20 Aralık 2006

Koşma topun peşinden terleyeceksin


Alessio Ferramosca ve Riccardo Neri. Biri kaleci diğer orta saha. 17 yaşındaydılar. Buffon ve Nedved olacaklardı ki...
Genç takımın antrenmanı sonrasında şut çalışması için sahada kaldılar. Juventus tesislerinde bugün herkesin birbirine neden 4 metre derinliğindeydi diye sorduğu yapay gölete kaçan topları almak için Torino'nun Alplerden emanet soğuğunda suya girdiklerinde bir daha çıkamayacaklarını bilmiyorlardı elbet. Tesisin kapısında bekleyen anne çocuğum nerde diye sorduğunda aradan bir saat geçmişti. Hipotermiden kaskatı kesilmiş cesetleri sudan çıkarıldığında haber Cesena maçı için stadda olan Juventus a takımına ulaştı.

Cenaze töreni bugün Cattedrale San Giovanni Battista'da. Ağabeyleri Bologna deplasmanında onlar için oynayacaklarını söylemişti. Dediklerini yaptılar:1-0 kazandılar.

1 yorum:

Trofolo dedi ki...

Hipotermi ve Hipertermi

Hipertermi; çevresel faktörler nedeniyle, içinde bulunulan ortam ısısının artmasıyla vücut ısısının yükselmesidir. Hipertermi, yüksek ateşle karıştırılmamalıdır. Hipertermi nedeniyle, kişiler terler ve soğuk bir şeyler içmek isterler. Ateşi yükselen kişiler üşüdüğünü, hipertermik kişi ise vücudunun ısındığını hisseder.

Hipotermi ise; vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düşmesidir ve hayatı tehdit eden bir olaydır. Özellikle, küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bazı hastalarda vücut ısı dengesinin hassas olması nedeniyle hipotermi, ciddi durumlara neden olur. Ateş düşmesinin belirtisi titreme, derinin soğuk ve soluk olması, bitkinlik, konuşma güçlüğüdür. Halk arasında donma olarak bilinen ve dağcılık sporu ile ilgilenenlerin sık karşılaştıkları ateş düşmelerinin nedeni genel olarak, aşırı soğuğa maruz kalmadır. Bazı ilaçların (ağrı kesici - ateş düşürücü gibi) yan etkisi olarak da meydana gelebilir.

Hipotermi olan kişilerde tüm giysilerin çıkarılır, kişi normal sıcaklıktaki bir odaya alınır. Bir battaniye yardımı ile yavaş yavaş ısıtılır. Çok sıcak olmayan içecekler verilir. Sık aralıklarla, örneğin; yarım saatte bir ateş ölçümü yapılarak doktora ulaşana kadar ısıtıcı önlemlerle devam edilmelidir. Özellikle kullanılan bir ilaçtan dolayı hipotermi şüphesi varsa, zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.