28 Mart 2008

Roma Manzaraları

İtalya'da Şampiyonlar Ligi maçları sezonluk kombinelere dahil değil ancak bilet rezervasyonunda kombine sahiplerine öncelik tanınıyor. Gelecek hafta iki 4-6-0'ın maçı var. (Bu 4-6-0 üzerine yazmak lazım. İtalyanlar Roma için 4-6-0 oynuyor dendiğinde yok 4-2-3-1 diyor ısrarla) Roma-Manchester United maçında 30 bin bilet kombine sahiplerine ayrılmış. 3500 İngiliz için biletler Manş'ın öteki tarafına yollanmış. 70 bin kişilik Roma Olimpiyat Stadı ful çekecek elbette. Biletler yarım günde tükenmiş. Fiyatlarına gelince kale arkası 22 euro, en pahalı tribün Monte Mario'da ise 275 euro. Kuyruktaki Japon kardeşi görünce aklıma geldi. Fenerbahçe "taraftar kartı olmayana bilet yok" diyor. Bu nasıl mantıktır? Türk ya da yabancı bir futbolsever parasını verip Chelsea maçını tribünde izleme hakkına sahip değil mi yani?
Yorumlar üzerine: Ben Fenerbahçe resmi sitesindeki cümleyi tekrar geçeyim: "Bu maçın biletlerini almak isteyen taraftarlarımızın kulüp üyesi veya Fenerbahçe Kart sahibi olması gerekmektedir." Elbette ki geriye bilet kalırsa isteyen alır da 120 bin taraftar kartından bahsediliyor. Peki elinde 30 taraftar kartı olan karaborsacı olabilir mi? Oluyormuş onu da Emrah Kayalıoğlu imzalı haberde karaborsacıyla aralarında geçen şu dialogdan öğreniyoruz. "Bizde sahte bilet olmaz. Biletix'ten aldım. Benim 30 tane taraftar kartım var. Satışa çıkar çıkmaz girdim internete aldım biletleri. O kadar para ödedim; yatırım yaptım. Bunun da bedeli olur. Zaten Biletix'te de adamım var. Bize yanlış bilet gelmez." Her mevzuya Fenerbahçe-Galatasaray, Fenerbahçe-Beşiktaş ezeli rekabeti ekseninden bakıp yorum yaparken savunma üretmek pek sağlıklı olmuyor görüldüğü üzere.

11 yorum:

kutay dedi ki...

esat dergi'nin buna değinen harika bir yazısı var, mutlaka okunmalı, aha da linki:
http://www.sporx.com/detail.php?Type=24&yazar=35&go=4964

orkun dedi ki...

Taraftar kartı olmayana bilet yok değil de taraftar kartı olanın önceliği var, önden 2-3 günlük süre tanınıyor. Son GS ve de şimdiki Chelsea maçları gibi yoğun ilgi olan maçlarda tabii bu iş pratikte "taraftar kartı olmayana bilet yok"a dönüşüyor.

rustukursad dedi ki...

sahip olmaz olur mu hic?
taraftar kartlilardan bilet kalirsa izleyebilir.

hos taraftar karti olanlar da bilet bulamadilarki. 130 bine dayandi taraftar kart sahipleri

mavibenim dedi ki...

orkun yazmış benden önce... taraftar kartı olmayana bilet yok gibi bir uygulama yok, sadece öncelik tanınıyor. aynı uygulama sadece futbolda değil birçok sektörde var, artık mahalle arasındaki süpermarket bile kendi kartını veriyor müşterisine ve o kartı kullanınca indirim sağlıyor. Bu promosyon gayet doğal. Galatasaray ve Beşiktaş taraftar kartı uygulamasını tutmayacağı için yapamıyor ama Fenerbahçe'de beklenenin üzerinde bir ilgi var. Bir de tersten düşünelim, taraftar kartınız var ama size öncelik verilmiyor, bu sefer de haksızlık var diye isyan edersiniz!

L dedi ki...

yaz abi valla şu 4-6-0 hakkında. roma da hiç debelenmesin, bal gibi 4-6-0 o. ne kadar etkiliyorsa şu 4-6-0, artık kafada kadro kurulacağı zaman santrfor aramıyoruz. en öne 10 numara filan...

alicansolak dedi ki...

İngiltere'de bu sistem var, yolum Manchester'a düştü, dünya gözüyle Old Trafford'da bir maç seyredeyim diyemiyorsun, hem sadece önemli maçlar için değil biletler herhangi bir lig maçı için bile bir ay öncesinden bitiyor, her halukarda kara borsa yapacaksın yani

talep arzdan fazla olduğu için olanlar normal, taraftar kartıyla talep biraz daha makul oranlara düşürülüyor

del piero dedi ki...

bence taraftar kart uygulaması önemli ve mantıklı...öncelik tanınmasıda gayet doğal fakat karaborsacının elinde 30 taraftar kart olmasının aslında bi anlam ifade etmemesi gerekiyor çünkü ben kimlik göstererek bizzat kendim giderek alabildim, benim yerime başkası gidip alamıyordu.
olay burda biletix gişesindeki kişide bitiyor. yoksa bu sistem karaborsayı gayet güzel engeller.

e 130.000 taraftar kartı olan bir klübün maçınıda sanırım sadece o klübün taraftarı izleyecektir kimse kusura bakmasın...

baha dedi ki...

Menajer, scout veya onemli spor adamlari kuluplerden bilet talep edebiliyor diye kalmis aklimda, muhakkak fenerbahçe kulubü de bunu uyguluyordur.

Taraftar karti uygulamasinin ise sonuna kadar hakli oldugunu dusunuyorum, bir kulubun musabakasini izlemede oncelikli hak yine o takimin taraftarina aittir..

oyvindyr dedi ki...

Öncelikle
http://www.fenerium.com.tr/fbcard/default.aspx

adresinden Fenerium un resmi sitesini ziyaret ederseniz Fenerbahçe Taraftar kartlarının altında

"Her maç için 2 adet öncelikli bilet satın alma imkanı (Biletler satışa sunulmadan 24 saat öncesi)
BU UYGULAMA SADECE TURKCELL SUPER LİG VE TURKİYE KUPASI MAÇLARI İÇİN GEÇERLİDİR"

şeklinde bir ibare göreceksiniz.

Aynı sitenin 18 Mart tarihli aynı sayfasında ise "BU UYGULAMA SADECE TURKCELL SUPER LIG VE TURKIYE KUPASI MAÇLARI İÇİN GEÇERLİDİR" ibaresi yer almamakta. Merak edenler

http://64.233.183.104/search?q=cache:tMA-4haraJAJ:www.fenerium.com.tr/fbcard/+fenerium+taraftar+kart%C4%B1&hl=tr&ct=clnk&cd=1&gl=tr&client=firefox-a

adresinden görebilir.

Bu ifadenin Chelsea maçı biletleri satıldıktan sonra oraya konması Fenerium a ne kadar fazladan bilet sattırmıştır araştırmak lazım. Bu satılan kartların kaç tanesi Gold ve Platinum dur onu da araştırmak lazım. Maçtan önce sırf bu maça gidebilmek için Gold ve Platinum kart alanlar eğer onlara da 1er bilet verileceğini ve maçtan 48 saat değil(Platinum kart için) 24 saat önce bilet sahibi olabileceklerini öğrenselerdi bu kartların satışları ne kadar etkilenirdi o da tartışma konusu.

Ayrıca maç günü Biletix'den bilet almak isteyen taraftarlar ın "Kart Numarası" ve "Kart Şifresi" isteyen formda fenerium un kendilerine verdiği şifre yerine doğum tarihlerini veya 1010 yazmaları gerektiğini kim ne zaman açıklamış, yoksa sadece bunu bilenlerin mi bilet alması istenmiş, oraya "doğum tarihinizi veya 1010 yazın" diye bir ifade eklemek bu kadar zor muymuş, bu konuda mağdur olan o kadar kişi varken nasıl bir skandal haline gelmemiş gibi soruların da hiç tartışılmamış olduğunu görüyorum.

Son olarak Sevilla maçını Migros tribününde ve balık istifi şeklinde maç izlemiş olmaktan hiç şikayetçi olmayan biri olarak Chelsea maçında UEFA gözlemcisinin bu durumu farkedip maçı oynatmayı reddetmesi gibi bir durumun yaşanmamasını umuyorum. O maçta o kadar fazladan insan o tribüne nasıl ve kimin bilgisi dahilinde girmiş bunu da merak ediyorum.

Bir de şöyle bir şey buldum, hafızam beni yanıltmıyormuş:

"Aziz Yıldırım, maçtan hemen sonra çok sert açıklamalar yaptı: Galatasaray yönetimi bedava bilet dağıttı. Merdiven araları tıklım tıklım doluydu. Maç oynanmamalıydı."
14 Aralık 2004


Biraz dağınık ve alakasız oldu özür dilerim ama gördüğüm bir takım yanlışlıkları dile getirmek istedim.

puhu dedi ki...

"Türk ya da yabancı bir futbolsever parasını verip Chelsea maçını tribünde izleme hakkına sahip değil mi yani?"

ben bu çıkışa takıldım. kendi sahasında tarihinin en önemli maçına çıkan bir kulüp, türk yada yabancı bir futbolseverin gelip de sus pus oturup drogba'yı seyrettiği bir atmosfer yerine kendi taraftarının tezahüratıyla coşturduğu bir ortamda maça çıkmak istemesinden daha doğal bir tercih olamaz. yani "taraftar kartı olmayana bilet yok" dese bile hakkıdır bence.

Adsız dedi ki...

bilet olayında aceto'ya katılıyorum. ama şimdi derdim daha çok man utd'un dizilişi. pek de 4-6-0 oynamıyorlar bence. forvetleri orta sahaya yardıma gidiyor, ama daha çok 4-2-4 ile 4-4-2 arası denebilirler.