13 Temmuz 2009

Spalletti&Roma ve 4-2-4

4-6-0'ın hakkını veren iki teknik adam var(dı). Biri Alex Ferguson diğeri Spalletti. Biri diğerine 7 atmıştı 2 sezon önce. Cristiano Ronaldo'nun gidişi sonrasında Man. United, 4-4-2'ye döner mi acaba? Neyse ben Roma'dan devam edeyim. Spalletti bu sezon kararlı. Takımı 4-2-4 ile sahaya sürecek. İdeal onbirlerinden bir dizelim sahaya. Kalede Doni, geri dörtlü Motta, Mexes, Juan, Riise, orta alanda De Rossi ve Pizarro, ileride Taddei, Totti, Vucinic ve Menez. 4-2-4 sonuçta futbol tarihinin tozlu sayfalarına karışmış bir diziliş. Serie A'da en son uygulayan kulüp Chievo. Del Neri ile 2001 yılında 4-2-4 oynamışlar. 4-2-4 deyince akla gelen takım ise 1958 Dünya Kupası'nı kazanan Brezilya. Kalede Gilmar, Santos, Bellini, Orlando, N.Santos defansta, ortada Zito, Gerson, ileride Garrincha, Vava, Pele, Zagalo. Spalletti'nin sevdiğim tarafı bu. Adam kendini de takımını da yenilemek için kafa patlatıyor. Bu onbire bakınca yaptığının pek de akıl karı olduğunu söyleyebiliriz tabii. Hücum hattı janjanlı görünse de orta alanı De Rossi ve Pizarro ile tutabilmek pek mümkün görünmüyor. Defans dörtlüsünün ise çakılı kalacağı aşikar. Bakalım 4-2-4, bugünün futbolunda 6-0-4 mi olacak?

16 yorum:

cisco dedi ki...

daum da 1. fener doneminde 4-2-4 gibi bir duzende oynatmiyor muydu? yanlis mi hatirliyorum ?

Alper Öcal dedi ki...

@cisco

Nobre devre arasında geldikten sonra PVH ile yanyana oynadı. Solda Tuncay ve sağda Serhat tamamlıyordu 4-2-4 dizilişini.

Ertesi sene Alex gelince, PVH'nin ipi çekilince 4-2-3-1 oynamaya başladı. Ki Daum'un öncelikli tercihidir 4-2-3-1.

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

aceto you will never understand. there's no system 460. totti is a forward vucinic is a striker. rooney berbatov. ronaldo are forward. not midfielder. today forwards move to everywhere . it doesnt make them midifielder.

you are very interesting. 460??

dont tell it another where. people will smile you.

Emin Tolga Akgoz dedi ki...

@ramon and for others who might be interested:

4-6-0 is a well known formation. If you'd like to read about it, visit the link below:

The end of forward thinking

http://www.guardian.co.uk/football/2008/jun/08/euro2008

"Football without strikers? It seems unthinkable, but Carlos Alberto Parreira, who led Brazil to World Cup glory in 1994, predicts 4-6-0 as the formation of the future"

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

is ronaldo midfielder ? no winger forward. also he played centreforward position against barcelona in 2009 final..

is rooney midfield? no forward. like a second striker

berbatov ? a typical striker/centerforward.

totti. typical second striker forward like baggio, maradona and zico

vucinic ? like berbatov..

in modern football, forwards have to move everywhere and search the ball. also help defence.they must be a part of team defence. it doesnt make them midfielder.

strikers like hugo sanchez , gerd müller, romario etc.. doesn't occur anymore.

but no team plays 4-6-0 . maybe after 30 years. maybe 4-3-3 or 4-2-3-1 in offence and 4-6-0 in defence but generally no 4-6-0..

4-6-0 is a liar utopia. like communism :))

if there was a 4-6-0 in football history it was akax and holland of 70s with cruff and neeskens. not manchester or spaletti

aşkın dedi ki...

Ramon,
Write like this, eat my heart!

Alper Öcal dedi ki...

Ramon aklımı okumuş benim.

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

i said cruyff. because he was a forwad. but he played everywhere in ajax barcelona and holand. he was a director in the field. sometimes in defence... rensenbrink was left forward but sometimes in left back. neeskens in offence also sometimes sweeper..

i hate cruyff but cruyff is important because he made a revolution in football. but also total football collapsed against west germany in 1974 final and in bernabeu when real madrid beat barcelona 4-0 in 1978 . in madrid breitner stielike and in barcelona neeskens and cruyff

totti is always midfield or forward. not in defence.

if there was a 460 it was cruyff's team called total football. not spaletti or ferguson.

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

-----ortada Zito, Gerson,-------jejejeje

no no no. in 1958 didi and zito in 1970 gerson and clodoaldo...

aceto are you drunk today ?

devletli dedi ki...

4-2-4'ü fm7'de oynatıyorum, başka yerde de oynatılmaz bence. hele o 2'den biri pizarro ise. evlerden uzak.

ich dedi ki...

hahahah süpersin Aşkın

joe kleine dedi ki...

4-6-0 dan 4-2-4 e geçişte acaip olacak heralde, eskiden koşup geriye yardım eden, beklere baskı yapan forvetler artık yerinden kımıldamayacak heralde.

Bana kalırsa takımdaki adamların tarzına göre bir diziliş söz konusu, takımda Ronaldo, Tevez ve Rooney olunca ben de derim gidin sağa sola baskı yapın diye, onlarda yapınca 4-6-0 olur, ama Berbatov gelince Tevez ve Ronaldo gidince olacak sana 4-4-2...belki de 4-2-4...

Mesela örnek diye söyliyeyim geçen yıl manu 4-6-0 oynadıysa 2000 deki gs de 4-6-0 oynadı...Hatırlayın Hakan ve Arif deli gibi baskı yaparlar, özellikle rakibin beklerine çıkma şansı tanımazlardı, yani savunmanın sağ ve sol kanadından sorumlu olurlardı, hücumdayken de biri çizgiye kayarken öbürü göbeğe dönerdi tıpkı Tevez'le, Rooney gibi...Yani iyi izlerseniz Hakan'ın tipik bir striker olmadığını görürsünüz o takımda topu tutma görevini Hagi yapıyordu.
Aslında Hakan'ı Avrupa'da anlayamadı ve her zaman tipik striker gibi oynatmaya kalktı o da ayağında topu tutamayınca yada Vieri gibi topları bitiremeyince gözden düştü.

94 Brezilya da ise adamlar teknik topçu deposu olduğundan topu ilerde bekletip arkadaşlarına zaman kazandıran adama çok ihtiyaç duymuyorlardı ama mesela sıkışan İsveç maçında Romario striker oynamıştı, yada Edmundo oynadığında striker oynuyordu.

Emin Tolga Akgoz dedi ki...

Ramon,

You make sense but in my opinon you're missing a crucial point. In usual play, even when the strikers help their midfield and defence they always stay relatively "forward" compared to their other teammates. So next year, you wouldn't see Benzema passing a lot of through balls to this teammates, dribbling from the centre or crossing the ball.

In 4-6-0 the two front men not only come deep to take the ball, sometimes they stay deep or pull wide to perform -mostly attacking- midfielder duties while their teammates(mostly wingers) move forward to perform usual forward roles. In addition there is no designated one second striker(like del piero), they both act like second strikers.

Also, are you sure you're talking about Vucinic of Roma, when saying "vucinic ? like berbatov..". Vucinic is certainly different than Berbatov, he can play as a winger and he is much faster.

Finally, 0-10-0 would be communism. 4-6-0 is social democracy and it's no lie :)

Doruk dedi ki...

4-2-4 düzeni 4-2-3-1 düzenine benzer, Lincoln'lü Skibbe'nin Galatasaray'a oynattığı gibi.
ileri dörtlünün sağı ve solu winger forward'dır, orta ikiliden biri de free role sahibidir.
31 ligas y 11 eurocopas (ya da ramon?) haksız değil.

kaktus dedi ki...

daum ilk geldiğinde 433 oynatıyordu.. tuncay-pvh-serhat forveti ümit özat-kemal-selçuk orta sahasıyla.. taaki devre arasında nobre gelinceye kadar.. o zaman işte 424e döndü.. Türkiyede bol forvet ya da hücum oyuncusuyla oynamak işe yarar ama italya için kulağa hoş gelmiyor.. bu arada seri b den bu sene çıkan bari de 424 oynuyordu.. eski juveli conte hocalarıydı.. demek ki orda da tutuyormuş :)

..

QuaresmA dedi ki...

spalletti'nin 4-6-0'ı da yalandı, 4-2-4'ü de yalan. abuk dizilişler sergilediğini düşünüyor veya düşündürtüyor ama bu bildiğimiz 4-4-2.