1 Haziran 2010

Jack Nicholson Tribüne

Memleket gergin, futbol yazmaya varmıyor insanın eli. Bu kaosun içinde; banane Mourinho'dan, istediği 4 adamdan diyorsun. Biraz gevşeyelim. Emre Atasoy, bu blogun yorum moderasyonunu paylaşıyor benimle. Bugün federasyonun o garip kararının ardından, twitter'daki yorumunu paylaşmak istedim sizinle: "Ziya Doğan yarın 6+2+2 için açıklama yapar: Ben zaten senelerdir bu taktikle oynuyordum. " Emre gazeteci değil, hiç olmadı da, olmak istediğini de sanmıyorum ama Emre gazeteci doğmuş bir adam. Bir cümlede özetlemiş işte federasyonun yeni kararını. Neyini tartışacaksın ki? Tepkileri izledim gün boyunca. Farklı renklere gönül verenler milli takım için bile böylesine mutabakata varmadılar. Biri bile çıkıp da "Evet arkadaş federasyon doğru yapmış" demiyor. Empati yapmaya çalışıyor, bu kararı alanların yerine koymaya çalışıyorum kendimi. Başaramıyorum. Benim büyük oğlum ilkokul bire gidiyor. Onun matematik problemlerine benziyor bu: 6+2+2. Biz yetişkinler buna eşittir "saçmalık" diyoruz. Bir teknik direktör her hafta 2 yabancısını tribüne yollayacak. Üstelik bu yabancılar için yaş sınırı da yok! Çekirdek paketini eline alan, sakatım diyen tribüne çıkacak.
İnsan biraz oturup 5 büyük ligdeki kuralları inceler. Yaş sanırı, milli olma kriteri vs. bir sınırlama getirir. Bizim federasyon, 2-3 kulübün sesini dinlemiş bu seferlik: "Elimizdeki +8 yabancı var, satamıyor, atamıyoruz Mahmut Bey bir el uzat!" Süper Lig'de bütün transfer politikaları değişecektir bundan sonra. Safraya çıkan bütün yabancılar için; "Dursun elimizin altında belki lazım olur" politikası devreye girecek, 10 kontenjanı doldurmak için transfer furyası başlayacak. Peki çözüm nedir? Ben derim ki elini çabuk tutan Jack Nicholson'a lisans çıkartsın ve tribüne oturtsun. Madem tribünde yabancı istiyorsunuz, bundan daha güzel reklam yok!

22 yorum:

Tuğberk dedi ki...

http://atleticobonito.blogspot.com/2010/06/64.html

paralel evrenden yazıyorum

pclion dedi ki...

Bülent abi, mevcut sisteme pansuman amaçlı bir değişiklik olduğu su götürmez bir gerçek ama çok başarılı bir sistemden bu hale geçmiş değiliz. 6+2 zaten vardı, şimdi tazminat problemleri ve oyuncu denemeleri için ayrıca iki kontenjan verilmiş oldu.

Sistem sakat bile olsa o sistemi verimli kullanmasını bilmeyen yönetimler olduğu sürece +2 de İngiltere sistemi de Almanya sistemi de bize kâr etmez. Yabancı kısıtlaması varken Tabata'ya 8 milyon avro veren kulüp var bu memlekette, +2 kontenjan mı büyük problem? Bari adam gibi kullanan kulüp çıkarsa 30 yaş üstü yabancılar çöplüğüne dönen lig Ribery benzeri denemeler görür belki. Olmasa da umut işte...

firatyeşilbaş dedi ki...

federasyon başkanıda ne yapacağını şaşırdı.bi karar veriyor fenerin işine yarıyor diye diğer kodamanlar gürültüyü koparıyor.ee bu sefer bak ona ayrıcalık var da bize yok mu baskısı başlıyor.

bu yeni kural;

beşiktaş'a elinde ki yabancıları çıkaramaması ihtimali yüzünden

fenerbahçe'nin ise uzun zamandır ısrar ettiği yabancı sınırı kalkmalı önerilerinin başlangıcı olarak çok yardımcı olacak.zaten 2 seneye kalmaz yabancı sınırlamasını kaldırırlar.

diğer kulüpler için ise altına girilcek koskoca borç ve tazminat yükünden başka bir şey değil.

Anıl Can Yıldırım dedi ki...

bu transfer politikalarıya 6+2+2'nin ömrü, her hangi bir büyük kulübün elinde 12 13 yabancı sıkışıp kalana kadar sürer en fazla.. önce kafa değişecek kafa.. en azından bu haberden sonra kewell kalsa bari arada girer oynar biz de futbol izleriz..

Özgür Çetin dedi ki...

ilk duyduğumda benim de aklıma beşiktaşın onküsür yabancısı geldi.
ama pclion un dediği de doğru en son ne zaman genç bir yabancı alındı, yatırım yapıldı? yerli oyuncu kalitesi çok düşük, sivrilen oyuncular için de anadolu klüpleri fahiş fiyatlar istiyorlar. mantıklı bir karar gibi duruyor, alternatif daha düşük maliyetli yabancı transferleri yapılabilir ama tabi büyük klüplerimiz isterse. tabi bunların hepsi avrupada başarı isteniyorsa geçerli, yoksa bursa 2 bilemedin 3 yabancıyla gayet de güzel şampiyon oldu!

Ace Ace dedi ki...

Böyle bir karar olamaz. Olmamalı. Bariz bir şekilde Fenerbahçe ve Beşiktaşa sus payı tadında verilmiş bir karar. 6+2+2 benzeri bir uygulamanın dünyanın herhangi bir yerinde olduğuna inanmıyorum.
Türkiye'de yabancı kontenjanı sorununun çözümünün UEFA modelinin biraz modifiye halinde olduğuna canı gönülden inanıyorum. Yabancı sayısını serbest bırakırsın, ilk 11'de KENDİ altyapından yetişmiş 3, 18 kişilik kadroda Türkiyede yetişmiş 7oyuncu bulundurma kuralı koyarsın. Böylece:
-Yerli oyuncunun fiyatının gereksiz artmasını engellersin.
-Yurtdışından yetenekli genç yabancıların ülkemize gelmesini sağlarsın.
-Her takım büyüklerde küçüklerde mecburi olarak alt yapıya önem vermek zorunda kalır. Bu da Milli takımın gelişiminde iyi sonuçlar sağlar.
Rakamlar değişebilir.3 değil 4, 7 değil 9 olur. Geçiş kademeli olur. Ama dünyanın hiç bir yerinde olmayan abuk sabuk tarzda kısıtlamalarla uğraşmayız.
Jack Nicholson benzetmesi ise cuk oturmuş.

O s c a r dedi ki...

"Düz adam" lığın kralını yapıp sarışın hatun da fena değilmiş demek istiyorum:)

İsmail Şayan dedi ki...

Fredrik Ljungberg gelse, hemi de yanındakilerle.

Fikri takip günlerini hatırladım da :)

muyek dedi ki...

Jack nicholson babanin yanindaki sari gozluklu topitop kim acaba , sapkasina kuslar gelip pislesin onun ne imajidir ole ya :)

Halim dedi ki...

'maldonado kurali' yeterince dandik degildi bu kez de 'demiroren kurali' icat oldu, hey allam. birçok kusurlari olmasina ragmen ali sen gibi vizyonlu insan geçsin artik su federasyon'un basina.

gökhan dedi ki...

ikinci fotodaki erdal özyağcılar değildir de kimdir?

bahtiyar dedi ki...

resimdeki sarışın kız, jack baba'nın kızıdır merak edenlere. karar o kadar saçma ki birşey demek gelmiyor içimden.

mre dedi ki...

bu kadar (+) ya ne gerek var.illa ilk 11'de 6 tane diye inat ediyorsan, 6 ve sınırsız dersin olur biter.

liverpoolandkop dedi ki...

1 hafta önceye kadar bu gerizekalı federasyondan 2016 başarısı bekleyenlere kapak olmuş.

Kenan Yilmaz dedi ki...

Bu memleketin hangi kurumunda plan, program, prensip varki TFF de olsun. Hasbelkader geliyorlar, idare edip gidiyorlar. Gitmemek içinde bildikleri tek yol da sesi çıkan herkese sus payı dağıtmak. Bugün 6+2 olur ertesi gün birileri ağlar sızlar 6+2+2 olur yarın başka birşey. Amaç Futbola birşeyler katalım değilki günü kurtarma , süreyi uzatma vs..Yahu insan uydurukta olsa bir kaç şart şurt koyar, kardeşim neye hizmet ettiği de belli değil bunun. Var mı TFF'de bundan beklenen faydayı açıklayabilecek bir görevli vs..??
Jack Nicholson'un seyirci olarak etkisi bile tribündeki +2 den fazladır bu arada. Jack Baba sahanın dibindeki koltuğundan bazen kendi oyuncusuna ekstra motivasyon, bazen rakip oyuncuya negatif verir, hakeme ve rakip bench'e verdiği ayarları da küçümsemeyelim, bizdeki +2 ler maça bile gelmez vallahi !!

kArŞıyaKa dedi ki...

seneye de 6+2+2-1 olur. ondan sonraki senlerde de 6+2+2-1*3\4...... şeklinde devam eder. kulüplerdeki ve federasyondaki zihniyet ülkemizde değişmediği sürece yabancı oyuncu sayısı çok bilinmeyenli denklem haline gelecektir.

Radical Media dedi ki...

Bütün liglerde serbest bıraksınlar şunu bitsin. Belki Türkiye Güney Avrupa futbolcuları için vitrin ülke olur.Non EU kuralı olsun 3 taneden fazla afrikalı - G. Amerikalı olmasın gerisinde hırvat, rus , macar , makedon vb topçulara piyasa açılsın. 2 konuda da hukuksuzluk sürüyor.
1 - ) Alt liglerdeki yabancı futbolcu yasağı ve federasyon kupasında 8 yabancılı takıma karşı oynamak zorunda kalan yabancısız takımlar.
2 - ) Alt liglerde yabancı teknik direktör yasağı. Gençten hollandalı , alman vb. bi hoca alıp 5 yıllık yapılanmaya gitmek isteyen bir TFF 2. Lig takımı neden ısrarla yerli "kaşar" "hoca" lara mahkum ediliyor ?

ertug10 dedi ki...

Yabancı sınırlaması kalkmalı, bizimkiler de avrupaya açılmak zorunda kalmalı artık. Milli takımı bahane edip duruyoruz da sanki şimdi çok mu kaliteli oyuncular yetişiyor? Kazım, hamit, halil, yıldıray, nuri, mevlüt türk altyapısında mı yetişti de haberimiz yok? Bu +2 olayı da arkadaşların dediği gibi genç yabancıları denemeye, uzun süreli sakatlanan (delgado, kewell)oyuncuların sözleşme feshedilmeden yeni transfer yapılabilmesine olanak sağlayacak. Yoksa kimse şampiyonlar liginde 6 maç oynasın die yabancı alıp tribüne oturtmaz, gelen de oturmaz ztn.

Necdet dedi ki...

3. Köprü yapılsın mı?

frodo555 dedi ki...

Ben nedense sınırlamanın kaldırılmasına doğru atılan her adımı gelişme olarak görmekte inat ediyorum. İyi yapmışlar, umarım devre arasında bir böyük takımımızın yerlilerden sakat ordusu olur ve o son eklenen +2'i ilk +2 ile paranteze alırlar...

Mustafa Pektemek gibi bir adama 3-4M€ istenen bir piyasa var aptal yabancı sınırlaması nedeniyle beyler... Sercan filan demeye kalkınca 8 haneli konuşuluyor...

N'oolacak? yabancı sınırlaması kalkınca sercan, volkan vs. gibiler futbolculuğu bırakıp sigara firmasında plasiyer olarak mı çalışacaklar? Hayır yine futbolculuk yapacaklar çünkü halâ bir yılda ülke nüfusunun %0,1 inin ancak rüyasında görebildiği paraları kazanıyor olacaklar... Belki bunlara kız arkadaşlarına A5 alsınlar diye fazladan akıtılan paranın bir kısmı altyapı yatırımına gidecek, 5 sercan, 7 arda daha çıkartacağız ileride...

Ama şu da var, bu operasyonun TR futboluna gerçek bir yararı olsun istiyorlarsa eğer, maç kadrosuna 3, ilk 11'e 2 altyapı futbolcusu kuralı getirmeliler... Böylece artan paranın bir kısmını mecburen oralara yatırmak zorunda kalır kulüplerimiz...

frodo555 dedi ki...

Bu arada federasyon ne yapıp edip, TR vatandaşı futblcunun avrupada EU statüsünde oynaması normlaştırmayı başarmalı-ki gerçekten hedefi/potansiyeli olan yerli oyuncular, zaten birbirine yaklaşan ücretleri de düşünüp çok para kazanmıyorlarsa amaçlarını yaşamak için erken yaşta kapağı dışarıya atabilsinler...

napchaski dedi ki...

çok güzel bir noktaya değindiniz. ama zaten yabancı sınırı artırılmış olmuyorki. tribündeki iki koltuk için klüplerin üste para vermesi demek oluyor bu bence.

sezon boyunca oynamayacağı kesin olan yabancılar için ayrı, transfer olacak yabancı oyuncuların kalitesi için ayrı bir düzenleme yapılabilirdi. hala yapılabilir ama ne gerek var böyle alengirli işlere.