci demeyinde yani ben galatasarayi araplarin felan almasini istemezdim, ne bilim arkadas amerikalilar ruslar felan ya da fransizlar bile alsa (insallah olmaz ole birsey, bizimki lise den gelen bir gelenektir) uzulmem araplar alsa uzulecegim kadar, hani kotu unden degilde herkes bilir araplari sadece turkiye icinde kullanilan bir soz degildir arap yagi bol buldumu diye baslayan betimleme.

walla feneri besiktasi bile alsinlar istemem dokunmasinlar bizim bir kac (4-5) buyugumuze. ama onun disinda gitse rusun arabin ya da amerikalinin biri eskisehir sporu alsa gozteoeyi alsa birde oraya iyi futbolcular getirse lige rekabet gelse yeni bir sampiyon ciksa guzelde olurdu. ama bizim asil takimlara dokunmasinda.

aşkın dedi ki...

Ben birşeyler karaladım Salary Cap için ama niyeyse yayınlanmadı.
ichhh?
Neyse, beyler Salary Cap futbol için asla uygulanamaz (Futbol için uygun olanı en sona yazıyorum) Zira onun mantığı NBA içindir.Orada sınırlı sayıda takımlar vardır ve haliyle o takımları korumak içindir.
Yani draft falan değil bizzat Salary Cap uygunsuzdur.Futbolda tonla takım var, yarın Chelsea çökse Zola'nın hatırına bir-iki ah vah ederiz, sonra onun yerini alan Tottenham ve Manchester City'e bakarız.
Arzın inanılmaz çeşitlilik gösterdiği yerde vahşi liberalliği engelleyemezsiniz.Adamlar istediğine istediği parayı verir.
Peki hiç mi yok bunun çaresi?
Gerek yıllık gerekse toplamda takımların belli bir miktar borcu aşmalarını yasaklarsınız.Borcu aşanları direkt küme düşürürsünüz.İddia ediyorum bu kural uygulanırsa değil Araplar, Rockefeller gelse aynı anda Kaka ve Ronaldo'ya talip olamaz.