13 Eylül 2009

Çeyrek Finale Doğru

Çok önemli galibiyet…
Yendiğimiz takım 2006 Dünya Şampiyonu, 2007 Avrupa ikincisi ve 2008 Olimpiyat ikincisi olduğu için…
Çeyrek finaldeki yerimizi garantilediği için…
Ama en önemlisi, güçlü, köklü ve iddialı bir basketbol ülkesine karşı neler yapabileceğimizi gösterdiği için… Artık rakipler de bizden korkuyor. Eğer bu çizgimizi korur, bu muhteşem savunmayı her maçta tekrarlayabilirsek, Polonya’dan madalya almadan dönmeyiz. Koskoca İspanya’yı 60 sayıda tuttuğumuza göre…
İkinci tura ilişkin öngörülerimi gerçekleştiren bir maç oldu. İlk turda % 78 ile kullandığımız serbest atışlardan ve % 42 isabetle yağdırdığımız üçlüklerden eser kalmadı. Serbest atışlarda 7/12, üçlüklerde 6/26 yapabildik. Haliyle skorumuz da düştü. İlk turun en parlak adamı Ender, üçlük çizgisinin arkasından 0/5 attı ve bana kalırsa, son çeyrekte bu kadar çok sahada kalması, Kerem’in kenarda unutulması hataydı.Neyse… Kazanan her zaman haklı. Tanjeviç de öyle… Böyle kalpten mücadele veren, her top için yerden yere atlayan, İspanyollar gibi baskılı savunmanın piri oyunculara karşı sadece 8 top kaybeden takım kazanmalıydı zaten…
Bir nebze rahatladık artık; sakatları iyileştirmenin, yorgunları dinlendirmenin zamanı. Bu turnuvalarda en kritik gün, çeyrek final günüdür. O ana kadar namağlup gitseniz bile çeyrek finalde uğrayacağınız tek sayılık bir yenilgi, sizi bir anda 4 sıra aşağı atar. O yüzden çeyrek finale diri ve sağlıklı çıkmak, benim gözümde Sırbistan ve Slovenya’yı yenmekten daha önemli. Pazartesi ve Çarşamba oynayacağımız maçları kaybetsek bile bu grupta üçüncülük garanti. Bu durumda büyük olasılıkla Fransa ile eşleşiriz. Şampiyonada şu ana kadar formu korkutucu ama geçen sene elemelerde peş peşe iki kez yendiğimiz ve çekinmeyeceğimiz bir rakip.
Acaba Tanjeviç de benimle aynı görüşte mi?

YİĞİTER ULUĞ

10 yorum:

Beercholic dedi ki...

bence 2 maçı da boşvermemliyiz.. tabi ki çeyrek final daha önemli ancak, bu iki maçtan en az birini kazanıp grubumuzu ilk 2 sırada bitirmeliyiz. ilk 2 sırada bitirmeliyiz ki fransa ve yunanistan ile eşleşme ihtimalimiz ortadan kalksın.. fransa'yı 2 maçta da yendik, evet ama bu çeyrek finalde de yeneceğimiz anlamına gelmez. ki onlar da oldukça korkutucu.. dolayısıyla hem benim dediğimi hem de yiğiter uluğ'un dediğini gerçekleştirmek için önümüzdeki sırbistan maçı çok önemli.. sırbistan maçını kazanırsak ilk 2 yi garantiliyoruz ve çeyrek finale kadar bayağı bir dinlenme ve konsantre olma fırsatı buluyoruz..

kilit maç sırbistan maçı!

Unknown dedi ki...

Dün oynadığımız basketboldan keyif almayan,Tanjevic'in oyuncu rotasyonuna çıldıran bir tek ben mi varım anlamıyorum.Koç Tanjevic, Ömer Aşık'ı ve Kerem'i benchte unutarak çok daha rahat kazanabileceğimiz maçı sıkıntıya soktu.Ender'in 0/5 üçlük attığı,Hidayet'in sadece 2 sayıda kaldığı,Ersan'ın zorlama atışlar yaptığı bir maçı hemde İspanya'ya karşı kazanmak büyük başarı ama Sırbistan'a karşı Yunanistan'a karşı böyle maç kazanamayız.Savunmada özveriyle oynayıp hücuma gelince ne yapmaya çalıştığı belli olmayan bir takımız.Dün defalarca son saniyede zorlama atışlar yapmak zorunda kaldk.Hücum olayına bir çözüm bulmazsak madalya hayal olur.Kıvanç

evrendebirnokta dedi ki...

Öncelikle bu saatten sonra Yunanistan gelse kaç yazar ama her ne kadar geçen sene iki kez (deplasmandaki maçta Hidayet de oynamadığı halde) yenmiş olsak da Fransa bizim gibi namağlup devam ediyor ve iyi oynuyorlar. Dolayısıyla Fransa yerine Hırvatistan ve ya Almanya'yı tercih ederim. Bununla beraber dizinden sakatlığı bulunan ve dün etkili olamayan Hido ve hastalığını hala atlatamayan Ömer Onan'a ilerleyen turlarda daha da ihtiyacımız olacağı aşikar

Prometheus dedi ki...

İspanya maçı ofansif oynanarak kazanabilicek bir maç değildi, tüm İspanya maçları böyledir demiyorum ama dünkü maç böyleydi. Keza İspanya'nın 60 sayıda kalması da bunun en büyük göstergesi, sebebi, sonucu vs...
Ömer Aşık ve Kerem hücumda gerçekten iyi işler başardılar özellikle maçın ilk yarısında ama savunmada Ender ve Semih'in verdiğini tam olarak veremediler. Özellikle Kerem savunmada zayıf hücumda etkin, Ender de tam tersi savunmada etkin hücumda zayıf kaldı. Ancak bu bir coaching tercihidir. İspanya ile hızlı oynanan ve sürekli olarak karşılıklı sayıların bulunduğu bir oyunda üstün gelmemiz bence de çok mümkün değildi ve Tanjeviç de hücum yerine savunmada etkili oyuncularla devam etmeyi tercih etti. 1, 2 ve 3 numaralı pozisyonları karşılaştırdığımızda Hidayet'in sakatlığını da düşünürsek İspanyol oyuncuların hücum gücünün bizimkilere oranla daha yüksek olduğu aşikar iken Tanjeviç'in defansif bir oyun anlayışı sergilemesi bana çok mantıklı geliyor.
Yiğiter Bey "kazanan her zaman haklı, Tanjeviç de öyle" demiş yazısında ama, bu ülkede kazansa da kaybetse de en çok eleştirilen ve haksız görülen antrenör tüm spor dallarını da katarak söylersek Tanjeviç zaten.
Turnuva öncesi internette değişik site ve bloglarda okuduklarım ile çevremde arkadaşlarımla konuşuklarım şu şekildeydi genelde; gruplarda bir tek Bulgaristan'ı yeneriz heralde. Litvanya güçlü, Polonya ev sahibi. Litvanya'yı yendik, eksik oyuncuları fazla oldu, Polonya'yı yendik rotasyonları dar oldu. Gruptan çıktık ama yine Tanjeviç'e rağmen dendi ve üst grupta yalnızca Slovenya'yı yenebileceğimizi söyleyenler çoğunluktaydı. Dün İspanya'yı yendik, yine çoğunluk Tanjeviç'e rağmen demeye devam ediyor. Umarım şampiyon oluruz o zaman yorumları merak ediyorum, ama tahmin de edebiliyorum açıkcası; oyuncular kazandı, Tanjeviç'e rağmen!!!
Türk insanı açısından bazı şeyleri görebilmek gerçekten zor ama, tabi egosu şişkin ve keskin dilli bir yapıya sahip olsaydı Tanjeviç başkaları gibi, eminim kimse sesini çıkaramayacaktı, çünkü Tanjeviç her başarısızlığında kariyerini ve geçmişte kazandığı kupaları ortaya koymuyor.
Neyse; Milli Takım'a sonsuz başarılar, şampiyonlukla dönmeleri dileğiyle.

ALPER dedi ki...

Çeyrek finale konsantre olup benchteki oyunculara daha fazla süre vermek daha mantıklı olacak. Yenilirsek, Konsantrasyonumuz her maça yetmeyeceği için 1 kere yenilmek bazı sıkıntılarında konuşulmasını sağlar. Benchteki oyuncularla kazanılırsa, hava çok iyi olucak. Hedef finalse Yiğiter Beyin dediği gibi artık kafaların çeyrek finalde olması lazım.

dogan pamuk dedi ki...

beni en çok sevindiren şeylerden biri de takımın pnca galibiyete rağmen hala gevşememiş olup her maça çok iyi konsantre olması. umarım böyle devam eder.

Unknown dedi ki...

Hidayet,Kerem Tunçeri ve Tanjevic'in bence fazlasıyla Final tecrübesi var.Bu tecrübeyi diğer oyunculara yansıtacaklardır. Koçun, En iyi kararları vererek takımı yıpratmadan finale doğru gideceğimizden hiç şüphem yok. Finalde Yunanistan ile çok zevkli bir maç izleyeceğiz.

fairfax dedi ki...

@Prometheus
imza.

FatihHayri dedi ki...

@Prometheus gerçekten çok güzel bir yorum. Hiç bu yönünden düşünmemiştim.

Serkan dedi ki...

grubu birinci bitirebilmek cok onemli. karsi gruptan gelebilecek rusya, fransa veya yunanistanla ceyrek finalde degil yari finalde karsilasmayi tercih etmeliyiz zira birinci olmak icin sarfedecegimiz efordan sonra muhtemel gelebilecek takimlar hirvatistan ve makedonya bizim ayarimizda takimlar olmadigindan fazla yipranmadan yari finale cikabiliriz ve yari finalde sonuna kadar maci zorlayabiliriz. Ancak olasi bir grup ikinciligi veya ucunculugu bizi zorlayacak bir eslesmeye surukleyecek ve yari finale daha yorgun bir takim olarak cikmamiza sebep olacaktir.