19 Mayıs 2008

Kırmızı Şimşekler ©

Serie A'daki finali izleyip Kazan'a koşturduk Bay T. ile. Vukuat yoktu Kazan çevresinde. Bolulu ve Eskişehirli karşılıklı masalarda biralarını yudumluyordu. Bir ara Galatasaray formasıyla biri girdi içeri. Bay T. bak dedi bu Kazan tarihinde bir ilktir. Eski açıktan aldık biletleri, özellikle Kapalı'daki Eskişehirlilerin tribün performansını daha iyi görelim diye. Ziyadesiyle iyiydiler, sevgim de bu sebeptendir zaten Eskişehir'e...
Onlar yokken; herkes Kırmızı Şimşek oldu Anadolu'da. Yok öyle yağma! Bolular da iyi doldurmuştu Yeni Açık'ı. Sarıyer pankartı da o tribündeydi. Final maçı bu; gerilecekti elbette de daha 2. dakikada ortalığın karışacağına da ihtimal vermemiştim. Selçuk Dereli bu, yönettiği her maçı yüzüne gözüne bulaştırıyor, yine öyle yaptı. Erhan'ın atıldığı pozisyon bize tribünden ağır geldi ama ekran başındakiler çokça haklı karar dediler. 88 dakika 10 kişi oynamak üstelik sezonun kader maçında zordan öte elbette... Bolu iyi de oynadı ama Eskişehir'a kim üflemişse iyi nefesi varmış. 3 topu direkten dönen Bolu'nun. Direkten dönen 2. top, gitti Eskişehir golü oldu zaten. Eskişehir çok gergindi, çıkamasalar; şehirden valizlerini akrabalarına aldıracaklarını biliyorlardı. Bolu piyangodan geldiği play-off'larda rahattı. Coşkun yalandan oynadı, Serdar fuleli, iyi fizikli, Voronin'i andırıyor ama oyun zekası yok. Eskişehir'de maçı Sivas'lı kaleci Ferhat, iki stoper ve Doğa aldı. İyi futbol oynamadılar da biz zaten iyi futbol görmeye gitmemiştik ki! Siyasetin kendini bolca hissettirdiği bir final oldu. Bolu az buz dayak yemedi, Selçuk Dereli haklı bir olsa verdiği ağır kararın altında ezildi. Zaten göbeğiyle santra noktasına gelirken perişan görünüyordu. Bay T. ile çıktık Beşiktaş'a yürüyoruz. Seneye bu ligden İstanbul Belediye, Ankaraspor ve Oftaş düşsün; Altay, Sakarya, Ordu gelsin. (Adana Demirspor'un yolu uzun daha) Tribünler, tribün gibi olsun, adam gibi lig olsun dedim. Çok mu dedim?

42 yorum:

Adsız dedi ki...

es-es taraftarının performansını izlemek için eski açığa geçmek iyi taktik. nasıl beğendiniz mi bizim tribünlerin performansını aceto bey?
çok mutluyuz hakettiğimiz yere geldiğimiz için. seneye hem iyi tribün-taraftar hem güzel futbol seyrettirelim istiyoruz.
4. büyük eskişehirspordur. bunu da hatırlatmak isterim. trabzonlar, bursalar sivaslar yokken biz vardık.

Adsız dedi ki...

Aceto abi aynen dileklerine katılıyorum şu 3 belediye takımından kurtulsak.

Yerinede

Sakarya
Karşıyaka
Adana veya Demirspor gelse ne güzel olurdu.

Adsız dedi ki...

kazan deyince.
aceto balsamico da bir nevi sanal kazan. futbolsseverlerin buluşma noktası yani. müzik yanında bir de imkan olsa bira, rakı falan olsa valla tüm dünyada meşhur olur bu site o kadar iyi yani. maşallah ispanyol, fransız sempatizanlar falan da var. marsilyalılar, real madridliler. çok güzel çok güzel.

Unknown dedi ki...

hem eskişehir'im hem de tsl izleyicisi için çok güzel bir sonuç.tribündeki kuzenimi aradığımda sesi iyiden iyiye kısılmış ve ağlıyordu."12 yıldır bugünü bekliyordum" diye..umarım devamlı olur es-es'imiz tsl'de..rakipleri ne kendi sahasında ne de deplasman da rahat olamayacak artık..bu taraftara kutlu olsun..yoksa yönetime 1 efsaneden prim yapmaya çalışan ahlaksız siyasetçilere 2.
not:ben seneye sakarya, karşıyaka ve adana demirspor'u görmek isterim..böylesi çok daha güzel olur..tribünleri ve geçmişi olan takımlar, yepyeni stadlar..2010 gerçekten güzel bir sene olur..

Adsız dedi ki...

ben votka-limon yanında tuzlu leblebi ve klasik müzik istiyorum. konu olarakta hollanda futbolu istiyorum:)))

aceto sen bizim herşeyimizsin..

Adsız dedi ki...

göztepe, karşıyaka, kocaeli, sakarya, eskişehir, adanademirspor ve bursaspor.
bunlar büyük şehir takımları sanayileşmiş şehir takımları. herşeyden önce taraftarlık olarak istanbulun büyüklerine nal toplatırlar. bu takımlar birinci ligde her zaman olsun.
bir sakaryayı bursayı ya da es-esi 10 tane belediyeye oftaşa değişmem.

Adsız dedi ki...

ben karşıyakalım. 35 buçuk yani. geçen sene göztepe amatöre düşünce çok dalga geçtik çok eğlendik. ama şimdi göztepeyi özlüyorum. ksk - gözgöz maçlarının tadı nerde var. keşke göztepe ile karşıyaka süperligde olsa. o zaman görürdünüz derbi nasıl olurmuş diye. es-es in gelmesine sevindim bu açıdan.
göztepenin eski yerine gelmesini isterim ama onarı yenmek için tabi.:))

Adsız dedi ki...

gs
fb
bjk
trabzonspor
bursaspor
eskişehirspor
kayserispor
ankaragücü
sivasspor
karşıyaka
sakaryaspor
kocaelispor
adana demirspor
diyarbakırspor
göztepe
antalyaspor
konyaspor
gaziantepspor'dan oluşan bir turkcell "super" ligi..
harbiden süper olurdu..

altan yerdenayaga dedi ki...

3 kardeş triübün çıktı.sezon başındaki "bu asansör 3 kişilik" planı gerçekleşti.2.dakikadaki kırmız kart pozisyonundsa sezgin'in ayağı kırılmış bu arada.boluspor gerçekten büyük top oynadı.sadece finale bakarsak daha çok haketti.ama sezon geneline bakarsak finalden fazlasını haketmedi.1.ligi sıkı takip eden biri olarak dünkü finalden sonra artık kesin kanaat getirdim.süperligden daha iyi.lig dediğin böyle olur işte.takımların güçleri birbirine yakın,taraftar desteği sahiplenm üst düzeyde.süperligdeki gibi 3,5 takımlı bir yarış yok.babalar gibi her takımın iddiası var.körfezim süperlige çıksada ben seneye daha çok 1.lige bakmaya karar verdim.herkesede tavsiye ederim.asıl cümbüş burda...

salva dedi ki...

fb,gs,bjk,ts zaten belli,
bursa,ankaragücü ile beraber
bu senede kocaeli,eskişehir ve antalya

gerçekten futbolu bilmem ama tribün açısından bakarsanız güzel bir sene olacak...

ibb,ankara veya oftaş yerine
ahh bir de şu izmir den yeşil-kırmızı ile sarı kırmızı yı da görsek süper ligde, en azından tribün güzellikleri ile ses getirsek...

Aslında oftaş demişken, bunca ilin,büyük sanayilere rağmen, takımları alt liglerde gezinen klüplere tez konusu olmalı... adam taraftarı yok iken 2 takımı ile ligde top koşturuyor...

Hey koca adana,hey koca izmir...

dchetin dedi ki...

Dost Aceto,

İzmir'den yanlış tercihte bulunmuşsunuz.

Tabi ki Karşıyaka!

Adsız dedi ki...

türkiye'de futbol okumak aceto'dan öncesi ve sonrasi diye ikiye ayrilmali. bana sabah kahvesinden daha fazla hicbirsey bu kadar zevk vermedi. bulent abi ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

aceto bu fotoğrafı nasıl yakalayamadınız, eses camiası adına tüm pisliklere rağmen tebrik edelim.

http://galeri.internethaber.com/images/gallery/1320/9.jpg

H;M dedi ki...

genel olarak kabul taraftarı olan takım ama taraftarı az olan kulüpler daha huzurlu olsalar gerek zira transferde veya takım kurgusunda beğendirmek zorunda oldukları bir kitle yok bu da daha isabetli ve daha rahat oyuncu aılp satmayı etkiliyor. Bhasedilen takımların düşüp çıkmasında yada hiç gelememesinde karışanının ve üzerinde siyaset yapanın çok olması yatıyor. Belediye takımları yada bu konuda daha az muhatapla karşılaşıyorlar. Misal A.Avcı çaykur rizenin başında yada kasımpaşanın başında bu kadar kalabilir miydi. Bence hayır iki mağlubiyette her yerden ses çıkmaya başlardı. Şimdi çıkan üçüde hemen 6 yabancıyı doldurmaya başlayacaklar takıma. Belediye takımları garabet duruyor doğru ama şehir takımlarına nazaran daha dengeli yönetiliyorlar en azından. yanılyorda olabilirim ama gözlemlemlerim bu şekilde

Adsız dedi ki...

memleketime uzak olsam da büyük ihtimalle en anlamlı "gençlik ve spor bayramı" kutlanıyordur oralarda..

Adsız dedi ki...

Bir Ordulu olarak Aceto'nun Orduspor isteği çok hoşuma gitti. 3 sezonda pir kere play-off oynadık iki kere de tam sınırda kaldık. Seneye de biz çıkarız inşallah..zor ama neyse.. Çıksak da lig gerçek karadeniz fırtınasını görse.

roupertOne dedi ki...

Boluspor 2-1 Sakaryaspor
Diyarbakır 2-2 Boluspor
Kocaelispor 1-1 Boluspor
Boluspor 0-0 Antalyaspor
Boluspor 2-1 Eskişehirspor
Sakaryaspor 0-0 Boluspor
Boluspor 2-2 Diyarbakırspor
Boluspor 1-1 Kocaelispor
"Antalyaspor 4-1 Boluspor"
Eskişehirspor 0-1 Boluspor

bunlar 1. ligde 6. olan boluspor'un, ligi kendi üstünde tamamlayan 5 takımla yaptığı 10 maç. Sadece Antalya deplasmanında kaybettiler.
Dolayısıyla Boluspor'un piyangodan çıktığına katılmıyorum. Boluspor ayağa pasları, uzaktan şutlarıyla ingiliz championship takımlarını andırıyor Eskişehir taraftarının güzel olmasının yanında, takımlarının kötü olduğunu düşünüyorum ve dün gece bunu herkes gördü. Artık unakıtan amcalarının getireceği çakma ronaldinho ile umarım 1.ligden ilk senelerinde düşmezler.

Adsız dedi ki...

eskisehir taraftariyla süper ligi haketti fakat dun aksamki gib top oynarlarsa super lig'den gidecek ilk takim olurlar, boluspor ise gercekten sanssizdi dun aksam, eskisehir'in duasi daha sağlammış demek ki...

Adsız dedi ki...

Tamam ben de süper ligdeki takımların taraftarının iyi olmasını istiyorum ama tutup da ibb, oftas, ankara düssün demek bence dogru degil. Ankarayı burdan ayırırsak İBB ile Oftas süper ligin iyi takımları. Burada basarılı bir yapı, iyi takımlar var. Sadece taraftarları yok diye onların düsmesine gönlüm razı olmaz. Kasımpasa İbb ile birlessin, Oftas da Genclerbirliginin kanatları altına girsin diye düsünüyorum ben. Ama bu birlesmeleri dikkatli yapmak lazım. Yani özet olarak bence bizim ligin takımları birleserek büyüme yoluna gitmeyi tercih etseler daha iyi olur. Son 4 yılda 3 sampiyonluk yasayarak 1. lige gelmiş ve burada da basarılı olmus bir Oftasa düssün demek cok dogru degil bence.

Onur Erdem dedi ki...

Her zamanki gibi yine futbol, yine siyaset...

http://ooerdem.blogspot.com/2008/05/29-mart-2009a-yatrm.html

le saux dedi ki...

Bolu adam gibi oynadı da, hakem adam gibi oynatmadı. Açık ve nettir bu üstad, her ne kadar Es-es taraftarının yüzü suyu hürmetine ağır konuşmak istemesem de ayıp ettiler Bolu'ya.

Protokol tribünün yanında, vip alt tribünden izledim maçı. 2. kırmızının ardından Unakıtan'ı alkışladık güzelce, sandık temalı bir iki lafın ardından Cerrah'ın koca tribünü işaret edip götürün demesiyle soluğu dışarıda aldım polise dokundurmadan ve son buldu gece. Çok yazık oldu çookk..

Kemal abi gülüyordu her zamanki gibi... Es-es..

n0s dedi ki...

unakıtan çocukları olarak çıktılar bunu kimse unutmasın, bir gun neden iran olduk diye düşünen olursa da "ama eses tribünleri çok güzeldi bee" dediği zamanı hatırlasın.

Adsız dedi ki...

hatırlarız sen merak etme..

şu güzelim futbolu da saçma sapan düşüncelerinize karıştırmasanız olmucak dimi..!

Adsız dedi ki...

eskişehirspor eskişehirspordur. anadolu efsanesidir. 4. büyüktür. lafınıozı bilin de konuşun. bu takım unakıtanların dğeil aziz bolelin aydın begiterin abdullah gegiçin amigo orhanın fethi heperlerin takımıdır.
fenerin penaltılarla elediği sevillayı biz 40 sene önce maymun ettik.
laflarınıza dikkat edin.

Adsız dedi ki...

Sevgili blog sahibi, izmirden altay çıksın tribün görürüz demişsiniz ama bu potansiyelin izmirde sadece Karşıyaka'da olduğunu hatırlatmak isterim.

Göztepeye renklerden dolayı sempatiniz var gibi, belki bu sebepten karşıyaka görmezden geliniyor olabilir. Sizin tercihinizdir. Ama karşıyakamız hakettiği yere gelirse hem tribün görürüz hem de süper lig öncelikle bir futbol kulübü değil bir spor kulübü kazanmış olur.

Karşıyaka yanında burada ismi geçen anadolu takımlarının adını bile anmam ama eskişehiri başarısından dolayı da tebrik etmek lazım. Umarım seneye yine üst ligde beraber oynarız.

Saygılar,

Adsız dedi ki...

eskişehire gelene bilet bedava.
hadi bakalım orda unakıtan muhabbeti yapacaklar mı ?

mert dedi ki...

acetoyla ilk kez takım konusunda ters düştüm ben de, iki yakanın arasında kalmış takımdır altay, rekabete üçüncü olur gibi bir havası olmuştur bana göre hep. göztepe bu sene çıkamadı 3.lige, ben de bir karşıyakalı olarak dalga geçsem de ezeli rakip olmadan rekabetin ne manası var ki. ayrıca arkadaşların da dediği gibi bir ksk-göztepe maçı olsa da derbi nedir ne değildir cümle alem görse..

karşıyakamdan ayrılıyorum (umarım-malum üniversite) bu yaz sonunda artık istanbul mu olur ankara mı olur bilemiyorum ama süper lige yükselerek kıyak yapsalar bana da geliş gidiş izlesem, kadıköyde, alisamiyen'de desteklesem yeşili kırmızıyı ne güzel olur neyse.

mert dedi ki...

ayrıca dikkatimi çekti ne çok karşıyakalı varmış blogun takipçisi, hoşuma gitti:D

BT dedi ki...

postu yorumlara kapatıyorum. anonimden yapılan yorumlara bol bol küfür, hakaret eden "futbolseverlere" demokrasi yok burada...
eskişehirin lige çıkışını unakıtan ile açıklamak basitliktir. o kadar kolay olsaydı bu takım direkt çıkardı. dün bir final oynadı, bolu'nun 3 topu direkten döndü. unakıtan sadece bir faktördür ki yazdım bunu da. sahadaki futbolcunun terinin hakkı ne olacak peki?

Adsız dedi ki...

maşallah bu post yurttan sesler korosu gibi olmuş. eskişehirliler, ordulular, izmirliler.

Adsız dedi ki...

Taraftar filan istemiyorum,tribunde 3 tane adamları var diye Super Ligede gelmesinler. Bunların çoğu İstanbul düşmanı, her deplasmana gidildiğinde pislik yapılır,istanbula gelindiğinde hepsi sut dokmus kediye dönerler... Politikanın gücü ne kadar belli oluyor. Niye hiçbir milletvekili İzmirden bir takımı desteklemiyor. Bu ülkede futbol harbiden kirlendi,diyecek hiçbir şey bulamıyorum.. Aceto demiş ki direk Çıkarlardı, herhalde paraları kalmadı diyecem ama o da bizi kesmez..

fataliyev dedi ki...

Şu an İzmir'de öyle bir futbol açlığı var ki...

Altay'ın Süper Lig'e çıkması halinde tribünleri izleyin derim ben...

Ama şu durumda pek mümkün değil gibi.

Adsız dedi ki...

Eskişehirspor, Boluspor karşısında ne oldu gözlerimle gördüm.yorumlara gülüyorum sadece.Eskişehirsporlular bile neyin ne olduğunu biliyorlar da dillendiremiyorlar.neyse şans bu denilen gibi 3 direğide maliye dikemdi... ama Boluspor'u yok saymanız kalp kırıklığı.sanki Boluspor küçük takımmış gibi lanse ediliyor.hiç bir iddiası yokmuş gibi.20 sezonu yeni adıyla süper ligde geçirmiş bir takım yok sayılıyor.Bu ayıptır.

Adsız dedi ki...

düşmesi gerekenler konusundaki saptama sanırım bütün futbol severlerin hayali...
öyle olması lazım yani...

Burak Doğan dedi ki...

Metin Oktay'ın takımı İzmirspor'lu olmama rağmen, ilk önce az bile söylemişsin Aceto demek istiyorum..

Ardından da, Altay hakkını yazıda kullandığında alttaki yorumların Karşıyakalı ve Göztepeli dolu olacağını adım gibi biliyordum, öylede olmuş.

Galatasaray ile Fenerbahçe neyse, 60.000 kişilik stada 80.000 kişi girerek o meşhur 2. Lig rekorunu yaratan Karşıyaka Göztepe derbisi, 1. Lig'de olabilmeli..

Bıktık artık Fenerbahçe maçlarını Manisa'da izlemekten diye konuşmaya hazırlanırken, en yakın Fenerbahçe izleyebilme şansının artık Denizli olduğu geldi aklıma..

Adsız dedi ki...

bir kac yil icinde Demirsporumuzda gelecek.. Senlendirecek Turkcell Super Lig'i..

Adsız dedi ki...

maçı acetoyla izleyen şanslı Bay T olarak ben de bir şeyler söyliyeyim; öncelikle bolusporlu arkadaşların küfürleri yakışık almamış. maçı tribünden izlerken iikimizde ilk dakikadaki kırmızıya şaşırmıştık ama eve döndüğümde ilk işim pozisyonu izlemek oldu, evet hakem haklı. direk kırmızı. ilk dakikada o şekilde hamle yapan futbolcuda sorgulanmalı bence. zaten eskişehirsporla ilgili sitelerde sezgin'in ayağında kırık olduğu yazılıyor. ama tabii ki o dakikada kırmızı gelince maçın ve bolunun harareti düşürülemezdi. öyle de oldu.
maçda bolu daha iyiydi ama stres faktörü çok etkilemişti esesi. yıllardır alt liglerde oynayan ve ilk kez mutlu sona bu kadar yaklaşılan bir senede vuslat hem de son maçta kaçırılsaydı, zalad'ın sokak ortasında dayak yemesinden yıllar sonra ikinci bir kriz patlardı eseste. üstelik sergeni fab. reklamında oynatan sonra da kovan başkan da yerinde duramazdı. bolu süpriz olarak play-offa gelmenin rahatlığını finalde de 10 kişi kalmasına rağmen sürdürdü.
fazla uzatmadan son söz; maçtada konuşmuştuk, "kırmızı şimşekler" argümanını herkesin sahiplenmesine bir eskişehirli olarak 'uyuz' oluyorum. tabii ki bu laf kimsenin tekelinde değil ama örneğin gençlerbirliği kırmızı şimşek olmak için ne yapmıştır? yıllardır eften püften bahanelerle övülüyor gençlerbirliği ama bence tatlı su balığından başka bir şey değiller. tuzlu suya açılmak lazım biraz da, elinde kadro varsa oynarsın, zorlarsın üst sıraları yoksa ortalarda takılayım ne kokayım ne batayım diyerek nasıl kırmızı şimşek olunuyor??

domestos dedi ki...

Öğrenci olduğum zamanlardan beri sempati duyduğum, zaman zaman maçlarına gittiğim, atkısını bazı kış günleri gururla boynumda taşıdığım takımdır Eskişehirspor. Fakat bu şekilde Kasımpaşa formülüyle Süperlig'e çıktıklarını gördüğümde yaşadığım sevinç biraz buruk oldu açıkçası. O el öpmeler falan... Görülüyor ki bir yandan da Eskişehir'i Türkiye'nin en yaşanılır şehri yapan Büyükerşen'e güle güle haberidir bu. Yılmaz Hoca keşke kulvarı Unakıtan namlı kasaba kurnazına bırakmak yerine en azından o şehre yakışacak bir stad projesi için önayak olsaydı zamanında.

Bir yandan düşünüyorum da aslında son 10 yılda oluşturulan kent dokusuyla hesaplaşmanın açıktan açığa yapıldığı platform oldu hep Eskişehirspor. Yılbaşında verilen sokak partilerinde bile orada kendi halinde eğlenen insanlara deplasman seyircisiymiş gibi gider yaptı Esesli gençler. Bu tip "münferit" olayların artacağını herkes biliyor ve görüyor.

Ulusalcı komplo teorisyeni ya da neo-jakoben gibi algılanmak istemem. Ama belki de haddini aşan bu kentin, tekrar tipik orta Anadolu şehri dokusuna büründürülmesinin anahtarı olacak bu hep "haddini aşmış olan Anadolu Yıldızı"...

Yine de hoş geldin eses.
Herkes tek nefes,
Gol eses gol eses gol eses
gol gol gol...

Adsız dedi ki...

altay ile tribun'un aynı cumleden olması beni derinlemesine üzdü.bu ne perhiz bu ne lahana turşusu...

Adsız dedi ki...

EsEs ulann!!!

Adsız dedi ki...

eses ve siyaset diyenler once eksisozluk'deki su yaziyi bir okusunlar, ondan sonra acalim defterleri ..
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=eskisehirspor
linkindeki 286 nolu entry

OmerBurger dedi ki...

Bir Eskişehirsporlu olarak Unakıtanı zerre kadar sevmediğimi daha önce de söylemiştim. Yukarıdaki arkadaşımın verdiği linkteki 285 nolu entry tamamen tüm Es-Eslilerin düşünceleridir. bir de tüm dünya futbolunu yakından takip eden arkadaşlar bir zahmet Eskişehirspor tarihine de bir göz gezdiriversinler sallamadan önce. Haa Es-Es her zaman Es-Estir, Gzötepe her zaman Göztepe, Altay her zaman altay, Sakarya her zaman Sakarya bunları da unutmayalım lütfen...