3 Şubat 2010

Leo Franco'nun Kredisi

Kalecilerin de; golcülerin de geçmişte parlak kariyerleri varsa ya da uzun zamandır o formayı giyiyorlarsa, taraftarın gözünde, gönlünde kredileri vardır. Kısaca; ye, yiyebildiğin kadar; kaçır, kaçırabildiğin kadar... Kredi bu, gün gelir biter, sabırlar taşar... Ancak iflah olmaz romantik taraftar yuh çekmez bu adamlara. Leo Franco da "La Liga, Atletico Madrid, Arjantinli" etiketleriyle girdi memleketin kapısından. 5 yıl önce Atletico Madrid onu Mallorca'dan almak için 2.5 milyon Euro ödemişti. (Gazete arşivi:16 Haziran 2004) Atletico Madrid'i anlatmaya gerek yok. Baş altına oynayan bir takım, çok sezonda da taraftarına -onca yıldızına rağmen- saç baş yolduran bir kulüp. Zirveye oynayan büyük takım kalecisi başkadır. A. Madrid'in sallanan defanslarıyla Leo Franco'nun La Liga'daki son 5 yılının facia olduğunu söylemek haksızlık olur. "Sıradan kaleci" tanımı daha fazla uyar. Galatasaray'a gelmesi gündeme geldiğinde "çuval gibi kalecidir" demiştim. Ardından başka bir yazıda adı geçtiğinde De Sanctis'in ardından tecrübesiyle alınabilir bir isim olduğunu söyleyince bir okurdan eleştiri gelmişti. Tutarsızlıkla suçlamıştı. Bu tutarsızlığın sebebi daha Ufuk transferinin resmileşmemiş olmasıydı. Leo Franco, Aykut gibi Galatasaray'da yıllardır güven vermemiş bir kaleci durduğu için transfer edildi. Bir kulübün her aldığı-sattığında başarı yakalaması mümkün değil. Galatasaray'da transferi yönetenler de baltayı taşa vurdular De Sanctis'i göndererek. İtalyan, düşük profil çizen, az konuşan, önündeki sallanan defansa rağmen iyi bir sezon geçirdikten sonra yollanan adam oldu. Bonservisini almak o kadar zor değildi. Napoli 1.5 milyona aldı, 1 milyon da maaş veriyor. Leo Franco artık son limana demir atıyordu. Bonservisi elinde olduğundan yüksek maaş istedi. 3 yıllık sözleşme karşılığında 4.8 milyon Euro. Bu ara transferde takımdan gönderilmediyse bunun birinci sebebi bu yüklü sözleşmedir.
Dönelim tekrar taraftarın gözündeki kredi meselesine... Leo Franco'nun janjanlı geçmişinin verdiği kredi birkaç maçta tükendi. Ufuk transferinin de elbette payı var bunda. Arjantinli bugüne kadar oynadığı ve takımının puan kaybı yaşadığı hiçbir maçta "Maçı alan, çeviren adam" olamadı. Büyük takım kalecilerinden istenen de budur aslında. Sezonda 3-4 maçı kurtaracaksın. Geri kalanını zaten takım arkadaşların halleder. Kredisi biten Leo Franco, Denizli'de yediği golle darağacına çekildi. Belki de en az suçlu olduğu gollerden biriydi bu. Ortayı yaptırtan, kademesini kaybeden (Uğur) kadar suçluydu en fazla...
De Sanctis ise Napoli'de harikalara yaratıyor. Son 6 lig maçında gol yemedi. Lakin o da bu topraklara ayak bastığında "Kim ki bu? Sevilla'da Palop'un yedeğiymiş!" diye yerin dibine batırılmıştı. Toparlamak gerekirse, Leo Franco yüksek ihtimalle hafta sonunda kaleyi yedeklerinden birine devredecek. Kaleyi teslim alan (Ufuk olmalı) iyi gittiği sürece de kulübedeki koltuğa gömülecek. Sezon sonunda da takımdan gönderilecek ilk yabancı olacak.
De Sanctis'ten Leo Franco'ya
Leo Franco&Galatasaray
Leo Franco ve Rubinho

37 yorum:

İsmail dedi ki...

Sezon sonu bari göndersin yönetim..
Şiddetle rica ediyorum kendilerinden..
Ya da kendisi gitsin hem karısı da mutsuzmuş..Arkasına bile bakmasın mümkünse..
Bir puan ekstra olarak kazandırmadı takıma yahu böyle kaleci mi olur..Ofansda iş yoksa ya da rakip forvetler kazma değilse puan kaybettik hep..
Ufuk varken ve kalede Aslan gibi sağlam dururken Leo beni kesmez abicim şu kaliteli kadroda..
Yiyecekse de Ufuk yesin Leo nun yediği saçma sapan golleri..

Schumy dedi ki...

Aykut bu takımdan gitmediği sürece Leo kadroda olmalı. Aykut'un oynama ihtimali bile tüylerimi diken diken ediyor.

Ufuk da üzerindeki hamlığı attığı anda kaleyi devralacak gibi bana göre. Alması da lazım zaten.

Yalnız şu anda kadroda Leo'dan daha iyi kaleci yok. Tecrübesi bile yeterlidir. Eğer ki Atletico Madrid maçında da hatalı gl veya goller yerse sabırsız taraftar tarafından ölmeden mezara gönderileceği kesin. Eğer kalmak istiyorsa bunun farkında olup en azından bu insanları susturmalı bence. Zaten senin de dediğin gibi geri kalanını takım halleder abi.

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Amin amin.

reverdy dedi ki...

Abi bir Galatasaray taraftarı olarak benim beklentim ligde maç kurtarması değildir bir kalecinin. Kaleci dediğin madem iyiyse , büyük maçta , büyük oynayan olucaktır. En güzel örnekte Galatasaray'ın şampiyonlar liginde ikinci tur gruplarına çıktığı sene mondragon'un performansıdır. özellikle deplasman liverpool maçında mondragon bu takımın kalecisi benim demişti. Yani bizim kalecimiz olucak adam kendini avrupa da göstericek , denizli maçında değil.

Çağrı dedi ki...

Gönderirsin göndermesine de yıllık 1.6 milyonu alan adam git deyince gider mi, ona bu parayı verecek takım bul diyice bulunur mu ?

3 yıl sabredersek elimizde, gönderirsek cebimizde patlamış olur, tek umudumuz Yıldırım Demirörön ilk icraatını yapsın Leo'yu verelim beşiktaşa oynatmazlarsa sözleşmesini askıya falan alırlar Delgadoyla beraber takılırlar =)

De Sanctis'in gönderilip yerine Leo'nun getirilmesi belki de yönetimin bu sezon yaptığı tek yanlış oldu, umarım bedelini ağır ödemeyiz ...

firat selcuk dedi ki...

bulent abi bari sen denizli macında ugur'u suclamasaydın ya..

herkes haksız yere adamı yerden yere vuruyor o pozisyon icin.. savunmada herkes adamını arkasına almıs ofsayt icin, ugur ve servet bunu basarılı sekilde uygulamıs.. neill geride durup ofsaytı bozuyor, ugur'un arkasında kalan adam da haliyle bos kalıp kafayı vuruyor..

2 adım ileri atıp rakibi ofsayta dusurmeyen neill mı sucludur yoksa taktigi uygulayan ugur ucar mı ?

shncm dedi ki...

Mondiyi de yuhlamıştı bu taraftar. De santchisi yuhlamakta geç bile kaldı diye düşünmüştüm. Ama Leo Franco da bu kez, daha atik davrandılar.

Ben kalede Aykutun olması taraftarıyım. Ufuk'un, büyük takım kaleciliği konusunda, ne gibi bir bilgi ve tecrübe taşıdığına dair bilgilerim muğlak olduğu için. Ayrıca, Buca,Trabzon ve Denizli bld. maçlarında gördüğüm Aykut, eski Aykut'a göre artık cezaalanını kontrol eden, kesinlikle degaj yapmayıp, oyuna yerden başlayan bir görünüme bürünmesidir. Eskiden çizgiden çıkmazdı. Leo konusunda yönetimi suçlamıyorum. Sonuçta her yaptığın transfer iyi olacak değil. Ayrıca taraftarın klübe verdiği katkıya, paralel yürüyen bir süreç bu biraz da.

para olsa büyük ihtimalle onlarda Kameni'yi yada Almeria'nın kalecisi Alvez'i almayı bilirler.

Reijkaard'ın ise sezon sonuna kadar, yavaş yavaş yerli kaleciye gececeğini düşünüyorum. Özellikle yabancı sınırı kalkmazsa gelecek aylar yerli kalecilerin zamanı olacak GS'da...

thezehir dedi ki...

avrupa,lig,mac kurtarmasi filan hikaye kaleci dedigin guven verecek yani defans arkasina giden topta tedirgin olmayacak.leo franco bu sene gayet vasat bir futbol oynamistir bunun karsiliginda da baya bir para aliyor ve her macta sacma gol yeme tehlikesi var.bu kadar eksisi varsa ben tercihimi ufuktan yana kullanir turk milli takimina iyi bir kaleci kazandirir,en kotu cok degerli olan yabanci hakkimi bosa harcamamis olurum.
mondragon cok macta da yakmistir galatasarayi avrupada.ki o turda roma macinda 90 arti 2-3 deki hatasiyla emerson ceza sahasi disindan rovasatayla gol atmistir.o macta alinacak 3 puan bizi gule oynaya ceyrek finale cikarirdi.
ya da su volkan a bakin adam 3 macta bir sacmasapan gol yerdi ki hala ara sira yer ama fb guvendi gayet iyi bir kaleci oldu.turk oyunculara guvenelim derim.(cok yazdim kusura bakmayin)

ek dedi ki...

Bulent abi, Romanya'ya geldiginde bir sey varsa sana yardimci olayim,iyi ki varsin - yazilarini kacirmiyorum -

Unknown dedi ki...

Leo Franco bencede gerçekten yanlış bir seçim Galatasaray için. Ancak şunu belirtmeliyim ki kendimde profesyonel kalecilik yapmış biri olarak. De Sanctis kesinlikle Leo Francodan iyi bir kaleci değildi.

Al birini vur ötekine.

Mondragon ile keşke kıyaslasaydın.

Ama bir noktada buluşuyoruz seninle hem yabancı kontenjanı açısından hem güvenilirlik kesinlikle Galatasaray kalecisi Ufuk olmalı. Hem yaşı hem kalitesi itibarı ile.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Galatasaray kalecisi ligin sonundaki takım ile oynarken (bunu de sanctis de yapardı) zaman geçiriyor diye sarı kart yememeli.
Koskoca Galatasaraysın kalecisisin sen. Ama ne yaparsın liglerinde ufak takımlarda oynayan topçu alınca böyle oluyor

Unknown dedi ki...

Kaleyi Aykut yada Ufuk'a bırakma düşüncesi biraz iyimser bir yaklaşım olmuş, en erken sezon sonu kaleyi bırakır Franco, o da yeni yabancı kaleci transferine kadar kaleyi 1 aylığına Ufuk yada Aykut'un almaları ile sonuçlanır o kadar..

HHKahraman dedi ki...

Millet 2 maçta dönmüş... Ceza sahası dışından ters köşeye yatan Sanctis'ten cacık olmaz...

Sinan Yılmaz dedi ki...

Panathinaikos maçı, Beşiktaş maçı 2 maç çevirdi aslında. Esas problem performansında değil, kafalarda bence.
Taa Hagi'den ve 1-4'lük Mallorca maçından başlıyor bu ön yargı.

Santics'i de beğenirdim ama küçük takımın büyük kalecisi olabilecek bir adamdı. Yan topları zayıftı, top tekniği zayıftı, soğukkanlı değildi.
Yani Rijkaard'ın aradığı adam değildi.
Napoli'de harikalar yaratmasına şaşmam. Ama İtalya 2. liginde şampiyonluğa giden takımın kalesinde harikalar yaratmasına şaşırırım.
Bir de dereyi geçerken at değiştirmenin tehlikesi var. Ayrıca Ufuk'un tecrübesizliği de var.
Sene sonu gitsin tamam gitsin de sene sonuna kadar 4.8 milyonu yedek bekletirsek, sene sonu kime satacağız esas mesele o.

Akay dedi ki...

leo franco 10 yıldır hiç kendini geliştirmemiş. yani galatasaray uefa kupasını aldığında 3 tane aşırtma gol yemiş bir kaleciden bahsediyoruz. neyse sene sonuna kadr sabredicez demek ki :)

Unknown dedi ki...

Ben bu adamı Mallorca'ya attığımız 4 golden sonra daha çok sevmiştim :). Keşke Atletico'da kalsaydı :)

sunshine dedi ki...

Şu tecrübede nasıl bir şeymiş anlamadım ki Victor Valdes'e Casillas'a gerekmiyor bizim Ufuk'ta olmazsa olmaz oluveriyor.
Aykut ve Ufuk hiç kasmadan Leo'nun performansını verebilirler.

k.a. dedi ki...

herkesin gönlünde olanı yazmışsınız.

Adsız dedi ki...

defanskeyfi.blogpot.com

izlersen sevinirim

wonderkid dedi ki...

O golde bence Neill'ın hatası vardı.Uğur Servet'in çizgisindeydi Neillin kaleye yakın olduğunu görünce geriye doğru koştu bu yüzden hatalı gibi gözüktü.

Unknown dedi ki...

Biri italyan pasaportlu Omer Catkic, digeri Arjantin pasaportlu Fevzi Tuncay.. Ikiside GSK kalecisi degil.

ultras/Movement dedi ki...

Aykut bir maçta yaptıklarıyla dar ağacına çekilirken, Franco geldiğinden beri neler neler yapıyor. Ah şu sözleşme olmasaydı da devre arasında Nonda kalıp Franco gitseydi...

Yağız Gönüler dedi ki...

Özellikle atletico madrid maçlarında ne yapacağına dair kafamda milyon tane soru işareti var. O maçta kale aykuta devredilebilir belki.

Artık kalede yabancı kontenjanı kullanılmamalı diyorum ben. Ufuk bu takımın kalesini korumalı. 1 sene sabır, hatta 6 ay. Gerisi gelecektir.

silent lucidity dedi ki...

@franchi

sonunda biri gerçeği söyleyebildi denizli maçındaki gol konusunda.neill ofsaytı bozdu o pozisyonda uğurun kademeyi kaybettiği falan yoktu,neill ilk yarı gayet iyiydi ama golde ve sonraki pozisyonlarda çok hata yaptı daha 3-4 maç oynadı olur öyle şeyler bence.

bunun yanında leo franco konusunda herkes böyle düşünüyor umarım rijkaard barca'daki rüştü-valdes örneğindeki gibi kaleyi ufuk'a teslim eder.

mvpatakan dedi ki...

maç almadı demişsin bülent abi ama direk aklıma beşiktaş maçı geliyor.
ayrıca eğer franco'yu casillas'In iki kademe altı bir kaleci olarak görürsek franco'dan bir üst kalitede kaleci almak çok zor.

eğer ufuğa sonuna kadar güvenip kaleyi verceksek sene sonu gitsin ama 3 maç geçmeden ufuğ'u da eleştirceksek kalsın yerli yerinde.

berserk dedi ki...

At.Madrid favori dedikten sonra bir kredisi kalmamıştı zaten.

Sade dedi ki...

Simoviç, Taffarel, Mondragon'dan sonra bu takımı bu gibi kaleciler kesmez tabi...

Ne Leo ne Santic güven veren, üst düzey kaleciler değil. ufuk tecrübesiz neye istinaden oynatılacak? risk mi alınacak? bu kadar yatırım bu kadar transfer bu riski almaya değer mi? Yönetim teknik kadro Alabilir mi?

Rotasyona her bölgede oyuncu yerleştirilir. Hataları ile 90 dakikada katlanılabilir ama ya kaleci her hatasında top filelerden çıkarılı gel de dayan bakalım 90 dakika?!

Leo yu Santic'i yuhalayan taraftar Ufuk'a kaç maç sabır edebilecek? Aykut'a kaç maç sabredildi, neler dendi Aykut hakkında!=?

Allah korusun da mesela; Uefa'dan elendik, Türkiye Kuapasından elendik, şampiyonlukta gitti ama çok yetenekli bir kaleci kazandık diyebilecek mi? Olsun, bizim çocuk ne yapalım diyebilecek mi?

Risk alınır da Ufuk parmak ısırtırsa o başka ama şu kalecilik işi gerçekten de tecrübe ile çok alakalı bir iş. Tecrübeyide geçtik; Valdes de Buffon da Casillas da hatalı goller yediler ama o kalede kaldılar. Kalabildiler. Teknik ekibin ve yönetimin arkada duruşları ile. Bizde böyle hatalı goller yerse ki yiyecek kaç maç sabır gösterecek taraftar ve baskı yapmayacak? Bence bu da önemli bir soru!

kaiwas dedi ki...

ofsayt taktiği yüzünden neill mi hatalı ? galatasaray ofsayt taktiği uygulayacak bi takımmıdır ...rijkaardan bunu hiç ummam ...büyük takımların ofsayt taktiği uygulaması bir skandaldır ...orda ugurun kademe hatası leonun kalecilik hatası vardır ofsayt taktiğini galatasarayıma yakıstramadığım için neill in sözkonusu pozisyonda hatası yoktur ofsayt taktiği denen oluşumda galattasaray ismi yanyana gelmemelidir

Ace Ace dedi ki...

Bana da Ufuk yavaş yavaş kaleyi devralacak gibi geliyor.

Ama ben hala Aykut taraftarıyım. Şampiyon olduğumuz sene yanılmıyorsam 6 maç üst üste gol yemeyerek (Servet'inde katkısıyla tabii ki) şampiyon olmamızdaki en büyük pay sahiplerinden biriydi.

Bu birazda takımın gelenekleri ile ilgili. Galatasaray son 10-15 yıldır alt yapıdan orta saha ve forvet çıkarırken kaleyi yabancıya teslim etmeyi seviyor. Fenerbahçe ise tam zıttı. Sonuçta Aykut Galatasarayda olduğu süre boyunca hep iyi kalecilerin arkasında kaldı. Şimdi ise tam kendisini kanıtlama zamanıyken yine gelenek devam etti ve Leo Franco kaleye geçti.

Leo'yu severim. Ama tek nedeni müzisyen sayılabilecek bir kaleci olmasıdır. (Arjantinde bateri çaldığı bir grup vardı yanlış hatırlamıyorsam.) Galatasarayın yabancı kontenjanını gereksiz doldurduğu kanısındayım.

Galatasaray Sinan Bolat'ı alsın herkes mutlu olsun:D

Murat1905 dedi ki...

Leo'nun ilk maçlarına baktığımda ısınmaya başlamıştım kendisine, nitekim topu oyuna eliye ve hızlı şekilde sokmasıyla bir çok goller kazanıyorduk. Tabii ki defansif zaaflarımızdan dolayı yediği goller oluyordu ama biz kendisinin üstün tekniğini görünce yediklerini de önemsemiyorduk. Daha sonra o eliyle hızlı oyun kuran Leo gitti, degaja başlayıp rakip baskısını yiyince topa düzgün vuramayan bir Leo geldi ve tepkiler çoğaldı. Yabancı transferlere yer açmak adına Kewell-Nonda seçeneklerinden biri tartışılırken aslında taraftar kurban olarak Leo ismini belirlemişti. Rijkaard zorlu maçlardan önce Ufuk ve Aykut'tan emin olamadığından ve de belirtildiği gibi ağır sözleşmesinden dolayı Leo'yu yollamadı.
Diğer tarafta Napoli'den bir arkadaşıma De Sanctis size geliyor dediğimde sevinçten havaya uçmuştu ki böyle karakterli bir kalecinin bonservisinin alınamamasına üzülmüştüm. Leo'nun aksine defansı sürekli Türkçe-İngilizce ve İtalyanca ile uyaran, Semih'e 'artistlik yapma uleeen' ayarı verip yerden külçe gibi kaldıran, sözleşme imzalamaya takım elbisesiyle gelen, hırsıyla takımına güven veren De Sanctis'i alternatifler arasında özlemeyen yoktur diye düşünüyorum. Henüz Ufuk'ta kaleye geçer formamı bırakmam havası sezmedim ama Leo'dan kötü olacağını da düşünmüyorum. Umarım Leo tekrar özgüvenini kazanıp ilk geldiği gibi oynar ya da Ufuk kaleyi alıp uzun seneler kimseye bırakmaz.

Unknown dedi ki...

Yavaş yavaş değil hızlı hızlı alsın şu Ufuk kaleyi :)

bu arada Sinan Bolat dme ya... bakmayın öyle kafa golüne çok balon bir kaleci o

Sinan Yılmaz dedi ki...

Yahu Uğur, Servet'i görüp ofsayt taktiği uyguluyorsa Neill'i de görmüyor demektir. Servet zaten neredeyse her pozisyonda kendi kafasına göre ofsayt taktiği uyguluyor. Neill adamını tutuyor. Uğur'da tuttuğu adamı bırakıp topa hipnoz oluyor. Suç nasıl Neill'in oluyor anlamadım ki, kim dedi Servet'e ofsayt taktiği yap diye.
Bu savunma tandeminin en gerideki oyuncusu Neill zaten.
Savunmayı yönlendirenin de o olması gerekirken. Ağır abi olduğu için Servet kafasına göre takılıyor. Uğur'da adamını bırakıp abisine uyuyor.
Doğrusu Uğur'un başına ne geliyorsa abilerine uymaktan geliyor

farukbaydar dedi ki...

leo da gitsin, franco da... hatta kol kola verip leo franco olarak gidebilirler...
zayıf, uzun boylu kaleciler bana güven vermiyor... bu, onlar kötü kalecilerdir demek değil, bana güven vermiyorlar... çocukluğumdan bugüne elde sağ ayakta solakımdır ve sol bek oynarım... empati kuruyorum, kalede güven veren birinin varlığı benim olası hata yapabilme toleransımı genişletiyor... öz güvenimi yükseltiyor...

yemezsen, atarsın... atamazsan da en azından yememiş olursun...

Büyük Kaptan dedi ki...

"leo galatasarayda" postu burada yayınlandıktan sonra yazmıştım sanctis çok aranacak diye, hala aynı fikirdeyim.. galatasaray bonservissiz leoya balıklama atladı ama verdiği maaşla neredeyse makul bir bonservis ödemiş kadar oldu..

sahi galatasaray aykut, orçun veya ufuğu en fazla kaç maç sürekli oynattı? volkan rüştüden kaleyi devraldığı süre içinde çok fazla hata yaptı, azaltsa da halen hata yapıyor.. bütün futbolcular oynayarak gelişir, hele kaleci için oynamak herşeydir..

rüştüyü gönderip victor valdes'e kaleyi emanet eden barçayı düşünün.. aykut veya ufuk bu güvenin yarısını haketmiyor mu?

M. Alper dedi ki...

Aceto zamanında bu yorumu yazmış.
Sondan bir önceki cümle.
Linki: http://acetobalsamico.blogspot.com/2007/08/real-madrid-2-atletico-madrid-1.html

Franco bu yazıda dallama olmuş çoktan. :))

ASVALTTAICENLER dedi ki...

ustteki fotda federer gibi cikmis

cakmaorumcek dedi ki...

http://orumcekwebmasterforumu2011seoyarismas.blogspot.com/

Tuğrul Çıtak dedi ki...

M.Alper ve asıl olarak aceto'muzu kutlarım boşa geçen bir sezonun dallamasını öneceden tespit etmek zor değilmiş. Transfere karar veren, izlediğini söyleyen büyüklerimiz! kaç maçı seyreder hangi kriterlerine göre araştırır gerçekten merak ediyorum.