23 Aralık 2008

Naklen Yayın İhaleleri

Premier Lig'de yayın ihalesi 2010'da. 3 yıllığına Sky ve Setanta ile 2.75 milyar sterline anlaşmışlardı. Yeni ihalede daha fazlasını istiyor Premier Lig yönetimi. Hatta istedikleri rakamı alamazlarsa kendi televizyon kanallarını -Premier Lİg TV- kurmaktan bahsediyorlar. Araştırmaya göre İngiltere'de 5 milyon üye potansiyeli var. İtalya'da da rakamlar çıldırmış durumda. 2010-2016 ihalesi için yıllık 900 milyon euro hedefleniyor. Bu rakamı kabul ettirirlerse İtalyanlar, Fransa ve Almanya'yı sollayacak. Fransa'da 600 milyon euro/yıllık ödenen rakam O.Lyon şampiyon olmaya devam ettikçe bakalım ne kadar artacak? Türkiye'de de ihale 2010'da. Digitürk'ün karşısına rakip olarak D-Smart'tan başka rakip çıkmaz. Halihazırda ödenen yıllık 220 milyon YTL civarında. 3G, 2009'da devreye giriyor. Internet ve Gsm haklarını da televizyon haklarıyla birlikte mi pazarlayacak yoksa ayrı ayrı mı ihaleye çıkacaklar, göreceğiz.

21 yorum:

cakarkeyf dedi ki...

Dsmart'ın işi yas, Korkarım ki Digiturk'un karsısına adam gibi bir rakip cıkmayacak ucuza gidecek mal. Doğuş grubu da ihaleye girse keşke.

Sarp* dedi ki...

eger 3G ve online yayin haklari da TV ile birlikte pazarlanir bunu da Cukurova Grubu kazanirsa dsmart'tan kurtuluruz ama Cukurova telekominikasyon piyasasinda rakipsiz kalir. Kendi fiber kablolariyla internet super hizli (dunya standartlarinda ideal, ironi) hizmeti vermeye baslamis olmalari da var tabii..

oralardaniyivurur dedi ki...

Digiturk ucuza alıyo
bari işin hakkını verseler..
rezalet bir yayın politikaları var..
sahada kavga oluyo
oyuncular birbirine giriyo
hooop stadın kapalısını gösterim bi moil reklamı giriyor..
ermanla şansalın yaptıkları ortada zaten..
yıllardır da bi slow motion kamera alamadılar ..

papaz dedi ki...

d-smarta geçmesin zaten.

flamboyant forward dedi ki...

ciner grubu da sürpriz yapabilir..hiç hesapta yokken dünya kupasını alıvermişti vakt-i zamanında.sonra dünya kupasına yetişemeden tv elinden alınmıştı ama yine de belli olmaz sağı solu.. bir de yerel seçimlerden sonraki siyasi duruma göre çalık grubu da bir anda öne çıkabilir. kısacası daha vakit var o ihaleye..karamehmet'e kalmayabilir kolay kolay..

buna karşın italyanların diğer rakiplerine göre nispeten daha kötü mala bu kadar fiyat çekmiş olmaları yeni bir kriz getirebilir. yamulmuyorsam 3 sene evvel ligi bile başlatamamşlardı tv yayın hakları yüzünden..

Unknown dedi ki...

lafım buradan ingiltere futbol federasyonuna. gözünüz doysun lan!

Adsız dedi ki...

@cakarkeyf
dsmart ın işi yaş derken bi bildiğinmi var acaba merak ettim.Doğan grubunu ve onun ürünlerini sevmem ama bu ülkede istediği zaman girdiği ihaleyi alacabilecek bir kaç gruptan biridir kendileri.Fransa ligi kadar marka değerimiz yok ona yanıyorum.Bence bir çok lig den daha heyecanlı ve kaliteli bir ligimiz var ama bir türlü marka değerini artıramıyoruz kavga dövüşten fırsat bulup

serdark dedi ki...

donen paraya bak arkadas ya! bu kadar hengame, hesap kitap, yalan dolan pis is olmasina hak verdim simdi..bizde hala saf cocuk ruhuyla izliyoz ya futbolu, tam polyannayiz walla..

çubuk makarna dedi ki...

fotograf harika.

Turgay Keskin dedi ki...

Bende Digiturk'un rakibinin olabileceğini pek düşünmüyorum. Tele-on, Cine5 gibi davranmadılar, daha sağlam tuttular işi..

İngiltere Premier Ligi bile almışken artık Digiturk'ün elinden zor alınır süper lig..

ssim dedi ki...

doğan ne yapar eder alır yayın hakkını.

rustukursad dedi ki...

Turk Telekom'dan bir surpriz bekliyorum.

Unknown dedi ki...

Eğer digiturk alır ve yayın ve teknolojilerinde yenilik getirmezlese bu kendilerine çok pahalıya mal olur.ayrıca doğan grubunun bulaştığı yerden hayırda gelmez nerden biliyorsunuz diyorsanızda d-smarım var ama pek bir işe yaradığı söylenemez.

felix mourinho dedi ki...

türkiye'de ne kadar olur bilmem ama dünya'da hangi ligin özetini açsam en azından 7-8 kamera ile çalışıyorlar en dandik maçta. bizde de iki kale arkası birde pilot işte. ondan sonra bize şöyle izin verilmiyor böyle kem küm. ingiltere gibi kale direklerini tam karşıdan görecek 2 kamera yerleştirmek kale içerisine yerleştirmekten daha mı zordur. bizde her hafta çizgi tartışmasından bıktık. bir de o alttan çıkan reklamlardan.. kim gelirse gelsin avrupa standartlarında yayın istiyoruz sadece.

erssre dedi ki...

Tanrı bizi d-smart'ın şerrinden korusun...

wjker1982 dedi ki...

NTV o kadar spor kanali kurdu Ercan Taner ;Murat Kosova,Guntekin Onay,Ersin Duzen ve Ridvan,Sergen,Hakan Unsal hatta Hincal a sahipler.

eee artik Arjantin e falan degilde bizim lige girsinler,bassinlar parayi da kaliteli bir yayin izleyelim

Çetin Cem dedi ki...

bir de ümit karan'ın böyle bir gol sevinci vardı, kamerayı kaptığı. harikaydı.

varol döken dedi ki...

digiturk için yapılan yorumların bazılarını doğru bazılarını yanlış buluyorum... elbette avrupa standartlarından düşük yayın yapıyorlar ama ermansire duygularıma tercüman olmuş, ben de öz türkçe ile tekrarlayayım ki tam olsun:

gök tengri bizi d-smart'ın kemliğinden ırak eylesin!

father vic dedi ki...

allahtan ihale bu sene diildi yoksa bizim şirketler krizi bahane edip baya ucuza kapatmaya uğraşıcaklardı bu işi..yine de yaklaşık 100 milyon€ olan yayın geliri fransanın 6 da 1 i..bu kadar dandik golsüz kısır ve çok da mücadeleci olmayan düşük tempolu bi lig nası oluyorda 600 milyona pazarlıyabiliyor kendini de benzer özellikleri olup bence biras daha üstün ligimiz sadece 100 milyon edio.2010 da da bu rakam 130-150 arası olur die tahmin edioyorum.inşallah d-smart da digiturk te ihaleyi gerçekten isterler de bedel 200 e yaklaşır.

Emir dedi ki...

rekabetsiklik yüzünden digiturk'ün kalitesiz yayınına mecbur kalıyoruz senelerdir.

bi kere en bşta teknik açıdan inanılmaz yetersizler. istanbul dışındaki maçları 3-4 tane kameradan veriyolar ki slow-motion kamerayı zaten çoktan geçtim. bi de piero diye bişey çıkartmışlar top kale çizgisini geçti mi geçmedi mi vs ona bakıyolar. ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır.

ama lig tv'nin yayınındaki kalitesizliğin esas kaynağı teknik yetersizlik değil, tamamen yayın politikaları..

bi kere spikerler inanılmaz derecede kişiliksizleştirilmiş; inanın radyo yayını spikeri pozisyona daha fazla yorumunu katıyo. ama sebebi de belli çünkü pozisyonu akşam Maraton'da Erman Hoca yorumlıycak. Çok saçma bi uygulama bence.

fakat d-smart'ın yayını da malesef kalitesizlikte digiturkle yarışır vaziyette. spikerleri desen hakikaten sıfatsız elemanlar. maç izleme zevkini kursağında bırakıyo insanın o emre tilev'in sesi ve lafları..

delgado dedi ki...

digiturk yeri geldiği zaman iyi işler de yaptı takdir ettiğim kimi zamanlar olmuştur. ama bir gerçek var ki, o da bu sene maç yayınlarında tamamen sıçtıkları.