17 Temmuz 2009

Eto'o'nun Fiyatı

Bugün patlayan İbrahimovic'in Barcelona transferi haberinde Eto'o'nun durumu iyi bir tartışma konusuydu. Özetlersem, İbra karşılığında Eto'o, kiralık olarak Hleb ve 40 milyon euro (45 yazan da var) veren Barcelona, Eto'o için ne değer biçmişti? Ya da en iyi adamını satan Eto'o'nun bedeli olarak ne hesaplamıştı. Eto'o 28 yaşına geçti. Sezon bittiğinden beri sözleşme yenilemiyor. Başlayacak olan sezon da kontratının son senesi. Transfer yönetmeliğine göre 28 yaşını geçen sözleşmenin son senesinde kazandığı rakamı bildiğim milyon euro alıyor Barça'da) bonservis olarak öder ve gider maddesi yok muydu? Kafamı karıştıran budur. İngiliz kulüplerinin teklifine 25 milyon euro çeken bir Barcelona var ortada. İspanya'da kontratlarda yazan serbest kalma bedeli kontratının sonuna yaklaştıkça kademeli olarak düşer. Barcelona belki de bu şartları uyguluyor. Eto'o için bir kulüpten kafalarına göre 40-50 milyon istemeye hakları yok yani. Ben işin içinden çıkamadım. Eto'o'nun fiyatı üzerine yeni bir açılım getiren buyursun yorumlasın...
Inter ve Barcelona transfer için anlaştı. İki futbolcunun onayı bekleniyor. İbrahimovic Serie A'nın en çok kazanan futbolcusuydu. İkna olması için en az Cristiano Ronaldo kadar ister: 13 milyon euro. Eto'o'nun Ibra'ya verdiğinizi verin diyecektir. Barça'nın 4-3-3'ü, 4-1-4-1'e gider...

20 yorum:

Selocan dedi ki...

Eto'o nun niyeti belli oldu takımına 5 kuruş kazandırmadan gidicek. Eğer dediğin maddeyi Eto'o da biliyorsa muhtemelen kazığın allahını atacak Barça'ya madem sevmiyorum benden kazanamicaksınız diyecek sadece etonun bilmesi de değil bu maddeyi inter de biliyorsa City de biliyorsa o zaman beklerler cüzzi bir fiyata alırlar belki Fenerbahçe bile alır!!! yani İnterin çok paraya ihtiyacı mı var İbrayı satsın o paraya. almak istiyorsa öder bir senelik bonservisi alır hatta Milan da alabilir forvete çok ihtiyaçları var. Bence Eto asrın kazığını atacak hazır olmak lazım

hulleci dedi ki...

webster kuralı işleri bayağı karışık. kontratın geri kalanında yazan ücreti ödeyip serbest kalma mevzusunun yürürlükte olduğunu söylemek zor. fifa/cas falan devreye girip daha ciddi meblalar ödenmesine hükmedebiliyor. matuzelem örneği var bu konuda, ingilizce bir haber:

http://www.guardian.co.uk/sport/2009/may/20/webster-ruling-matuzalem-cas-compensation

lionel dedi ki...

öyle bir madde her transfer döneminde çıkıyor ama bir kere bile iyi bir oyuncunun bu şekilde gittiğini görmedim.ama kontratının son senesinde olduğu için eto'o nun değeri sanıyorum 25-30 arasıdır.

aşkın dedi ki...

Senelik 13 milyonu kimse ona vermez, kaldı ki Barcelona'ya kupa kazanmak için geliyor, para kazanmaya değil.
Öyle olsaydı İnter'de kalırdı.
Bonservis uygundur, aynı yaştaki kastıran adam David Villa için de benzer rakamlar geçiyordu.
Sistem gol bulamayınca eleştiriliyordu, şimdi gol bulacak adam geldi bu sefer de sistem nerede deniyor (Bu eleştiri sana değil BT).
Hayırlısı olsun, Fener maçında attığı fantastik gol gibisi yoktur.

vts dedi ki...

Etoo'nun kazık falan attığı yok. Yerine adam bakarken iyi, geçtiğimiz sezon henüz başlamamışken satmaya çalışırken iyi, imzalamayınca mı kötü oluyor?

Kaldı ki bu sezon yeni sözleşme imzalamayıp ayrılacağı kesinleşse bile çıkıp oynar yine de.
Inter'le anlaşamazsa ve buna rağmen Ibrahimovic alınırsa kulübede bekler. barcelona'nın eto'o'ya ''her halükarda gideceksin'' deme lüksü kalmadı bu saatten sonra.

Alper Öcal dedi ki...

Sadece 1 senelik alacağı değil Bülent. Daha önceki bonservis bedeli ve oynarken gösterdiği performans da etkili fiyatının belirlenmesinde.

BT dedi ki...

@alper öcal
28 yaşla yırtamayacağı kesin ama adamın sözleşmesini de göremiyoruz tabii. İlla yazacak bir gazete bonservisini..

alperensaylar dedi ki...

erken öten horoz olmak istemem ama ikisi de zarar görür bu transferden, karlı çıkan hleb olur:) eto'o'yu pres diye ezerler italya'da-gerçi eski stoperlerden de kimler kaldı, en azılısı yine inter'de-, zlatan da hiyerarşi'nin kurbanı olabilir.

İsmail Şayan dedi ki...

4-3-3 hiç bir yere gitmez.

Bonservise dair: Bildiğim kadarı ile son sözleşmenin imzalandığı tarih ve o tarihte oyuncunun yaşı önemli, şu anda kaç yaşında olduğu ya da sözleşmenin son senesinde olup olmaması konuları bu belirttiğim noktadan sonra gündeme gelebiliyor... Eto'o'nun son imzayı hangi tarihe ve kaç yıllık attığına bakmak gerek öncelikle.

mali dedi ki...

Bülent Hocam,

Bu Webster maddesi hayli karışık bir kural.
Bu konuda ben de kafa yormuş ve az çok menejerlik yapmış birine sormuştum. Bana yazdığını kopyalıyorum:

------------------------------

Oyuncunun kontratini kendisinin iptali icin belirli sartlar var. Ilk olarak kontrat en az 4 yill olacak ve de kontratinin ilk uc senesinde oyuncu kontrati feshedemiyor. Bu 28 yasin altindakiler icin gecerli. Kontratin bitimi oyuncu 28 yasina geldikten sonra bitiyorsa oyuncu 28 yasinda kontrati iptal edebiliyor. Kontratinin bitim 28 yasindan sonraysa ve oyuncu daha genc ise kontrati 2 sene sonra ya da 28 yasina girdiginde feshedebiliyor, hangisi once gelirse. Mesela 24 yasinda oyuncu 5 yillik kontrat yapti, kontrati 29 yasindaken bitecek; 26 yasinda iptal edebiliyor kontrati. 23 yasindaki oyuncu 27'sine kadar kontrat imzaladiysa, o zaman 26'sinda iptal edbiliyor. Aptal aptal bir suru kural. Gallas ve Chelsea yuzunden degistirdiler bir suru maddeyi. Orijinal kural 2001 yilinda yazilmis, son degisiklik ise 2005'de yapilmis.

Feshetmek icin gerekli olan bir yillik ucretini oyuncu kendisi vermek zorunda. Baska bir sahis ya da baska bir takim veremiyor. Verilirse agir cezalari var, hem oyuncuya, hem de yeni kulubune.

En onemli kosul, ve de basin tarafindan hic bahsedilmeyen kosul, ise oyuncu kulubuyle yaptigi son mactan 15 gun icerisnde ayrilmak istedigini bildirmesi gerek. Lincoln'le sene icinde gorusmeler yapilsaydi ve de Lincoln Haziran'dan once ayrilsaydi olurdu.

Etoo mesela yapamaz cunku gitmek istedigi takima gidemez.

Gallas ornegi vereyim yeniden. Gallas AC Milan'a gitmek istiyordu ve de o yuzden ayrilmak istiyordu Chelsea'den. Onceden gorusmeler oldugu zaman ve de bonservis bedeli yuzunden sorunlar ciktigi zaman oyuncu ayrilamiyor. Ayrilsaydi ve de Milan'a gitseydi, kendisine 4 ay musabakalardan men cezasi, Milan'a ise 2 yil oyuncu transferi yasagi gelecekti, yani Milan 2 sene sadece kendi takimi ve altyapi takimindaki oyunculariyla oynayacakti. Chelsea birakmayacagini aciklayinca ve de Milan'a nasilsa gidemeyecegini ogrenince ayrildi ve de sonunda Arsenal'e gitti.

Milan'in transer gorusmeleri yaptgi biiliniyordu zaten. Mesela Galatasaray'da Lincoln'u istemisti ve de ayni seyi Lincoln yapsaydi Galatasaray'da oynayamazdi, baska bir takima gitmek zorunda kalirdi. GS'a gelse kendisi 4 ay oynayamayacakti, biz ise 2 sene transfer yasagi cezasi yiyecektik.
--------------------------------

Yani '28 yaşını aşmışsa, kontratın son senesi ise, yıllığını öder, alır bonservisi' bir hikaye.

Ali

dusendeli dedi ki...

Bence Etoo takasta kullanıldığı için Barça'nın kendisine ne kadar değer biçtiğini hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. Muhtemelen gelecek sene sözleşmesi bitecek olduğu için İbrahimovic transferinde kullanmak istediler. Sonuçta bildiğim kadarıyla Chelsea Zlatan için 70 milyon euro önermiş ama İnter kabul etmemişti. Bu da Etoo'nun İnter için 30 milyondan (Chelsea'nin teklifi eksi Barça'nın ödeyeceği para) daha değerli olduğunu gösteriyor. Ki bana kalırsa Etoo ve Zlatan aşağı yukarı aynı değerde oyuncular; Sözleşmesinin son senesi olmasa Barcelona böyle bir takasta Etoo'yu asla kullanmazdı. Sonuç olarak bu işten İnter son derece karlı çıkıyor.

İsmail Şayan dedi ki...

Çok kafa yoracak bir şey yok, kural şurada bulunabiliyormuş arayınca, madde 17:

http://www.fifa.com/mm/document/affederation/administration/status_transfer_en_25.pdf

baha dedi ki...

soz konusu fesihe dahil transfer doneminden 15 gun once fesih talebini kulube bildirmeli tarzinda bir istisna hatirladim ben de ama netlestiremedim pek.

Alper Öcal dedi ki...

Ben bizim fizyoterapist Jaume'ye bir sordurayım bonservisi :)

Daha önce Valdes'in 9 istedigini ama 7 milyon €'a imza atacagini soylemisti.

lionel dedi ki...

zlatan "time to learn spanish :)" demiş.

http://twitter.com/zlatans_offical

Wonderkid dedi ki...

bence eto'o gibi koşan, pres yapan, top süren, kafa vuran komple santraforu çok arar barcelona. senelerdir adamı yollamaya çalışıyorlar ama adam mininmum 25 golle oynuyordu anlamak zor.

anial dedi ki...

en son james troisi gitmedi mi kayseri'ye böyle yahu?

cerkez1905 dedi ki...

etoo giderse barça biter...

Cihan dedi ki...

benim bildigim kadariyla eto'o 10 milyon euro civari bir para aliyor ve 28 yasini gectigi icin su an bonservis ucreti de en fazla bu kadar olur dolayisi ile barcelona bundan bir kurus fazla bonservis parasi isteyemez kimseden..bu durumda 55 milyon + hleb karsiliginda ibra'yi almis olacaklar...

matiasemilio dedi ki...

4-1-4-1 sisteminde oynayacak kadroda eto ibra değişikliği haricinde bi oynama olmayacaktır bence ve yine sağ forvette messi solda henry olacak ve oyun içinde 4-3-3 şeklinde uygulanacaktır diye düşünüyorum..