24 Kasım 2010

Kulaktan Kulağa

Dün akşam Real Madrid, Ajax deplasmanında güle oynaya 4 atarken, Mourinho'nun da canı sıkılmış. Kulübede kulaktan kulağa oynamışlar (!) Sarı kartları temizlemek için sahaya mesaj gidecek. Mourinho'nun ilk konuştuğu isim efsane Chendo. Hey gidi Chendo heyy! Posta güvercini de Dudek. Polonyalı kaleci Casillas'a yanaşıyor. Sergio Ramos'un surata dikkat (!) Sonra gelsin kırmızılar...

27 yorum:

murcasa dedi ki...

gayet temiz bir olay. Sonuçta premier lig'de noel tatiline erken girip tatili uzatmak için abuk sabuk sebeplerle bol bol sarı kart yemiyorlar mıydı?
Fark, bu kadar bariz olması.

RevoLveR dedi ki...

mourinho yapıyorsa alkışlarız ama ligimizden aykut kocaman schuster ya da hagi yapsa tefe koyarız e mourinhonun da bırakalım okadar ayrıcalığı olsun

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Adam farklı ya :D

Arkhe dedi ki...

Adam olan UEFA bunlara centilmenliğe aykırı hareketten ikişer maç ceza verir.

Arkhe dedi ki...

http://www.guardian.co.uk/football/2010/nov/24/real-madrid-deliberate-red-cards

Olması gereken.

gofis kralı dedi ki...

dün akşam biz de bu şekilde mantık yürütmüştük ama olayın kulaktan kulağa ne şekilde gerçekleştiğini tespit edeni kutlamak gerek..

Can dedi ki...

Kazanmak derken etiğin içine ettik. Dünya giderek yazılı kuralların dünyası oluyor. Ucuzluk diz boyu. Tadı tuzu kalmadı işin.

serdark dedi ki...

way aq!

Sıkayvolkır dedi ki...

Bunu kendi inisiyatifiyle yapan ve kart problemini büyük maç öncesi temize çeken futbolcular bir yere kadar tamam. ayırt etmek zor haliyle ceza vermek imkansız. fakat burada açık bir şekilde kart görme talimatı var. yani "teknik direktör oyuncusuna centilmenliğe aykırı biçimde hareket etmesi için talimat veriyor" oyuncu, futbol kurallarını çiğnemek için direktif alıyor. ben açıkçası "büzük sıkarsa" UEFA'nın ceza vermesi gerektiğini düşünenlerdenim... Ayrıca Morinho farkı, helal falan da demeyelim, maçtan önce bunu düşünüp bunu kulaklarına soyunma odasında da fısıldayabilirdi. yine etik değil de, hiç olmazsa elalemin eline malzeme olmazsın. saflık işte.

mst dedi ki...

kesinlikle adam hepimizden farklı düsünüyo,bizim düsünemediklerimizi düsünüyo kimin aklına gelir bu ya. etik mi tartışılır,ki bence etik...

kutay dedi ki...

benım anlamadığım; kırmızı kart görünce bir önceki maçların sarı kartları da mı siliniyor?

sarı kart sınırını doldurmak için bilerek sarı kart görenleri biliyoruz, ama bilerek kırmızı görmek ilginçmiş..

uefa böyle saçma bir karar alınca sonunu düşünmeliydi, beğenmediğimiz tff bile yapmıyor böyle uygulama..

Büyük Kaptan dedi ki...

@kutay
ikisi de 2. sarıdan atıldı topu oyuna sokmayı geciktirdikleri için. evet dolayısıyla sarı kartları silindi.

tabi ramos ve alonso ceza sınırına maç içinde gördükleri ilk sarı kartla yaklaştıkları için, bu kart gör talimatının maç içinde verilmesi gerekiyordu. 3-0 dan sonra aklında diğer turlar olan mourinho'nun, oyuncularının kart durumunu bu kadar yakından takip etmesi takdir edilesi bence.. peki etik mi? bu kadar hırslı bir adam için etiğin çok fazla bir anlam ifade ettiğini düşünmüyorum..

AFO dedi ki...

@mst,

Abi dalga mı geçiyorsun bizimle ya? Herkes düşünür bunu. Zaten futbolun içinde olan ve sürekli yapılan şeyler.

Ama asıl konu şu: Bilinçli görülen sarı kartlar her zaman vardı, olmaya da devam edecek. Ama bu kadar bariz ve çirkin bir şekilde yapılmaz ki. Bunun bir yolu yordamı var. Maç sürerken gidersin, birine çelme takarsın, birine sert girersin; sarı kart garanti zaten. Ama mesela Xabi Alonso 5 kere geri çekiliyor topa vurmadan önce. Bu yapılmaz artık. Çirkinlik sadece.

Bence emsal niteliğinde ciddi bir ceza verilmeli.

Miksiyon dedi ki...

Adam olan uefa bu olayı nasıl kanıtlayacakta 2 şer maç ceza verecek onu çok merak ediyorum. Alan dinlemesimi yapıyorlar gizli servisler sahada:)

The Unique dedi ki...

bu arada dudek cek degilmiydi???

Mustafa Kavran dedi ki...

@the unique dudek polonyalıdır

a-town dedi ki...

valla etiğini falan bilmem de bu adam nasıl bu kadar başarılı oluyor şaşırmamak lazım. oyunu kuralına göre oynuyor işte. "it's all in the game" diyorum.

bir de afo, yazdıklarını okuyor musun, kafa güzel mi bilmiyorum da böyle mantık olur mu: "bunun bi yordamı var, gider adama sert girersin, ama vakit geçirip sarı kart görülmez artık oha çüş yani". ne var işte, adam kimseye zarar vermeden adabıyla en temizinden sarı kart görmüş. bu işin raconu gidip sert faul yapmak mı? nerde öğretiyorlar bunu?

mre dedi ki...

Yukarıdaki yorumları okuyunca şaştım kaldım. Duyan da Mourinho atomu bir daha parçaladı falan sanır. Adam herkesin aklına gelebilecek bir şeyi düşündü ama farkı bunu düşünmesi değil bence uygulatması.
Ben de AFO gibi düşünüyorum yapılan çok çirkince yapıldı Seyredenler görmüştür rakip futbolcular çileden çıktı. Her şeyden önce rakibe ve izleyenlere saygısızlık. İlla yapacaksan formasından çek rakibin al sana 2. sarı. Ne kimse sakatlanır ne de böyle rezil olursun.

Melih dedi ki...

Durumun bir orijinalliği yok. Zamanında Abdullah Ercan da yapmıştı böyle bir şey, eminim başka örnekleri de vardır. Özellikle lig ve kupada birleşik disiplin sistemi uygulanan ülkelerde sık rastlanabilecek bir olay. Maç garantiyse son dakikada kırmızıyı görür, kupa maçını bay geçer ligde oynarsın. Mourinho bu olaydan ceza alırsa bir ilki daha başarmış olacak sanırım.

grjnakh dedi ki...

Sen de deplasmanda 0-3 götür maçı, daha oynayacak bir maç varken garantile gruptan çıkmayı sen de yap aynı şeyi.
Etik kelimesi de ne kadar çok kullanılır oldu doğru yanlış. burda ahlaksızlıkla ilgili ne var anlayamıyorum. Bilerek kart görmek suçsa gole giden oyuncuyu düşüren, kaleye giren topu eliyle çıkaran veya olmadık yerde bilerek tekme atan tüm futbolcuları ve de onların teknik direktörlerini silelim futboldan.
Dediğim gibi hem daha 5. maç oynanırken garantile gruptan çıkmayı hem de hiçbir avantajın olmasın.

orkun dedi ki...

İlginç bir tartışma, her iki durum için de haklı ya da haksız demek kolay değil bence. Bu işe kızıyorsak eğer, sınırı nerede çekeceğiz? Adam sonuçta ilk maçlarda eşek gibi uğraşmış, erkenden durumu garantilemiş, şimdi de onun avantajını kullanıyor. Aynı mantıkla, böyle durumlarda yedek kadroları sahaya süren TD'lere de ceza vermek lazım.

Önceki yorumlardaki "maç sürerken gidersin, birine çelme takarsın, birine sert girersin" ifadesini ben de anlamakta zorluk çekiyorum, adam işini kimseye zarar vermeden görüyor işte, daha ne, asıl bu iş için birisinin kafasını gözünü yararsa iki katı ceza vermek lazım.

AFO dedi ki...

@a-town,

Yok abi, kapsül olarak beynimden çıkıveriyor düşünceler, ön elemeden geçirmeden ve daha sonra da okumadan aynen yazıyorum.

İsteyen bana "futbol romantiği" diyebilir, ama ben sahada böyle hareketler görmek istemiyorum ve önüne geçilmesi taraftarıyım. Bunlar futbolun ruhuna aykırı hareketler. Fakat taktiksel olarak yıllardır uygulanmaktaydı ve önüne de geçilemiyordu. Dediğim gibi oyunun içine yedirilirse en azından izleyenlere ve rakip takıma saygısızlık olmaz. Madem illa kart görmek istiyorsun, söylemiş olduğum gibi bunun yolu yordamı var. Topa vurur gibi yapıp tam 5 -yazıyla beş- kere geri çekilerek olmaz. Bu şekilde olması seyirciye de rakip takıma da büyük saygısızlık. Suarez'in nasıl çıldırdığına dikkat edin bence görüntülerde.

Son olarak, Fifa'nın bu tip olayların önüne çekmeye çalıştığı aşikar. Mesela Arsenal-Celtic maçında kendini yere atıp takımına haksız penaltı kazandırdığı için Eduardo 2 maç ceza yemişti, hatırlarsınız. Haksız penaltı da futbolun içinde olan birşey, ama bazı durumlarda yedirilebiliyor pozisyon gereği. Fakat Eduardo kaleciyle de rakip defansla da alakası olmayan bir pozisyonda herkesle dalga geçer gibi kendini yere bırakmış ve "kör" hakem yüzünden Celtic yenik duruma düşmüştü. Bariz bir şekilde yapıldığı için yukarıdaki durumla paralellik gösterdiğini düşünüyorum. Fifa, artık bunları hoş görmüyor. İtalya'da da aynı durumlar için maç sonrasında kamera görüntüleriyle futbolculara ceza verilmesi için uygulama başlatılmasının gündemde olduğunu bu blogda okuduk hepimiz.

varol döken dedi ki...

iyi de mourinho akşam ramos ne pişirmiş diyor, chendo dudek'e xabi alonso senin sevgilinle işi pişirmiş diyince ramos çileden çıkıyor, o sinirle görüyor kırmızıyı...

kulaktan kulağa da böyle yanlış anlaşılmalar normaldir, kimse mourinho'da suç aramasın...

Büyük Kaptan dedi ki...

etik konusu şu şekilde düşünülebilir..

diyelim ki galtasaray ligde manisa karşısında 3-0 önde.. maç biterken kart sınırında olan baros ve arda bilerek sarı kart görüyorlar. çünkü haftaya kendi sahasında kasımpaşa ile oynayacaklar ve ondan sonraki haftalar sırayla fenerbahçe, bursa, trabzon, beşiktaş maçları var. bu durumda taraftar olarak en galiz küfürleri yağdıracak mısınız malum oyunculara, t.direktöre ve kulübe? yoksa futbolun içinde var bunlar mı diyeceksiniz? tercihiniz ne olursa olsun, tutarlı olsun. önemli olan budur..

umit dedi ki...

dudek casillas'a yanaşır maç oynanırken ve sorar,

-abi varmı bir karın ağrın,
-yok bolm.

:)

savunmaya bak arkadaş ya, karın kaslarını sormuş uefa da yedi bunu

FK dedi ki...

inter - fenerbahçe maçında ibrahimovic yapmıştı topa bir türlü vurmamayı . mourinho , real madrid isimleri ortada olduğu için bu kadar abartılıyor .

Miksiyon dedi ki...

Arkadaşlar biraz mantıklı olalım neye göre ceza verecek uefa bu olaya. Bir iddia varsa iddia sahibi onu kanıtlamak zorundadır neye göre kanıtlancak?? inanıp inanmamak önemli değildir hukukta kanıt varsa sabittir. Bende hiç sevmedim bu etik dışı olayı ama burdan ceza beklemek abeste iştigaldir. Dudek ne derse o başka kanıt yok.