25 Ocak 2008

Fransa'da Naklen Yayın İhalesi

Avrupa Birliği'nin naklen yayın ihalelerinde tekelciliği önlemek için birden fazla yayıncı kuruluş olmalı şartı İngiltere'de uygulamada. 6 pakete bölünen ligin 5 paketi Sky'da. Bizde de D-Smart'ın bu örnekten yola çıkıp 2010 ihalesinde 2 yayıncı olsun teklifi var. Ki bu %50-50 olarak algılanıyor hep nedense. Bugünlerde bu tartışma Fransa'da da devam ediyor. Ligue 1'in yayıncı kuruluşu Canal+. 2005-2008 ihalesinde sezon başına 600 milyon euro gibi inanılmaz bir rakam ödediler ve geride kalan 2 sezondan hiç memnun değiller. Fransa'da O.Lyon'un rekabeti bitiren hükümdarlığı ligin tadını tuzunu kaçırdı elbette. Canal +'un başkanı Bertrand Meheut, 2008-2012 için yayın paketinin 12'ye bölünmesi hakkında der ki: "Bu ürünü ne kadar bölerseniz o kadar izlenirlik düşecek. Bu mantık lig yayıncılığında işlemez." Bu ayın sonunda ihaleye teklifler alınacak. TF1, M6, Orange ve Vivendi de Canal+ ile birlikte teklif verecek.Şahsen ben de Avrupa Birliği'nin saçmaladığını düşünüyorum. Birden fazla yayıncı kuruluş deneyimi yaşayan İtalyanların iki dijital platformunun batış öyküsü blogun arşivinde kayıtlıdır. (bkz: Biz İtalyanlara benzeriz)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Canal+'un tum maclari iceren en extra paketinin(sinema ve erotik yayinlar dahil olan) fiyati 55Euro, iki milyon abonesi var ve reklam gelirleri disinda abone getirisi aylik 110 yillik 1,3milyar Euro.O nedenle 600 milyon Euro cok fazla gozukmesin.
Digiurk ile karsilastiracak olursak onun esdeger paketi 62 Euro
Fransa'da ki asgari ucret 1200 Euro TR'de 500 milyon oldugunu dusunursek.Digiturk fiyatinin ne kadar ucuk oldugu ortaya cikar.Ayrica bu kadar para alip kuluplere verilen parayi yukseltmemek te cabasi.