23 Ağustos 2007

İtalyan futbolcular neden yurtdışında oynamaz

Bizim kulüpler neden İtalyan futbolcu transfer etmez satırlarının devamını getirmek lazım. Bir de madalyonun öteki tarafına bakalım. İtalyanlar neden Türkiye'ye gelmez, burayla kısıtlamadan neden yurtdışında oynamaktan kaçınırlar, ya da kaçınıyorlardı. Aklıma gelen ilk transfer hikayesi Del Piero'dur. Man United yıllarca peşinden koştu, 6-7 yıl önce Barça yüklü teklifle geldiğinde söylediği hala aklımdadır: "Gelirsem beni ülkemde unuturlar bu da milli takımın kapılarının kapanması demektir". Madde madde gitmekte yarar var:
1- 90'ların sonuna kadar dünyanın en büyük yıldızlarını liglerinde toplayan İtalyanları Avrupa Birliği batırdı. Ekonomileri göçtü ve yayın ihalesinde kapışan 2 platform 7 yıl önce iflas etti. Gelirler yarı yarıya düştü. O dönem transfere yüklenen Lazio, Parma ve Fiorentina iflas bayrağını çekti. Artık bütün yıldızlar İspanya ve İngiltere'ye gidiyordu. İtalyan futbolcu bir zamanlar Maradona, Platini burada ben neden İspanya'ya gideyim diyordu doğal olarak.
2- Milli Takım önemli mesele; Zola Chelsea'de en iyi zamanında unutuldu. İtalyanlar zaten 3-5 adam dışarda olunca milli takımı medyanın da etkisiyle Serie A içinden kurdular. Giden unutuldu. Del Piero başta olmak üzere birçok yıldız bu kapı kapanmasın diye ülkede kaldı.
3- İtalyanlar kendi liglerini, Serie B'yi deli gibi takip eder ancak bir o kadar da megolamandırlar bu konuda. La Liga sizden iyi deyin anında papaz olursunuz. Diğer ligler açık kanalda yayınlanmaz. Bu da milyonların dışardaki İtalyanları takip edemediği anlamına gelir
4- İstisnaları olmakla beraber İtalyan futbolcular erken yaşta evleniyor ve 30'una gelmeden 2-3 çocuk sahibi oluyor. Materazzi örneği gibi. 3 çocuğu Dünya Kupası'ndaydı. Ufak yaşta çocuklar ve kalabalık aile, okul problemi onları dışardan uzak tutuyor.
5- Birçok İtalyan futbolcunun eşi televizyonda, moda sektöründeki deli güzel kadınlar. Milano'dan ayrılmak onların işine gelmiyor mesela.
6- İngiltere ve İspanya haricinde alabilecekleri en iyi yıllık ücreti alıyorlar.
7- "Bandiera", bayrak adam olan futbolcular elbette ki 2 değil 10 kere düşünmek zorunda kalıyor.
Peki Toni, Bianchi, Corradi, Lucarelli, Abbiati, De sanctis, Rossi, Grosso, Capone, Cannavaro, Donati,Zambrotta neden yurtdışında oynuyor? Cassano, Fiore, Gattuso, Vialli, Zola neden oynadı?
1- Serie A artık Avrupa'nın en büyük ligi değil. Televizyon gelirlerinde 4 numaraya gerilediler.
2- Stadlar eski ve tribünler dolmuyor. Hasılat düşüyor. 19 bin ortalamayla karınlar doymuyor. Bu da yıllık ücretleri İspanya ve İngiltere'nin altına çekti.
3- Cassano'ya Serie A'da en fazla verilen 1.5 iken, Real Madrid 4.5 verebiliyor. Gol kralı Toni, Fiorentina'da aldığının 2 katına B. Munih'e gidiyor. Lucarelli, Ukrayna'da Luce'nin takımında maden buluyor.
4- Moggi skandalı sonrasında Cannavaro ve Zambrotta gibi mecburiyetten gidenler var.
Milan'lı Oddo'nun konu hakkındaki demeciyle bitireyim; Oddo kısaca "bizimkiler zevkten değil mecburiyetten gidiyorlar. Sebebi de ekonomik" diyor:
Se tanti calciatori italiani vanno all'estero penso che non sia per volontà quanto per esigenza. A causa delle leggi in materia fiscale che ci sono in Italia, dove i costi sono più alti per le società rispetto agli altri paesi d'Europa, è difficile competere con i grandi club europei"

1 yorum:

gio dedi ki...

çok başarılı bir analiz yapmışsın üstad. kalemine sağlık. (klavyene ve futbol aşkına da)