29 Ocak 2009

Türk Futbolcusunun Eksiği?

47 yorum:

siriusjames dedi ki...

Mantalite olsa onu işaretleyecektim; ama profesyonellik diyorum.

Arkhe dedi ki...

Eğitim derdim ama profesyonellik diyorum.

Sarp* dedi ki...

saha disinda da kisisel anlamda kendini gelistirmeleri onemli. Bence iyi bir ornek olarak bu kadar kalitesiz ligleri olan danimarka ve isvec'ten cikan futbolcular gittikleri her yerde bu kadar tutunabiliyolarsa bence futbolun yaninda dil ve kültürel anlamda da iyi yetismis olduklari icin.

Mr.Eko dedi ki...

"hepsi"

Fatih dedi ki...

zeka da eklenebilir şıklara aslında.

tknycl dedi ki...

niye sadece bi şık işaretlenebiliyo ya!?

moroccom dedi ki...

zekayı kullanabilme yetisi.

Özgür Şeker dedi ki...

keşke ''hepsi'' diye bir şık olsaydı (:

Muzo B dedi ki...

fundamental şıkkı şart.

ynwa dedi ki...

ben de mantalite dicektim, ona en yakın olan profesyonelliği işaretliyorum.

Sinan Yılmaz dedi ki...

Mental olsaydı mental derdim. Fizik - kondisyon konusunda kesinlikle eksik olduğumuzu düşünmüyorum.
Teknik olarak bir kaç oyuncumuz dışında belli bir zaafiyetimiz. var
Ancak bu listede en büyük zaafiyet taktik disiplindir.

Yan toplardan gol yeme hastalıklarımız. Basit amatör hatalarla üstüne oynadığımız maçlarda galip gelememeler hep bunun sebebi

Dolmabahce Caddesi dedi ki...

futbol bilgisi kısmı olsa onu seçerdim. Sanırım o da basketbolda Tim Duncan'ın piiri olduğu fundamantela denk geliyor. yetenek teknik zeka var da futbol bilgsi zekası yok malesef bizim futbolcularda. profesyonellik, meslek saygısı zaten yok kısacası fatih terim'in verdiği hadi aslanım hadi koçum telkinleriyle futbolumuz yürüyor işte.

Eser dedi ki...

Milli takimin neler yaptigini goz onunde bulundurursak taktik disiplin bence :).

aksilaz dedi ki...

profesyonellık sorunu aşikar oldugu için taktik bilgisi diyorum

oralardaniyivurur dedi ki...

herşey

öncelikle kendisine mesleğine ve meslektaşlarına saygısı eksik..

Spooky dedi ki...

hepsi?

GSveFutbol dedi ki...

taktiksel altyapı-oyun bilgisi

anilton dedi ki...

Mantalite,taktik ve disiplinsizlik sonucu oluşan PROFESYONEL eksiklik...

june.one dedi ki...

hem teknik hem de profesyonellik sorunları had safhada.türk futbolcusu "oyunu" bilmiyor.futbol bilgisi zayıf.

gokmenoz dedi ki...

Gözler "Hepsi" şıkkını aradı lakin nafile.

Türkiye'de yukarıdaki seçeneklerin hepsinin dahil olduğu bi oyuncu var mı çok merak ediyorum. Fizik kondisyon olsa, teknik kapasitesi sınırlı olur. Teknik olsa ne fiziği yerindedir yeteri kadar ne de 90 dakikayı çıkarabilecek doğru düzgün bir kondisyona. Profesyoneller ne kadar profesyonel? Disiplin ne kadar veriliyor, ne kadar alınıyor. Şimdi Turkcell Süper Lig hiç bitmesin mi demek lazım bilemedim? Aslında bu başka bir post konusu bile olabilir Aceto.

IBRAcadabra dedi ki...

bu konuya daha önce barça altyapısı ile ilgili başlıkta da dikkat çekmiştim.ve 4 bilen fabregas örneğini vermiştim.bizde böyle birsey kısa vadede pek mümkün gözükmüyor ancak en azından iletişim kurabilecek birseyler altyapıdan itibaren ögretilmeli.kafamdakilere en yakını oldugu için profesyonelliği işaretledim.hayranı olduğum arda turan'ın bile, basına demec verirken ne kadar düzgün,ancak altyapıda kendisine ögretilmeyenlerden dolayı saha içinde bir o kadar bozuk davranıslar gösterdiğini izledikce kahroluyorum.sene basından beri hakkında yazılanların ya da
saha içinde hırs ve konsantrasyon gibi "oynamayanların anlayamayacağı"? faktörlerin muhakkak etkisi vardır ama bu bence mazeret olmamalı.en azından izlediğimiz avrupa liglerinde bu boyutta bir hezeyan hali,her düdükte takım halinde hakeme kosturmaca,cok istisnai hatalı kararlar haric olmuyor.bu adamlar konsantre olmadan mı maca cıkıyor?elbetteki hayır.sabri,ümit karan(sivas macında suclu olmadıgını söylese bile genel hal tavırları yuzunden yandı,acıkcası her mac kartı hakediyor),ayhan,hasan şaş ne yapıyorsa,arda'da onlara uyuyor.emre'de böyleydi,okan'da.yani her nesile devrolan bir hastalık heralde.bunun eğitiminin şüphesizki altyapıdan verilmesi gerekli.bu konuya ayrı bir topic acılsa cok memnun olurum.herkesin soyleyecek bir cok seyi vardır diye düşünüyorum.umarım arda'ya sezon sonunda birileri Gs'nin ,istediği bedeli öder ve arda bu ülkeden gider,bu yeteneği ile hem kendisi kazanır,hem ülke hem de gs.istisnalar muhakkak var ama avrupada herhangi bir takımda bu hareketleri yapmak için ayak uyduracağı 5-6 adam olmayacağı kesin.

Doga dedi ki...

oyun zekası.

sMAnia dedi ki...

manager ve aile... yanlis yönlendiriyorlar futbolculari...
bir laf vardir juvede gölcü yokken hakan gitti interda 7 gölcü oldu...

Protanopia dedi ki...

Rooney çok mu zeki ya da eğitimli. Yapmayın Allah aşkına. Böyle kendini yüksek görenleri futbol oynarken de görmek isterdim.

Ben de söylüyorum burdan cevabımı: Herşeyin İYİSİNİ BEN BİLİRİMCİLİKTEN kaynaklanan disiplinsizlik. Hem taktik hem de profesyonellikte.

Furion dedi ki...

Şıklar arasında vizyonu görmek isterdim. Hem oyun içi, hem oyun dışı.
Bu kriterin biraz önemi olsa adam yerine konup büyük takımların emektar oyuncusu muamelesi gören adamların bile lisanslarının iptal edilmesi gerekir ya, neyse.
Dün Ali Tandoğan'ın Roberto Carlos'a yaptığı hareketten, sarı kartı varken hakeme itiraz etmekten geri kalmayan büyük topçularımıza, topu bırakıp adam kovalayan İbrahim Üzülmez'den boş alana pas atmak yerine üç kişinin arasına dalan kanat adamlarımıza, en büyük sorunu vizyondur Türk futbolcusunun. Bence.

Koray dedi ki...

Aslında profesyonellik eksiği yüzünden diğerleri de eksik kalıyor olmasın? Yani kafamızdaki ideal profesyonel futbolcu zaten bu özelliğinin getirdiği bilinçle diğer fizik, kondisyon, taktik disiplin ve teknik özelliklerinde de eksik kalmamak için elinden geleni yapmaz mı?

ucusperisi dedi ki...

Bence genelde oyun bilgisi yani oyunu okuma eksik. Sahaya cikip o duyguyu atmosferi yasamadigim icin pek bilemem ama futbolvularin ne yapacagi, nerede ne hareket yapmasi gerektigini kestirmek cok zor degil. Akilli adam anlar ve ona gore oynar. Bu yuzden bence Turkiye de eksik olan oyun bilgisi..

Fart Maul dedi ki...

Sonuçta hepsi ''eğitim'' eksiğine çıkmıyor mu arkadaşlar?!

Grigori Rasputin dedi ki...

burda hangisinden ziyade eksikliğinin derecesine göre sıralama daha doğru olur çünkü hiçbişeyimiz tam değil:) 1.taktik disiplin 2.profesyonellik 3.fizik
4.teknik 5.kondisyon diyorum.

Ice-Man dedi ki...

Taktik disiplin. Mahalle arasında yaptıkları maçın taktiğini(!) ve disiplinini(!) benimsiyolar daha çok.
Eh tabi bu da bi yere kadar.

Adsız dedi ki...

spor ahlakı...

Aegeus dedi ki...

bence en büyük eksiklik "fundemantal" yani temel futbol bilgisi eksikliği. bunun içine doğru düzgün pas verme de girer, taç atma da girer, şut çekme de girer, girer oğlu girer.

fundemantal yoksa sabri gibi sırf koşar, sonra topu dağa taşa vurursunuz, ya da ortalama her türk futbolcusu gibi ELİNİZLE attığınız taçların dörtte üçü rakibe gider. ilaveten, daha şimdiye kadar degajdan gelen ya da sertçe gelen bir pası tek hamlede stop edebilen bir futbolcumuza da rastlamadık. hepsi maşallah tenis raketi gibi en az 2 metre sektirir topu; bu bilgiyle nasıl tek top oynacaksın? ancak işte lincoln, kewell, baros gelecek de onlarla.

perseverative dedi ki...

bulent uygun'un konusmalarini okuduktan sonra "tevazu" diyesim geliyor..

yoney dedi ki...

Taktik disiplin dedim ben. Ama seçebilseydim fizik-kondisyon dışındaki 3ünü de seçerdim.

Ser dedi ki...

Aegeus'a kesinlikle katiliyorum.. temel futbol egitiminden yoksun futbolcular. top nasil kontrol edilir, nasil pas verilir, top sürme vs.

Turkiye'nin en büyük yeteneklerinden Tuncay Boro'ya gidene kadar kaval kemigiyle top kontrol etmeye calisiyordu..

Braincaster dedi ki...

En büyük Eksiklikleri Kendilerini geliştirmek yerine şöhretin tadını çıkarmalarıdır ayrıca eksiklik değil ama Şımarıklık sorunu. Bir maçta yıldız olduklarını sanmaları.

Akay dedi ki...

yüzme havuzunda çalıştırıcı olarak çalıştığım dönemden bir örnek vererek tümevarım yapalım. birincisi türkiyede antreman sistemini bilen yok. hatta antremanla idmanın farkını bilen çalıştırıcı sayısı bile çok az. çocuklara yaşına göre yüklenmek yerine sürekli uzun mesafeler yüzdürüyorlar. dolayısıyla 14 yaşa kadar avrupaya giden her sporcumuz çok başarılı olurken 14 yaşındna sonra avrupalılar bizi geçiyor.

hatta bir ufak anektod aktarmam gerekirse bir dönem galatasaraya gelen bir yabancı antrenör yüzücülerin yanlış ayakkabı giydiklerini söylemiş. yani bizde yönlendirmeler hep yanlış.

dolayısıyla burda türk sporcusundaki yanlışları değerlendirirken onları yanlış yönlendirenleri de göz önünde bulundurmak gerekiyor.

sonuç olarak özetlemem gerekeirse türk sporcusundaki en büyük eksiklik yanlış yönlendirmedir. şıklarda keşke bu da olsaydı.

Akay dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Hepsi.
Daha doğrusu çok yönlülük. Bu da bence temel eğitimden kaynaklanıyor.

Oyunu iyi okuyan adamın tekniği yetmez.
Tekniği iyi olanın kafası yeterince çalışmaz.
Fiziği olanın tekniği olmaz.
Tekniği olanın fiziği yetmez.

vs. vs.

Profesyönelliğin eksik olduğuna, oylamada en ön sırada gitmesine rağmen, hiç katılmıyorum. Az oyuncu yetiştiği için profesyonel olmayan olanlara muhtaç olmak bence daha büyük eksik.

Sencer Yücel dedi ki...

akademik eğitimleri olmadığından teknik eksikleri çok göze batıyor. profesyonellik sorunu olan futbolcu çok ama en baskın olanı değil bence.

jose dedi ki...

"taktik-disiplin"

Tuncay dedi ki...

fundamental sikki isteyenlere +1

yorgunforvet dedi ki...

fundemantal derdim ben de

fibonacci dedi ki...

Gözler acaip fundamental ı aradı kesinlikle en büyük eksiktir. Türkiye de çok topcu vardır ki sırf temel eksikliği yüzünden büyük topçu olamadılar olamıolarda şu an aklıma gelen hatta her gördüğümde aklıma gelio =) ugur boraldır. Çok üst düzey fiziksel yetenekleri olmasına rağmen fundamental eksikliği yüzünden nereye koşu yapıcaını yada en önemlisi topu stop etmeyi oyunu açmayı bilmiyor ve bu eksikler ufakmış gibi gözükmesine rağmen modern futbolda takım oyununu baya bi etkiliyor.

josemarcelosalas dedi ki...

Teknik derim çıkarım işin içinden. Niye bir Messi, C.Ronaldo tekniğinde bi adam çıkmadı gitti kardeşim bizde! Profesyonellik falan hikaye, Latin Amerika topçularında çok mu var ondan...

hta1905 dedi ki...

Profesyonelliği işaretledim,ama bu futbolcu olduktan sonraki eksiklikleri.Profesyonel futbolcu olana kadar sağlıklı ve yeterli beslenme sorunu yaşadılarını düşünüyorum.Çünkü bizde çok fazla kas sakatlığı oluyor.

neverLander ® dedi ki...

çok geç gördüm, bikaç haftalık açığımı yeni kapatıyorum. yalnız gördüğüm kadarıyla biçok kişi profesyonellikle taktik disiplin eksikliklerini birbirine karıştırmış. profesyonellik çok daha kapsamlı bi kelime. şansım olsaydı taktik disiplin derdim. "70'den sonra geriye yaslandı takım" demeçleri boşuna verilmiyor.