5 Temmuz 2010

Maradona Giderken

Maradona'nın Almanya maçının ardından yaptığı açıklamaları izledim. Takımıyla gurur duyduğu, kafasındaki futbolu oynattığını, finallerde başarılı olduklarından bahsediyordu. Çok değil yarım saat önce sahada sürklase olan takımın teknik direktörü sanki o değildi. Bardağın dolu tarafından bakmak da bir yere kadar!

Bir yakınını kaybettiğinde insan dört aşamadan geçer diye okumuştum bir zamanlar. Sonra bir gün pratik etme şansım da oldu. Kaybedilenin, gidenin ardından ilk gelen inkardır. Ölmedi dersin. Öldüğüne inanmazsın. İnkar yerini kabullenmeye bıraktığında isyan girer devreye. Neden sorusuyla baş başa kalırsın. Her ölüm erken der karşına oturanlar. Üçüncü devre matemdir. Bu dönemde işin eğitimini almış olanlar hayata sağlıklı devam edebilmek için dibine kadar yaşamayı tavsiye ederler hüznü. Oturur ağlarsın, içersin, ağlarsın. Dördüncüsü ve sonsuzu özlemdir. O, sen yaşadıkça peşinden gelir. Özlersin, hatırlarsın, rahmetlinin cebini ararsın, açmaz, yine özlersin...Maradona'yı izlediğimde bunlar geldi aklıma. Ortada tutun ki bir ölüm var. Maçın ardından ne söylediğinin farkında bile değildi. Bugün eve döndüğünde başka türlü konuşmuş bir televizyon kanalına. 2006'da Arjantin elenip eve döndüğünde 3 bin kişi karşılamış, Maradona da o tarihte "Neyi kutluyoruz?" demiş doğal olarak. Ole unutmamış, 4 yıl sonra yine bileti erken aldıklarında bu kez Maradona farkıyla havaalanına gelen insan sayısı 20 bin. Kupayı alsalar milyon insan gelecek demek ki karşılamaya. Maradona bırakacak mı? Arjantin Futbol Federasyonu'nun tepesindeki adamlar akıllı adamlar. Hiçbiri kalkıp da onu görevden almaz. Aldıkları takdirde halkın linç edeceğini iyi biliyorlar ve sessizliklerini koruyorlar. Maradona ne diyorsa o diyorlar. Maradona ne diyor peki? "Artık benim devrim kapandı. Elimden geleni yaptım. Artık ailemin yanına dönüyorum."

Televizyondaki bu konuşması basit bir kamuoyu yoklaması da olabilir. Zira "gitsin" diyenlerin yüzdesi şu anda daha fazla. Yakın arkadaşı Alejandro Mancuso ise devam edeceğini iddia ediyor. Benim tahminim bırakacağı yönünde. Maradona bir sistem adamı değil, sabırlı olamayacak kadar savruk bir 50 yılı geride bırakmış, tüm defolarıyla sevilen bir adam . Lakin bu defolar onun iyi bir hoca olmasını engelliyor. Üzerinde takım elbise bile sakil duruyordu Dünya Kupası'nda.

Onunla büyüyen kuşak ondan kokainden dibe vurduğunda vazgeçmedi, şimdi kulübede duvara toslayınca da vazgeçmez. Çünkü Maradona, mükemmel olmayan adamların en mükemmeli...

22 yorum:

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

diegoooo
ta mamo la panocha.... a casa con messi.. bosteros.jajajaa

Maradona como jugador en el campo, sin duda mejor(86-90), pero solo ahí, en el campo, fuera de un terreno de juego siempre ha sido un bocazas y un preopotente, todo lo bueno que fue en el campo, ha sido de malo fuera de él, en todos los sentidos, hasta cuando estuvo enganchado a la droga, que seguro que los que más sufrían era su propia familia, pero ha sido siempre tan egoísta que no lo supo ver
VIVA ESPAÑA!! GANAREMOS!!

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

this is a very good world cup. many star players. quality football, the best cup since 1982 spain. zico,socrates,falcao,santillana,kempes,francis,stielike,
rummenige,platini,giresse,
dassaev,tigana,
rossi,conti,tardelli now,villa,casillas,ramos,muller,ozil,schwein,
klose,higuain,sneijder,forlan,suarez,gyan,

i'am very pleased. germany-and spain are best teams. we beat them 2 years ago. but they became a great team.without müller we will win 2-1.
casillas
ramos,piqué-puyol-capdevilla
xabi-xavi-martinez
iniesta-villa-navas

this is the team take us to championship.
if we win germans, holland-uruguay not matter.
spain champion
villa topscorer

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

c.ronaldo= 1 goal 2 asists
messi= 0 goal 0 asist

SirEvo dedi ki...

Çöpe...

armandolionel dedi ki...

çok kez yazdık belki sıkılıyosundur iltifatlardan ama bu yazı gerçekten süper olmuş.bir yakınını kaybeden kişinin geçtiği 4 aşamayı ilk kez okudum ne güzel tanımlanmış,bununla maradonanın şu anki durumuunu bağlamak yazıyı doyumsuz kılmış.
ellerine sağlık abi

o ne yaparsa yapsın bi çok kişinin gözünde olduğu gibi benim gözümdede alemin kralı.
onun ayarında bi futbolcu ne geldi ne de gelir bana göre,kimseyle kıyaslamam,karşılaştırmam bile,top hiçkimsenin ayağına,onun ayağına yakıştığı kadar yakışamaz,ama maalesef futboldaki bi genelleme daha doğru çıktı gibi,iyi futbolcudan iyi teknik direktör olmaz.
onun da böyle bi kredisi vardı,denedi ve başarısız oldu,canı sağolsun...

goleador dedi ki...

''Onunla büyüyen kuşak ondan kokainden dibe vurduğunda vazgeçmedi, şimdi kulübede duvar toslayınca da vazgeçmez. Çünkü Maradona mükemmel olmayan adamların en mükemmeli...''

biri benim hakkımda böyle bir paragraf yazsa tamam derdim beni bu paragrafla gömebilirsiniz. üstelik diego için bunu yazan binlerce km öteden başka bir ülkenin insanı. maradona pek çok şey olmayabilir ama şüphesiz dünyanın en şanslı insanlarından biri.

Unknown dedi ki...

abi yazı çok güzel, haddim olmayarak bahsettiğiniz 4 aşama hüznün beş aşaması diye geçiyor..inkar, kızgınlık, pazarlık, mutsuzluk ve son olarak kabulleniş..

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=k%C3%BCbler-ross%20modeli

alaskardan dedi ki...

maradona bir fantezidir ve bazen fantezilerin hayat bulduğunu görmek, bir başarıdan çok daha değerlidir. olsun, yine alamasın arjantin kupayı ve hatta yine kötü bir takım tertibi, dağınık bir taktikle oynasın ama kendisi 2014'de brezilya'da olsun.

Del Piero dedi ki...

Arjantin'i çok severim, Almanya'dan 4 tane yediklerinde çok üzüldüm, zira kimsenin haddi olamazdı Arjantin e 4 atmak bana göre. Maradona'ya kızmak istedim o zaman ama yapamadım çünkü Arjantin sevgimin kaynağı aslında O'ydu. çünkü Arjantin denince hemen akabinde Maradona beliriyor gözümün önünde. Bu dünya kupasını bana göre anlamlandıran ve şereflendiren Maradona'ydı, varsın elensin takımı canı sağolsun.
p.s. İspanya'nın şampiyon olmasını isterim ama ramon'un mesajlarını görünce İspanya'dan soğuyorum ve bi daha düşünüyorum.

kvnccelik dedi ki...

Aceto yazı yine müthiş tebrik ediyorum, yalnız kayıpedilenin ardından geçirilen evre 4 değil 5 sanırım.. Hatta "5 stages of grief" diye geçer :)

1) denial/inkar
2) anger/ofke
3) bargaining/pazarlik
4) depression/depresyon
5) acceptance/kabul

:)

sy dedi ki...

@BT

Bu son iki cumle.. Abi izin verirsen blog'uma burayi linkleyerek sadece bu iki cumleyi koymak istiyorum. Izin vermezsen kaldiririm:

http://algons.blogspot.com/2010/07/maradona.html

BT dedi ki...

@ 31 ligas y 11 eurocopas
Hola Ramon:)
Ganaremos :)

BT dedi ki...

@algon
Güle güle eskit kardeşim

Adsız dedi ki...

@31 ligas

We missed you man, pls always be here but write in English

erdemkursat dedi ki...

maradona 2010 a damgasini vurmustur ! hem de ne pele nin, ne de kupayi kazandigi yil becenbauer den bile fazla , { mahkemeye gelmis mafya babasi takim elbisesiyle }

Sabaha Kadar Futbol dedi ki...

Maradonasız Dünya Kupası, Mourinho'suz Seria A'ya benziyor

lembo dedi ki...

maradona'yı gördüm dün.. 2006 dünya kupası.. cambiasso'nun sırbistan'a attığı o muhteşem takım işi golden sonra, arjantin formasını sallıyordu.. dün buenos aires'te, havaalanında 20.000 kişi vardı. Cumartesi günü tüm Napoli, Arjantin bayraklarıyla süslüydü. 2sene sonra bile.. Herhangi biri değil bu adam.. Gördüğümüz en büyük futbolcu.. İstediği kadar başarısız olsun. Kimse konduramıyor.

julien sorel dedi ki...

vayyy ramon geri dönmüş!

hola amigo! where have you been?

Çetin Cem dedi ki...

benim gibi arjantin'e sempati duymayanların bile aklını çelen adam

http://cekmekaset.blogspot.com/2010/07/arjantin-eve-dondu.html

MuRaTGRB dedi ki...

Bütün yazıların gibi keyifle okudum abicim. Ellerine sağlık.
Yaşım icabı Batistuta'lı yıllardan beri Arjantin'liyim. Ama yine hayallerimizi yıkıldı. Bu kezde olmadı...

Bozan dedi ki...

Tüylerimi diken diken etti...

gencadam dedi ki...

Üstad, son paragrafla bizim gibi Diego sevgisi ile büyümüş neslin duygularına tercüman olmuşsun.

Nacizane turnuva başlarken kendisine yazdığım mektup:
http://futbolunpesinde.blogspot.com/2010/06/diegoya-mektup.html