22 Ocak 2008

Ercan Taner Sonrası Lig TV

Şahsi fikirlerim de üç aşağı beş yukarı aynı olmakla beraber bir gözlemimi aktaracağım Lig Tv hakkında. Konunun futbol olduğu sohbet ortamlarında ya da taraftar forumlarında kimse memnun değil naklen yayınlardan. Ne stadların mimarisinden dolayı ekrana gelen kötü açı, eksik kamera; ne HD teknolojisi ve çılgın fiyatı; ne dijital yayın adına ekrana gelen düşük çözünürlükteki yayın değil ilk etapta anlatmak istediğim. Bunlar da önemli eleştiri maddeleri ama ben spiker problemini dile getireyim.
***
Lig TV yayın ihalesini aldığından beri 3 assolist spikerle yola devam etti. Ercan Taner, Melih Şendil ve Melih Gümüşbıçak. Bir zaman sonra Melih Gümüşbıçak, Show TV'de kaldı ve naklen yayınlara çıkmaz oldu. Şahsen ben onun sesini magazin programlarında duymaktan hiç hazetmedim. Kişisel marka değerine zarar veren bir tercihti o televole türevi programları sunmak ve seslendirmek. Haftada 4 maç yayınlamaya başlayan Lig TV, 1. ligi de aldığı sezon Onur Şahin'e maç anlattırmaya başladı. Öztürk Pekin de 4. isimdi. 2. lig maçları ya da haftanın tadı tuzu olmayan 4. maçını anlatan Onur Şahin'in sesi nedense hep zorla seyredilen maçların adamı olarak kaldı. 3 büyüklerin maçlarında sanki heyecanı santra noktasında öldürüyordu bu ses yorumunu çok fazla insandan duydum. Ercan Taner ve Melih Şendil'in ajandası ise yoğundu. 3 büyüklerle Anadolu'ya gidip ertesi gün dönüp İstanbul'da maç anlattılar.
***
Futbolsever, yıllardır NTV'nin kurduğu kalburüstü spiker kadrosundan kimi transfer ederler diye tartışırken yılın bomba transferi geldi. Ercan Taner, Lig TV'den ayrıldı ve NTV Spor'a geçti. Okay Karacan'ın ayrılığı sonrasında, Murat Kosova'nın da çokça NBA anlattığı, Güntekin Onay'ın da haftasonu %100 Futbol mesaisi olduğu düşünülürse 12'den vurmuş oldu NTV. Üstelik yeni bir spor kanalı açmışlar ve "Türkiye'nin futbol kanalı"nın sesini kadrolarına katmış oldular. Lig TV'nin haftada 4, sezonda 136 maç yayını var Süper Lig'de. Türkiye Kupası maçlarını da eklersek sanırım 180 naklen yayından fazlası yapar bu. Öztürk Pekin mesleğinin duayenidir, birçok genç spikeri de yetiştirmiştir, asla saygıda kusur edilmeyecek bir isimdir ancak Galatasaray-Bursaspor maçında Volkan'a ısrarla 90 dakika Hakan Balta demesi ya da Ömer Erdoğan'ın oyundan atılma sebebini anında çözememesi (Güntekin Onay, Fenerbahçe'nin 6. yabancısını küt diye söylemiştir naklen yayında) sadece bu haftanın olmuyor böyle dedirtenleri...
***
Lig TV'nin aylık ücret ödeyen abonelerine naklen yayınlarda sanal reklama boğma hakkı var mıdır; bu da bir başka tartışma konusu. Ben sadece bir fikri seslendiriyorum. Lig TV bir an önce spiker transfer etsin ya da Melih Şendil'i jetle 4 maça yetiştirsin...

15 yorum:

Unknown dedi ki...

ya da boşversinler spikeri, zaten çoğu saçmalıyor, açsınlar tribünlerin sesini sonuna kadar, spikersiz izleyelim bizde.

nukem dedi ki...

kimi yetistirmistir naapmistir bilmiyorum, spikerliginin zirvesindeyken onu dinlediysem de hatirlamiyorum ama ozturk pekin su an icin televizyonu actiginizda kanal fox tv degilse karsiniza cikabilecek en kotu spikerdir acik ara.

Kartal Bafiler dedi ki...

Lig Tv yayınlarını bende beğenmiyorum,bazen ofsayt oluyor tekrarı gelmiyor,sanki stadda seyrediyoruz maçı.
Devre arasında yorumcuyla geyik yaparken mesela ilk yarının pozisyonlarını tekrar etmek yerine boş boş sahayı gösteriyorlar.

Maç bitiyor golleri pozisyonları göstereceklerine yine absürt absürt görüntüler.

Kanalı beğenmiyorum ama elimde mahkum ,Beşiktaş'ın deplasman maçlarını ve o haftaki diğer 3 maçı Lig TV'den seyrediyorum.

BLaCKFiSH dedi ki...

Lig tv bu en son haraketle zaten gözümde olan değerinide yerler altına almıştır. Ercan Taner ne olursa olsun ellerindeki en iyi spikerken ellerinden böyle kaçırıp halada bir hamlede bulunmamaları(zaten bulunsalarda NTV'den birini alacaklarına imkan veriyorum.digerleride ne kadar.... )

Birde Lig tv yönetimi(kendisi Şansal beyfendi olur) Rıdvanı kaybettikten sonra ve bu kadar tepki aldıktan sonra Ercan Taner kendisi gitti diye açıklama yapıp kendinde hiç kabahat bulmaması çok düşündürü yayıncı kuruşuş olarak pazar akşamları yaptıkları spor programından başka herşeye benzeyen Maraton programını zaten konuşmak bile gereksiz.
yani kısacası merak ediyorum İngiltere İspanyada veya İtalyada Paralı bir platform kanalında bu kadar maç sırasında reklam olurmu bir de maç yorumcusuz anlatılırmı.

Adsız dedi ki...

http://www.cafekonomi.com/2007/10/09/lig-tv-ve-digerleri/

burada aylar yazmıstım.
Lig tv aldıgı para ıle sundugu hızmet arasında daglar var.Ercan Taner gıttıkten sonra maclarında tadı tuzu kalmadı.Dıgıturk 70.kanal dakı Fox sport takı spıkerlerı getırsınler.Aynı anda Ingılızce yayında yapsınlar.

Adsız dedi ki...

Sonunda biri bu konuya değindi , teşekkürler.

Artık delirmek üzereyim. Onur Şahin dışında Ertunç mu öyle biri daha var , genç.Nerden buldularsa.Onur Şahinle 2 si beni maçlardan soguttu.Öztürk Pekin heyecanını kaybetmiş zaten.

Ercan Taner çok büyük kayıp oldu.LigTv'nin acil yapılanmaya gitmesi gerek , sorun sadece spikerlerde olsa yine iyi.Fazla reklamlar , iğrenç açılar , gereksiz yakın çekimler.

Adsız dedi ki...

Artık bu sanal reklamlar iyiden iyiye canımı sıkmaya başladı.

Zaten tribünlerin üstünü kapatan ve daha da sinir bozucusu top ekranın alt kısmına yöneldiğinde altta peydah olan ve oyun zevkinin içine eden şerit reklamlar yetmiyormuş gibi şimdi de kale dibinde heyhüla gibi İş Bankası vs. logosu döndürmeye başlamışlar.

Bu oyunun bir ruhu var be arkadaş bu kadar maymun edilmez ki!! Bıraksınlar da izleyelim artık.

kgt dedi ki...

maça 5 dakika kalmıs bakıyorum tribunler bos alla halla diyorum neden dolmadı stad sonra bi bakıom maç bası heryer dolu reklam yapıcaz diye maçtan saatler onceki goruntu ekranda donuk reklam izlioz ne maç onceki takımın anonsu ne tribunde acılan bi pankart hiç biri yok

zaten o musayada taktım en onemli seyleri tekrarlamaz en olmadık seyleri en olmadık yerlerde tekrarlar

bide butun televizyonlar için soluom cocuklugumdan beri hep aynı top aşağıdayken reklam falan koyuyorlar hasta oluyorum

ne doluymusum be

Anıl dedi ki...

Spikerler konusunda yeteri kadar söz söylenmiş zaten. Ben sanal reklamlar konusunda bir şeyler söylemek istiyorum. En basitinden geçtiğimiz hafta sonu oynanan G.Saray-Bursaspor maçında olanlardan bahsedeyim. Her maçta olanların aynısı vardı. En önemli pozisyonlarda ekranın beşte ikisini kaplayan reklamları geçtim, oyunun durduğu bir pozisyonda kamerayı direkt olarak kapalı tribüne odakladılar. Akabinde sanki tüm kapalı bir koreografi uyguluyormuşçasına hayvani bir reklam indi ekrana. "Yuh" dedim en sonunda. Ben sahada olanları görmek için para ödüyorum bu kanala, tribünlerdeki reklamları değil.

aksilaz dedi ki...

lig tv aylık parasını tıkır tıkır alıyor ancak kaç senedir kendi geliştirmek bir yana geriye gitti maalesef.ercan tanerde son örnektir.hala öztürk pekine maç anlatıyolar yazık wallaha yazık.

Adsız dedi ki...

Öztürk Pekin saygı duyulacak bir spiker ancak artık golf anlatma zamanı geldi kendisinin...

okay karacan ntv den ayrılınca heyecanlanmış lig tv ye geçer mi diye... malum euro 2008 de lig tvde.. ama birden baş aktör ercan taner gitti...

onur şahin gereksiz yere çok ayrıntı veriyor. "arda şut uzaklığında, top kaleye doğru gidiyor, ağlarla buluştu ve gool" radyo spikerliği için biçilmiş kaptan.

melih şendil her hafta galatasaray maçını anlatsın daha fazla para vereyim digiturk'e razıyım..

ancak iyi 1-2 spiker transferi şart.. özellikle euro 2008 i hd kalitesiyle izleyeceğiz diye heyecanlanırken, öztürk pekin ve onur şahin akla gelince ne yapsak diye düşünüyo insan... atv deki milli maç spikerini yazmaya gerek yok zaten:)

Adsız dedi ki...

Acikcasi Lig TV cok uzun bir süredir sansini zorluyor.
Türkiye'de degil Super Lig, neredeyse tüm maclari izlemek icin Lig TV üyesi olmaniz gerekiyor. Kisacasi ortada bir bagimlilik var. Bunun farkinda olan Lig TV kaliteyi yükseltmek yerine daha fazla rahatlik icerisine giriyor. Futbolsuz yasayamayan insanlarin Lig TV nin cirkin strateji ve isleyisi sebebiyle Futbol Paketlerini iptal ettirdiklerini gördüm. Isin kötü yani, D-Smart da umut veren bir yapi degil.

olurolur dedi ki...

Galatasarayın NTV den yayınlanan bir UEFA maçında Gsaray ofsayttan bir gol attı . Rıdvan Dilmen söylemeye çalıştıkça Güntekin Onay araya girip geçiştirdi. Neden olduğunu anlayamadım ...

Adsız dedi ki...

Lig TV satacağı kadar dekoder satmış. 3-5 iptalden hiçbir şey olmaz. zaten yeni ihale de yaklaştı. niye çaba harcasın ki. maçları izlemek isteyen mike mike alacak kutuyu ödeyecek parayı. kaliteli yayın yapmak zorunda mı bu adamlar canım.. herkes maç yayınlarındaki rezilliklerden bahis açmış. tamam eyvallah, peki ya geriye kalan zamandaki yayıncılık anlayışına ne demeli..

mert aydın ve mehmet beyin yaptığı futbol dergisi programı dışında lig tv'nin bırakın izleneni bilinen kaç programı var?

aslan cimbom süper kanarya uçbe kartalım gibi 1980'lerin gasteciliğini programa taşıyan bu yayıncılık spor yayıncılığı mı..

lig tv ilk zamanlarına göre yerlerde sürünmektedir. bunda da şansal ve ekibinin artık kazandığı parayı koyacak yer bulamamasının payı büyüktür.

musa çözen denen adama gelince.. maç yayıncılığı onun için tanıdık muhabirleri ve tribündeki güzel kadınları ekrana getirmek (bu esnada gol kaçabilir mühim değil) küfür olursa hemen sesi kısmak (şansalın kesin talimatı var) erman hoca üşürse naklen yayın arabasına onu da almak.. bundan fazlasını çözemez o...

ornitrin dedi ki...

Reklam konusunu açtığınız çok iyi olmuş. Ben lig tv abonesi değilim, çok da nadir izliyorum; ve her izlediğimde hayretler içerisinde kalıyorum. Aboneler biraz da alışmış galiba bu reklam çılgınlığına. Adam abone olmuş, takır takır parasını ödüyor; lig tv ne hakla posizyonları katledip reklam yayınlıyor anlamıyorum.

Sanırım birileri tüketici hakları mahkemesine dava açsa, biraz da medyadan destek gelse-ki pek sanmıyorum- bu çığrından çıkan reklamlar tamamen kalkar. Zaten paralı izlenilen bir kanal; ekranı küçültme, posizyonu harcama, insanın gözünü alan ve verdiği paranın hakkıyla maç izleyememesine yol açan her türlü saçmalık kanunsuz gibime geliyor.