21 Nisan 2009

Futbolda Meşru Müdafaa

Oğlumun anaokuldan arkadaşı bizim eve misafir gelmiş. Çok sürmedi, bir gürültü. Hakan, arkadaşını devirmiş yere. "Ne oldu?" dedim. "Önce o saçımı çekti" dedi. Anne-babamız da aynı şeyi derdi: "Ama o misafir" dedim, odasına yolladım. Beş yaşında çocuğa meşru müdafaayı öğretmek ya da "Eğer ilk o vurduysa sen de vurma hakkına sahipsin" diyecek halim yoktu elbette. Saçı da çekilse suçlu bizimkiydi. Burger King'e gidemedi o hafta. Meşru müdafaa, büyüklerin dünyasında hukuğun bir parçası. Çocukların dünyasında olmadığı gibi futbol dünyasında da yeri yok. Bizim futbolcularımızın anlamadığı, idrak edemediği budur. Aldığın ilk darbe sana karşılık verme kredisini tanımıyor.
***
Galatasaray-Fenerbahçe derbisine dönelim. Maç öncesi ve esnasında Emre Belözoğlu'na verilebilecek tepkinin tribünlerde dizginlendiği belliydi. 25+ yıldır derbi seyrediyorum, çok daha sert, tekme tokat, kasti hareketlerin olduğu derbiler gördük. Kendine misyon belirleyen Sabri'nin Emre'ye yüklenmesi, Emre'nin de küfür ile onu tahrik etmesi dışında ortalığın gerildiği bir pozisyon var mıydı? Herşey, tam pansiyon derbi atmosferine dahildi. Kötü futbol da! Nereye kadar? Lugano'nun "hesaplı" olduğuna inandığım kafasına kadar. Emre Aşık'ın mukavemeti, ardından Semih'ten gelen tokat ve Arda'nın durumu eşitlemek adına salladığı... Taraftar gözünde herşeyin açıklaması aynı kelimeyle başlıyor: "Ama Emre Aşık da ısırmaya kalktı, ama Semih de vurdu, ama Arda da vurdu". "Önce o vurdu"ya cevap hakkı doğuyor sanıyorlar. Bizim futbolcuların bir türlü kabullenemediği budur işte. Futbol sahasında meşru müdafaaya yer yok. Ortada anında cezayı kesmek için bekleyen bir hake(i)m varken, dava dosyaya dönüşmeden kırmızıyla müebbet bile verebilecekken meşru müdafaa peşindeler. Arkadan çift dalıp kırmızı kartı hakeden rakibine yerden kalkıp aynı tekmeyi atabiliyor musun? Ya da atan kaç adam gördünüz? 90 dakika çelmelenip, tekme yiyen 10 numaralar futbol hayatları boyunca "meşru müdafaa hakkım var" deyip o tekmeleri iade etse kaç dakika sahada kalabilirler?

Futbolun kurallarını stadın kapısına koyup, hukuğu çime çıkarsan, Lugano adam yaralamaktan da, adam azmettirmekten de ceza alırdı. Gerisi de ifadeleri alınıp -eğer birbirlerinden şikayetçi olmazlarsa- evlerinin yollarını tutarlardı. Lakin oyunun kuralları başka! Lugano yüzünden Fenerbahçe şampiyonluk yarışına havlu attı, Şampiyonlar Ligi'ne gidemeyecek. Gelecek sezon çok çabalayıp girdiği Deloitte Top 20'den de düşecek, o heyecanı da yaşayamayacak. Galatasaray muhtemelen kötü tezahürattan bir maç seyircisiz alacakken, 3 adamını kaybedip, +1 maç da ceza yedi. Fenerbahçe'den 3 gol yiyip mağlup olsalar, şampiyonluk yarışında bu kadar yara almazlardı. Kurtlar Vadisi'ne çevirdiler futbol dünyasını. Çalımdan fazla racon var artık ne yazık ki..
***
Küfür etti diye Materazzi'ye kafayı atıp soyunma odasına giden Zidane, televizyondan penaltı atışlarını seyrederken İtalya'nın 2. penaltısında o kafayı attığı adamı gördü: Materazzi.
Küfürü yiyen Zidane, meşru müdafaa hakkını kafa atarak kullanmasa penaltılarda kaçıran Trezeguet'nin yerine vuruşu kullanan adam olur muydu?
Kafayı yiyen Materazzi, altında kalmayıp tekme tokat dalsaydı; İtalya'nın 2. penaltısını kim atardı? Kupayı kim alırdı?

35 yorum:

o6kara dedi ki...

Sorumluluğu tüm topluma ait olan bir mevzu. Eline sağlık abi..

rddk dedi ki...

bir galatasaraylı bakış açısı daha!

oralardaniyivurur dedi ki...

Herşey kupa değil..
İnsanlar Zidane'ı sonuna kadar haklı buluyor, Materazzi'nin ne olduğu belli oldu
gerçi gönül isterdiki
Micheal Jordan'ın 2. emekliliği gibi
"This could be Zidane's last shot" sözünü duyabilseydik penaltı sırasında..

Adsız dedi ki...

Elinize sağlık, yaşananlara dair en güzel resmi siz çizdiniz.

Oyuncularımızın sadece oyun zekalarını değil normal zekalarını da kullanmaları gerekiyor sahada...

Adsız dedi ki...

Meşru müdafaa Türkiye'de hep Ali Sami Yen'de(!) oluyor nedense?

efess dedi ki...

bizimkilerin eline silah versen,çekip vuracaklar bi de..o kadar hak görüyorlar kendilerinde meşru müdafayı.bunlara okkalı bi ceza verilmeyip,üstüne bir de sırtlarının sıvazlanması çözümsüzlüğün sebeblerinden bi tanesi.nasılsa son adam olup düşürsen de 2 maç,adamın kafayı yarsan da 2 maç.çok nadiren ayıp olmasın babından 3 maç veriyolar işte.
bir de bunların cezalı oldukları maçda dayayıp mikrofonu soruyolar,ne hissediyosun diye."çok üzgünüm,şimdi sahada olup arkadaşlarımla mücaadele etmek isterdim" geyiği ağızlarından çıkan ilk laf..ceza bittikten sonraki ilk maç,hoop çift dalmaya devam..bizimkisi meşru müdafa abi

aşkın dedi ki...

Rambo Yusuf'un ve Zidane'ın tepkisine bile razıyım.Yeter ki şu mahalle kavgaları olmasın.
Arkadaşın darbeyi yemiş, bırak hakem cezayı kessin.Nedir yani, senin için ''eli maşalıdır'' denmesini mi bekliyorsun?
İsteyen istediğini desin Ardacan - Sevişentürk'ün yaptığı rezilliktir.
Lugano kırmızıyı görüp hala lolo yapsa neyse.
Kimin elinde diğerinin ne kadar tutam saçı kaldı hesabı.Kim daha fazla tırnak geçirdi hesabı.
Daha sayayım?

Protanopia dedi ki...

Bazıları mevzuyu toplumun sahaya yansıması, ya da haklılık mevzusuna getirmiş ama galiba Aceto'nun anlattığı ve de bizi çıkarmamız gereken futbola doğası gereği gerçek hayat gibi bakılmaması gerektiği. Futbolcuların kendi mesleğiyle çelişmesi ya da.

Empyrium dedi ki...

Bülent Abi bu ülke de belki de gereğinden fazla tarafsız davranan yazardır.Buna rağmen buraya gelip taraflı olduğunu iddaa eden kişiler türemeye başladı burada.

Genelde yazmıyorum.Bazı yazdıklarımda yayınlanmıyor.Ama burayı trübün sanan zihniyet gelmesin okumasın rahatsız olanlar, bu kadar basit.

M. Alper dedi ki...

Bülent abi
Olmadı bu hareket.
Çocuğu Burger King'e götürmesen iyi olmaz mı?
Götür güzel bir kebapçıya...Ödülü birşeye benzesin.
Whopper filan kesmez yeğenimizi...

yok artık leBron james dedi ki...

@Ack
galatasaraylı bakıs acısı nasıl oluyor acaba acar mısın?
@kaan
kaan dostum sunu iyi görmek lazım ki sabri dısında galatasarayda karsısındaki tahrik eden yok fakat fenerde bol bol var.tabiki bu tahrik unsuru genel itibariyle deplasmanda uygulanan bi kozdur.dolayısıyla destek vermediğimiz müdafada ali sami yende oluyor
@aceto balsamico
abi şahane bir yazı olmuş.eline sağlık

Mr.Eko dedi ki...

Yazdıklarına sonuna kadar hak veriyorum Bülent Ağbi. Bu yazdıklarının pozitife dönüşebilmesi için önce sanırım bizim topçuların profesyonelliği öğrenmeleri gerekiyor.

Eh, zevk aldığın için oynadığın toptan yüksek paralar kazanınca, yani hem eğlenip hem süper para kazanınca o profesyonellik nasıl oturtulur onu bilmiyorum.

oralardaniyivurur dedi ki...

@ yokartık leBron james
Türk futbolunun geleceği (!) Arda Turan da maratona dönüp el kol yapmamışmıydı, belki bişeyler de söylemiştir emin değilim..
Kadıköyde olmuyor bu Meşru Müdaafa

Akay dedi ki...

bülent abi yazın gerçekten tarafsız ve çok güzel bir yazı olmuş. ama bir galtasaraylı bakış açısıyla(!) sadece ali samiyende olanları yazmışsın. tek olaysız stadımızın(!) otoparkında bekleyip tekme tokat girişenleri yazmayı unutmuşsun.

Akay dedi ki...

@oralardaniyivurur
türk futbolunun yetiştirdiği en büyük yetenek(!) premier ligin yıldız(!) tuncay da bir baba hindi yapmıştı zamanında. stadda hindi falan dolaştırılmıştı. ama onlarda ali samiyende değil mi? yıksak da şu stadı kurtulsak!

ilnevyA dedi ki...

hayır bir de sahada yapılan kavga sanki mahalleler arası kavgalar gibi. sanki birisi tekme tokat dayak yiyecek de diğerleri de karışıyor birbirine dalıyor. bırak onu yapan adam kırmızı kart görsün. senin karına olacak. gidip sen de karışıyorsun boş yere kırmızı kartlar 3-5 hafta cezalar ondan sonra. bi de maçtan sonra utanmadan çıkıp bize tezgah kuruldu gibi demeçler veriyor yöneticiler.

salihcan sezer dedi ki...

bu yazı üzerine bile hala yok arda şöyle yaptı, yok tuncay da böyle vs. yazılmış... biraz da dönüp kendimize bakmamız lazım artık bence. akıllanmıyoruz vesselam.

bu arada kupayı yine italya alırdı. barthez umutsuz vaka idi(buradan 'fener de şampiyon olamazdı/umutsuz vakaydı'ya da gelinir. körüklemiştir ama birebir sebep olmuyor bu işlerde)

Çetin Cem dedi ki...

şöyle bir yazının altına hala "sadece sami yen'de oluyor" ya da "ama önce bu yaptı" gibi şeyler yazanlar, iki kere daha okusunlar, ne anlatılmaya çalışılmış anlarlar diyecek gibi oldum. ama pek de sanmıyorum açıkçası.

yine harika bir yazı üstad, eline sağlık.

T. Egemen Gul dedi ki...

Hukuki hakkım olup olmadigini bilmiyorum ama bogazima sarilan bir insanı kesinlikle affetmez dava ederdim azıcık gururum olsa.

Sırf fiziki saldırı değil çünkü oradaki. Aynı zamanda toplum onunde kucuk dusuyorsun. Bugun Ispanya'nin bir sehrinde oynanan maci butun dunya izleyebiliyor.

Sakatlıklar sonucu acilan davalari destekledigim gibi bunu da desteklerim. Farkı yok zaten.

Arkhe dedi ki...

Bence Türk futbolu yazma.. :)

maca papazi dedi ki...

bravo!

bigbeckenbauer dedi ki...

yazıyı beğendim, katıldığım-katılmadığım kısımları var ama her zamanki gibi yine derdini çok güzel anlatmışsın BT. genel olarak haklı da olsan sahada ortam elektriklenince yediği ilk darbede kendini yere bırakıp hakemin cezayı kesmesini bekleyen adamlar profesyonel ve soğukkanlı olduğu kadar sinsi de gelir bana. şahsen şiddetten yana olmasam da o kadar da profesyonellikten de yana değilim sanırım.

yazı iyi güzel de, bu yazıyı okuduktan sonra tutup ta "nedense hep ASY'de oluyo bu meşru müdafaa, BT de gassaraylı zaten. nası ayıkladım mevzuyu?" triplerinde yorum yazan arkadaşlar ciddi mi yoksa ben mi anlamıyorun ironiyi?

alkiza dedi ki...

evet kadıköyde meşru müdafaa olmuyo korkuyo orda futbolcularımız(!), 70000 kişisiniz ya korkuyoruz orda sesimiz soluğumuz çıkmıyo, anca ali samiyen de delikanlılık yapabiliyoruz(!)..oldu mu duymak istedikleriniz,tatmin oldunuz mu!!??

abi istediğin kadar yaz,bu kadar fanatizm oldukça ve de bu kadar körüklendikçe daha çok kafaları,kırmızıları,sidik yarışlarını görürüz, ne yazık ki Hakan da görecek!..

varol döken dedi ki...

bence sadece bizim futbolumuza özel bir format getirmeli FIFA... top oynayamayacağız belli, bunu hokeyle karıştırıp, maçın belli dakikalarında futbolcuların sahanın ortasında birbirine girmesi sağlanmalı... her takım da buna göre adamlar koymalı kadrosuna, deli cafer'in 20 milyon euroluk bonservisi olmalı... o zaman hagi'nin teknik direktörlük farkını da görürüz... kemalettin falan geri döner, müjdat biraz çalışsa herkesi döver... gerçi o zaman nouma ile beşiktaş da zirveye oynar her daim...

evet evet kesinlikle böyle olmalı, futbol adına bir bok izleyemiyoruz bari verdiğimiz paralara değsin... dur ben FIFA'ya yazayım şunu, bülent sen de o arada çocuğu burger e götür, ödül olmasa da cezayı da hak etmemiş:)

kutay dedi ki...

bizim kavgalarımız cok sahte.. o yüzden matreazz-zidane ile kıyaslamak yanlıs olur.. futbolcu sinirlenir, yenik düşer ve kavga eder. bu gayet normal. ama tansıyonu düşük bir derbinin 90 artı 3'ünde kavga etmek tribüne oynamaktan başka birşey değil bence..
kavgaya karısanlar dunyanın her yerinde "takıma zarar verdi" olur, biz de ise "takımı korudu kahraman arda-lugano" olur...
çok sahte bence herşey...

NoWiTZKi_41 dedi ki...

AYIP diyorum sadece bu yazıyı saçma sapan yerlere çekenlere,anlamak istediği gibi anlayanlara,at gözlüğüyle bakanlara...fb'li yada gs'li farketmez 1 gram bile tarafsız bakamayıp hemen çamura yatanlara ayıp diyorum sadece.

Ve Bülent abi TSL de yazman taraftarıyım kim ne derse desin güzel yazılarından benim gibi düşünenleri mahrum bırakma lütfen.

Akay dedi ki...

yukarda bıraktığım yorumlarla gözü dönmüş bir taraftar profili çizmiş olabilirim. ama asıl amacım o değildi. amacım taraflı bakıp kendi yaptıklarını görmeyenlerin gözlerini açmaktı. yoksa "arda vurdu ama bir sorun niye vurdu" diye savunmanın saçmalık olduğunu biliyorum.

oralardaniyivurur dedi ki...

@Akay
Tuncay'ı yıldız diye, yetenekli diye lanse etmedim etmiycem
Ayrıca rakip taraftar yokken hindi baba yapmak ile, direk rakip taraftar ile el kol küfür yoluyla bağlantı kurmak arasında dağlar var..

Akay dedi ki...

@oralardaniyivurur
şampiyonluğu garantileyip gol attıktan sonra galatasaray tribünlerine koşan. sonra arakdaşları tarafından yaka paça çekilen luganoyu da unutmadık. erkeklik organını tutup sonradan yediği naneyi anlayıp ısınma haraket yapan kalecileri de unutmadık.zaten sorun tuncay değil arda ya laf atmış olman.arda nın yaptığı haraketleri bütün oyuncular yapıyor nerdeyse. benim söylemek istediğim arda için türk futbolunun geleceği diyerek soru işareti koyarsan ben de bir başka yetenekli futbolcumuzu örnek gösteririrm. ironiyi de açıklattın ya daha ne diyeyim :))

PIERREMANU dedi ki...

Galatasaray Blog Kulübü.

oralardaniyivurur dedi ki...

@Akay,
ünlem koymamın nedeni, yıllardır Arda'nın müthiş yetenek olarak lanse edilmesi, büyük yıldız olacağından bahsedilmesi ve x kulubun 15 milyon euroyu hazırladığı falan filan yazılıp çiziliyor. Ben Arda'nın Türk Futbolu'nun geleceği olduğuna inanmıyorum. Keza Tuncay da olamaz. Daha da derine inersek Türk futbolunun geleceği olmadı ve böyle giderse de olmayacak. Anlık gazlarla işleyen, senin de dediğin gibi işi gücü kışkırtma olan oyuncularla nereye kadar gideriz ki. Bana sorarsan Volkan'ın gönderilmesi taraftarıyım ben daha ne yapması gerkeiyo şu formayı elinden almaları için gerçekten anlamıyorum. Heralde karşı karşıya kalıp ta atılmayan ama bu kadar çok kırmızı kart gören/ceza alan başka kaleci yoktur yerküre üzerinde

Akay dedi ki...

@oralardaniyivurur
demek ki meşru müdafa sadece ali samiyende olmuyormuş. önemli olan mekan değil kişilermiş. ayrıca başka bir dip not olaylı isviçre maçı kadıköydeydi.

oralardaniyivurur dedi ki...

@Akay
burda Samiyen / Kadıköy de olması, Fenerbahçe/Galatasaray maçlarında olmasıdır. Milli maçla ne alakası var ki bunun?

Akay dedi ki...

@oralardaniyivurur
önceki yorumlarımı okursan ben stadların değil kişilerin önemli olduğunu söyledim. sonuçta marco ricardinho yu ali samiyen in otoparkında kıstırmadı. stad değil kişiler önemli. bu yazının da ana konusu olduğu gibi oyuncular metal açıdan eğitilmeli. yoksa böyle oalylar her stadda çıkabilir. pepe' nin yaptığı olaydan sonra barnabeu da sürekli bu tip oalylar oluyo denebilir mi?

oralardaniyivurur dedi ki...

@Akay
tabiki oyuncular eğitilmeli ancak Aurelio'ya denen az buz birşey değildi kanımca. Bütün bunlar Samiyen de oluyor demek te yanlış.
Her şeyi Lugano başlattı da demek yanlış, değil mi? daha fazla uzatmayalım bence :)