30 Aralık 2010

Mauro Formica

Menajeri Fabian Basualdo kesin konuşuyor: "Biz Galatasaray ile anlaştık. Newell's ile Galatasaray arasında ufak bir pürüz var." Pürüz dediği kulübün istediği artı 200 bin Euro ise bu iş bitmiş demektir. Ole Gazetesi de transferde gelen-giden listesinde transfer bitmiş gibi Formica'yı Newell's dan gitti olarak gösterdi. Geride kalan sezon bizde naklen yayınlanmadığından ben Formica hakkında bir yazı yazılacaksa en iyisini Arjantin'de son 3 yılda tribünlerde tonla maç izleyen Emre Atasoy'un (ich) yazabileceğini düşündüm. O da sağolsun, yazdı, yolladı...

************
Diego Armando Maradona 2010 Dünya Kupası hezimeti için ısınma turları atarken Panama ile oynanacak hazırlık maçına sadece Arjantin'de oynayan futbolcuları davet etmişti. Ezeiza'da bulunan Arjantin Milli takım kampında çoğu kişinin gözü o sezonun en formda futbolcularından
biri olan Mauro Formica'nın üstündeydi. Formica'nın parladığı gibi Dünya Kupasına gitmesini hiç kimse beklemiyordu, ama takımın başındaki isim Maradona gibi ne yapacağı belli olmayan biri olunca ne olacağı da belli olmazdı! Masalı burada keselim, Formica sakatlığı yüzünden ilk
kez giyeceği Arjantin formasını naftalinleyip sandığına kaldırdı ve Dünya Kupasını evinde izledi. Ama ertesi sezon kaldığı yerden oyununa devam etti.
Bu yıl Huracan'da oynayan ağebeyi Lautaro gibi Newell's Old Boy altyapısından çıkan Formica defansta oynayan ağebeyinin aksine iki forvetle oynayan Newell's takımında klasik 10 numara gibi oynuyor. Yaratıcı futboluyla altyapısından çıktığı takımında kısa zamanda 33 numaradan 10 numaraya terfi etti. Genellikle mücadele sevmeyen Arjantin 10 numaralarının aksine ayağını her tarafa sokması ve rakipten çaldığı toplarla dikkat çekiyor. Kafasını sürekli yukarıda tuttuğu için kalecilerin en küçük hatalarını bile gözünden kaçırmıyor. Klasik sadece forvet arkası oynayan bir 10 numara dersek haksızlık olur. Oyun sıkıştığı zaman Arda gibi ters ayağı ile sol tarafa geçebilir. Muhtemelen Galatasaray, Hagi'nin kullanacağı bu özelliği ile Arda, Formica ve Pino'nun dahil olduğu bir çarkla sürekli değiştirebileceği bir opsiyon kazanacak. Lakabı "El Gato" yani Kedi. Topla aniden hızlanıp durabiliyor olması rakip defanslar için de muhtemelen problem yaratacağı bir diğer özelliği.Formica'nın şu an en büyük avantajı ve dezavantajı aynı potada eriyor. İlk yarısını sekizinci bitirdiği ligde taraftarın baskısı nispeten daha az olacaktır. Yeni stada geçişle beraber bir ivme kazanağını tahmin ettiğim Galatasaray ligin geri kalan beş aylık bölümünde pek tanınmayan Formica'ya en az bir sezon kazandıracaktır. Öte yandan Misimovic'i kanunlara kurban veren ve bir şey anlayamayan taraftar Formica'da Carrusca'nın kumaşını dokuyan çocuğun izlerini gördüğü an isyana başlayacaktır ve ülkeleri dışında çok kolay demoralize olan Arjantinlilerde olduğu gibi Formica en kısa sürede kaybedilecektir. Arjantin basını 4 Milyon Avro civarı bir bedelle transferin bittiğini yazıyor. Daha bu yaz başı 4.2 milyon Avro veren River Plate'in
kapısından dönen Formica için Adnan Sezgin kasaya şimdiden +200.000 yazabilir!

9 yorum:

Anıl dedi ki...

Galatasaray'ın hiçbir transferi için heyecanlanmıyorum artık. Son yıllarda gelen yabancı oyuncuların ülkeden nasıl gittiğini hep birlikte gördük. Gelirken sürekli iyi şeyler düşleyip, yazıyoruz. Sonunda elimizde kala kala büyük bir hayal kırıklığı kalıyor. Oyuncuya gelince... 23 yaşındaki futbolcular artık çok da genç kabul görmüyor. Keşfeden keşfederdi bugüne kadar... Son yıllarda sürekli birileri gelip gidiyor zaten Galatasaray'a. Takım yolgeçen hanına dönmüş. Bir fazladan Formica gelmiş, çok mu yani. Başımızın üstünde yeri var nasıl olsa!

Unknown dedi ki...

anladığım kadarı uzun süre izlemiş olmasına ragmen Emre bey biraz çekiniyor.

Sadece Formica ile olacak iş değil.Yanında ve önünde oynayan oyuncularda iyi olmalı.

4-2-3-1 de Lorik Cana nın yanına yabancı iyi bir ön libero da alınmalıdır.Onların önünde pino Formica Arda en önde de Baroş oynarsa hem formica iyi oynar hem diğer oyuncular.Cana nın yanına alınacak oyuncu çok önemli.

Biglia nın bu sezon 3 kez adale sakatlığı geçirdiği haberini gördüm bir yerde.Açıkca Biglia dan daha iyi bir oyuncu bekliyorum.topa vurdumu direkleri sallayacak cinsinden, her topu geriye oynamayacak cinsinden.Birde mümkünse Biglia saçlarını kestirsin.sahada Ayhanı hatırlatacak bize onun için yapacağı ters bir harekette bir tepli görebilir.Ayhan giderken bile kendini hatırlatacak birşey bulup öyle gidiyor garip.

UGUR BEKTAS dedi ki...

apertura'yı 9.sırada bitiren bir takımın 10 numarası,bu sezon toplamda 25 maçta 5 gol, bu 5 golün sadece 2 tanesi ligde...iyi bi 10 numara için istatistikler pekte iç açıcı değil gibi..carrusca için yazılanlara çok benziyor,içime sinmedi vesselam..inşallah yanılırım !

TA dedi ki...

@kayra

trabzonspor önliberosuz oynuyor sen cana'nın yanına bir ön libero daha alalım diyorsun.ön libero çöplüğüne dönecek takım sonunda.

Adsız dedi ki...

Ben, "Pürüz dediği kulübün istediği artı 200 bin Euro ise bu iş bitmiş demektir." cümlesine takıldım. Adnan Sezgin'den bahsediyorsak pek emin olmayalım derim .)

julien sorel dedi ki...

"bu saate kadar keşfeden keşfederdi zaten" gibi önyargılı tutumlar bizim gibi klüpler için biraz ağır değil mi?

sonuçta ribery gibi bir adamı fransa'nın göbeğinden metz'den alıp geliyorsun, marsilya, o. lyon'dan önce, her maçta yardırıyordu. aynı mantıkla ribery'nin de üzerini çizmemiz gerekecekti.

formica başarılı olur olmaz onu bilemem ama parçalı formayı şu an takımda oynayan bazı denyolardan daha fazla hakediyor. en baştan burun kıvırmak son derece yanlış, bekleyelim görelim.

Adsız dedi ki...

lorik cana transfer edildiğinde de bu blogta sanki steven gerrard transfer edilmiş gibi bi atmosfer yaratılmıştı. inşallah bunun sonu ona benzemez...

onur dedi ki...

Sağ forvette Pino verimli olamıyor (hoş orta forvette de olamıyor ya), dolayısı ile öncelikle sağ kanada takviye lazım sola değil (orada Arda ve Kewell var). İkinci olarak da orta sahada 2 adet çift yönlü oyuncuya ihtiyacımız var; hadi Ayhan idare etti diyelim 1 adet muhakkak lazım. Biz gidip hala 10 numara alıyoruz ya ne diyeyim? 23 yaşında "ileriye yatırım" mış. Güney Amerikalıları 17-18 yaşında transfer ediyor ki Avrupalılar, yol yordam öğrensinler. Yoksa hayat tarzları uymuyor. Ribery demeyin o adam zaten Fransa doğumlu...

Ace Ace dedi ki...

Yukardaki arkadaşlara genel olarak katılamıyorum. "Anıl" arkadaşımız hariç.

Bülent bey bundan önce Rijkaard'ın Linderoth'un sakatlığının neden bitmesini istediğini uzuun uzun açıklamıştı. Takımın defanstan forvete kadar orta hattının geliştirilmesi gerektiğine inanıyordu.

Evet haklıydı da. Ancak şu anki yönetimin bunu görebildiğine inanmıyorum. Çünkü transferde ismi geçen Zokora, Formica vs. isimleri belli bir pozisyonu göstermiyor. Evet orta saha oldukları aşikar ancak bir oyuncunun özellikleri ile öteki oyuncunun özellikleri arasında dağlar kadar fark var. Bu da yönetimin amiyane tabirle "2-3 orta saha alalım da nasıl olursa olsun. Tutmayanları yollarız kalan sağlar bizimdir." mantığıyla transfer yapacağını gösteriyor.

Ha yanlış anlaşılmasın. Ben tuttuğum takımın başarısız olmasını isteyecek kadar kötü bir taraftar değilim. Sadece önümde yeni stada seyirci getirmek harici, gerçekten bir amaç için yapılan transferler görmek istiyorum.