19 Temmuz 2008

El Değmemiş Bir Fikstür Lütfen

Süper Lig 2008-2009 sezonu fikstürü 23 Temmuz Çarşamba günü çekiliyor. Önce birkaç sezon geriye dönelim ve ligin sonundaki hatırlayalım sonra fikstür nasıl çekiliyor ona bakarız. 2004-2005 sezonunda Fenerbahçe-Galatasaray 33. hafta. 2005-2006 sezonunda Fenerbahçe-Galatasaray derbisi 31. hafta. 2006-2007 sezonunda Galatasaray-Fenerbahçe derbisi 33. hafta. 2007-2008 sezonunda Galatasaray-Fenerbahçe derbisi 32. hafta. Ne bu polisiye roman mı?
"Ligin ilk 6 haftasında derbi oynanmaz" diye bir kural var. Kim koydu bilmiyorum ama yıllar önce sormuştum bir yetkiliye. "3 büyüklerin Eylül sonuna kadar Avrupa Kupası maçları var" demişti. Kafa sallayıp susmuştum. Ufku bu kadardı. 3 büyükler nasıl olsa Eylül sonunda havlu atıyorlardı ona göre. Ya gruptan çıkarlarsa, ya finale yürürlerse peki? Avrupa'da örneği yok bunun, elbette ki bazı kurallar var. İtalya'da 4 kentte (Roma, Milano, Torino ve Cenova) stadlar ortak kullanılıyor mesela. Çapraz fikstüre girmeleri lazım bu takımların. Aynı staddaki derbiler geride kalan sezonda kaldığı sıradan devam ediyor. Süper Lig'de fikstürü çeken bilgisayara da "birader bak bunları dikkate alacaksın" deniyor elbette. 3 büyükler aynı hafta İstanbul'da oynayamıyor. Biri mutlaka deplasmanda olacak. 3 Ankara takımı aynı stadı paylaştığından orada da aynı durum sözkonusu. Cavcav'ın 2 takımı olduğundan onların da ilk hafta oynaması lazım. Peki derbilere ne oluyor? Geçen sezon La Liga, Real Madrid-Atletico Madrid derbisiyle başlamadı mı? Bizim fikstür neden el değmemiş değil! Kim sokuyor elini kolunu bu fikstüre? Peki yöntem ne? 18 takımlı fikstürde her takıma bir numara atanıyor. O numaralar atanırken de derbi kuralı devreye giriyor. 3 büyükler için 6-8 ve 11 ayrılmış durumda. 3 büyükler 6'dan ufak bir rakam verilse buyur sana ilk haftalarda derbi! Geçen sezondan örnek: Kura çekiliyor ve Galatasaray 6'yı; Beşiktaş 8'i, Fenerbahçe de 11'i çekiyor. Buyrun size ligin son haftalarında Galatasaray-Fenerbahçe ya da Fenerbahçe-Galatasaray derbisi. Bu iki takımdan biri 6 ya da 11 çektiği takdirde kaçınılmaz son. Üstüne bir de geçen sezon Trabzonspor 7'yi çekince olan oluyor. Beşiktaş ile oynayan her takım sırasıyla Trabzonspor ve Galatasaray ile karşılaştı. 3 büyükler dışında kimse kolay kolay şampiyonluk yarışına dahil olmadığı için 6 puanlık derbiyi hatta derbileri 30'lu haftalar sonrasına saklamak demek ki "birilerinin" işine geliyor. Cinayet romanı gibi. Yormayın kardeşim kendinizi; katil uşak işte... Fikstür gelecek Çarşamba çekilecek. Bütün gazeteler, televizyonlar derbi haftalarını, ilk haftanın programını yayınlayacak. Aynı gün fikstür posterleri verilecek. Ben de mevzuyu tam vakıf değilim, affedin. Artık ne olur birileri Federasyon'un karşısına çıksın da sorsun: Neye göre, hangi kriterlerle çekiyorsunuz bu fikstürü? "Dünyanın en büyük derbisi"ni neden elleriyle 31-33 arasına elleriyle yerleştiriyor birileri? Resmi ağızlar konuşsun da; taraftarın da elbette vereceği bir cevap var... Çarşamba'ya kadar sürecek bir anket açtım..


54 yorum:

Adsız dedi ki...

teknik direktörlerin her sene başındaki ''henüz hazır değiliz, tam anlamıyla 5. ya da 6. hafta hazır oluruz'' sözünden olabilir mi acaba? ne biliym, en fazla bu geldi, vurmayın.

sercan tepeler

Adsız dedi ki...

son haftalar çok büyük stres oluyor.

redfox93 dedi ki...

vala benim aklima tek bi neden geliyo aceto "Yayinci Kurulus"

Ligin ilk haftasinda sadece 3 puanlik derbi veya derbiler oynansa ligtv'nin bundan reklam disinda pek bi çikari olmaz.ama son haftalarda oynansa ve bu son senelerdeki gibi sampiyonluk maçi olsa ligtv hem decoder satislarinda hem de reklam gelirlerlerinde taraftari oltaya dusurecegini biliyor..Zaten yayinci kurulussun ozel istegi olarak duymustum son haftalardaki derbileri

Adsız dedi ki...

bir de ek olarak,takımlardan bazısı 3 büyüklerden birinin fikstürünü takip etmek zorunda bırakılıyor bu sistemle.önceki sene gaziantep bu sene sivas fenerin fikstürünü takip etmek zorunda kalmıştı.

ayrıca bu sezon lig geç başladığına göre ön elemele bahanesi de ortadan kalkmış oldu.ha illa elimizle ayarlayacağız biz fikstürü diyorsalar 30-34 arasına dizmesinler 4ünü birden.

cankalender dedi ki...

Açıkçası 30. haftalardaki Galatasaray - Fenerbahçe, Fenerbahçe - Galatasaray maçlarını seviyorum.

Kazanan şampiyon, atan alır gibi oluyor, heyecan tavan yapıyor. Ancak rutine binmesi ve ayarlanmış olması can sıkıcı tabi ki.

a-town dedi ki...

sikayet nedir anlamadim? derbilerin son haftalarda olmasi ise heyecan katmiyor mu? ligin ilk haftasinda henuz takimlar formda degilken derbi yapmak mantiksiz. zaten liglerde playoff sistemi yok, bari derbiler takimlarin "lig basi" bahanesine siginamayacagi tarihlerde oynansin ki lig bir nebze daha adil olsun.

Adsız dedi ki...

bülent baba valla biliyorsun bu işi.

a-town dedi ki...

bir de agustos sicagi mevzusu var. ilk haftalarda maclarin asiri sicaktan dolayi kalitesiz gectigi hepimizin malumu. agustos basina derbi koyarsak sicak bir yandan stres bir yandan topcular sahada erir kalir mazallah.

Adsız dedi ki...

Madem heyecan istiyoruz lig + playoff sistemine geçilsin. Ligin ilk 4 takımı kendi arasında yarıfinal oynar gibi çift maç usulü eleme oynasın. Sonrada tarafsız sahada bir final. Müthiş heyecan olur. Özellikle galibiyet sevincini abartıp sağa sola ateş eden yaratıklardan kaçıp, siperlere sığınırken büyük heyecan yaşarız. Zaten FB ve GS harici takımlar adam muamelesi görmüyor. Fikstürün, bu iki takımın final maçı oynayacağı öngörülüp hazırlanması çok şaşırtıcı değil.

Adsız dedi ki...

yok bulent abi ya ilk 6 haftada ne bilim, biraz sonu kaliyor. ozellikle fener ve galatasaray arasindaki saracoglu yada asy derbisi mutlaka bitimden bir 4-5 hafta once olmali. sahsen gormek istemem ligin ikinci haftasi galatasarayla fener oynuyorlar felan. hadi besiktas trabzon felan olur hatta besiktas fener besiktas cimbom felanda olur ama fener cimbom mutlaka gec olmali, ligi domine eden 2 buyuk sampiyonlugu buyuk olcude belirliyorlar cunku bu derbilerde.

Protanopia dedi ki...

İlk 6 hafta derbi yasak mı??!!!

Yaw bunun mantığı mı olur. Hani cazip gelmesi ayrı birşey de sen sezon başlarken bunların ilk üçte olacağını varsaymak sadece Türkiye'de yasamamızla acıklanabilir.

cankalender dedi ki...

Eskilerden: http://acetobalsamico.blogspot.com/2007/08/ligin-ilk-haftasnda-derbi-mi-olur.html

Adsız dedi ki...

valla bir beşiktaşlı olarak beşiktaşın derbilrini erken galatasaray fener maçlarının da son haftalarda oynanmasını istiyorum şahsen.

biz ilk haftalarda oynayalım yenelim yenilelim ne olursa olsun bitsin. kaybedersek de daha basit takımlarla oynayacağımız son haftalarda telafi etmeye kasalım.

ezeli rakiplerimizin puan kaybetmesini bekleyelim. ki onların son haftalarda aralarında oynayacak olması her durumda bizim lehimize olacak. ikisinden biri mutlak puan kaybedecek yahut beraberlikle ikisi de kaybedecek.

ha şimdi biri çıkıp "sanki bütün anadolu takımlarını yeniyosunuz hafız" derse söyleyecek lafım var mı? yok.

ancak sizi şutalara yönlendirebilirim:

demiroren@besiktas.com
saglam@besiktas.com
besiktaslifutbolcular@yahoogroups.com

müşkülpesent dedi ki...

fikstürde en çok lig tv parmağı var gibi geliyor bana

hellguard dedi ki...

Bunu ne zamandır insanlara söylüyorum ama kimseye inandıramıyorum bir türlü. Enteresandır vatandaşın fikstür kuralarının "ayarlanmadığına" inancı çok yüksek. Anlamıyorum neden, tablo burada işte, bu işte bir gariplik yok mu yahu? Garip ülkeyiz netekim.

Adsız dedi ki...

derbikler ilk 6 hafta olmalı. galatasaraylıyım. bizim takım hep erken form tutar. bi ilk yarının sonunda bir de ikinci yarının sonunda form düşer. bu yüzden ilk yarının ve ikinci yarının sonlarına doğru oynanan derbilerde ki bu genelde fener derbileri oluyor takımın oyunu kötü oluyor. gs-fener olayı değil anlatmak istediğim, sadece takımım lehine olması için derbilerin yani önemli maçların erken oynanmasını isterim :)

Adsız dedi ki...

tamam fikstüre el değmesi güzel bişey değil kabul ama el değmememiş bi fikstürde ligin tamamen tadını kaçırabilir düşünün Fb-gs 1. hafta Fb-bjk 2. hafta Fb-ts 3. haftaya denk gelmis düşünün bi bunu yada gençler birliği ve oftaş son hafta karşılaşıyorlar neler olur düşünün ve TFF ye hak verin

Adsız dedi ki...

tamam fikstüre el değmesi güzel bişey değil kabul ama el değmememiş bi fikstürde ligin tamamen tadını kaçırabilir düşünün Fb-gs 1. hafta Fb-bjk 2. hafta Fb-ts 3. haftaya denk gelmis düşünün bi bunu yada gençler birliği ve oftaş son hafta karşılaşıyorlar neler olur düşünün ve TFF ye hak verin

Adsız dedi ki...

Bence son haftalarda derbi olması güzel... Kim yapıyorsa hak veriyorum... Devam eden anket sonuçlarına bakıyorum da herkes "Aceto"nun etkisinde kalmış diye düşünüyorum...

Fatih...

Adsız dedi ki...

son haftada olmasının nesi ayrıca güzel ki? derbi derbidir; ister birinci maç ister son maç. ligin kaderini belirleyen maçların sonlara kalması birilerinin işine geliyor tabi..

ionka dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
ix dedi ki...

Benim fikstürde garipsediğim bir olay da şudur mesela: örneğin Trabzonspor'un fikstürüne bakarak onu takip eden takımın fikstürü de anlaşılabiliyor. Her takımın bi takipçisi var. Çekilen rakamlarla alakalı sanırım ama bu da saçma bence. Başka bi formül bulunabilir mi acaba buna?

anial dedi ki...

tebrik ediyorum. çok başarılı bir tespit olmuş. uzun süredir kafama takılan bir konuydu.

Cakko dedi ki...

ne olursa olsun fb - GS derbisi bence kesinlikle son haftalarda olmalıdır.

Hepimiz şunu kabul edelim ki ligin sonunda doğru oynanan bu derbi lig ortası yada başındaki halinden daha önemli,çekişmeli ve heyecanlı geçiyor.

Bunun dışında ilk 6 hafta derbi oynanmaması kuralı bence ülkemiz şartlarında oldukça mantıklı.Kulüplerimiz avrupa maçları ilk turunda en azından sadece avrupa'ya konsantre olmalı.Zaten ülke puanına deli gibi ihtiyacımız olduğu bu dönemde...

Adsız dedi ki...

vay be Aceto;
yıllarca salak salak yine yılın son haftalarına geldi derbi diyoruz desene...

Yalnız anket te bir seçenek daha lazım o da "kura da ne zaman çıkarsa o zaman"...

Adsız dedi ki...

vay be Aceto;
yıllarca salak salak yine yılın son haftalarına geldi derbi diyoruz desene...

Yalnız anket te bir seçenek daha lazım o da "kura da ne zaman çıkarsa o zaman"...

Adsız dedi ki...

Anket ilk 6 hafta oynansın oynanmasın değil,
fikstüre müdahale edilsin mi edilmesin mi şeklinde olmalı bence...

Onur Aydın dedi ki...

Muhteşem demişsin abi.

Gene ayarlanıp düzenlenir ne yazık ki.

Unknown dedi ki...

etik olarak fiksture karisilmamali elbette fakat soru "ilk 6 hafta da oynanip oynanmamasi" olunca, oynanmamasini sectim. Nedeni ise berbat bir lige sahip olmamiz. Biraz heyecan gelmesi icin gonlum derbilerin son haftalarda oynanmasini istiyor. Isterdik ki bir premier lig olalim, kume dusmemeye oynayan takimlarin maclarini bile zevkle izleyelim. Bu kadar kalitesiz ve igrenc bir ligde, gonlum tek zevkli taraf olan derbilerin ilk haftalarda oynanarak heba edilmesine el vermiyor.

cisco dedi ki...

bunların sebebi tamamen rating.

ilk 6 hafta derbi oynanmasın kuralına ilaveten, iki hafta pespese derbi (buyuk derbi- ts hariç) oynanmasın kuralı da var. geriye de cok fazla secenek kalmıyor bunlardan sonra. 9-11-13 gibi haftalar kalıyor geriye.

fikstur takip etme olayı da cok sacma. buyukleri takip edenler avantaj saglıyor. gecen sene sivasın basarısında bunun da etkisi vardı bence. fikstur dedigin at torbaya cek işte. ne gelirse oynansın. ben sıkıldım her sene "yuzyılın derbisi" hikayesinden. ayırca gerginlik oluyor, her sene her sene son hafta derbi olunca. ligin basında olursa en azından stressiz derbi izleriz.

gb-oftas olayın da ise: barcanın 2. takımı 2. lige cıkabiliyo mu? cıkamıyo. oftasında 1.ligde oynayamıyo olması lazım. bu kadar basit. son hafta oynatmıyolar. bu ne demek, bunların arasında ki macın ayarlanabilecegi kabul edilmiş. ilk hafta mac ayarlamak serbest mi peki? 2. yarının ilk haftası duruma gore istenilen skorla biter yine. tamamen sacmalık yani.

Adsız dedi ki...

:) mevzunun ilk 6 hafta olayı olmadıgının birileri tarafından biliniyor oldugunu gormek umut verici. Ama bunun istenmedgini de bazı yazılardan okumak hayalkirikligi oldu bende. :(

Şahsen bu kura mevzusuna ilaveten yıllardır heyecanın son haftalara tasınmasının da normal olmadigini dusunuyorum. Ama işte parayı veren yayıncı kuruluş o parayı çıkarmak icin istedigim gibi oynarım diyor olan futbolsevere ve sahada alın teri dokmeye calisanlara oluyor.

Sadece adaletli kura degil adaletli el degmemiş lig hayal ediyorum. Ama sadece hayal...

Yasemin Yıldırım dedi ki...

Böyle olmasını yayıncı kuruluş istiyor. Çünkü heyecanın son haftaya kadar sürmesi ve maçların ilgiyle izlenmesini istiyorlar.

Adsız dedi ki...

Bu "oynanmasın" diyen arkadaşlar, üç istanbullu dışındaki tüm takımların figuran kabul edilmesini de okeylemiş oluyorlar. Ben de seviyorum son haftalarda derbi, ama "tesadüfen" olursa. Ligi lig yapan yağmur, kar, çamur, sıcağı; sakatlıkları, form ve formsuzluğuyla 34 hafta olmasıdır. Fikstürün sıkıştığı ve rahatladığı dönemler vardır. "Aman bir yanlış olmasın, rating düşmesin" diye futbola deli gömleği giydirmek bu. Başka bir versiyonu da Türkiye Kupası'nın statüsü.

cembo

Adsız dedi ki...

bence şöyle olsun fikstur;
32.hafta : fb- bjk
ts - gs
33.hafta : gs - fb
bjk - ts
34.hafta : bjk - gs
ts - fb

iyi olan kazansın.

Adsız dedi ki...

eger ligde iddalı takımlar ilk haftalarda birbirleriyle mac yaparsa ilerki haftalarda ligde hedefi olmayan takımlar ustune daha cok baskı yaparlar. Ornek olarak buyuk takımların kiraladıgı futbolcular, gelecek sezon buyuk takımlara transfer olacak futbolcular veya ahbap cavus iliskisi olan klupler, boylece tesvik primleri haberleride gundeme oturur kaos meydana gelir. bu sebeple ligin kaderini degistirecek maclar lig sonuna dogru yapılır.

Murat Emre Kervancılar dedi ki...

ben de şey biliyordum, ki anladım ki yanlış biliyormuşum.

fikstür, geçen yıl sonundaki puan durumu sıralamasına göre belirleniyor. hani bir numara çekme durumu var ama, lig sıralaması etken oluyor. şampiyon lige yeni çıkan bir takım ile ilk maçı yapar demeyeyim de, nispeten geçen yıl ligi daha alt sıralarda bitiren bir takım ile karşılaşıyor diye biliyordum. bu sebepten birinci ikinci ile daha geç karşılaşıyor gibi.

öyle demeyin ama, çok mantıklı gelmişti o sıra.

serkan utlu dedi ki...

sırf yayıncı kuruluş böyle istiyor diye büyük derbiyi son haftalara koymak ülkeye hır gür den başka bir şey getirmiyor...fb-gs derbisi gazozuna da olsa her daim heyecanlıdır zaten ,ilk haftalar olsada hiç farketmez...çoğunlukla zaten ülkemizde şampiyonu büyük değlil küçük maçlar belirlemekte....

Adsız dedi ki...

3 istanbul takımına göre fikstür hazırlanıyor. utanıyorum bu düzenden ve insanlarından, yazıklar olsun.

Beercholic dedi ki...

bence ligimiz 4 takıma ve 6 haftaya indirilsin, zaten diğer 28 haftaya ve 14 takıma gerek yok..

Adsız dedi ki...

Yanlış bilmiyorsam ingiltere de maç proğramı haftalık belirleniyor yani bir hafta sonra kiminle oynayacağın belli değil bence bu sistem daha heyacanlı ama bize uyarlamak mümkünmüdür bilemem.Derbiler baştada olmasın sondada olmasın ama ortadada olmasın sadece müdahale olmasın ne çıkarsa bahtımıza olsun kabul edelim.Hadi son haftalar derbiler geliyo anladık ama iki sene önce Fenerbahçenin üç derbiyi peşpeşe oynaması taraftar olarak beni mahvetmişti futbolcuları ne yapmıştır bilmiyorum.Bir gs-fb maçı ister ligin başında ister sonunda ister gazozuna olsun her zaman heyecanlıdır

Adsız dedi ki...

Premier league'in tüm fikstürü şimdiden belli (şurada). maç saatleri bile belli şu an. ama hava koşullarından ertelenen maçlar veya avrupa kupaları filan etkisiyle birkaç hafta öncesinden değişebiliyor bazı maçların programı. liverpool-man utd 4. haftada oynuyor bu arada.

ywz dedi ki...

yayıncı kuruluşun isteğidir bu. düşünün ilk haftalarda oynandı derbi kalmadı. ligde erken koptu. napar adamlar?

Adsız dedi ki...

Bence rezil bir durum gerçek bir ligin heyecan için bu tür şeylere ihtiyacı olmaması lazım,
şampiyonalarda seri başı mantıklı ama bu bir lig !

Adsız dedi ki...

Yaz sezonundan çıkmak istiyorlar. Reklam tarifeleri ve izlenme payları ekimden sonra yükseliyor. Ağustos/Eylül ayları off season o sektörde. Ağustos-Ekim döneminde yayınlayacağın maça satacağın reklamla, Ekim-Aralık dönemine satacağın reklam çok değişiyor.

İş yayıncı kuruluşta bitiyor. Gerisi hikaye.

Adsız dedi ki...

Varsayalım ilk hafta çıktı fb - gs ne farkeder, ilk maç direk guiza yı, kewel i izlesek hem de aragones i, skibbe yi test etsek gayet zevkli olur...

Gülşahin ABAY dedi ki...

Son haftalarda derbiler olmazsa mesala ben lig tv aboneliğimi iptal ettiriyorum. Niye 3-4 ay fazladan para ödeyeyimki. Böyle yapan çok insan var. Özellikle Lig TV nin bunu istediğini düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Tek sebep Lig TV. Ligin son haftalarina kalmis bir derbi, sampiyonluk yarisinin erkenden kopmamasi, ligin son haftaya kadar izlenmesi demek. Bu da para demek.

Para...
Fiksturun de icine ettiler iste son senelerde.
Her seyimiz para artik...

varol döken dedi ki...

istekler başka, gerçekler başka... herkesin belgesel izleyip, magazin programlarının her zaman 1 numara olduğu bir ülke burası! anadolu takımları da kazansın deyip, mehmet topuz'u satmayanlara, turşusunu mu kuracaksın diyenlerin...

evet bu ligde diğer takımlar figürandır... hiçbir şekilde hiçbir şansları daha önemlisi bunu başarabilecek vizyonları yoktur, zaten türkiye'de vizyonu olan kaç yönetici var ki... sivas'ı gördük dün, kendi sahasında braga'yı geçemedi, bu sene sizce geçen seneki gibi başarılı olabilecek mi? çok zor... trabzon eski havasını bulabilecek mi? iki maç kaybetsin üst üste görürüz... beşiktaş, fenerbahçe ve cimbom'u ne kadar zorlar? delgado dayandığı kadar...

istekler ayrı gerçekler ayrı, fener-galatasaray'ı koyamazsın ilk haftaya, atletico-real ile de karşılaştıramazsın, orada daha valencia var, barca var, deportivo var, villareal var... bizde kim var?

ne demişti hokkabaz'da mazhar alanson:

- acı ama gerçek...

Adsız dedi ki...

fener'e son hafta anadolu deplasmanı denk gelsin de başka ne yaparlarsa yapsınlar umrumda değil :]

Adsız dedi ki...

Evren bak yukarıdakilerden de birşeyler götürebilirsin. Zaten çoğu anonim, 2 saniyede kopi-pastela anacım. Enayi malı bunlar, bas imzanı senin olsun.

Adsız dedi ki...

fikstur rastgele cekilse (tabi ayni sahayi paylasan takimlar dusunulecek) cok daha zevkli olur lig. cunku binlerce olasilik ve tahmin edilememezlik var.

Adsız dedi ki...

siz misiniz 6. haftayi gec bulan,
alin size 10. haftadan once derbi merbi yok dedi abiler:)

Adsız dedi ki...

birisi şu fikstürü excel dosyası halinde atsa, böyle sonuçları girince direk puan durumuna geçse falan ne güzel olurdu valla, evet yok mu bir babayiğit?

Unknown dedi ki...

Yahu ne var ki bunda, pasta payinin buyumesi icin, ligin reklam gelirinin fazlalasmasi icin yapilmis hamleler. Bunu elestirmek ancak "kahrolsun kapitalizm" cigirtkanliginin bi ogesi olabilir bana sorarsaniz. (kendime: yahu sen de bir entry gordun hemen comments'e girdin...once bi blogu oku iyice...belki yazar da islam cupici, "kahrolsun kapitalizm"ci, eski romantik dunyayi bulamadigindan yakinan biridir.)