16 Ocak 2010

Inamoto ve Diğerleri

Büyük teknik adamlar futbolcu transferinde yanılmayacak diye birşey yok elbette. Bir dönem, Uzakdoğu'dan futbolcu getirelim, forma satalım modası vardı. Bu işin başlangıcı Nakata'dır. Adam harbiden de iyi topçuydu, İtalya -sanki çok ihtiyacı varmış gibi- bol bol Japon turist de çekti. 4 kulüpte oynadı Nakata İtalya'da. En sonunda sıkıldı 29 yaşında futbolu bıraktı. Avrupa'da oyunun hakkını veren bir diğer adam Nakamura'dır. Celtic de kral top oynadı. Ada'nın soğuğundan sıkılmış olacak ki bu sezon başında Barselona'nın güneşine sığındı. Espanyol'da aradığını bulamadığı yazılıp, çiziliyordu. O da memleketine dönebilir. 3. isim geçenlerde CSKA Moskova'ya transfer olan Honda. İlginç frikiklerini izlemiştik netten. Bu hikayenin ana karakteri ise Junichi Inamoto. Arsene Wenger'in Arsenal öncesi, Monaco sonrası bir yıllık bir Japonya macerası vardır. Fransız hoca oranın havasını, suyunu iyi bilir elbette. Inamoto da Japon pazarına yöneliyoruz modasına Londra'ya gelmiş bir arkadaştı. Bu moda bir zaman sonra yerini ordan adam almak yerine elindeki yıldızları oraya turneye götürmeye döndü. Memlekete Harlem geldi heyecanı oralarda Beckham, Zidane geldi olarak yaşandı.

Hidetoshi Nakata


Inamoto da İngiltere'de kısa sürede tenzili rütbe oldu ve kendini alt ligde buldu. Galatasaray, kariyerindeki en büyük şansıydı. Son dakikada Erik Gerets'e al sana yabancı transfer dediler. Olmadı tabii. En yakınındaki adama 5 metre paralel pas atıp, etliye sütleye dokunmayan, maçın sonunda da "pas kaybı en az olan adam olan Inamoto bir sezon kalabildi Galatasaray'da. O sezon gençten bir Japon gazetecinin Inamoto'yu Anadolu'daki her deplasmanda takip ettiğini ve iyi oynadığında havalara uçtuğunu iyi hatırlarım. Inamoto memleket havasını aldıktan sonra Almanya'ya gitti. İki sezon kaldı. Bu sezon başında da kimsenin umurunda olmadığı bir kısa haberle onun Rennes'e geçtiğini öğrendik. Yarım devre kaldığı ve iki elin parmakları kadar maça çıkmadığı bu kısacık Fransa kariyerinde Inamoto'nun janjanlı fotoğrafını çekmişler Fransızlar. Bu fotoğraftır aslında bütün bu satırların sebebi (!) Inamoto nerede derseniz? Kawaski Frontale'ye gitmiş. Şahsen forma renklerini bile bilmem...

8 yorum:

KoKo B dedi ki...

abi yanlışım yoksa galatasaraydayken senelik 300.000 dolara oynuyordu. normal japona versen oynamaz, öyle bir futbolcuydu işte bu inamoto...

Erdal dedi ki...

Uzak doğulu futbolcu demişken Makoto Hasebe'den bahsetmemekte olmaz. Şahsen beğendiğim bir oyuncu.

tofi dedi ki...

ikinci resim de daha cok hidetoshi nakata'ya benzemiş sanki:) hayran oldugum japondu kendisi.

MOKO dedi ki...

bir de koji nakata vardı.. hidetoshi'nin amca oğlu..

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Benzemek ne kelime, ikinci resimdeki adam direkt Nakata yahu? Inamoto tombul suratli bir seydi en son. Kasi gozu degismis elemanin, Fransa'nin havasi diyelim gecelim o zaman.

BT dedi ki...

ikinci foto nakata arkadaşlar

linguisticsfc dedi ki...

bi de tsubasa vardı tabii.. kimse bahsetmemiş xD

varol döken dedi ki...

@linguisticsfc
japonlar çizgi filmini yapa yapa sonunda sattılar adamları bize:)

yalnız bundan 5 sene önce falan sabahın köründe uyku tutmamış, bir açtım tv'yi küçük golcü büyümüş barcelona'da oynuyor... gerçi oynayamıyordu çünkü yedek takıma attı hoca kendisini, bu da şoka girdi:)

vakabayaşi juventus'ta, taro bayern munich'teydi sanırım...

ah ulan tsubasa, sen nelere kadirmişsin:)