14 Haziran 2009

Cruyff'dan Cristiano Ronaldo'ya

Önce bizden bir hikaye. 80'lerin yıldız bir futbolcusuyla bir sohbetimden. Bugün oynasa yılda 2 milyon eurodan aşağıya imza atmaz. Artık ne kadar abarttı bilmiyorum ben de oturup hesabımı yapmadım. "Ben yılda aldığım parayla Bakırköy'de iki daire alabiliyordum" demişti. Tutmamış tabii parayı. Aslında pek değişen birşey yok. Bugün yılda 2 milyon euro kazanan futbolcunun da beğeneceği rezidans ya da villanın fiyatı da 2 milyon euro. Hala bir daire parasına oynuyorlar anlayacağınız!
***
İspanyollar, Cristiano Ronaldo'nun imzası sonrasında bir tablo yayınladılar. Cruyff'dan bugüne... Öncelikle bu kur hesaplarında biraz sapıttıklarını söylemeliyim. Euro öncesi dolar anons edilen transfer rakamlarıyla bugün euro telafuzunda şişiklik mevcut. Ben Figo'nun transferini 2000 yılından 54 milyon dolar olarak hatırlıyorum mesela. Neyse tabloda yazılı rakamları doğru kabul edip devam edelim.
73'de Cruyff için Ajax'a ödenen rakam 360 bin euro. Bugün 3 büyüklerin altyapısından A takıma geçen bir futbolcu ikinci senesinde bu parayı kazanıyor. Savoldi, Bologna'dan Napoli'ye 1975'de 865 bin euroya giderken İtalya karışmış. Batacağız demişler. Barcelona'da ele avuca sığmayan alemlerden alemlere akan Maradona için Napoli'nin ödediği paraya bak: 7.2 milyon euro. Mehmet Topuz'dan ucuz! Bosman kanunu sonrası Ajax'ı sömürecek olan Milan, 87'de PSV'ye Gullit için kesenin ağzını açmıştı. 10.9 milyon euro. Baggio, Floransa'dan ayrılırken cam çerceve inmişti. Tabii FIAT'ın güzel yılları. Japon arabaları Avrupa'yı istila etmemiş. Agnelli Ailesi'nin çoğu hayatta. 13.1 milyon euro Baggio için verilen bonservis. Papin'in Marsilya taraftarının santra noktasında mikrofonla veda ettiği sezon. Milan'ın altın yılları. Ödenen rakam 16.8 milyon euro. Vialli-Mancini ekürisini bozan transfer yine Juventus imzalı. Vialli için ödenen 20.1 milyon euro. Bugün Newcastle ile küme düşen Shearer'ın olay imzası. 1996'da (edit) Blackburn'e ödenen para 25.3 milyon euro. 1997'de Ronaldo için Moratti'nin kasasından çıkan 27 milyon euro. Bu sezon küme düşen Real Betis'in 1998'de akıllara ziyan transferi. Telefon kulübesinde 3 kişiyi çalımlayan Denilson için 30 milyon euro. Bu listede adı geçenler arasında en verimsizi de Denilson zaten. 99'da dönemin en kral adamı. Atletico Madrid'den Lazio'ya gelmişti. Moratti yine kesenin ağzını açtı. Vieri için 46.5 milyon euro. 2000 senesinde Parma'nın en iyi kadrosunda leblebi gibi atan Crespo için Lazio'nun ödediği 56.2 milyon euro. Lazio'nun başkanı Cragnotti de battı, Parma'nın patronu da 8 milyar dolar vergi kaçırdı, hapisin yolunu tuttu. Futbolcular cebi doldu tabii.Milenyum transferin çıldırdığı sezon. Serie A'nın Crespo hamlesine Florentino Perez'den Los Galacticos premier'i. Luis Figo. Barcelona ile olan kontratında ödenirse gider rakamı 61.4 milyon euro. Ertesi sezon Zidane'e masa altından uzatılan not. Real Madrid'de oynamak ister misin? Moggi'nin transfer sihirbazlığı. Perez'in ödediği rakam 71.6 milyon euro. Buffon, Mendieta, Robben, Robinho, Fernando Torres bunlar 40 milyon civarında gezen son yılların transferleri. Kaka'nın rakamını unutturan tüm zamanların en büyük rakamı. 94 milyon euro Cristiano Ronaldo! Ama hala ondan daha pahalı bir futbolcu var. Barcelona'daki bonservisinde "150 milyon euroyu ödeyen alır" yazan Messi. Tabii o masa altından uzatılan kağıda kafasını sallarsa...

13 yorum:

mre dedi ki...

Bir de Lentini vardı. Torino'dan Milan'a geçerken aldığı paraya Papa'nın bile laf ettiği söylenmişti, belki yalan belki doğru. Sonra trafik kazası ve ölümden dönüş. En son alt liglerden birinde oynadığını duymuştum. Transfer rekoru kırıp unutulanlardandır.

Selocan dedi ki...

Crespo ya ne vermişler öle yahu :D şimdi ona bu para verilmişse C.Ronaldo etmez mi diyecem saçma olacak biliyorum. Sonuçta o bir abartıymış. Torres Robben 40 ediyorsa CR çok kaçmış biraz:D Bu arada telefon kulübesinde bile 3 kişiye çalım atar :D çok güldüm ama tarifidir. Adamımdır Denilson

He Moratti de Perezi aratmıyor hani

Bellamy. dedi ki...

nefis bi post olmuş, elinize sağlık.

Erdal Güngör dedi ki...

Bizim gibilere peçeteyi ancak salyalarımızı silmek için uzatırlar,şu rakamlara bak.Ama haklısın zavallılar sade iki daire parasına oynuyorlar..

H. İbrahim Andiç dedi ki...

yapma bunu acetoooo ! Kafada bi milyon tane senaryo döncek şimdi. messi olayı nedir yahu ?

oneblood dedi ki...

tabloda kaka eksik

çagdas dedi ki...

@0dy
Messi olayı formaliteden koyulmuş bir madde. (İspanya'da her futbolcunun "minimum" fiyatı olmak zorunda lisansında, (ya da bonservisinde mi denir?)).
Mühim olan Messi'yi Barcelona'dan ayıracak teklifi yapabilmek, 150 milyon Euro'yu bir araya getirebilmek değil :)

Adsız dedi ki...

Shearer, Blackburn'den Newcastle'a 1996'da transfer oldu. Euro 96'dan sonra. Üç yıl şaşırmışlar.

winterhull dedi ki...

Sevgili Aceto,tabloda yanlıslık var.Yani sizin yazınızdada.Alan Shearer 1993'te degil 1996'da 15 milyon sterline Blackburn'den Newcastle'e transer oldu.94-95'te sampiyonluk yasadılar.Nasıl oluyorda 93'te transfer oluyor lütfen düzeltiniz.saygılar.

barSELOna dedi ki...

messi için barcelona zaten ne olur ne olmaz diye sözleşme yenileme yapacak ve burada asıl olarak serbest kalma maddesine ve bonuslara önem verilecek hatta aynı şeyi Iniesta için de yapacaklar transferler bittikten sonra oyuncuların kalacağı kesin ancak nolur nolmaz dünya hali bu ki şu anda messi & ıniesta bu iki adamın kesinlikle serbest kalma maddeleri az ronaldo'ya 96 veriliyorsa Messi'ye 150 de veren çıkar

www.fcbarcelonaturkiye.com

AykanGulten dedi ki...

Aceto, Turk transfer piyasasi hakkinda da benzer bir yazi gormek isteriz. Bu kadar detaylive gercek bilgiler mevcut mu bilemem ama...

MiyOzzy dedi ki...

10 milyon Euro'ya Servet Marsilya'ya satılmış.

Hayırlı olsun...

josemarcelosalas dedi ki...

O Denilson olayı kara bir lekedir futbol tarihinde. Rakamlar bir tarafa, 10 C.Ronaldo 1 Zidane etmez o da ayrı.