19 Mayıs 2010

Valencia'nın Topal Operasyonu

Valencia kulübüne yakın olan gazetede (Super Deporte) çıkan haberin tarihiyle Mehmet Topal’ın transferinin netlik kazanması arasında geçen süre bir ay. İspanyollar talip oluyorlar, önce oyuncuyla anlaşıyorlar ve ardından Galatasaray ile bonservis rakamını belirliyorlar. Peki gerçekten Valencia bu transferi bir ayda mı bitirdi? Arşiv öyle değil diyor. Euro 2008’in ardından ilk talipli Everton. David Moyes’in listesinde iki adam var. Biri Topal diğeri Moutinho. Feldkamp’ın önce defterden sildiği ardından Linderoth sakatlanınca yılana sarılır gibi sarıldığı Topal Galatasaray’da kalıyor; bu arada sözleşmesi de uzatılıyor. 15 önce, Valencia, İstanbul’a ekibinden birini yolluyor. Mehmet Topal’ı artık tribünden izletiyorlar. (Bkz: foto 1) O maç, Galatasaray-Bordeaux maçı. Kader işte, Topal sakatlanıp çıkıyor ilk 20 dakika dolmadan. Omuzundaki sakatlık yüzünden de ortalıktan kayboluyor. Geçen yaz Everton bir kez daha geliyor. Valencia da kapıda. Bir takım daha var İspanya’dan Villarreal. Everton’dan gelen teklif 8 milyon euro. Linderoth sakat, Galatasaray yine yanaşmıyor transfere. Valencia’da herşey planlı programlı. Yeni sezon başladığında Baraja’nın son sezonu olduğu biliniyor. Emery bir kez daha "Mehmet Topal" diyor. Valencia sezon boyunca takipte. Önce futbolcuyu ikna ediyorlar. Topal, 4 yıllık imzayı atıyor. Valencia’nın eli kuvvetleniyor. Bu kez Galatasaray’ın karşısına çıktıklarında “Adamınız bizde oynamak istiyor” diyorlar. Topal da "büyük takıma gidersem, izin verirsiniz" sözü alarak kontratını uzatmış. Galatasaray bu kez "evet" demek zorunda kalıyor 4.8 milyon Euro’ya. Baraja’yı uğurladıkları gün, Mehmet Topal giriyor o kapıdan. Hani Avrupalı çok önceden başlar izlemeye, transferi şansa bırakmaz, gidecek adamın yerini önceden doldurur hikayeleri var ya!.. İşte biraz ondan…
***
Memleketi Malatya'da seçmelere girdiğinde krampon alacak parası yoktu. 3 numara büyük emanet kramponların içine gazete kağıdı doldurup seçildi. Çanakkale'ye gittiğinde ailesinden ilk kez ayrılmıştı, dayanamadı kendini otogara attı. Takım arkadaşı yoldan çevirmese…. devamı

12 yorum:

liquefied dedi ki...

Türkiye'deki futbol izleyicisinin ne kadar futboldan bihaber olduğunun ispatı bu bence. Adamlar Topal'ı sürekli izlemişler ve beğenmişler. Bizimkilere sorsan yılda 1-2 maç iyi oynamıştır.

Mehmet Topal gibi zekasını ön planda tutan adamları beğenmez bizim taraftar. İlla deli danalar gibi koşacak, basacak. Hele "ön libero"ysa mevkisi, durmadan koşması lazım. Aksi takdirde iyi bir adam değildir. %90 civarındaki isabetli pas oranına, risksiz oyununa, alan savunmasına bakmazlar. Dardanel'den geldi ya Mehmet, 3. lig seviyesinde bir adam en fazla. Kendisini de hiç geliştirmedi. Everton'dan teklif falan alması hikaye. Hepimiz geçmişi olmayan adamlar mıyız şimdi? Yoksa "yanılmışım" diyebilecek kadar delikanlı mıyız?

Sinan Yılmaz dedi ki...

Evvela Feldkamp'ın sırt çevirdiği falan çok muallak. Feldkamp önce Linderoth'u sonra da Mehmet'i yedek olarak düşünüyordu. Ve bundan daha doğal bir şey de olamaz sanırım. Feldkamp "kovun bu Mehmet'i, ondan bir halt olmaz" falan demedi.
O yaz başı çok adamı kovdu ama Mehmet'i kovmayı falan düşünmedi.
Linderoth'ta sakatlanınca yedek Mehmet'i hiç düşünmeden kullandı.

Böyle de okuyabilirsiniz yani bunu.
...Mehmet'e çok güveniyordu ve Linderoth sakatlanır sakatlanmaz, formayı hiç düşünmeden verdi... de diyebilirsiniz.
Tabi Feldkamp hakkındaki düşüncelerinizi bildiğim için bu yazdığınıza şaşırmıyorum.

İkinci olarak "Valencia sezon boyunca takipte. Önce futbolcuyu ikna ediyorlar. Topal, 4 yıllık imzayı atıyor." diyorsunuz. Galatasarayla sözleşmesi devam eden adam nasıl başka kulube 4 yıllık imza atıyor yahu :)
Söz alınmıştır, gelirim veyahut gelmek isterim demiştir Mehmet ama nereye 4 yıllık sözleşme imzalıyor? Galatasarayla sözleşmesi sürerken!
Ayrıca kulup satmak istemese satmaz, siz istediğiniz kadar sözleşmesi süren futbolcuyla anlaşın...
Bu sene gösterdiği vasat performans olmasa Galatasaray 4.8'e satmazdı Mehmet'i gibi geliyor bana.

Neyse hem Mehmet'i, hem Mehmet'in Valencia'ya gitmesini, hem Kalli'yi hem Aceto'yu severim ben. Ama şaşırdım bu yazıya

90 + 3 dedi ki...

@ liquefied

Topal, senede 1-2 maç iyi oynamıştır demek neden futboldan bihaber olmak anlamına geliyor ki? Son iki sezonda tahminen 30 kez çıplak gözle izledim Topal'ı, ve iyi bir maçını hatırlamıyorum pek ben de.

Bunun sebebi, Topal'ın kötü ya da yetersiz olması değil, iki sezondur oynanmak istenen düzende verimli olamamasıdır. Kötü futbolcu olmak ile verimli olamamak iki ayrı şeydir. Mesela, Zlatan da kötü futbolcu değildir ama Barca'da faydalı ol(a)mamıştır.

Valencia'nın transfer etmesi bir oyuncu için önemli bir şeydir mutlaka. Ama değil Valencia, Barcelona bile olsa isteyen, bu durumun tek açıklaması buradakilerin bu oyuna kafalarının basmadığı değildir. Valencia, kendi sistemi içerisinde yararlı olacağına inanmıştır, almıştır, hepsi bu.

Ön liberonun durmadan koşması lazım değildir elbette. Bu daha çok, onun önündeki box to box'ların işidir. Ancak, isabetli pas oranı ve risksiz oyun yorumlarınıza katılmıyorum pek. Mehmet Topal'ın topu alıp 5 metre önündeki adama itelemesi marifet değildir. Lucas'ın bile kaç pozisyonu oldu bir çalımla oyunu açıp takımı hücuma çıkardığı. Hatta Sarp bile kaç defa topu alıp yardırıp gitti. Mehmet Topal ise ben bilmem beyim bilir naifliği ile önündeki adama yuvarladı sadece sezon boyu.

Kendisi için büyük fırsattır, Galatasaray için de güzel bir anlaşma. Valencia'nın transfer konusundaki ciddiyeti ise takdire değerdir bence de. Zaten, oralarda hele bi çıksın Dünya Kupası aradan, bakarız Kewell'ı ne ederiz diye bir duruma sık rastlanmaz.
http://doksanartiuc.blogspot.com/

smokie dedi ki...

Yani ayni Besiktas in transfer politikasi demek istiyorsunuz.

K. A. dedi ki...

resmi sitede 5 yıllık sözleşme yapıldığı yazıyor.

sbe dedi ki...

http://www.deplase.net/mehmettopal (orumcek adam lakabina yakisir bir fotoda burda)

Son yillarda gormeye aliskin olmadigimiz bir sekilde hatiri sayilir bir transfer ucretine Valencia'ya transfer oldu Mehmet Topal. Tabiri caiz ise basamaklari teker teker tirmanarak geldi bu noktaya. Cogu kez calismasinin ve sebatinin neticesinde ama zaman zaman da sansinin yardimiyla hakettigi yerde su anda. 2006 yilinda Inamoto ile beraber Galatasaray'a imza attiginda, oynanan tek on liberolu sisteminde sonucu olarak, cok sik forma yuzu goremedi Mehmet. Basarisiz gecilen sezonun ardindan takimin ortasahasina Linderoth transferi yapilmis, Mehmet yine iyi bir alternatif olarak yedek klubesinde kendine sahayi iyi goren bir yer begenirken. Gectigimiz sezona kadar Galatasaray'i ugrastiracak olan Linderoth'un talihsiz sakatligi belki de onun onunun daha da acilmasina sebep oldu. Gosterdigi performans ile takimdaki yerini saglamlastirdi bu efendi adam. Fakat ne olduysa son yillarda gecirdigi birkac sakatliginda etkisi olmali, ozguveninde bir dusus yasamaya basladi. Daha tecrubesizken dikine oynayan ve kaleyi gordukce sut ceken Mehmet yerine, yanlara top dagitan ve ceza sahasina kirk yilda bir yaklasan bir goruntu cizmeye basladi. Bu transfer Mehmet'in kariyeri icin tam zamaninda gerceklesti. Ispanya ligini 3. bitiren Valencia'ya transferi umarim onun yitirdigi guveninin geri gelmesini saglayabilir. Insanlari ve futbol kulturleri bizlere yakin olan Ispanya ligine cabuk uyum saglayacagini da hesaba katarsak, belki de Real Sociedad'tan sonra Ispanya'da yeni takipcisi olacagimiz klup Valencia olacak. Bu pirlanta gibi delikanli Galatasaray'dan alninin akiyla ve olmasi gerektigi gibi ayrildi. Umarim "Orumcek Adam" Ispanya'da daha da basarili sezonlar gecirir. Yolun Acik Olsun...

Can dedi ki...

Galatasaray'la sözleşmesi devam ederken Valencia'ya imza atıyorsa ve Galatasaray kuzu kuzu duruma evet diyorsa,bu durum Galatasaray'ın hakikaten işbilmez adamlarca yönetildiğini gösterir. Yanlış bilmiyorsam sözleşmesi devam eden futbolcunun, kulübünden izin almadan başka takıma imza atması ciddi bir suçtur. Galatasaray yaptırım uygulamak yerine bu paraya razı olduysa hakikaten vahim durum.

Utku dedi ki...

Kendini geliştirmesi gerektiğinin farkına vardığı için gitti en azından açıklamasında bunları söylemişti.
Hiç kolay değil tırnaklarıyla kazıyarak geldiği bu noktada onuayakta alkışlamak lazım.
Tanıdık teknik adamın bilmem neyin yardımı olmadan futboluyla öne çıkarak gitti.30'unda gidip 10 sene Avrupada futbol oynayan,Alex Ferguson'a 'gençken tanısam uzun yıllar Old Traffordda izlerdiniz' dedirten Tugay Kerimoğlundan sonra gelen mevkisinin en iyisi.Şutları kalecinin üzerine değil de köşeye vurmayı becerebildiği gün internette bol bol gollerini izleyeceğimizden eminim.
Gönülden destekliyorum,geldiği nokta için tebrikler,üzerine koyacakları için de başarılar diliyorum.

Adsız dedi ki...

ya çok iyi paraya gitti diyorlar da, bende nedense hep çok ucuza gitmiş duygusu var. bi kere adamın yaşı genç ve bir aksilik olmazsa ilk onbirde oynayacak. valencia'nın ilk onbirinde oynayıp da bonservis bedeli daha düşük olan bir oyuncu var mıdır? hiç sanmıyorum.

Çağrı dedi ki...

1- 3yıl önce Linderoth'mu Mehmet Topal mı deseler düşünmeden Linderoth derdim, şansızlıkların kurbanı olup sakatlanmasa hala da Linderothh derim Feldkamp'ı fazla suçlamamak gerekir ...

2- Valencia Everton'dan büyük klüptür Mehmet kendi açısından daha iyi bir transfer yapmıştır ama Everton'a daha iyi uyardı gibime geliyor Mehmet, ligin oyun tarzı vs. gibi sebeplerden. Fellaini oynuyorsa Mehmet'de oynardı bence ...

Yolu açık, Allah yardımcısı olsun ...

Adsız dedi ki...

Her ne kadar iyi niyetine inansam da son derece yeteneksiz ve yavas bir futbolcu. Ozellikle Eskisehirspor macinda yedirdigi gol aklimdan gitmiyor. Valencia'da tutunabilecegini sanmiyorum. Ayrica daha bir ay onceki Fenerbahce macindan sonra Mehmet Topal, Mustafa Sarp, Ayhan ve Baris'i topla bir Emre Belozoglu etmez diyen taraftarlarin bugun arkasindan aglamasini son derece samimiyetsiz buluyorum.

Adsız dedi ki...

Beni en çok sevindiren şey; artık Mehmet Topal'ın korkmadan dikene top atabilecek olmasıdır. 2008 Avrupa Şampiyonası sonrası bir korkaklık vardı üzerinde. Belki de sakatlanmaktan korkmuş ve kendisini Avrupa'ya saklamıştır. Neticede bir Türk futbolcusu için çok önemli bir transferdir.
http://calciodipunizione.blogspot.com/