23 Ağustos 2015

La Liga için 7 Neden


1- Real Madrid'in onursal başkanı Alfredo Stefano "Real Madrid'in ezeli rakibi kim?" diye sorulduğunda her ne kadar "Real'in derbisi Atletico Madrid ile. Maçın ertesi sabahı kalktığında rakibi tutan arkadaşına, komşuna takılırsın. 600 km ötedeki takımın taraftarını nereden bulacaksın?" dese de tribünlerin gözünde Barcelona en büyük rakip. La Liga'da sezonda 380 maç var ama iki El Clasico'nun tarihi tüm dünyanın aklına kazılıyor. Santiago Bernabeu ve Camp Nou'nun muhteşem bir futbol sahnesi olması kadar her daim büyük yıldızların kapışması da El Clasico'yu dünyanın bir numaralı kapışması yapmaya yetiyor.

2- Pele mi Maradona mı, Platini mi Zidane mı tartışmalarında herkesin bir favorisi vardır da farklı dönemlerin efsanelerini karşılaştırmak sonunda gelir bir gerçekle yüzleşir. Pele hiç Avrupa'da oynamadı. Maradona'nın yanında 2-3 yetenekli adam vardı. Platini, Zidane kadar pres görüyor muydu? Messi ve Ronaldo'nun kapışması için ise hiçbiri geçerli değil. Futbol tarihi iki eşsiz yeteneği aynı dönemde aynı ligde bir araya getirdi ve Arjantinli ile Portekizli'nin müthiş düellosu La Liga'nın adeta film afişi gibi. Bu öyle bir rekabet ki Messi de Ronaldo da sakat olmadıkları sürece rotasyon nedir bilmiyor, ufak büyük rakip tanımıyor ve tüm maçlarda forma giyiyorlar. Sonra gelsin 40 gol, 50 gol...

3- Barcelona, tek pas futbolu "tiki taka"yı artık kült haline gelen alt yapı tesisleri La Masia'da genç futbolcuların beynine kazıyor ama herkes o gençler kadar şanslı değil. Bazıları da Bayrampaşa'nın dar sokağında iki taştan kaleye gol atabilmek için dar alanda tiki taka yapmak zorundaymış ki Arda Turan bugün Barcelona'da. Tayfun Korkut ile başlayan, Nihat ile zirve yapan, Mehmet Topal ile prestij kazanan Türk futbolcuların İspanya filminde Arda Turan artık Al Pacino gücünde. Dört yıllık Atletico Madrid kariyeri onu hayallerinin takımına taşıdı. İzlemek için Ocak ayını bekleyeceğiz ama onu Messi ile aynı takımda görmek var ya...

4- İtalyanlara yapışmış defansif futbol ve 0-0 biten maçlar etiketi, Fransızların hep bir adım geride kalan lig heyecanı, İngilizlerin ihtişamlı futbol sahnelerinde tenis maçına dönen bir bu kalede bir o kalede futbolu bir kenara İspanya La Liga bir kenara. Yetenekli bir futbolcunun yeteneklerini gösterebilmesi için her zaman işaret edilen lig İspanya. "İspanya'da oynasa" yorumları yapılır ya kadife ayaklara. Söyleyenler haklı. Her ne kadar David Silva, Mata, Navas başta olmak bir çok inceci futbolcuyu İngiltere'ye ihraç etse de İspanya La Liga hala gözümüzün pasını silen futbolun oynandığı ülke.

5- "La Liga, Barcelona ve Real Madrid'in kapışmasıdır" diyenlerin gözden kaçırdığı ise İspanya'daki bölgesel rekabetin lige kattığı heyecan. Her bölge kendi derbilerinin heyecanını yaşarken, tarihin futbol sahası dışında biriktirdikleri bölgeler arası rekabeti de körüklüyor. Doğrusu kimse kimseyi de pek sevmiyor. Madrid ve çevresi takımları, Katalan takımları, Bask takımları, Galiçya bölgesinin takımları, Valensiya bölgesi takımları, Endülüs bölgesi takımları derken 380 maçlık lig takvimi her hafta ayrı bir hikaye üretiyor. Bazı sezonlarda Real Madrid, Endülüs bölgesinde tek bir maç kazanamazken, bazen de Barcelona için "Bask bölgesinden çıkış yok" filmleri çekiliyor La Liga'da.

6- Bizim memleketin futbolseveri için en iyi lig bazen kendi ligiyle saatleri çakışmayan da ligdir çünkü taraftar için önce kendi takımının maçı gelir sonra El Clasico. İngilizler ve Almanlar, Cumartesi öğleden sonra oynuyor, İtalyanlar ise Pazar öğleden sonra. İspanyollar Cumartesi ve Pazar akşamlarına koydukları dört maçla futbolseverlerin favori ligi. Geç saatlerde başlayan maçlara bir de Pazartesi maçları eklenince La Liga sadece Türkiye'de değil Avrupa'nın bir çok ülkesinde akşamların favori ligi haline geldi. Bazıları için bir Cumartesi gecesi 23:00'de Barcelona ya da Real Madrid maçı izlemekten daha iyi bir aktivite yoktur değil mi?

7- En klas spor medyası Fransızlarda olabilir, İtalyanlar yıldızların mumla arandığı ligleri için harika sayfalar yapabilirler ama Madrid ve Barselona'da çıkan dört spor gazetesi Türkiye de dahil tüm Avrupa'nın lokomotifi. Sadece saha içinden değil, futbolun magazini de La Liga'yı hep merak edilen lig haline getiriyor. Televizyondan İspanyol futbolunu izleyen gün geliyor soluğu bu ülkede alıyor. Arda Turan sayesinde artan futbol turları bu sezon Madrid'den Barcelona'ya taşınacak. Maçtan önce iki tapas yiyip, La Sagrada Familia'nın ihtişamına şahitlik edip Camp Nou'da maç izlemeyi; Madrid'in eski sokaklarından Santiago Bernabeu'ya giden geniş caddelere kim çıkmak istemez ki?

GEÇEN SEZON NE OLDU?
Bir önceki sezon Atletico Madrid'in 18 yıl aradan sonra gelen şampiyonluk sevincini izlemek zorunda kalan Barcelona ve Real Madrid'in, Jose Mourinho'nun Atletico'dan üç futbolcu transfer etmesiyle kolaylaşan zirve rekabetinde gülen taraf Barcelona oldu. Atletico Madrid'e evi Camp Nou'da şampiyonluk izni veren Katalanlar bir yıl sonra bu kez Atletico'nun kalesi Vicente Calderon'da 23. şampiyonluklarını lig tarihine yazdırdılar. Bu final Real Madrid'de bir kez daha teknik adam değişimini getirdi ve 10 yılda 7 hoca değiştiren Real Madrid, Carlo Ancelotti'ye de "güle güle" dedi. Barcelona maçları için tribüne 1 milyon 475 bin taraftar gelirken, Real Madrid'in 90 dakikaları için Santiago Bernabeu'nun kapılarından 1milyon 395 bin taraftar geçti. Cristiano Ronaldo, 48 golle gol kralı olurken, Messi 43 gol attı. 37 maçta kalesinde 17 gol gören Barcelona kalecisi Claudio Bravo in iyi kaleci ödülü olan Zamoro Trophy'i alırken, Cordoba, Almeria ve Eibar küme düştüler. Mali durumu yetersiz olan Elche'yi federasyon küme düşürünce, ligde kalan Eibar'ın taraftarları şampiyon olmuş kadar sevindiler. Las Palmas, Sporting Gijon ve Real Betis ise 2015-2016 sezonunda birinci ligde oynamaya hak kazandılar.

BU SEZON NE OLUR?
Xavi'yi Katar'a uğurlayan, Arda Turan'ı ise transfer yasağı nedeniyle Ocak ayına kadar oynatamayacak olan Barcelona, dünyanın en iyi forvet üçlüsünü elinde tutuyor. Neymar- Luis Suarez- Messi tabelayı değiştiren adamlar ama Barça'nın kalbi maestro Iniesta. Yarışta yine en büyük favori onlar. Real Madrid'de 16 yıl sonra kalede Casillas yok. Bale hala soru işareti ve gözler yine Cristiano Ronaldo'da olacak. Yeni hoca İspanyol Benitez, Portekizli ve İtalyan teknik adamlardan sonra Madrid medyasının gözdesi ama takım kötü giderse bedelini ödeyecek olan da kendisi. Sağ bekte yeni transfer Danilo, orta sahaya takviye Inter'den Kovaciç. Real Madrid ihtişamıyla yine en büyük iki favoriden biri. Yine büyük bir kadro değişimi yaşayan ama çok daha dengeli bir takım olan Atletico Madrid, bu sezon nokta transferlere imza atan Sevilla ve zirvenin her zaman takipçisi olan Valencia, El Clasico'nun iki cephesinin hatalarını kollayacak. Bir de unutmadan; Türkiye'de yayıncı kuruluşu değişen İspanya La Liga artık Lig Tv kanallarında naklen ekrana gelecek.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

güzel yazı hocam.

yalnız arada süper lige bakın hocam.evet zeminler berbat.tempolu oynayan takım sayısı oldukça az seyirci yok ama bu ligde parlayan genç yetenekler var aga bu sezon.

bence arda turan dan sonra yeni süper yıldız olmaya aday bir isim ortaya çıktı.geçen sezon dikkat çekmişti aslında.bu sezonda devam ediyor parlamaya.müthiş bir yetenek.abartmıyorum aga.yeteneği james rodriguez den aşağı değil.

irfan can kahveci. müthiş bir yetenek.oyun zekası inanılmaz.top tekniği mükemmel.saf yetenek .

enteresan olan hiçbir büyük takımın bu oyuncuyu transfer etmek için girişimde bulunmaması.

Adsız dedi ki...

hocam o değilde bu sezon galatasarayda enteresan şeyler oluyor.daha doğrusu türkiyede şampiyon olan takımların başına enteresan şeyler geliyor.

sanki şampiyon olan sırasını savıyor ve sonraki sezonu boş geçiriyor.

artık şunu anladım ki süper ligde şampiyonluğun sırrı bir önceki sezon şampiyon olmamakta yatıyor.eskiden en fazla bir takımın 3 yıl üst üste şampiyon olabileceğine inanırdım.sonra bu sayı 2 ye düştü.artık kesin olarak şuna inanıyorum ki şampiyon olduktan sonraki sezon büyük sıkıntı.derin futbol sistemimiz taraftarı fazla küstürmek istemiyor olsa gerek.hatta şunada inanıyorum.bu futbol ekonomisinde fener yada galatasaraydan birinin ligden erken kopması oldukça zor.buna istesende izin vermezler herhalde:)

zaten futbol ekonomisi tek ayak üzerinde duruyor daha fazla zarar etmek bu işi pazarlayanların işine gelmez.

galatasarayda enteresan şeyler oluyor dedik.bir takım 3 aydır bir yedek kaleci bile transfer yapamaz mı hocam.bu normal değil .cl maçların var.süper lig başlamış.ve senin 2. kalecin hala yok.

maxi perrera bonservisi elinde iken almıyorsun.sabri olmuş senin sağbekin.32 yaşında ve artık gidip geri dönemiyor.

2 aydır hamza hoca stoper alacaz diyor hala bir stoper alınmamış.

3 aydır meloylan uğraşıyorlar.ya arkadaş elinde bonservisi olan mbia yı alsana.

cl oynayacak takımda 2 forvet olurmu hocam.bunlardan biride umut.gignac ın bonservisi elindeyken almadılar.inanılır gibi değil.cuk otururdu gignac.

ndoye yi trabzon 3,5 milyona almış.helal olsun.çok iyi transfer .sen 2 aydır niasse nin peşinden gidiyorsun.

aldığın podolskide yasinin en etkili olduğu mevki.
insanları ibrahimovic transferi ile oyalıyorlar.senin sağbekin sabri sen ibrahimovic diyorsun.önce sağbekine transfer yap aga.

1 tane nokta transfer yok.

burdan şu anlaşılıyorki şampiyonluk ve cl de başarı istenmiyor.yada derin birileri siz sıranızı savdınız bu sezon şampiyonluk falan istemeyin dedi bu yönetime.yoksa bunun bir açıklaması yok hocam.cl oynayacak takıma 2. kaleci bile alamıyorlar yada almıyorlar.inanılır gibi değil.

diyeceksinizki ekonomi kötü.sabriye nasıl 1.8 milyon veriliyor.melo ya nasıl 3 milyon veriliyor.poldiye nasıl 3 milyon veriliyor hocam.

bu izlediğim galatasarayın ligi ilk 3 içerisnde bitireceğini sanmıyorum.takım fizik olarak bitmiş durumda.tam bi emeklilik takımı olmuş.zaten terim in 2012 şampiyonluğu haricinde kompakt basan pres yapan organize bir galatasaray izlemedik.son iki şampiyonluk bireysel performanslarla geldi.
son sivas maçında 8 faul yapabilmiş takım.bu istatistik herşeyi açıklıyor.faul bile yapamayan bir takım durumunda şu anda.
ve bu vasat takıma bir tane nokta transfer yapılmadı.

Serkan dedi ki...

Abi severek, beğenerek, bayılarak okuyoruz seni.
Ama bu yazı...

Bu yazı reklam kokuyo.
İnşallah altından LİG TV çıkmaz.
Sen onlara uyma.
Kolay gelsin.

Adsız dedi ki...

hocam o değilde galatasarayın real madrid maçı ne alaka çözemedim.planlama rezaleti resmen.sivas a gidiyorsun.ordan madride uçuyorsun.madrid den istanbula gelip osmanlısporla oynuyorsun.kim planladı bu programı aga.zaten takımın fizik kondüsyonu zayıf bide üstüne hafta arası alakasız maç yapıyorsun.komedi gibi.sanırım ligin başladığından bihaberler.hazırlık döneminde sanıyorlar kendilerini.

BT dedi ki...

La Liga için 2 bin yazı yazmış adama şimdi reklam diyen kardeş tek kelime diyeyim: Pes

Adsız dedi ki...

hocam son hamza hamzaoğlu burak yılmaz tartışmalarından sonra galatasarayda teknik direktörün yada teknik olarak iktidarın hamza hocada olup olmadığına dair derin şüphelerim oluştu.

fatih terim de 2 yıl önce burak ile benzer sorunlar yaşamıştı.hamza hocanında terimle araları iyi.galatasarayda saha içinde de saha dışında da lider yok aga.iktidarda olanlar muktedir değil.dursun özbek bir anda galatasaray başkanı oldu.enteresan.atama gibi zaten galatasaray seçimleri.işaret edilen başkan oluyor.

son burak yılmaz hamza hoca olayından sonrada terim galatasarayda teknik adamlığa devam ediyor diye düşünmeden edemedim.tesadüf olamaz herhalde.sorunun nedenide aynı.daha fazla koşmasını istiyorlar.

hem hamza hocaya bakıyorsun hemde dursun özbeke muktedir değiller hocam.

cl kuralarına gelirsek.açıkcası hiç heyecanlanmadım.galatasaray hakketen kötü takım aga.öyle böyle değil.hatlar arası bağlantı kopmuş.saha dışında yönetimde lider yok.sahada kenarda lider yok.tam bi kaos.

bidefa maddi manevi hedefler bitmiş.en büyük tehlikede bu zaten.oyuncu maaşları inanılmaz yüksek.4. yıldız alınmış.olay bitti işte.

geçen senede iyi kura çekildi.arsenal dortmund anderlect.fırsat kaçırıldı.bu yılda hiçbirşey beklemiyorum.

hem geçen yıl hemde bu yıl cl oynamayı hak eden ve cl oynasaydı başarılı sonuçlar alabilecek tek takım beşiktaştı.futbolun adaleti yok maalesef.beşiktaş avrupa liginde. son 2 sezondur çok kötü oynayan galatasaray ise 2 yıldır cl gruplarında.