27 Haziran 2010

44 Yıl Sonra Bir Pazar


 

Messi'yi Maradona ile karşılaştıranların ekmeğine yağ sürdü bu oyun. İngiltere'ye attığı slalom golün aynısı attı, yetmedi gitti Tanrı'nın Eli'ni de yeniden çevirdi. Bugün değil, geride kalan grup maçlarının birinde yaşansa Lampard'ın pozisyonu elbette ki konuşulurdu ama böyle filmin devamı olmazdı. Bu oyun bu yüzden güzel, bu yüzden büyülü, bu yüzden acıklı, bu yüzden garip. 44 yıl önce olmayan golle sevinenler, bugün bal gibi golleri verilmediği için evlerine dönüyorlar. İngilizler, son 16'ya kalan takımlar arasında en kötü futbol oynayandı desem abartmış olur muyum? Galiba olmam. Son kader maçını Milner'in solo performansıyla aldılar, başka da bir şey yapmadılar. Bugün de futbol oynadıkları dakikalar 30 ile 45 arası. Her şeye rağmen yine de bir fakatı var bu oyunun. O gol verilseydi maç ne olurdu? Lampard topa vurduğunda onunla yaklaşık aynı hizada olan yardımcı ofsayt çizgisini kontrol ettiğinden doğal olarak yetişmedi pozisyona. Bu türden pozisyonlarda yardımcıların çizgiye yetişebilmeleri için toptan hızlı olmaları lazım! Yok öyle bir şey tabii! İş orta hakemde bitiyor. Pozisyon üstelik top çizgiyi geçti mi acaba tartışması yaratmayacak kadar net bir biçimde girdi içeriye. Skoru ve turu elbette ki Almanlar haketti. İngilizler buraya gelirken, Rooney ile büyüyeceklerdi, o ortalıkta görünmeyince beklenen oldu ve Capello faktörünü (?) rağmen yine valizleri topladılar. O reklamın senaryosunu kim çekmişse, Rooney gitsin tekme tokat dalsın artık:)



Teknik adamlar için bir paragraf açmak lazım. Sonra uzun uzun yazmak üzere. Capello, Lippi, Eriksson, Hitzfeld, Antiç bir tarafta Löw, Maradona, Dunga... diğer tarafta. Birinci grup 90'larda Avrupa futboluna hükmetmiş, hepsi efsane hoca sıfatını hakeden adamlar. Ve hepsi de sınıfta kaldılar. Teknik adamlıkları tartışılanlar ise yola devam ediyorlar.


Bu turnuvanın en değerli istatistiği onbirlerin yaş ortalamaları. Almanlar, Avustralya'yı geçerken (6 yaş fark), Şili bu kadar sevilirken, İngiltere bugün Almanya karşısında dağılırken... Genç olanlar kazanıyor. Yaş ortalaması düşük takımlar yürüyor. Bugün Almanların, İngilizlere attığı gol sayısı ile iki takımın yaş ortalaması arasındaki fark aynı...

16 yorum:

cortez85 dedi ki...

Mejico hizo lo que pudo, no se le cayó una idea, podía jugar un mes que no ganaba. Error del arbitro? SI, pero no tuvieron personalidad para revertir el fallo. La jugada fue muy rapida, Tevez estaba allí porque había tenido un mano a mano con el arquero un segundo antes. Esto lo digo en defensa del arbitro. El que no tiene defensa es el Juez de linea que además comprometió al arbitro. ¿LA TECNOLOGÍA PARA CUANDO? Idem para el partido de Alemania con los piratas

Çağrı dedi ki...

Çok sevindim, iyi oldu şımarık İngilizlere, Almanya istese 5i 6yı bulurdu ...

cortez85 dedi ki...

Los Argentinos no tienen la culpa del fallo del arbitro,no ostante es mas que mejico.Que pasa si a españa le cobran a favor ,como alguna vez pasó

lo de higuain es sorprendente. no tiene nada destacable. es bastante mediocre en velocidad, tecnica e incluso en definicion pero mete goles. es un caso unico si bien creo q a largo plazo es una situacion q se corregira. venderia a higuain despues del mundial sin dudarlo. no le veo como el delantero centro de un madrid campeon de europa. ni de lejos.

final:Espana-Alemania
(xavi-villa-alonso,ozil,müller,schwein)

cortez85 dedi ki...

casillas
maicon-piqué-mertesacker-lahm
schwesteigger-mascherano
müller-ozil-villa
.....higuain....

mre dedi ki...

Şu iki maçtaki verilen ve verilmeyen gollerden sonra bir şeyler değişecek futbolda. En azından sadece goller için (penaltı falan yorum sonuçta) bir challenge (tenisten arakladım) hakkı tanınmalı takımlara. Yoksa yazdığınızın gibi yan hakemin hem çizgide hem de defans oyuncusuyla aynı hizada olma şansı yok.
Başarısızların içinde saydığınız kuşağından bir hoca (Hiddink) getirdik bakalım bizim halimiz ne olacak?
Son olarak kimsenin dikkatini çekmedi mi bilmiyorum ama Barry denen adam 3. golde free-kick'ten sonra topu kaptırıyor 4. golde Mesut'dan öndeyken deparda 4-5 m. geride kalıyor. 2. golde direk etkisi yok ama tekrarda seyrederseniz herkes geri koşmaya çalışırken o sağlıklı yaşam için spor yapıyor.
Bana göre İngiltere hem kötüydü hem de kötü tercihler vardı. Orta sahadaki 4 adam'da birbirinin alternatifi olabilecek aynı tip adamlar. Deparları yok gibi. Top kapma özellikleri neredeyse hiç yok. Çabuk hiiiç değiller. Özellikle savunmada bellerinin dönmesi mevsimler alıyor. Kısacası her yeri kötüydü ama orta saha kağıt üzerinde en kuvvetli görünen ama sonu hazırlayan bölgeleriydi. Bir de maç öncesi oyuncuları mevkilerine göre karşılaştırsak 8-3 veya 7-4 ingilizler kazanırdı ama sonuç ortada. Sanırım Premier League hepimizin gözünü fena halde boyamış.

Egé dedi ki...

Messi'yi unutmuş zeki :)

TA dedi ki...

capelloyu çok büyütüyorlar.bence geçmişte başarılı olsada son yıllarda fazla bir başarısı yok.bence ingilizler yanlış tercih yaptı hoca konusunda.
capellonun karekteride malum roma-galatasaray maçındaki vukuatları çok antipatik.
capelloyu A sınıfı hocalar arasında görmüyorum.
capellonun negatif enerjisi ingiltereyi çok olumsuz etkilemiş.
ingilizlerin tempolu oyunu kanat bindirmeleri capello ile yok olmuş.

Unknown dedi ki...

Ben bir grup kurmak istiyorum, gerizekalı FIFA'ya, gerizekalı UEFA'ya, gerizekalı olan tüm hakemlere çok basit bir fizik kuralının hayatlarını ne kadar basitleştirebileceğini öğretmek için:

Bir top üst direğin altına vurduktan sonra aşağı doğru iniyorsa mutlaka dışarı doğru dönerek iner. Yere çarptıktan sonra da şutun geldiği yöne doğru (topun hızına göre değişen bir açıyla) mutlaka geri döner.

Bu da demektir ki, ilk öğrenilmesi gereken: Bir top üst direğe çarpıp yere indikten sonra tekrar üst direğe çarpıyorsa o topun gol olmamış olması gibi bir ihtimal yoktur!!

Demek istediğim şu ki, Almanya-İngiltere maçında ben orta hakem olsam ve yan hakem o golü vermese, ben hiç tereddütsüz o golü veririm.

O top gol olmayacak şekilde çizgiye düşerse, tekrar yükselip direğin seviyesine geldiğinde direkten yaklaşık 50cm uzakta olur. (Bkz. 1966) Burdan anlayabilirsiniz ki top yükseldiğinde yaklaşık direkten sadece 30cm kadar uzaktaysa gol kararını verebilirsiniz.

Yerçekimi kadar basit bir kural bu ama adamların kafasına sürekli elma düşüyor hala uyanamadılar şuna, şimdi Newton'ı daha çok takdir etmeye başladım bir seferde anlamış en azından.

Çetin Cem dedi ki...

1966'daki hala tekrarlara rağmen tam anlaşılamayan gol gerçeği var, bu golü görememek ise gerçekten skandal. meksika maçıyla birlikte dün hakemlerin direkt etkisini görünce cidden canım sıkıldı. bu topta 1966 göndermesi gerçekten kaçınılmaz, ama ingiltere aleyhine yapılan her hakem hatasında o güne gönderme yapılması da artık sıktı.

rooney'nin berbat performansı, (en kötü halindeki owen bile bu kadar kötü olamazdı) capello'nun takımın aksayan noktalarına ilk maçtan beri çözüm bulamaması, terry'nin yanında dört maçta üç tane farklı stoper bulması ve kronikleşen lampard-gerrard problemiyle ingiltere zaten güney afrika'daki ilk gününden beri fare doğurmakta.

löw ise, benzer bir sıkıntı doğurabilecek özil-schweinsteiger arası rol dağılımını kusursuz yapmış. khedira ve podolski ile müller de eklenince forvet arkası, ön libero gibi kavramları yıkıp atan, dinamik pozisyonlarla oynayan, muhteşem bir hat yaratmış.

tuhaf olan, bir ingiltere fanatiği olarak herhalde bundan sonra kupada almanya-arjantin galibini destekleyecek oluşum. gerçi bu durumda tam fanatik değilmişiz demek ki :)

varol döken dedi ki...

rooney oynadı mı maçta?

Maslow dedi ki...

bu dünya kupası; capello, lippi, buffon, cannavaro ve hatta gerrard gibi efsanelerin asla eskisi gibi olamıyacaklarını gösteriyor bize.

Necdet dedi ki...

66'da gol sayılan pozisyonda topun çizgiyi geçtiği yönünde bir eğilim olduğunu biliyorum, yanlış mıdır?

haliyle ikiside çizgiyi geçmiştir kanımca. ingilizlerin kötü talihi de sayılmayan bu golle birlikte üstlerinden kalkmıştır, yadsınmıştır.

o değilde esas sorun şu lanet uygarlıkta, abd'de. 200 yıllık talihle 90+1'de attıkları golle tüm dengeyi değiştirdiler, sonra da elendiler.messi'nin bir maradona olabilmesi için kim ne derse desin ingilizlere karşı oynaması gerekiyordu, abd 90+1'de bunu da hayaller alemine gönderdi.

güzel futbola evet ancak geleneğe ve sekterizme de....

bu kadar kötü de olsa ingiltere final oynamalı artık. fransa, italya ve ingiltere'nin ölüsü şili, uruguay ve gana'ya evladır.

2002'yi nasıl hatırlarsınız, bırakalım şovenizmi, dürüstçe tartışalım.

yurdum insanı dedi ki...

@varol,

rooney afrika'ya getirildi mi ki?

bacon1903 dedi ki...

Final Gana-Şili olsun güzel futbol olsun!!!2002yi nasıl hatırlarım.Hatırlamak istemem futbolsever olarak bir türk olarak nerde 2002deki maçların tekrarı olsa seyretmekten kendimi alıkoyamam.2008deki türkiye ve turnuva ise benim için unutulmazdır ve benim bir futbolsever olarak gördüğüm en iyi kupadır.Bir tek final yakışmamıştı bence.Yıllardır ingiltere bu sefer güzel oynar lampard-gerrard abovvv diyerek kendimizi kandırdık.Hiçbirşey beklenmeyen almanlara bakıyorum thomas müller varmı ingilterede böyle bir oyuncu???Mesut Oezil varmı böyle bir ALMAN oyuncu????Scheweısteger bir gerard kadar oynamıyormu????İngilterede bir gerard vardı gerisi tam anlamıyla hikaye!!!!Elenmeleri tek kelimeyle harika oldu resmen uyuklatıyodu maçlarda bir şiliyi bir ganayı bir abdyi onlara 1000 kez tercih ederim.

orkun dedi ki...

"fransa, italya ve ingiltere'nin ölüsü şili, uruguay ve gana'ya evladır."

"bırakalım şovenizmi, dürüstçe tartışalım."

İki cümle yanyana pek güzel durmuş :)

varol döken dedi ki...

@yurdum insanı
ingiliz federasyonu'na sordum gelen cevap:

dear varol,

we have rooney on our list but to be honest we are not sure that he's in africa or not... we'll check airport cameras again and turn back to you...

thanks for your interest, regards...

ingiliş det iz fitbul eşşoşueyşın