14 Temmuz 2008

19 Mayıs Stadı ve Suni Çim

Geçen sezon Süper Lig'de en kötü zemin Ankara 19 Mayıs Stadı'ndaydı. 5-15 ya da 25. hafta farketmedi, 3 takımın kullandığı stadın tribünleri zaten dökülüyordu, zemin de halı gibi olacak değildi elbet. Bu sezon halı gibi zemin için suni çimi tercih etmişler Ankara'da. Federasyondan onay alındığına göre artık tüm takımlar sezonda 3 maçlarını suni çimde oynayacak. Suni çim benim bildiğim İskandinav ülkeleri ve Rusya dışında Avrupa'nın hiçbir liginde kullanılmıyor. Parantezi yorumlara açık bırakıyorum. Almanya başta olmak üzere suni çim kullanan lig var mı?Geçen sezon Galatasaray'ın İsviçre'de katıldığı bir turnuva suni çimde oynanmış, bütün futbolcular zeminden şikayetçi olmuştu. Kasık bölgesinde ortaya çıkan; futbolcuyu operasyon geçirene kadar %50 randımanla antreman yaptıran ve maçları acı içinde oynamasını sağlayan;(bkz: Alex de Souza) ya da operasyon geçirip 4 aydan az olmamak üzere sahalardan uzak bırakan (bkz: Aydın, Ayhan) "Osteitis Pubis"in oluşumunda suni çim her zaman baş suçlulardan biri ilan edildi futbol dünyasında. Velhasıl her takım için Ankara deplasmanlarında alınması hedeflenen 9 puan var. Maçlardan önceki gün stadyumda antrenman yapılmasına izin verilmiyor ligde. Bu da iki seçenecek sunuyor takımlara: Ya tesislerinde bir suni çim saha yaptıracaklar ya da bu 3 deplasmana gelen birçok takım ilk kez suni çimle tanışacak. Bu zemine ilk kez çıkan futbolcuların işinin kolay olmayacağını bu sahada tecrübeli olanlar söylüyor. İşin bir de ekipman kısmı var ki; onu da İsviçreli bir gazeteciyle yaptığım sohbetten alıntılayayım:"Suni çim zeminler Blatter'in üretici (x-y-z)firmalarla bir projesi. Dünyadaki her takımın bu zemine uygun kramponları aldığını bir düşünsüne!"demişti İsviçreli gazeteci. Elçiye zeval olmaz. Haklı mı? Bence haklı...
Foto:Tribündergi

24 yorum:

Adsız dedi ki...

Hola turcos.
un catalán que vive en Barcelona tiene una vaca. esta vaca da 80 litros de leche. pero cuando este hombre tiene el cubo, la vaca se inicia el cubo y los derrames de leche. xaxaxaxaxa

¿cuál es el nombre de esta vaca? Carles Puyol. xaxaxaxa

Puyol catalán vaca.


(ramón)

Adsız dedi ki...

Osteitis Pubis, endüstriyel futbol ve Aceto bakışı. Abi eline sağlık, yine bilgilendirici ve ufuk açan bir yazı.

Adsız dedi ki...

aceto mi amigo. Yo estaba en Pamplona por Sanfermines. yo regresó a Madrid pero veo que no hemos recibido aún ningún jugador. mis planes están a punto de cambiar.

Casillas-s.ramos-cannavaro-pepe-Torres-de la red-Gago-snejder-raul-Robben-Ruud.

necesitamos Ronaldo, Villa y Cesc.

LAPORTA = Delirios de grandeza, megalomania, ego xaxaxaxa

(ramón)

Adsız dedi ki...

yeni federasyon uğur uçardan sonra başkalarınıda sakatlama peşinde. bravo tff.

cankalender dedi ki...

Çimin altına drenaj sistemi yapmanın maliyeti nedir yaklaşık olarak bilen var mı?

"Süper" Lig'de 3 takımın kullandığı sahaya kaliteli çim + iyi bir drenaj sistemi yapılması çok mu zor allah aşkına?

piqbid dedi ki...

Adidas yine Blatter 'in hesabına yanlışlıkla(!) birkaç milyon dolar yatırmıştır,suni çimler onaylansın diye...
Aceto 'nun görüştüğü gazeteciyi bilmem ama Andrew Jennings'in çok büyük araştırmaları var bu konuyla ilgili..
Güzelim futbol keşke sadece futbol olsa,sadece futbol olarak kalsa...

Adsız dedi ki...

Konuyu rahmetli Hasan Doğan şöyle anlatmıştı: "FIFA ziyareti sırasında Sepp Blater ile görüşürken, Blater binanın dışında yeni yapılan suni çim zeminli futbol sahsını rahmetliye gösterir. 3. nesil yeni suni çim der. TÜm incelemelerinin yapıldığını ve ileri teknoloji ile üretildiğini, hatta 2010 Dünya Kupası'nda bazı maçların bu zeminde oynatılmasını düşünüdklerini söyler Blatter. Hasan Doğan'da görüşme sonrası zemini yerinde ve yakınen inceler. 19 Mayıs Stadı için hemen direktif verir

Adsız dedi ki...

aceto isviçre axpo süper liginde mücadele eden young boys takimi maçlarini suni çimde oynuyor. geçen yil sampiyonluga çok yaklastilarsa bu çime de borçlular. adamlarin ciddi biçimde ev sahibi avantaji vardi. young boys disinda isviçre ikinci liginde (challenge league) mücadele eden neuchâtel xamax takimi da ayni sekilde maçlarini suni çimde oynuyor. son teknoloji ile yapilan bu suni çimlerin üzerinde benim de bir kaç maç ve antremana çikmisligim var. tecrübeme dayanarak sunu söyleyebilirim. bu sahaya alismak önemli. sakatlik konusuna gelirsek; bence bunda sahanin payi en fazla yüzde 5 olur ki bu dogal çim sahada belki daha fazladir. elbette dogal çimin tadini tam anlamiyla alamiyorsun suni çimde. ama ankara, sivas, erzurum gibi sehirlerde mutlaka gerekli diye düsünüyorum.

Adsız dedi ki...

ramon translate.com:))

merhaba türkler.
barcelonada yaşayan bir katalan adamın ineği var. herzaman 80 litre süt veriyor.
ama adam tam kovayı alacakken inek tekmeliyor ve süt dökülüyr. bu ineğin adı nedir. carlos puyol.

puyol katalan ineği

Adsız dedi ki...

bildiğim kadarıyla bu olay ilk değil. en azından ankaraspor açısından. süper lig'de ilk sezonularında aktepe stadında suni çimde oynayım demişlerdi ama çabuk vazgeçmişlerdi.

fourfourtwo'nun bir sayısında suni çimlerle ilgili ayrıtılı bir yazı vardı. yazıdan öğrendiğim önemli bir ayrıntı defans yapmanın normal çime göre daha zor olduğuydu. defans oyuncuları dibindeki taşlar ve sentetik çimin yakmasından dolayı kayarak topa müdahale etmek istemiyorlarmış.

şahsi düşüncem her şeyin doğalının güzel olduğu. ankarada zaten son bi kaç senedir havalar öyle aman aman karlı geçmiyor. adam gibi kaliteli devamlı bakımı yapılan bi çim saha işimizi görürdü. ama denildiği gibi zaten stadın kendi bakımsızlıktan dökülüyor.

Adsız dedi ki...

ankara sporda geçen seneye kadar aktepe stadında suni çimde oynuyordu sakatlık ve takımın kötü oyunu onları ayaşa gönderdi ta böyle bir örnek varken ne denebilir ki?

EDDIE dedi ki...

ramon xaxaxaxa

(eddie)

keymark9 dedi ki...

herşeyden önce kopmayan çimler bağ kopmalarına hatta ayak kırılmasına bile neden olabilir

Pads dedi ki...

Oseitis Pubis oyle suni cimde bir macla olmaz, uzun sureli oynamayi gerektirir. Yani bu zeminin asil derdini Ankara takimlari ve futbolculari cekecekler. Ayrica Oseitis Pubis icin ameliyat neredeyse hic bir ise yaramayaz. Tek kesin cozumu vardir, o da dinlenmek. Bu yuzden Alex de Souza kac senedir hic bir devre arasi kampina katil(a)miyor. Ayrica gayet kildir Oseitis Pubis, cekenler varsa bilirler, hakikaten gariptir agrisi.

Adsız dedi ki...

Ramon Pamplona ya gitmiş valla özendim kendisine.Ramon türkçe biliyosan sizin konsolosluğa söyle adam olsunlar.İspanyollara olan bütün sempatimi öldürdüler.

mondo trasho dedi ki...

ankarada'ki cebeci inönü seçeneği neden değerlendirilimiyor? en azından oftaş maçlarını o statta oynayabilirdi.

Adsız dedi ki...

Suni çim'in en büyük özelliği futbolcuları normalden daha fazla yormasıdır...

Adsız dedi ki...

kasımpaşa'nın çıkmasının da düşmesininde vesilesi/musebbipi suni çimdir.. ev sahibi olmanın avantajını böyle kullanıcaklar herhalde..olmuyor tabii taraftarla..

sercan tepeler

roupertOne dedi ki...

Ankara'daki stadyumlar tam bi rezalet. 19 mayıs stadının da sorumlusu stadın suyunu kesen ASKİ'dir. Geçen sene Gençlerbirliği futbolcularının staddan bizden önce çıktıklarını görünce şoka girmiştim. Adamlar duş bile alamıyolardı.
hadi diğer takımlar bu sunni çimde 3 kere oynayacak peki ya ankara takımları 19 kez. :(

Adsız dedi ki...

ankaraspor neden var?...

cnbce

Adsız dedi ki...

euro 2008'de yunanistan'ın maçlarının oynandığı salzburg wals-siezenheim stadı (yeni adıyla red bull arena) da suni çim.

türkiye gibi stadların yüzde 90'ının rezalet olduğu bir yerde suni çim'in zararı olsa bile (ki bu tartışmaya açık) şu andaki hallerinden çok daha iyi duruma gelecekleri kesin.

bu arada (yurtdışında) hakem olarak senede yaklaşık 80 maça çıkıyorum suni çim sahalarda. evet bir futbolcu kadar efor sarfetmiyorum ama yine de normal çimden çok da bir farkını hissetmiyorum. sadece sahanın her yeri aynı sertlikte ve yağışlı vs. havalarda herhangi bir yumuşama olmadığı için biraz daha yorucu oluyor.

Adsız dedi ki...

ankara takımları bu işte kobay olarak kullanılacak.. düşünün bir takımın antreman sahası doğal çim, deplasmanlar doğal çim, ama gel gör ki kazanmaları gereken maçlarını suni çimde oynayacaklar.. bu işin avantaj mı dezavantaj mı getireceği belirsizliği bile bir deney..

ayrıca zeminin suni çim yapılmasının baş bahanesi sezonda en az 51 maç yapılacak olması, en azından üç takımdan biri için güzelim cebeci inönü stadının devreye alınmasıyla ortadan kaldırılabilirdi..

cisco dedi ki...

bence bildigin tembellik. çim sahanın bakımıyla ugrasacagına koy suni cimi. kıs sartlarının cok sert gectigi yerlerde (erzurum gibi mesela) bir gereklilik olabilir. ama avrupanın bir cok sehrinde de kıs anakaradaki kadar sert oluyor. bakımını yaparsan cim sahada oynanır.

avrupa kupasında bazı stadlarda, sahanın dısındaki yesillikler suni cimdi ve kayarak saha dısına cıkanların bacaklarının nasıl yandıgı cok net goruldu.

herseyi gectim, bence futbol dedigin toprakta oynanır. kayınca formanda camur lekesi, cim lekesi olur.

bir de bu "suni cim" denince bişey sanılıyor. bildigin kaliteli halı saha işte...

papaz dedi ki...

inadına katalanlar

inadına barcelona

hiç sevmedim madridi, sokakları çöp kokuyor, hem katalan kızlar kesinlikle daha güzel:)