22 Ocak 2009

Barcelona Topu Eve Götürdü

50 rekor puan, 59 gol, 46 everaj ve 12 puan fark. La Liga'da Barcelona'nın hafta itibariyle ezberlenen performansı. 11 adamın ayaklarının yerden kesildiği bu takımın diğer istatistiklerine de bakmak lazım ama önce 1. Van Gaal dönemi. Van Gaal, Barça'yı çalıştırırken ben Camp Nou'nun ölçülerinin 105x68 olduğuna inanmazdım. Biraz da naklen yayınlardaki kamera açısıyla her zaman büyük görünmüştür o saha bana. İnanılmaz iyi yayılırdı sahaya Hollandalı'nın takımı. Ölçülerin hakkını verirlerdi. Kendilerinden çok, top koşardı. Bugünün teknik adamı Guardiola da o zamanın topçusu, ön liberoların atası...
***
Tribünde maç seyreden taraftar, çoğu zaman eve dönüp maçın özetini seyrettiğinde "Aa Ahmet mi oynuyordu rakipte" diye sorar kendine. Rakip umurunda değildir. Stad atmosferinde her taraftar, top kendi oyuncusunun ayağında olsun ister. Top kaptırıldığında oyundan kopulur, saniyeler sonra tekrar seninkilere geldiğinde hayata dönersin. İşte Barcelona'yı bu sezon diğerlerinden ayıran budur. Barcelona 19 maçta topu 590 dakika ayağında tuttu. Real Madrid'e attıkları fark 93 dakika. Barcelona bu sezon 9.104 isabetli pas yaptı. 20 takımlı ligde, onlardan sonra en fazla isabetli pas yapan takım Valencia: 7.122. Real Madrid'den 2000 pas fazlası var bu takımın. Ligin en fazla korner atan takımı 139 ile Barcelona. İkinci Real Madrid ise 90 korner attı. Kalesinde en az korner gören takım da 59 ile Barcelona. Ligin en az gol kurtaran kalecisi 36 ile Valdes. Casillas'ın 60 kurtarışı bile 12 puan farkı önleyemedi. Ligin en fazla top çalan takımı yine Barcelona (1.069). Ligin en az top kaybeden takımı da (1300). Ligin en az sarı kart gören takımı da (38)
***
Ligin en iyi isabetli pas atan sıralamasında bir numarada Xavi, 2 numarada Alves, 4 ve 5. sıralarda Puyol ve Abidal var Barcelona'dan. Kısacası, topu evine götüren bir takımdır bu sezon Barcelona. Bitirirken, bizim futbolumuza bir parantez açayım: İki vaka vardır geçmişte: Johnson ve Batista. Antep'te çok koşan iki yabancı. Oyunu çift taraflı oynamanın bu kadar da tartışılmadığı yıllar. Bu ikili Antep'te oynarken rakibi bozar, top kaparlardı. Onları İstanbul'a getiren de bu performansları oldu. Sonrası ayın karanlık yüzü! Antep forması altında ezeli rakibinin maçını seyreden taraftar, Johnson ve Batista topu kaptığında ekran başında keyifleniyordu. Galatasaray'ın, Fenerbahçe'nin top yapmasına engel oluyorlardı. Peki sonrası? Topu oyuna sokamadıkları İstanbul'a geldikleri zaman belli oldu(!) Attıkları pas değil; iftiraydı(!) Johnson da; Batista da böyle silindi iki büyükten. Evet hala rakibi bozuyorlardı; ama orta sahada bir elin parmakları kadar bile asist yapamadan sezonu bitiriyorlardı. Batista örneğin; Galatasaray'dan 2 gol bir asistle ayrıldı. Aurelio ve Ayhan Akman'ı Türk futbolunda büyüten; vazgeçilmez kılan; birine 'neredesin?' dedirten; diğerine bugün 32 yaşında 3 yıllık yeni sözleşme imzalatan da budur. Xavi'yi, Iniesta'yı sevme, hayran olma sebebi gibi...

24 yorum:

aşkın dedi ki...

En az sarı kart gören takımın dominasyonu da ''basan takım çok kart görür'' ezberini bozmuş.
Ortasahaya cengaver isteyenlere, tekmeyle rakibe dalanlara ''müthiş defans'' yakıştırması yapanlara duyurulur.

june.one dedi ki...

işin ilginç tarafı ayhan da marco da ihtiyaçtan o mevkiilerin adamı olmuş futbolcular daumun marcoyu sağ bekin önünde oynattığını bile bilirim.ayhan da klasik forvet arkası oynayan futbolcuyken fatih terim ve gerets tarafından ihtiyaçtan ön libero mevkiine monte edildiler.

Baran Doğan dedi ki...

Barcelona ve Real Madrid'in ikisinin de çok iyi olduğu sezon en son ne zamandı?

Unknown dedi ki...

bir maçta batista muhteşem bir top çaldıktan sonra pası taça atmıştı. rıdvan dilmen'de "batista şu pası atabilse zaten real madrid'de oynar" demişt :)

önyargı dedi ki...

batista galatasaray formasıyla çıktığı ilk maçta 2 gol atmıştı yanılmıyorsam. Maç Sami Yen'deydi hatta. Revivo, İlic, Batista... Yeni transferler zaten hep golle başlar Galatasaray'da.

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

barcelona arent a big team in europe. big only in spain. real madrid have 9 european cups. bayern 4 liverpool 5 ajax 4 milan a.c. 7 how many european cup barcelona have ???. only 2. they cant be a great club only 2 cups. they can only be a circus.

jejejejeje

Genel Sekreter Vak dedi ki...

"sevgi nedir? sevgi emektir." diyecektir ramon yakında real madrid' için :)

bırak ramon.real ilyas'sa barça cemşit'tir bu alemde.

jose dedi ki...

Peki hem Van Gaal hem de Guardiolanın sıstemınde Cruyffun payı nedir?Bence oldukca yuksek..

jose dedi ki...

haha ramon "selvi boylum al yazmalım" falan dıyor IMDBdemı bulmus ne iş.

dr feelgood dedi ki...

@ramon

aye sir, that movie is one of the greatest turkish movies. if you remember the leading male actor i recommend you to watch his other movie "tatar ramazan".

taş kesil üleaaayn !

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

A llorar a casa, osasunistas!!

Ya podriais haber corrido lo q corristeis hoy la semana pasada ante el farsa. Os esta bien....

sergio ramos el mejor

GSveFutbol dedi ki...

#1 @june.one => Ayhan Akman için futbol yaşamının dönüm noktası Lucescu ile çalışmasıdır..
Ona futbolun çift yönünü öğreten adamdır Lucescu, o da bunu söyler zaten..
Zorunluluktan oynatır Terim onu, Ayhan'ın kendisini dergilerde eleştirildikten sonra bırakın milli takıma çağırmayı afaroz etmesi gerekir kendi lugatında..

#2 Batista ilk maçı olan Kocaeli maçında 1 gol 2 asist yada 2 gol 1 asistle oynamıştı, haliyle toplam istatistiği postta belirtilenin üstündedir ama ana düşünceyi değiştirmez..

#3 Guardiola fotoğrafta "taş,makas,kağıt" mı oynuyor ?

Konialis dedi ki...

Ramom reis ne dediğini anlamamakla beraber, Batista'yı bir kere Doğubank'tan sırtında bir çuvalla çıkarken görmüştüm... Abi Batista'mı demiştim, evet janem demişti... hey gidi günler...

L dedi ki...

@ornitorenk:

1 gol atmış olması lazım ilk maçta. rakibi tam olarak hatırlayamadım maalesef ama şunu söyleyebilirim ki, kırmızı forma-siyah şort giymiştik o gün. hatta yağmur filan da vardı.

@june.one:

daha öncesi var hocam, luce zamanında da öyle oynamıştı ayhan- 01-02 yani. hatta hatırladığım kadarıyla o mevkiide çok yan pas yaptığı konusunda eleştiriliyordu filan.

...

@aceto

eline sağlık abi. sana şu soruyu ileteyim, lig tamam gibi, ama barça'nın şamp. ligi'ni alma ihtimali ne kadar sence?

serdark dedi ki...

ayhan i yaratan adam kesinlikle lucescu'dur. Bir de su son bir iki macta izledikten sonra artik eminim: Ayhan "yerli mali Tugay" dir.

yLdRm dedi ki...

guardiola şu zmanda futbolcu olmasını isterdim.
http://walentino.blogspot.com/

devletli dedi ki...

barcelona are a very good team
www.hedehodoblogspot.com(a blog about spanish football)

bi de ramon var hakeza allah büyük desen real madrid daha büyük 31 ligas 11 eurocopas var diyecek.

kutay dedi ki...

batıstanın ilk macı yanlıs hatırlamıyorsam gazıantepspor macıdır. devre arası transferıydı batısta o maç da ya ıkıncı yarının ilk maçıydı ya da erteleme macıydı.
5-1 yenmiştik. zaten gazıantep ne zaman istanbula gelse hava bozuk olur ve ne zaman hava bozuk olsa bız antepe çok gol atarız.

bilgiler tamamen hafızanın urunudur, yanlıslar olabilir.

ben batıstayı severdım, saidoo'ya tercih ederım şimdi mertol olan joao'yu..

barSELOna dedi ki...

birde casillas gibi kalecimiz olsa golde yemeyecez yani))

www.fcbarcelonaturkiye.com

L dedi ki...

@kutay:

kocaeli maçıymış hocam. ben de dayanamadım kafama takıldı araştırdım. skor doğru ama.

kutay dedi ki...

@ Hilmi Yandımçavuş

şimdi sen deyınce hatırladım kocaelı macı dogru. zaten ilk maç antep macı olsaydı celal dogan oynatmazdı..)

İsmail Şayan dedi ki...

"Put 20 kids in a park and I can tell you which two are at Barça"

Laf, Michael Robinson'ın. Kendisi İspanya'da yaşayan bir İngiliz ve futbol yorumcusu. Popülerliği 90'larda tavan yapmış ve hâlâ önde gelen yorumcular arasında gösteriliyor. Belki Arsenal için de söyleyebiliriz benzerini.

Barcelona yaklaşık son yirmi yıldır hep bunu oynamaya çalışıyor. MOURINHO'nun da belirttiği gibi özellikle Cruyyf ile sanki genlerine kazındı Barcelona'nın bu oyun. Antrenör kim olursa olsun Barcelona'nın bir "futbol kimliği" var. Skor ne olursa olsun, rakip kim olursa olsun hep aynı oyunu oynamaya, maçı ya da turu değil "kimliğini kaybetmemeye" öncelik veriyor Barcelona. Bence onları özel yapıyor bu tutumları. Yeryüzündeki diğer takımlardan farklı kılıyor.
Ajax'ı da bu yüzden sevmedik mi zamanında?

Çetin Cem dedi ki...

batista'nın ilk maçında tribündeydim. tam bizim önümüzde, eski açık'ın olduğu kaleye iki adamı driplingle geçip bir gol atmıştı ki "oha biz nasıl bir adam aldık böyle!" demiştik. sonra tabii ki "foyası" meydana çıkmıştı ama yine de severdim batista'yı.

diğer sevgili takımım liverpool'la oynadığımız (burada özne-nesne iyice karışıyor benim adıma, biz kim :)) bir sezon öncesi hazırlık maçında öyle bir topu uçarak çizgiden çıkartmıştı ki, hayatımda gördüğüm en güzel futbol hareketlerinden birisi, hiç abartısız. çok iyi bi topçu olmasa da yer etmiş işte bir şekilde..

sercanorhan dedi ki...

herkese merhaba,

ayhan'dan bahsedilmiş, ayhan hücuma destek veren bir oyuncu ama ligin ilk yarısında ne golü var ne asisti !