8 Eylül 2011

Forlan A.Bilbao'ya Gitseydi...

Alex Ferguson elbette ki her yatırım yaptığı futboldan verim almadı ama yeteneği keşfettiği ve kuyumcu ustalığıyla değerli taşı işlediğinin onlarca örneği var. Olan, oluyor bazen Ferguson’a yar olmuyor. Cristiano Ronaldo’nun en verimli çağında rekor ücretle satılmasının ardında elbette ki Rooney’in kadroda yer alması yatıyor. Forlan o kadar şanslı değildi Ada’da. Alt yapısında yetiştiği Penarol da ondan ekmek yiyemedi. Babası eski futbolcu, annesinin babası da Uruguaylı sağlam bir teknik adam ve eski futbolcu. Dedesinin oynadığı Independiente’de sivrildi. Ferguson onu Premier Lig’e getirdiğinde 21 yaşındaydı. Bugün keşfetmek için geç bir yaş. 10 yılda futboldaki değişimin de bir ayrıntısı sadece.

Manchester United’dan Athletic Bilbao’ya gidebilirdi! Bask kökenini (babaannesi Hondarribia doğumlu) ispat etmişti olmadı Villarreal’e imza attı. 38 maçta 25 gol ve gol krallığı. Daha ne olacak! Huyu buydu, bir iyi sezonun arkasına yatıyordu. Sözleşme bitmeye yakın da gaza basıyordu. Atletico Madrid’e transferinin olduğu tarihte sezonu 19 golle tamamladı. Fernando Torres’in bonuslarla birlikte 40 milyona Liverpool’a satıldığı transfer döneminde Atletico Madrid’in ona ödediği 21 milyon Euro için ben kazık notu düşmüşüm bloga. Yanılmışım elbette. Madrid’de yaptıklarına bakarsak fazlasıyla haketmiş bu bonservisi... İlk sezon 16 gol, ardından 32 gol, son iki sezonda ise sırasıyla 18 ve 8 gol. Atletico Madrid’in Avrupa Ligi’ni kazandığı sezonda 17 maçta, 15 kez ilk 11 ve 7 gol. Kun Agüero ile birlikte Atletico Madrid tarihinin en efektif forvet ikilisi olmayı başaran Uruguaylı 4 sezonda o kendisine çok yakışan kırmızı-beyazlı formayla 196 maça çıktı ve 96 gole imza attı.

Kariyerin diğer penceresinde ise 30’unda salladığı bir Dünya Kupası, unutulmaz goller ve yarı final var. Yetmedi, bu yaz da aynı kadroyla Copa America’yı kaldırdı. Forvetten bir adım geride, takımın beyni rolünü üstlenerek. Agüero sonrasında kadroda tutulması beklenen Forlan’dan çabuk vazgeçti Atletico Madrid. Bunda geçen sezonun ikinci yarısında soyunma odasını karıştırmasının da payı var. Teknik direktör Flores ile birbirleri hakkında pek iyi konuşmuyorlar o günlerden beri.

Eto’o o akıllara ziyan teklifi almasa Forlan’a Inter kapısı açılır mıydı, bilinmez. Zarate ile birlikte Milano kulübünün kapısından girdiler. Bazı oyuncular hep genç kalır, ben Forlan’a ne zaman baksam, 40’lık bir santrfor yüzü görürüm 7-8 yıldır. Inter bir de idari skandala imza attı. Forlan’ın haberi yok olan bitenden. Şampiyonlar Ligi kadrosuna eklediler ama UEFA; Atletico Madrid formasıyla 3. Eleme turunda oynadığı için Forlan’ı liste dışına attı. La Liga’da iki kez gol kralı olan Forlan, Serie A’da da bunu başarır mı? Inter’in oyun yapısı içinde ve rakip santrforlara da baktığımız zaman bu çok zor görünüyor. Peki neden Türkiye’ye gelmedi? 32 yaşında bir golcü hala üst düzey teklifler alıyorken ve 2014 Dünya Kupası kendi kıtasında yapılıyorken, gözden ırak olmak ister mi?

3 yorum:

ahmet tekatlı dedi ki...

eline sağlık hocam.enfes olmuş." ben Forlan’a ne zaman baksam, 40’lık bir santrfor yüzü görürüm "yorumuna da katılmamak elde değil :)

nicomedia dedi ki...

futbolda yaş önemli değildir istikrar önemlidir..bugün bir hakan şükür bulamıyoruz..ben futbolcu için performansa , teknik dörektör için kupaya bakarım ben.. balotelli , tevez , ibrahimoviç bencede 50 gibi duruyolar.. birde zaten dünyada santrafor denen kavram kalmadı forlan bunun son oyuncularından .. artık messi ve davil villa gibi forvet arkası oyuncular var..forlan neden mi türkiye ye gelmedi bu ortamda tabiki gelmez..

TonyMontana dedi ki...

Bülent abi eline sağlık,güzel yazı olmuş... Ama kafama takıldı ya gerçekten Bilbao'ya gitseydi Forlan bugünkü Forlan olur muydu? Yoksa Forlan'ı parlatan arkasındaki adamlar mıdır? Türkiyeye gelseydi -yatmasa bile- bu performansı veremezdi gibi geliyor.. Ne düşünüyorsun?