9 Şubat 2011

Üst Katta Oturan Deplasman Taraftarı

"Daha medeni şartlarda futbol seyretmek istiyoruz" deniliyordu. Oldu. Türk Telekom Arena'da medeniyet var ama taraftar kafası değişmiyor. Şişe atıyor adam, iki ufak çocuk neredeyse hayatını kaybedecek. O ufacık çocuğu bir daha ailesi maça gönderir mi? O çocuk bir daha maça gider mi? Her stad için aynı tartışma. Deplasmana gelen taraftar nerede otursun? İl Güvenlik Kurulu "Üst katta oturmasın, alt kattakilere zarar verirler" diyor. Kulüpler, üst kattan atılan yabancı maddelerin tehditi altında maç seyretmek istemeyen taraftara nasıl loca, koltuk satacak? Bu iş hep yasayla olacak değil. İnsanlığını unutuyor bazıları.

Yukarıdaki fotoğraf Boca Juniors-River Plate derbisinden. Hani dünyanın en büyük ezeli rekabeti, derbisi ya... Hani tarihinde ne nefret senaryoları, ne olaylar olan derbi. River Plate taraftarı, Boca'nın stadına deplasmana gelmiş, kale arkasında üst kattalar. Ne oluyor, ellerinde, ceplerinde ne varsa alt kata mı atıyorlar? Bir kere böyle olmuş olsa bir daha bu derbide bu tribünü görebilir miydik? Fotoğraf Nisan 2009'dan... Benzer kareleri nette bulabilirsiniz...

18 yorum:

HC dedi ki...

Derbi olmasina gerek yok fb-gs derbisinden, istanbul takimi anadolu takimi macina, hatta 3. lig maclarinda bile birbirimizi oldurmek icin yer ariyoruz. biz de deplasman tribunune o kadar sayida adam alinsa zaten mac baslayamaz cunku gelenler mactan once stad cevresinde ne var ne yok rakip takim otobusu dahil herseye saldirirlar. Alt ust muhabbeti cok cozumsuz, ustte deplasman taraftari olsa o asagiya birseyler atar, ustte ev sahibi otursa deplasman taraftarinin yarisi kafasi patlamis bir halde gider evine. stad icinde gozumle gordugum 1 metrelik demir boru, sidik dolu pet sise, mesale vs. olaylarindan sonra tek cozum deplasman taraftarinin etrafinin birsey firlatilamayacak kadar bos birakilmasi gibi geliyor.

sallanyuvarlan.blogspot.com dedi ki...

Yapılan tabikide doğru değil. Bu arkadan emaneti çekip vurmak gbi bir şeydir. Fenerbahçe maçında olduğunu düşünürsem bir Fenerbahçeli olarak bu hiç mi hiç iyi olmaz..

mustafa.sayan dedi ki...

araya mesafe bırakmak da çözüm değil bence...tüm olanlar taraftarlık zihniyetiyle ilgili...stada girince kendini savaş meydanında hisseden insanlar var...ben sami yende "tırnak makası" yedim yahu...saldırganlığı geçtim yaratıcılık da var bu tiplerde...güvenlik müvenlik...adam eline ne geçerse atıyo nasıl sağlanabilir ki güvenlik...

Ortega dedi ki...

Bunlar olup biterken bir yandan da, "2 kafta sonra olacaklardan mesul olmayız" diye tehditler savuran yöneticiler var bir de.

Ömer dedi ki...

Disarida birbirini oldurecek kadar kavga edebilecek iki takimin taraftarinin, bu tur bir ornekle onumuze sunulmasi cok da mantikli gelmedi bana.

Halim dedi ki...

taraftari olan kulupler kendi aralarinda anlasip deplasmana seyirci goturmeme karari alabilirler. maça gitmeyi çok isteyen varsa ev sahibi takimin renklerine uygun kiyafetle yine gider maçina.

çocuklara sise atana engel olamiyorsak, bari hiç olmazsa cezasini çekmesini bilelim. boyle basa boyle tras..

A dedi ki...

Deplasman taraftarı almamak mantıklı değil. Fevri hareketlerin cezasını camia ya da tüm taraftar çekmemeli.

Çözüm bana göre gayet açık, daha fazla güvenlik önlemi alınması ve staddaki herkesi birebir izleyebilecek kamera sistemi oluşturmak. Lazer tutan, şişe atan, tırnak makasını fırlatan kim varsa ağır şekilde bireysel cezayı keseceksin, bak bakalım bir daha yapan oluyor mu?

O çocuğun kafasına şişe atanı cinayete teşebbüsten yargılarsan kaç sene yer? Bir daha bu işi yapan çıkar mı?

Gerçi neden bahsediyoruz ki, Türkiye burası, bir yolunu bulup biz yine sıyırırız cezadan..

Sabaha Kadar Futbol dedi ki...

İspanya'da Real Madrid ve Barcelona stadlarında da rakipler en üst katta oturuyor. El classico dahil.

Forza dedi ki...

Abi verdigin orneklerdeki takimlarin taraftari birbirini oldurmedi mi ? "Bakin onlarda hersey ne guzel" mantigiyla bu gunlere gelmedik mi biz? "Bakin onlarda da siddet var" mantigiyla daha da kotuye gitmedik mi biz? Bize ne onlar ne yapiyorsa yahu? Kac sene gecti ki daha Inonu'deki derbide taraftarlarin birbirine mesale attigi derbinin ustunden? Inter-Milan yada Lazio-Roma maclarinda sahaya ve tribune atilanlarin resimlerini de gorseydik keske bu resmin altinda. Onlari da nette bulabilir miyiz abi?

Biz kendimize bakalim abicigim. El kadar cocuk yahu, kafasina sise yedi. Sahi, hangi ulkedeydi stadin icinde silah kursunuyla yaralanan insan ? Stadin disindan gelmis olabilir kursun diye gecistirilmedi mi o olay? Birakin abi, birakin. Hangi biriniz uzerine gittiniz ki yasanilanlarin. El kadar cocugun o icimizi acitan resmini gorunce mi akliniz basiniza geldi. Biz mi taraftar olarak yazacagiz gazetelerde, konusacagiz tvlerde. Sizler hala "bakin onlar nasil mac izliyor, siz birbirinizi yiyorsunuz" diye yazin-cizin. Hadi digerlerini gectim de, kac tane ADAM vardi zaten koca Turk spor medyasinda? Keske sen bunu yapmasaydin abi, keske sen dogru tepkiyi koysaydin. Bakalim ne zaman gorecegiz yonetimlerdeki insanlardan korkmadan yazip-cizenleri. Bakalim ne zaman birisi cikacak da -bunlari yapan sizsiniz, o siseyi firlatan "2 hafta sonra olacaklardan mesul degiliz" diyenlerdir- diyecek. Ahimi aldin abi.. Inan ahimi aldin.

Tepkiyi dogru yere koymayi ogrendigimiz zaman cozmeye baslariz bu sorunu ancak. Yoksa daha cok kafa yarilir, insan olur, biz de adamlar ne guzel maca gidiyor ya diye hayiflanmaya devam ederiz.

Erdal Güngör dedi ki...

River-Boca tribün kültürüne tapıyorlar hem delikanlı adam taş atmaz dışarda halleder. Ama buna göt lazım,geçen hafta gelenlerde ezelden beri olmayan!

Gento dedi ki...

izmir alsancakta da konuk taraftarlar üstte oturuyor ve büyük sıkıntı yaratıyor. yukardan işeyen bile oldu.

EsEs dedi ki...

Yapılanları kesinlikle tasvip etmiyorum.O gün o şişeyi atan her kimse Allah cezasını elbet verecektir.

Ancak ortada şu var.O gün o maçta bulunan birisi olarak anlatıyorum.Eskişehirden sabah 9.00 itibariyle yola çıktık, yaklaşık 6 saat süren yoldan sonra saat 16'yı gösterdiğinde polis Çamlıca gişelerinin orda bütün otobüsleri bekletti,önce orada bir kontrol( bilet ve alkol kontrolü) ardından konvoylar halinde stada gidiş.Stada vardığımızda yine didik didik arandıktan sonra anca tribüne girebildik.
Öbür yanda votka,viski vb her türlü alkolün satıldığı TT arena locaları.

Atılan nesnenin bir votka şişesi olduğunu da düşündüğümüzde karar sizin ?

Sarp* dedi ki...

ilk önce ayakta mac seyretmek yasaklansin. gerisi cok kolay cözülür.

admin dedi ki...

Abi iyi güzel de Boca-River derbisinde hep anlatılmaz mı şu hikaye: River Boca'yı 2-0 yeniyor, ardından Bocalı taraftarlar Riverlı 2 kişiyi öldürüp stadın duvarına "Şimdi 2-2 oldu" yazıyor. Böyle bir şey olmadı mı orada da?

Tamam biz kötüyüz çok şiddetliyiz ama onlar da sevgi pıtırcığı değil yani..

Yalnızca bir foto gösterip genelleme yapmak çok da mantıklı gelmiyor bana.

Ogulcan dedi ki...

o maçta da şişelerin yada taşların atılmadığı ne malum,boca rıver arasındaki rekabet o kadar büyüktürki
birbirlerinin kullandıkları markaları dahi kullanmazlar

örneğin boca adidas giyiniyorsa rıver'lılar kesinlikle adidas giymez.

bunu türkiyede bir zamanlar kalecilik yapmış cordoba söylemişti..

Unknown dedi ki...

Hayvanat bahcesiyle stadi karsitirmayalim diyecegim fakat yaptiklarimizi hayvanlar yapmiyor..

BT dedi ki...

@Gökhan
Ben Boca-River'da şiddet yok demedim ki. Bunu demek mümkün değil. Demek ki anlatmak istediğimi anlatamamışım.
Stad dışında ne oluyursa oluyor
Ben korumasız alt katta oturan insanların kafasına eline ne gelirse atanlardan bahsediyorum.

Tribüncü olan herkes bilir ki kavga istiyorsan olmak istediğin yer bellidir. Tribünde korumasız insana üst kattan birşey atmak ise kalleşlik. Üstelik bunu kafasına yiyen ufacık çocuk...
Basit bir örnekle ben rakip taraftarla kavga etmek istiyorsam yollarını gözlerim
ama
çocuğumu stada götürdüğünde onu böyle bir kalleşliğe karşı nasıl koruyabilirim...

Bir de ah eden arkadaşa!
Bu blogda hakareti de gördük, küfürü de. İlk kez ah eden birini görüyorum. Soruyorum şimdi: Sen kaç yaşındasın kardeş?

Forza dedi ki...

26 yasindayim abi de, benim yasim daha buyuk veya kucuk olsa bir daha tas atilmayacak mi tribunlerden ?
Benim yasimdan nereye varacaksin inan merak ettim abi.