3 Ağustos 2010

Emekli Transfer Sihirbazları

Tatilde televizyonu üç kez açtım, bizim takımların maçları ve derbi için. Gazeteleri sabahları hızla geçtim. Bir konu var ki küllendi mi yoksa geciken transferler yüzünden hala gündemde mi bilmiyorum ama iki satır not düşeyim istedim. Haldun Üstünel'in Futbol AŞ yönetim kurulu üyeliğinden istifası sonrası gittiği tatil dönüşü, Galatasaray Başkanı Adnan Polat istifasını istedi, Üstünel de gereğini yaptı ve yönetim kurulu üyeliğini düşürdü. Bir yıl öncesine dönelim. 11 Ağustos 2009'da Adnan Polat basın toplantısı düzenliyor, 4 gün sonra yazdığım satırlar şudur:

"Galatasaray'da Adnan Polat'ın yaptığı basın toplantısının ardından dört gün geçti. Ne öğrendik peki? Haldun Üstünel yalnız değilmiş, başka sihirbaz yöneticiler de varmış! "Transferi tek başına Haldun Üstünel bitirmiyormuş!" Olacağı buydu. Haldun Üstünel'ün popülaritesi; demek ki Galatasaray yönetiminde bazı isimleri rahatsız etmiş. Şimdi aşağı çekmeye çalışıyorlar Üstünel'i. Bu bir Galatasaray klasiğidir. O her ne kadar mütevazi davranmaya devam etse de, kameralardan kaçsa da, üslubunu korusu da; bu şöhret bazılarına sıkıntı vermiş... Bir anda transferleri 3-4 yöneticinin yaptığı hikayeleri yazılmaya başlandı. Para sihirbazı varmış, o varmış, bu varmış... "

Bu empati yoksunu satırlar o tarihte çok tepki toplamıştı. Üstünel'in koptuğu, koparıldığı gün, o günlerdir işte Galatasaray'dan. Yönetim dediğiniz vitrin işidir. Bir tarafta gelir sağlayan projeleri yöneten ve aralarında düşük profil çizmeye çalışanlar, bir tarafta taraftarın adını bile bilmediği, yönetim kurulu listesinde adı geçen ama bir tek icraatı olmayanlar,vs.. Haldun Üstünel'in de adı Hakan Bilal Kutlualp ve Sadettin Saran'ın yanına, "Emekli Transfer Sihirbazları Kulübü"ne yazıldı. 3 Büyükler'de başkanlar transferde iş bitiren yöneticileri bir zaman sonra sahne dışına atıyorlar. Beşiktaş'ta da Celal Kolot böyle tasfiye oldu. Demirören şimdi Serdal Adalı'nın rolünü kendi yazıyor, aldığı dakika belli! Bu isimler arasında Üstünel de Saran'ın yolunu izleyecek ve susacaktır. Bir de konuşan ikili var. İkisi de galerici, ikisi de başarısız eski yönetici. Fatih Gökşen ve Celal Kolot, birileri devamlı bu ikiliye mikrofon uzatıyor, bunlar da açıyor ağzını yumuyor gözünü. Bu satırlar buradan iki kanata paslanır:
Bir, Haldun Üstünel, Galatasaray'ın Sandro Rosell'i olur mu?
İki, başkanların, yöneticilerin konuştuğu futbol dünyasında teknik adamlar ve futbolcular neden özel röportaj veremiyor? O röportajları veremeyen futbolcular futbolu bıraktıkları gün neden her gün konuşuyor?

15 yorum:

mre dedi ki...

Bülent Bey hoşgeldiniz!
Yazının özellikle Fatih Gökşen'le ilgili kısmı ve son paragrafı aylardır tekrarladığım ve kimsenin tek kelime etmemesine sinir olduğum haller.
Fatih Gökşen, yöneticiliğinde neyi nasıl becermiş ki bir otorite olarak radyoda tv'de mikrofon uzatılıyor. Kim onu bu kadar ciddiye alıyor? Sırf polemik amaçlıysa, bu hale geldiyse bu işler yazıklar olsun!!!
Eski futbolculara gelince, Galatasaray özelinde şunu söyleyebilirim ki üzerilerindeki formaları çıkarıp duvara astıkları andan sonra benim için hiç bir anlam ifade etmiyorlar. Sağolsun yıllar bana bunu öğretti.

Not: Siz yokken ne dolmuşum :)

Ferhat dedi ki...

Transferlerin çok sansayonel olmasına gerek yok ama hiç değilse bir tane top kullanabilen bir ortasaha oyuncusu bulmalılardı.Üstünel bu konuda Sezgin'den daha başarılı idi.Açıkçası Adnan Sezgin'in Rijkaard'ın istediği oyuncuları da alacağını düşünmüyorum.Kısaca bu yıl boşa harcanan bir yıl olacak.Bunda geçen yıl Üstünel'in popüleritesinden rahatsız olan Mehmet Helvacı gibi yöneticiler kadar biraz olsun Üstünel'in de kabahati var.Lincoln'ü tartaklamasından tutun da Skibbe karşısında tutunduğu tavır gibi belki bir çok konuda hep bildiğini okudu.Tıpkı şu an yönetimde olan bir çok yönetici gibi o da kendi görev alanı dışında futbol takımına ve teknik heyete karıştı.Zaten başkanından, futbolla ilgisi olmayan yöneticisine kadar Galatasaray'da herkes her şeye karışma gücünü kendinde buluyor.Bu da sürekli kaosun hakim olduğu bir kuruma çeviriyor kulübü.Profesyonel yöneticilikten çok sürekli bir didişme ile yönetiliyor Galatasaray.Böyle bir kaostan istikrarlı büyüme beklemek fazlaca işimizin şansa kaldığı anlamına geliyor.

Tek umut verici detay profesyonel yönetime geçileceğine ilişkin haberler.Yani yönetim artık geri planda kalıp işleri profesyonellere devredicekler.Eğer samimice bu gerçekleştirilirse biraz olsun istikrar sağlsnır.

Mert Canlı dedi ki...

özlemişiz. hoşgeldin Bülent abi.

lions dedi ki...

bu konuda size katılmıyorum onu sihirbaz yapan medya değilmiydi zaten sihirbazlık bir şey yoktur ki ortada medya yukarı çekti ve aşağı bıraktı. Bunu gs yönetimine mal etmeniz hiç yakışık almıyor. Birincisi haldun üstünel gs yın parasıyla transfer yapıyor, ikincisi bu transfer edilecek adamları frank rijkaard söylüyor olmalı dimi . bunlardan biri yoksa terslik vardır zaten. yani parayı kendi ödemiyordur adamlarıda kendi belirlemiyordur heralde. bunlarda hem fikir isek nasıl bir sihirbazlık tır bu. Ben stajere koş bana sigara al gel deyip markasını söylesem ve 7 lira versem bu sihirbazlıkmıdır anlamadım. AMa bunda haldun üstünelin de sucu yok medya onu şişirdi oda kendini bişey zannedip adnan polata kafa tuttu ve sonra medya arakasını bırakıncada aşağı doğru düşüyor. Herkes yerini ve görevini iyi bilmeli ...

Unknown dedi ki...

Selamlar, hosgeldin once bulent abi. Tasfiye edilmesi olayina vs katiliyorum. Fakat katilmadigim nokta Ustunel, Saran, Kolot, Kutlualp gibi isimlerin ben kahraman gosterilmelerini anlamiyorum. Sonuc olarak transferler soyle yurumez mi ? A>B>C diye sirasiyla 3 isim ister hoca. Yonetim X diye bir butce verir, bu butceyle once A'ya gidilir, pazarlik yapilir, anlasilamazsa B'ye gidilir, B'yle anlasildiginda koz olarak kullanilir A'ya gidilir, onunla biraz daha pazarlik yapilir falan filan fismekan.

Bu basit "pazarlik" oykusundeki kahramanlik goremiyorum ben pek acikcisi ? Benim kacirdigim bir nokta mi var ?

mrt dedi ki...

Futbolda iş nasıl yürüyor bilmiyorum ancak ticarette ağzın laf yapması en önemli husus. Adam vardır 10 milyon dolara işi halledemez. Başka bir adam vardır aynı işi ağzından girer burnundan çıkar 3 milyon dolara bağlar. Bu tarz olayla çok karşılaştım.

Transferde de bu tarz ikna edicilik , samimiyet, vizyon v.s. etkilidir diye düşünüyorum.

mre dedi ki...

@lions ve @fizban
Atladiginiz nokta su, elbette her transferde bir liste veriyordur hoca ve ona gore siralamadaki isimler aliniyordur lakin G.Saray'da Ustunel oncesi donemde genelde listenin dibindeki isimler veya olusturulan yedek listedi isimler transfer edilirdi. Yakin donemden bir ornek vermek gerekirse Inamoto tam da bu tarz transferin bir ornegidir. Genelde de 31 agustos veya 1 eylul de biter bu abuk transferler. Oysa Haldun Ustunel bu durumu degistirmisti lakin omru yetmedi. Ben bu yil da 27 agustos 1 eylul arasi boyle BOS transferler bekliyorum yonetimden.

sunshine dedi ki...

Sonuç olarak Haldun Üstünel futbolu yönetmekten zerre kadar anlamayan işin sadece transfer yapmakla bittiğini zanneden medya bolonundan başka birşey değildir benim gözümde.Sen transferi yap ama yaptığın futbolcuyu yönetme kısmına gelince sokaktaki adamdan farksız davran bu mu bu adamı özel kılan.Seçimlerde Adnan Öztürk seçilsin istememin en önemli sebebi profesyonel yöneticiler konusunda adım atmasıydı, düşündüğüm gibi çıkmasaydı da en fazla şimdiki yönetim kadar kötü olabilirdi.

lions dedi ki...

@mre inamotoyu gerets istemedi onu yöneticiler aldı. Geret hatta son dakika olması itibariyle baya sitem etti. İnamoto zamanları gs para harcamıyordu. DUrum şuanki durum ile alakası yok. Bugun transfer listesini rijkaard yapmıştır. Ve ciddi paralar harcanmıştır son 3 sezonda. Yani o günün şartlarında ki harcanan para ile şimdi ki aynımı Haldun üstüneli o gün görseydik aynı olurdu. Basın büyük bir balon ve bela yarattı gs yın başına. Ama adnan polat çok akıllı davranarak hemen kesti kafasını. Ve Haldun üstünel basın la özellikle Vatan GAzetesi ile iş birliği yaparak içerden haber sızdırıp Adnan POlatın üstüne oynamak istedi. Taraftarlar bunları bilmiyor hala pankart falan ..Asıl olan Gs dır parayıda gs verir futbolcuyuda gs getirir sanki haldun üstünelden önce hiç yıldız görmemiş gibi davrananları anlamıyorum ve Haldun üstünel istifa ettirdiği için adnan polatı tebrik ediyorum yürekten.

AFO dedi ki...

@Lions,

Alakaya bak, bakkala git. Sigaranın kendisini alacak kişiyi belirleme gibi bir şansı var mı? Ya da bakkal, sigaranın fiyatını alıcıya göre mi belirliyor? Koyu bir Beşiktaşlı olarak Haldun Üstünel'e yapılanlara gerçekten üzülüyorum.

Çetin Cem dedi ki...

şu "yönetim hayranlığını" anlamadım gitti. haldun üstünel konusunda bir sene önce her yere "in haldun we trust" yazıyorduk, şimdi adnan polat ipini çekti diye "zaten parayı veren başkası, oyuncuyu seçen başkası" diye yönetim korumasına geçiyoruz.

eline sağlık bülent abi. tam bir yıl öncesinden bunları görüp yazmıştın. o zaman herkes tepki gösteriyordu yine "yönetimi baltalamak" falan diyorlardı. şimdi üstünel gitti, zaman seni haklı çıkardı, ama bazılarında hala ayrı terane.

lions dedi ki...

yönetim hayanlığını anlamıyorum diyenler haldun üstünele neden hayran acaba ??

@AFO hersey paradır kimse haldunun kara gözüne kara kaşına gelmiyor ne kadar saçma bir düşünce bana görede seninki, gs markasıdır onu alan parayı verip alırsın sigara gibi yani hic bir farkı yok .. ha senin paran yoktur baska marka alırsın o ayrı ama parayı verdikten sonra istediğin markayı hele alıcı gs ise alır. alıcı haldun üstünel değilki yani sececekse yine seçer ama gs yı secer yada secmez mesele orda zaten , haldun üstünel hayranlığını anlamıyourm bu taraftarın bende

cem dedi ki...

ben yanlis mi hatirliyorum yoksa macin devre arasinda soyunma odasina girip Lincoln'ü döven adam Haldun Üstünel degil miydi? Üstünel'in gönderilme sebebi budur diye biliyorum ve cok da yerinde bir karar. Lincoln simdi her yerde yedigi kötegi anlatiyor ve Haldun Üstünel Galatasaray'in imajina müthis bir zarar vermis oluyor. Yilmaz Vural misin abi sen, nasil vurursun topcuya

Anıl dedi ki...

Lincoln'e zamanında çok salladım ben. Taraftar neredeyse tamamı Lincoln'e taparken, bu sahneleri gören ben sinir krizi geçiriyordum. Lincoln gittikten bir süre sonra öğrendik ki işin aslı başkaymış. Yıllarca Aziz Yıldırım'ı soyunma odası basma alışkanlığı yüzünden yerden yere vururken bizim yöneticimiz futbolcusunu dövüyormuş da haberimiz yokmuş. Ben Haldun Üstünel'i bu olayla hatırlayacağım, transferdeki başarısı ile değil... Taraftar mantığıyla hareket eden yöneticiden yönetici falan olmaz. Taraftar demişken... Haldun Üstünel'i bulunduğu duruma iten başlıca etken de taraftardır benim gözümde.

Radical Media dedi ki...

yiğit şardan, adnan polat , mehmet cansun , adnan sezgin ve faruk süren bir yönetici tipidir türkiyede haldun üstünel gibileri de başka bir yönetici tipidir. 1. grup efsane yapılır satılık kalemlerce 2. grupsa köşeye çekilmek zorunda bırakılır elbirliğiyle.