27 Şubat 2008

Medeniyet

Bu fotoğrafın yerli versiyonu olur mu diye düşündüm? Bizde olmaz böyle bir kare. Kimler var bu karede? Atletico Madrid başkanı Enrique Cerezo'nun 60. yaşını kutlamak için bir araya gelmişler. Real Madrid formasını hediye eden Real Madrid başkanı Ramon Calderon(mavi gömlekli) onun sağındaki ise İspanyol Futbol Federasyonu Başkanı Angel Maria Villar. Bu fotoğrafa kimse oralarda kıyameti koparmıyor. Ki bu fotoğraf; Real Madrid'in şampiyonluk için kapıştığı Barcelona'nın Atletico Madrid deplasmanına gideceği haftasonu öncesinde çekiliyor. Şimdi hayal edelim bir ay öncesi için. Aziz Yıldırım'ın doğumgünü, Yıldırım Demirören Beşiktaş forması yaptırmış; yanlarında da Beşiktaş forması giymiş Haluk Ulusoy. Bunun Galatasaray-Fenerbahçe ya da Beşiktaş-Galatasaray versiyonunu yazmadım diyen de çıkar şimdi...
***
Post'a başlık düşünürken aklıma magazin medyası geldi. Boşanmış ya da ayrılmış çiftlerin bir zaman sonra aynı fotoğraf karesine girmesi memleketimin magazin editörleri tarafından "medeniyet"olarak kabul görür. Bıdı bıdı, çok medeni çift yazarlar foto altına ya da başlığa. Neyse konu dağılmasın; ezeli rekabette medeniyet budur işte...

10 yorum:

rustukursad dedi ki...

Goz onune Cavusoglu Omer'in munasebetsiz yumruk sovu gelse de
Adnan Polat'ın bir roportaj icin Fenerbahce formasını giydiğini hatırlıyorum. Sanırım Futbol Extra'nın "revival" sayılarından birindeydi.
Umut ışığı var yani!

wjker1982 dedi ki...

Boyle jestler medeniyeti degilde,cemaat tabir edilen VIP lerin,benim gibi fanatiklerle ,futbolu tutkuyla yasayanlarla olan farkidir bana gore.Ayni olayin Real ve Atletico amigolari arasinda olacagini sanmam.Futbol bir tutkudur.Maradona yi Peleden ustun tutan 86 da soyunma odasinda avazi ciktigi kadar Argentina diye bagirmasi,90 da finalde kaybedince aglamasi,Boca maclarinda kendi locasindan nerdeyse vucudunu sarkitarak haykirmasidir.Boca taraftarini River dan,Liverpool u United dan ;Besiktas i Fenerbahce ve Galatasaray dan ayiran bu tutkudur.Bana gore futbol ''temasa'' degildir,olumune oynamasi gereken bir oyundur.

ACY dedi ki...

bu medeniyetten biraz daha fazlası bu futbolu, bi binicilik, bi güzellik yarışması gibi görmek gibi bişey bizde olması değil bugünlerde, önümüzdeki asırda mümkün değil, olmasın da zaten lüzumu yok bu kadar medenileşmeye(!)

Adsız dedi ki...

Kıyamet kopması..Bugün Bjk-Ç.Rizespor maçına gittim . Taksim'de Galatasaraylılar ve Fenerliler maç için demleniyordu , yürüyordu. Beşiktaş'ın maçı 16:00 da olduğu için etraf siyah beyaz renk ağırlıktaydı . Bugün Taksim-Mecidiyeköy-Beşiktaş arasında üç formadan bol miktarda gördüm . Ne bir kavga haberi düştü ajanslara şu ana kadar , ne birşey. Bence biraz medyanın abartması . Bugün Nevizade de sarı kırmızı ve sarı lacivert ve siyah beyaz renklerin demlendiğini ve şarkılar söylediğine tanık oldum . Bilmiyorum ya. Medyanın kışkırtması belki . "çapulcu " diye tarif edilenler daha medeni bizde . Sonradan görme , parası olan ama burjuvaziden nasibini almamış zenginler daha medeniyetsiz bence (bkz. localarda edilen küfürler .v.s)

Adsız dedi ki...

bir yandan hiç değişme arjantin hep boyle kal diyorsunuz
şimdi de bu entry

biraz çelişkili değil mi?

Adsız dedi ki...

Mükemmel bir yaklaşım, tebrik ediyorum. Futbol kültürü bu olsa gerek, ya da futbolun taraftarı olmak...

Oz dedi ki...

Konu ile alakali degil ama eurotrashed kitabini bitirdim gecenlerde.

Bence cok sig, ciddi arastirma yapilmadan ayakustu bira muhabbetlerinde duyulan 2-3 hikaye derlenerek toparlanmis bir kitap. Ozellikle turkiye bolumunde bunun ne kadar boyle oldugunu goruyor insan.

Kitap boyunca devam eden "aslinda bizim cocuklar cok fena degildir ama iste onlari da cok tahrik etmisler" havasi icimi baydi.

Cikan kavgalardan ve olen insanlardan "hos degil ama ne yapalim bu da isin bir parcasi, tadi tuzu" seklinde bahsedilmesi, ancak sonra da bu olum bir ingilizin basina gelince korkunc bir barbarlik gibi vurgulanmasi (ki dogrusu bu bence) buyuk ikiyuzluluk olmus.

aliyavuz dedi ki...

kiyamet koptu aslina bakarsaniz. pek oyle medeniyetmis gibi kabul edildigini soyleyemem. sadece madrid basini iyi yorumlar yapti, gerisi yakti kavurdu ortaligi...

Adsız dedi ki...

bunun futbol tutkusuyla hiç alakası yok bence. oyuna istediğin kadar tutkulu bak, karşı takımdan birileriyle böyle dostane biraraya gelebilmekle ilgisi var. bu da VIP-sıradan taraftar farkı değil. bizde benzer kafada yöneticiler de olsa bu görüntüyü bizim kafasını çok iyi bildiğimiz spor medyası anında yargılar, hükmünü verir ve asar. bunu bildiklerinden de bu görüntü mümkün değil yaşanmaz.

böyle görüntülerin yaşanması futbolu bir binicilik veya buz dansı yapmaz. ölümüne yaşanması da herhalde man.united'lıların eduardo'nın ayağına oh olmuş demesi anlamına gelir.

Adsız dedi ki...

Takke düştü kel göründü.

Çıktı ortaya olayın iç yüzü. :)Sağdaki şahıs hakemleri ayarlamış olacak, Huelva 2 kırmızı gördü ikisi de birbirinden uydurma. Ramos berbat oynuyordu ki onu da oyundan aldı hakem, zoraki aldı maçı Madrid. Atletico da penaltı kazandı, ki haklı görünüyordu o.

Olayı siyasete vursam, Atletico başkanı ile Calderon, Katalan-Barça'yı yıkmak için iş birliği yapmış derdim ama o kadar da değil. Ki "Viva İspanya" duyuldu tribünlerde uzun süre.

Bunların 2 aydır durdurulamayan Atletico-Barça ve son 3 resmi maçında rezil futbol oynayan Madrid'in deplasman maçı öncesi gerçekleşmiş olması da ayrıca güzel. Madridliler hala "medeniyet" diye tanımlayadursun, canımızı sıktı bu görüntüler biz Barça'lıların.. :)