22 Nisan 2009

"Flick"zadeler ve Roma

Roma'nın Şampiyonlar Ligi'ne gitmesi çok zor ihtimal. İspanya'da Valencia gibi onlar da can çekişiyorlar. Borçları 300 milyon euronun üzerinde. Başkan Franco Sensi hayatını kaybettikten sonra görevi devralan kızı Rosella Sensi de kulübü satıyor. Aile zaten kendi işlerinde yokuş aşağı koşuyor. Daha önce de Amerikalı, Arap sermayesinin talip olduğu haberleri çıkmıştı. Soros'un da adı geçmişti. Bu kez yazılan aile ilginç. Almanya'dan "Flick"zadeler. Mercedes'in satışından kasalarına koydukları nakit 4 milyar euroydu. Aile, Hitler'in en büyük destekçilerindi. Friedrick Flick, Nuremberg mahkemelerinde yargılandı. Bu satış gerçekleşirse Roma derbisi açısından da bir hayli ilginç olacak. Bizde genelde faşist Lazio'nun rakibi Roma'nın tribünlerinin sol ağırlıklı olduğu öğretisini yaymış 10-15 yıl önce solculuk oynamaktan sıkılıp futbola merak salan zevat. Barcelona sevgisini de aynı kafayla yaydılar bunlar. Değildir tabii böyle...

16 yorum:

Malvinas dedi ki...

Roma'nın solcu olduğu gerçekten yalan... Barça'nın da öyle.

hirondelle dedi ki...

roma'nın pek bir solcu (!) taraftarının gamalı haçlı bayraklarla livornolu otonom tugaylara girişmesini hatırlatmak lazım.

Alp dedi ki...

bu "solculuk oynayan zevat" neler neler yapmış öyle yahu? çok ayıp onlara. aklı başında her adamın barcelona-real madrid rekabetindeki köşesini kendi ahlaki değerlerine göre belirleyebileceğini falan bilmiyor mu bu "solculuk oynayan zevat"? yahut boca-river mücadelesinde? yahut roma-lazio? zorla das kapital okutmuyorlar herhalde barça'yı, boca'yı, roma'yı ya da liverpool'u destekleyenlere.

ee, franco ile vicdanen barışmak için öne josep lluis nunez'i sürmeyi çok bilmişlikten sayanların, real madrid sevici argümanlarını sağlamlaştıracak bir solcu zevata ihtiyaçları var tabii. onu da bir güzel yaratıyorlar. delüzyon dediğimiz sözcük güzel vesselam, ecccnebi kökenli olsa da.

twilost dedi ki...

şu durumdan en çok ters görüşlü olup da kafadan lazio'yu seviyor diye faşist ilan edilenler çekiyor kanımca..

deg dedi ki...

Futbol takımlarına beslenen sempatinin 'ideolojik fraksiyon' yönlendirmesiyle motive olduğu çok bariz bir olgu.

80 ve öncesi iktidarı kap, sermayeyi parayı ve parsayı topla zihniyetinin adamcığı olup seçtiğin takımı 'kazananlar' arasından seçmek nekadar kişiliğinin resmiyse, şimdilerde medya ve sektörlerin tabana yayılmasıyla 'sol' fraksiyon ile simgelenmiş takımların da paraya ulaşması ve a sınıf takım pozisyonuna çıkmaları o kadar normaldir.

Herkes herkese birşey satma peşindedir sonuçta, burada mevzu senin kendini ne uğruna, ne kadara sattığın değil mi?

'Sol zevat' sağolsun kendini kazanana, iktidara satmama kültürüne sahiptir. Takımını da ona göre seçer, yazısını da ona göre yazar.

tknycl dedi ki...

o değil de arkadaki tablo çok iyiymiş...

berthelemy dedi ki...

faşişt takımların ezeli rakiplerinin solcu olması gerektiğini varsayıp kendisine aidiyet yaratmaya çalışır bu "solculuk oynayan zevat". elde avuçta birşey kalmadığından tutunacak dal ararlar çünkü. yaşla doğru orantılı şekilde de sayıları azalır bunların.

Erdal Güngör dedi ki...

Ne alakası var,diyesim geldi içimden.Doğru flick ailesi hitleri desteklemiş,aynı diğerleri gibi,Henschell,Maibach,Nobel,M.A.N.,Tysen,Krupp,Porsche vs.liste uzar gider çünkü bu adamlar rejime filan bakmaz,onlar için paranın rengi önemlidir.Flick zade derken "Flick zedeleri" unutmayalım,1980 yıllarında patlak veren skandalın içinde bulunan zedelerden birisi zamanın Başbakanı Helmut Schmidt..he bak oda bir naziydi aynı kurt waldheim gibi...

Adsız dedi ki...

Roma tribünlerinin sol eğilimli olduğu gerçekten büyük bir balon. adamlar lazio kadar faşist.

Adsız dedi ki...

konuyla çok az alakası var yanlış anlaşılmasını da istemem ama, rüştü' nün barcelonaya transfer olunca üstüste yaptığı "katalanca öğreneceğim,
katalan halkı takımı" vesaire açıklamaları ne büyük çelişkiydi adamın burdaki zihniyetiyle..gülmüştük o zamanlar...

jose dedi ki...

amcada üstten Kalli'yi andırıyor.

Unknown dedi ki...

Roma'nin solunu sagini bilmem de, Amerika'da yaz okulunda Italyan cocuklarla ayni dormdaydik. Cogu Yahudi kökenli olan ve Roma sehrinden gelen bu cocuklarin hepsi AS Roma taraftariydi. Tahmin edebileceginiz gibi Lazio hakkinda söyledikleri pek de hos degildi. Kim fasisttir, kim solcudur orada belli bir süre yasamadan bilmek zor. Genellemeler de her zaman yanilticidir. Ama bir gercek vardir ki Di Canio Nazi Salute'la Lazio tribunlerini selamladi.
http://www.smh.com.au/ffximage/2005/01/25/paolodicanio_wideweb__430x318.jpg
"Duce, Duce" tezahüratini da Lazio tribünü yapar ve alttaki resim de ayni tribündendir.
http://img229.imageshack.us/img229/6361/tifolaziolaziolivorno97ab2.jpg
Lazio'nun en azindan bir kisim taraftarinin dünyaya verdigi mesaj bence cok acik.
Flick ailesi, III. Reich döneminde Almanya zenginlerinin ve endüstri agababalarinin cogunlugu gibi Naziler'i desteklemistir. Nürnberg'te yargilanmis ve 1933-1945 arasi Naziler'e destek olmus olmak bugünün Almanya'sinda antisemitist, irkci ya da fasist olduklari anlamina gelmemelidir. Hele ki Almanya ve endüstrisi Israil'in dünyadaki en büyük destekcisiyken.

n0s dedi ki...

barcelona sevgisi o kafayla diil romarionun pisburunlarıyla ronaldonun kompostela goluyle rivaldonun rovesatasıyla yayıldı yoksa zevat bi takım seçecek olsa bilbao var osasuna var cok var yani. bence bu yorum real madrid faşisttir kadar gereksiz (ama madrid faşisttir katalonya da ispanya diildir o ayrııııı)

Lev Yashin dedi ki...

ağızlara pelesenk olmuş bir "solculuk oynamak" lafı vardır. biraz hor gören, bazı şeyleri çok basite alan bir yaklaşımdır kanımca...hayatlarının belli dönemlerinde bir çok şeyi göze alan insanlara günümüzde ne yapsalar böyle yaklaşılır...yaptıkları işler doğrudur yanlıştır, kimse salt bunu konuşmaz...illa ki aynı cümlede bunlar zamanında "solculuk oynamışlardı" geçer...daha uzar bu muhabbette kesmek en doğrusu sanırım.

Unknown dedi ki...

solculuk oynayan zevat gibi bir asagılama, bu ülkenin aydınlıgı icin canını vermis insanlara ne kadar da haksızca bir yaklasım. Bir kere asagılanan solcu insanlar , günüzmüzdeki gibi endüstriyel futbolda bir takım tutmaz. bilir ki futbol en büyük afyondur din kadar. Sadece sempati vardır.Sanırım senin cevrendekiler, hala hayat görüsünü icsellestirelememis insanlar ve lütfen aynı kefeye koymayınız.

Ahmet C. Toker dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=XkgU_DftXmI

carsi icinde her yonden futbolu ideolojisiyle yasayan bulunur. dogrusu da budur. futbol hic bir zaman sadece futbol olmadi. olmasin da.