27 Mart 2008

Bir Garip İkili

Bu sezon ikinci kez basket maçı seyrettim. İki derbi. İlk yarı Fenerbahçe, 2. yarı Galatasaray oynadı. Cüneyt Erden çenesinde bandaja kafayı takmayıp o iki faulü atsa, 20 sayı geriden gelen Galatasaray maçı kopartırdı. Tanjevic harbiden garip bir koç, kenarda unutuyor oyuncuları. Ekranda izlediğim maçlarla beraber çokça spiker yorumu geçti bu blogda. Dün basketbol derbisini anlatan ikiliyi gördükten sonra futbol spikerlerini haksızlık ettiğimizi düşündüm. Osman Sakallıoğlu ve yorumcu İhsan Bayülken tarzında futbol maçı anlatılsa savaş çıkar bu ülkede. Bu nasıl bir tarafsız yayıncılık anlayışıdır? "Cüneyt Erden Allahtan pas gösterdi, yoksa 3 atış kullanacaktı" diyor İhsan Bayülker pardon Bayülken. Saha karışıyor, Remzi Dilli oraya buraya saldırıyor, yorum yapmaktan korkuyorlar. Spiker Osman Sakallıoğlu sezon başından beri hakkında gazete sayfalarında ve internette çıkan haber ve yorumları okusun bir zahmet. NTV Spor gibi yeni bir kanalın imajının içine ediyorlar. Murat Kosova-Kaan Kural ikilisi varken bu iki adama maç anlattırırsan olacağı budur işte. Sonra diyorlar ki Zico neden Semih'i oynatmıyor? Siz Kosova'ya forma veriyor musunuz? Kaan'ı forvet arkasına koyuyor musunuz ki!

20 yorum:

Turiaf dedi ki...

Tbl maçlarını bu yüzden izlemiyorum zira genelde Osman gibi fanatikler ve bu işi pek beceremeyen sunucular var.

Kosova da Utah ve Orlando maçlarında Murat Murathanoğlu (24 de gittide kurtulduk)kadar olmasada apaçilik yapmıyor değil. Hele milli maçlarda iyice sapıtıyor. "Şişevski şişti" sözünü hala unutamıyorum.

Serkan Ünlü dedi ki...

insan böyle bir maçı kaybedince neye üzüleceğine şaşırıyor. ezeli rakibine yenildiğine mi, iki kez eline gelen maçı alamadığına mı, yoksa spikeri morartamadığına mı?

osman sakallıoğlu'ndan çok maç dinledik lakin dünkü kadar taraf olduğuna rastlamamıştım. pes dedim. bir de şu notu düşmek gerek ki, fb-gs derbileri riske girince maçı hemen gerekeceksin. ibre sana dönüyor çünkü. bilmiyorum ama bu önemli bir fener taktiği sanırım. dün çıkarılan gerginliğin sebebi neydi allah aşkına. semih yeri sildi, ortalık karıştı. pes!

Adsız dedi ki...

İlk maçta Hüseyin Beşok'un kendi sahasında Fener benchinin üstüne yürümesini ve ettiği küfürleri, bu maça Cenk Akyol'un aynı hareketlerini görmezden gelen aynı yorumcu ve spiker. İhsan Bayülken'in sezon başından beri benzer yorumları defalarca kere eski takımı Cola Turka haricinde tüm takımlar için yaptı.Fener yenilgileri gerçekten ağır geliyor anlaşılan, basketbol yazısıda görmek varmış bu sayfalarda, geçmiş olsun :))

kutay dedi ki...

geçen gün ki fırtınada uydu bozulduğu için ntv spordan izleyemedim maçı. spikerlerle ilgili sözlükte de çokça yorum yapılmış, aceto'nun kaan kural-murat kosova ikilisi isteğine katılıyorum. Öte yandan Galatasaray'da bence ihmal edilmemesi gereken bir murat özyer gerçeği var. geçen sene ahmet cömert'te 34 sayı fark yiyen bir takımdan, bu sene bir ara ligde liderliği almış, uleb'de doludizgin giden, dinamik bir takım yarattı. ve hani derler ya basketbol futbola göre daha bir "efendi" sporudur, bu adamın yüzünden iyilik ve efendilik akıyor. bu maçla ilgili performansları hakkında bir yorum yapamayacak olsam da fenerbahçe'nin yabancıları çok yetersiz. takımın normal sezondaki galibiyet yüzdesinin geçen seneye göre çok daha düşük olmasının nedeni sadece koç değişimi değil, solomon hariç alır götürür dediğimiz bir yabancı yok, o da bazen akıl almaz derecede bencil.

alicansolak dedi ki...

Kaan Kural'ın yorumları geçen sene Efes Pilsen'in ve Beşiktaş'ın çok tepkisini çekmiş, bu yüzden ona kanaldan 'sana bu sene Türkiye Ligi maçı vermeyelim' denmiş. Yine ligin ilk yarısında Beşiktaş-Galatasaray maçında da yorumcu rezaleti vardı, ondan sonra e-mail atmış neden lig maçı yorumlamıyorsun diye sormuştum, bana bu cevabı vermişti

Bekliyorum acaba Osman Sakallıoğlu bir daha Galatasaray maçı anlatacak mı yoksa Galatasaray yönetimi yine böyle konularda tepki vermekte aciz mi kalacak. FB basketlerinde seyirciyle beraber coştu, Galatasaray basketlerinde sus pus oldu.

Ömer Şahin dedi ki...

Aceto'ya bu konuda katılmamak mümkün değil. Elimizde çok kaliteli yorumcular varken bireysel ilişkilerinden dolayı tarafsız olamayan insanları yorumcu olarak kullanıyoruz. Gerçi Beşiktaş'lılar Kaan Kural'ı da sevmez pek, Fenerbahçe'Nin kazandığı bir Beşiktaş maçından sonra mükemmel oynayan Mrsiç e çak yaptığı için.

Futbola dönersek dün Okay Karacan Fransa İngiltere maçında bir spiker ve bir yorumcunun yapabileceği en iyi maç sunumunun bir örneğini hepimize gösterdi. Ercan Taner vari abartılı jestler olmadan, şampiyonlar liginden hatırlayacağınız abartılı zorlama benzetmeler olmadan, bilgi verileceği yerde bilgi verilerek, önemli anlarda seri bir şekilde maça dönerek, en önemlisi de elini taşın altına sokarak.

Genellikle Türk spiker ve yorumcuları pozisyon tekrarlarında taraftarları kızdırmayıp sorumluluktan kaçmak için "hakem ofsayt çaldı" "hakem faul dedi" gibi yorumlarla yetinir, ofsayt ya da faul üzerine kişisel fikirlerini söylemezler. Halbuki pozisyon 1 metre ofsayttır, sen ekran başında bu pozisyon 1 metre ofsayt demesini boşuna beklersin.

Okay Karacan ise, Anelka - James mücadelesinde ne gördüğünü söyleyebiliyor, Wes Brown konusunda tenkitte bulunurken kişiliğine ve iş anlayışına tüm saygısına rağmen oyuncunun İngiltere milli takımı için yeterli düzeyde olmadığını söylüyor.

mükemmel bir örnek. Bir insanı tenkit ederken kendisine duyduğu saygıyı belirtmesi, buna ihtiyaç duyması. Bu Okay Karacan'ın ne kadar düzgün bir adam olduğunun da göstergesi. Muhtemelen yerinde olsa Wes Brown oyuncu falan değil diyecek Hıncal Uluç ve benzerlerinin spor yazarlığının duayeni olduğu, insana saygı adına her türlü saygısızlığı yaptığı bir ortamda rahmetli Kenan Onuk, Okay Karacan gibilerin ekranda daha çok görünmesine, sahip oldukları birikimi yenilerle paylaşmasına çok ihtiyacımız var.

sporseverler olarak bağırış çağırışlı ağlamaklı maçlar değil, o spikerin sadece gördüğünü söylemesini ve bize bilmediğimiz birşeyler öğretmesini istiyoruz.
Okay Karacan gibiler çoğalsın istiyoruz çok mu?

tknycl dedi ki...

bayülker :]

baha dedi ki...

O kadar garip bir coach ki Tanjevic, tam istikrarli bir bes buldu diyoruz, oyuncular yerine sistemi degistiriyor alternatifler olmasina ragmen. Yani diyecek soz yok. Mac basindaki tempo tabii ki sona kadar gitmezdi ama oyunu kesip bu kadar dis suta bagli kalmayi engelleyebilirdi. Senede bir iki kez bu kadar dusuk yuzdeyle atilir o ayri konu. 2. periyottaki Mirsad israri Galatasaray'i havaya soktu, gidisati belliydi devre biterken macin zaten, havaya girmis bir GSCC ve basketbolu sadece ucluk sokmaktan ziyade sanan bir FBU. White ve Emir'in kenarda unutulmasina ise diyecek soz yok..

GrandVizier dedi ki...

İlk macta spikerler nasıl hüseyin beşoka laf sölemedilerse bu mactada cenk akyola bir şey sölemediler eğer dediğiniz gibi taraflı olsaydı bunlardan azda olsa bahsederdi,bu arada macından 22 sayı farktan kafa kafaya gelmesinin 2 sorumlusu var biri tanjevic diğeride solomon, vidmar ilk çeyrekte 10 sayı attı bir daha oyuna almadı nasıl bir mantıktır bu anlamadım,solomonda fenerbahceye geldiginden beri en kötü macını oynadı 15te 3 isabetle, serbest atıslarda bile yüzde 50ile attı, bu etmenlere ragmen gene kazandık güzeldi

del piero dedi ki...

taraflı yorumcu kısmına çok katılmıyorum, maçın son saniyesi semihin faullü bloktan sonra yaptığı hareketler için "bir sporcu böle tahrik edici hareket yapmamalı" dedi..adam orda son saniye çıkmış blok'a iyice çoşmuş bir halde, ki baskette en coşturucu hareketler blok ve smaçtır. sen kalkmış adama tahrik edici hareket yapıyor diyosun..bence taraf tutmaktan çok yorumcu zaafları bu cümleler...her neyse hakkaten güzel bir maç oldu ve galatasarayın geçen seneki takımdan böyle bir takım yaratılmasıda gayet başarılı.
yanlız ben bir fenerbahçeli olarak bu tanjevici anlamış değilim. son periyotta takım her maç bitiyor, geçen sen aydın hocayla her maçta son periyotta coşan takım bu snee son periyotta bitiyor, bence bir çare bulunmalı..dün akşam sanırım mirsad ve solomon bi daha bu kadar kötü oynamaz hiç bir maç...
beşiktaş maçı daha zor olcak tanjevicin şimdiden düşünmesi gerek bence!!!

ayrıca eklemek isterimki okay karacan harbi tek şu an, dünkü fransa maçındaki bir tespiti inanılmazdı:" futbolcular sakatlanmamak için parmak ucunda koşuyorlar!" :)

orkun dedi ki...

Spikerler, özellikle de Bayülken, gerçekten yanlı gibi anlatıyorlardı ama ikinci yarıda da tamamen tersine döndüler, bu sefer yine taraflı, ama GS taraflı, anlattılar, o yüzden bence çok kafaya takmamak lazım.

"Hüseyin Beşok yok, aman iyi" diyordum, Fatih öyle bir maç çıkardı ki, neredeyse maçı tek başına alacaktı.

Tanjevic bence fazla uzun vadeli düşünüyor, bu seneyle alakası yok.

Sonuç olarak da, Solomon'un bu kadar beter olduğu bir maçı alamazsanız bir daha işiniz zor diyorum. :)

Okechukwu dedi ki...

http://www.fenerbahceliyiz.biz/mrsicwall.jpg

damir için diil,eski bjk koçu yeni basketbol yorumcusu ihsan bayülgen için bu resim.

Unknown dedi ki...

@orkun; nerde ikinci yarı GS lehine maç anlattılar yahu? kandırmayalım birbirimizi, spiker yüzünden kafayı yemek üzereydim.

ayrıca Gaines 12/10 serbest atış istatistiğiyle oynadı. bu bence günün en büyük süpriziydi. eğer kaçırdığı son 2 serbest atış olmasa maçı normal sürede tamamlayacaktık, veya Cüneyt orda faul'ü yedikten sonra illa pası atmayı denemese 3 faul atışı kullanacaktı maçı koparacaktık.

scapula dedi ki...

İlk yarıda Akatlar'daki Beşiktaş - Galatasaray maçında;

Osman: Kaya'daki problem...
İhsan: Maalesef, maalesef... Beşiktaş'ın bütün düzenini etkiledi.

Salonda ana avrat küfürler edilir ve sahaya bozuk paralar yağar:
İhsan: E bu derbi maç, normal. O kadar olur, Beşiktaş seyircisi özel bir basketbol seyircisi.''

Skor; Beşiktaş 13 - 28 Galatasaray
Aynı İhsan: Beşiktaş'ın Galatasaray'ı 28 sayıda tutması başarıdır.''

Dün akşam yine İhsan'dan inciler;

Cüneyt'e ayakları havadayken faul yapılır, Cüneyt topu elinden pas olarak çıkarır:
''Allahtan şut göstermedi, pas gösterdi. Yoksa üç atış olacaktı.''

Semih faul yapar:
''Hakemler Semih'e faul vermek zorunda kaldı. Yoksa top dışarı çıkmıştı, Fenerbahçe'ye geçecekti.''

Ömer Onan turnike kaçırır:
''Ah kaçtı.''

İnsan yapacak yorum, söyleyecek söz bulamıyor. Ayıp desen hafif kalıyor, başka bir şey söylesen ağır kaçacak...

Kafalarına yağan bozuk paralara rağmen 24 sayı geriden gelip aslanlar gibi maça ortak olan, son anda mağlup olan aslanlara ve Murat Hoca'ya da teşekkür edelim. Bu takım, eğer yine yabancılar baştan aşağı değişmezse, büyük işler başaracak.

EpHeSuS dedi ki...

tanjevıc ın efsane hocalardan olmasında buyuk pay olan oyuncularına mumkun olabıldıgınce esıt sure dagıtma hastalgı yuzunden gs gerı dondu hezımetten...

Oysa trıbunde kendımden gecmıstım ılk yarı bıttıgınde 20 sayı farkla gırecegımız son 5 dakıka yı hayal edıyordum trıbun olarak...

aceto taraflı yazdıgında bıle hıc kızamıyorum tek kızdıgım nokta kaybedılen derbylerın ardından yazabılme delıkanlılıgını gosterememesı...

gecmıs olsun:)

n0s dedi ki...

sen bunları bi de kafkaf maçlarında dinle sanki istanbulu işgale gelmiş yunan ordusuyuz gibi anlatıyolar

L dedi ki...

abi bu konuya umarım daha fazla değinirsin. ne de olsa burası çok kişi tarafından okunuyor, tanınıyor. kaale alınma olasılığı çok fazla.

osman'ın sıçışlarını bırakalım, peki all-star için new orleans'a osman'ın gitmesi ve tbl all-star'ı da osman'ın sunması nasıl açıklanabilir. yakında kosova da ayrılırsa ntv'den şaşırmamalı sanırım...

baha dedi ki...

Spikerin dediğine göre San Antonio Spurs organizasyonundan bir scout varmis dun gece salonda. Ömer Aşık ve Semih Erden'i izlemisler bunu da belirtelim..

puhu dedi ki...

herşey iyi güzel de bayülker göndermesine pek bi anlam veremedim. gs'ın sponsoru cafe crown kimin markası?

okay karacan'ın eşi benzeri yoktur meselesine gelince. benim favori spikerim olmadığı kesin kendisinin, hatta o romantik anlatımına tahammülde zorlanırım zaman zaman. ama bunların dışında şöyle bir özelliği var kendisinin o da her maç yayınında geğirmesi.

farawaysoclose dedi ki...

onu bunu bilmem, ntv spor kabloluda çıkmıyor, ben ona yanarım.