22 Aralık 2009

Katalunya ve KKTC?

Bu akşam iki maç var İspanya'da. Katalunya Milli Takımı, Arjantin ile oynayacak. Katalanların başında Cruyff var. 13 yıl sonra kulübeye dönüyor. Arjantin'de Maradona cezalı. Messi de oynamayacak. Şimdi soru şudur: Katalunya'yı FIFA tanımıyor ama bu maç oynanıyor. KKTC ile aralarındaki fark nedir? Varsa bir bilen buyursun...
İkinci maç Santiago Bernabeu'da. Clemente ve Luis Aragones teknik adam olarak çıkacak. Afrika'ya yardım maçı. Sergio Ramos ve Kanoute'nin ortak organizasyonu. Cristiano Ronaldo da bir günlüğüne Özbekistan'a gitmiş. Aldığı ve yardım kuruluşlarına bağışladığı rakam bir gün için 600 bin Euro?

38 yorum:

eda dedi ki...

sık sık katalunyalılar homurdanırlar, bizim neyimiz eksik hala baskıcı franco yönetimi vs. fifa da sessiz kalır. ama milli maça da sessiz kalıyorlar, hatta program yapıp hakem veriyorlar. bu da ilginç bir şey. heralde hem katalunya hem ispanya forması giyen oyuncularda çakışma olmasın diye ispanyol ff'nin de bir hinliği mi var arada.

timi dedi ki...

şimdi ben çok anlamam ama katalunya ispanya'nın tanıdığı kendi topraklarında özerk bir bölge, ancak KKTC bizim tanıdığımız ama bizim topraklarımız dışında bir ülke, bu bir milli takım kurulması için geçerli sebep olamaz eğer aynı oyuncular ispanya milli takımında forma giyecekse, sonuçta özerk bölge dış işlerinde ispanya'ya bağlı, milli maç da dış iştir! yanı kısaca katalunyayı herkes tanıyor ancak milli takımını tanımıyor, KKTC'yi ise daha bölge veya ülke olarak tanıyan yok, fark budur...

Genel Sekreter Vak dedi ki...

KKTC ile aralarında fark var bence, esasında KKTC'nin maç oynamasına izin verilmesi Katalunya'ya izin verilmesinden daha normal olurdu onlar açısından sanki.Ama,işte...

Neyse,Visca KKTC,Visca Mehmet Ali Erbil.

Maslow dedi ki...

katalunya, kıbrıs derken başka şeyleri de sorgulamaya başlarız ki bunlar bizim kaldıracağımız tabular değil o yüzden bence bu konu türkiye'de tartışılmamalı. yanlış anlaşılmasın tarafgirlik yapmıyorum ama durum bu.

Selocan dedi ki...

Benim de anlamadığım illa Fifa'nın tanıması mı gerekiyor bu maçların oynanması için. Yani adı üstünde özel maç. Toplarsın adamları yaparsın karşılıklı. Sahayı da kiraladım kulüpten arkadaş dersin. Fifa özel maçlara neden karışır anlamam. KKTC'de yapsın Katalunya'da.

Çok mu cahilim bu konuda acaba ama bana manasız geliyor.

Temur dedi ki...

Şöyle diyebiliriz. Bağımsız bir devlet olmasa da hem Katalonya hem de Bask bölgeleri İspanya içinde otonom bölgeler. Kendi bayrakları ve dillerini kullanmakta asla sıkıntı çekmezler. Ve İspanya'nın bu bölgeler üzerindeki hakimiyeti uluslararası hukuk tarafından tanınır. KKTC ise uluslararası hukukta hala çözülememiş bir sorun ve çatışma bölgesi olarak gözüküyor. Ki Kıbrıs'ın yegane temsilcisi olarak Rum Kesimi gözüktüğü için KKTC bir devlet değil Türk İşgal bölgesi olarak tanınmaktadır.

gelener dedi ki...

Farkini soyle aciklayabiliriz, KKTC Kibris Cumhuriyeti topraklarinda bir savas sonrasi herhangi bir antlasma olmaksizin uluslararasi hukuka aykiri bir sekilde kurulmus tum dunyaca - Turkiye Cumhuriyeti haric - illegal olarak tanimlanan ve taninmayan bir olgu. Yani hala daha ateskes durumunda olan bir ulkede kurulmus.

Katalunya ise ulke butunlugunu tehdit etmeyen -en azindan bir savas durumu olmayan- Ispanya'ya bagli bir ozerk bolge. Yani KKTC ile Katalunya arasinda hic bir benzerlik yoktur.

Ha eger kibrista bir cozum olursa, bu da eger konfederasyon olursa, o zaman Kibris Turk bolgesinin milli takiminin uluslararasi mac yapmasina FIFA izin vermelidir.

Fakat su andaki durum devam ettigi surece, KKTC milli takimi Turkiye milli takimi ile bile mac yapamaz, ki zaten yapamiyor da.

Egiman dedi ki...

maçlar yayınlanıyomu arkadaşlar bilen varmı

Unknown dedi ki...

Bir vesileyle KKTC Futbol Federasyonu Başkanı ile röportaj yapmıştım ve ona Galler, Kosova, Karadağ ve Katolanya'ya farklarını sormuştum. Hallerinden memnunlar, Türkiye'ye paralel politika yapıyorlar hatta NFBoard'ın mantığına aykırı olarak olası bir Kürdistan maçından da çekiniyorlar.Fifa özel maçlara karışmıyor ama çatışma bölgelerindeki müdahalelerde "egemen" tarafından tavır alıyor. Mesela Tibet için Çin, Çeçenya maçları için Rusya'nın yanında, Karadağ özerk,Kosova değil. Galler, BM tarafından tanınmasa da Britanya Topluluğu kontenjanından vs vs.
Bir not daha; Katolanya milli takımı İspanya'dan daha eski ve G.S'nin yardımcı antrenörü Neeskens aynı formayı giymişti. Bkz;http://nkoklu.blogspot.com'da, Catolanya diye bir milli takım.

tozlu parkeler dedi ki...

Doğru açıklamayı Nuh Köklü yapmış. Kuzey Kıbrıs'a özel bir artniyet göstermiyor FIFA, Kuzey Kıbrıs gibi mesela Tibet'e de ambargo uyguluyor. Futbol oynamak herkesin hakkı ve FIFA bir futbol federasyonu olarak öncelikle bu hakkı gözetmeli ama egemen siyasetin baskısı altında eyyam yapıyorlar.
FIFA'ya karşı yaşasın FIFI ( Federation of International Football Independents )

cigda dedi ki...

Futbol oynamak herkesin hakkı diye kestirip atamayız bu konuyu bence, zaten kimse kimsenin futbol oynamasına karışmıyor. Ama sen Katalonda MİLLİ Takımı adı altında oynamak istesen işler değişir çünkü bunun amacı futbol oynamaktan çok siyaset yapmaktır.

Unknown dedi ki...

kktc'nin oynamak isteyip de oynayamadığı dostluk maçı var mı ki?

rayrandroark dedi ki...

evet kesinlikle kıbrıs türk işgal bölgesi olarak gözükmektedir.

eğer kıbrısı kıbrıs türklerinin de yes annem dediği üzre kendi hallerine bırakıp azgın milliyetçilik tepkilerine maruz bırakmasydık belki o zaman bir milli takımları olurdu ve fifa izin verirdi.

ACY dedi ki...

ya buradan konu sözde kürt devletine kadar gider o yüzden hiç bulaşmadan işin futbol yanıyla ilgileniyor ve diyorumki bu maç oleguersiz olmaz, inşallah cruyff onu almıştır da adam milli olma zevkini yaşar =))

poseidon dedi ki...

peki bu katalunya milli takımı kadrosu kimlerden oluşmakta katalan bildiğimiz ispanyol oyuncular oynayamıyor haliyle.

Mehmetcan Uzun dedi ki...

http://en.wikipedia.org/wiki/Catalonia_national_football_team

Kadro fena sayılmaz.

Teşekkürler bu konu hakkında bir şeyler yazdığınız için.

Unknown dedi ki...

Ben posta diğer konudan dalmak istiyorum. Ronaldo'yu günahım kadar sevmem, çok itici geliyor bana. Özellikle de para göz bir herif olduğunu düşünüyordum. 600bin avroyu yardım kuruluşlarına bağışladı ise gerçekten tek bir şey derim kendisine:
Helal Olsun...

Bu arada birer helalde Ramos ile Kanoute'ye...

thunderbird dedi ki...

Herkes bir şeyler söylemiş ama doğrusunu söyleyim günümüzde FIFA yalnızca BM tarafından tanınan devletleri kabul ediyor, mesela Kosova'yu bu yüzden reddetti. Fakat geçmişte devlet olmayanları da kabul ediyordu mesela Filistin.

Ayrıca egemen olmayan varlıklar ait oldukları federasyonun onayıyla temsil edilebiliyor; Galler, Faroe adaları, Fransa Futbol Federasyonu'nun izin verdiği Yeni Kaledonya gibi.

Acaba İspanya Katalanlar'a izin veriyor mu? bilemiyorum.

Bir de alternatif Dünya Kupası girişimi var/vardı, şimdi havası kaçtı. VivaWorldCup diye, ilki 2006 yılında KKTC'de oynanacaktı ancak son dakikada organizasyon iptal oldu,Fransa'nın bir bölgesine alındı ve bölük pörçük gerçekleşti. 10 puanlık uzman sorusu da KKTC'de gerçekleşek bağımsız Futbol Kupası kimin katılmak istemesi yüzünden gerçekleşemedi olsun.

Unknown dedi ki...

3-2 şu an. Katalunya üstün.

Sergio Gonzalez (1 - 0) 44'
Bojan Krkic (2 - 0) 56'
63' (2 - 1) Pastore
Sergio Garcia (3 - 1) (Pen) 70'
72' (3 - 2) Di Maria

Unknown dedi ki...

derken 4-2

karıncaezmez dedi ki...

2.paragrafı biraz önce Ersin Düzen neredeyse aynen okudu spor gecesi programında.

Halim dedi ki...

katalunya'nin barçasi var, kktc'nin neyi var kumarhanelerden baska ?

bundan yillar once (5-10 yil?) ispanya milli takimi kibris rum kesimine yenilmisti. o zaman bu maglubiyet sok etkisi yaratmisti, adadaki futbol henuz simdiki kadar gelismemisti daha. o maçtan bi sure sonra, basklar kendi aralarinda takim kurup ispanya'nin yenildigi kibirs rum kesimi takimini davet edip farkli bi skorla postalamislardi. hayal mayal boyle bisey hatirliyorum, detaylari bulmakta ne google ne youtube yardimci oluyor bana. bülent abi veya baska biri yardimci olabilir mi acaba?

ek dedi ki...

Katalunya ve Kurdistan?

Major dedi ki...

kimler var peki bu katalunya milli takımında?

Sohu dedi ki...

Aradaki fark nettir. İspanya Katalunya Milli Takımı'nın maç yapmasına izin veriyor. Kıbrıs Rum Kesimi KKTC'nin herhangi bir maç yapmasına izin vermemek için kıçını yırtıyor ve başarıyor.

paint çok pro dedi ki...

kktc ile katalunya arasındaki benzerlikleri yazmak daha zahmetsiz bir uğraş olur.

İsim dedi ki...

Katalunya kelimesi bu yüzyıl içerisinde bir damla kan ile bile yanyana gelmemiş iken Kıbrıs için savaş yapıldı.
Her iki ülkeye de milyarlarca dolarlık askeri maliyeti,külfeti var bu 'Kıbrıs' konusunun.
Müsade edinde yaklaşımlar farklı olsun.
Bunun konuşulmasını bile mantık dışı buluyorum.

intuition dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
intuition dedi ki...

Öncelikle kurulan analoji yanlış. KKTC siyasi olarak hiçbir şekilde geçerli olmayan bir ülkedir ve şu an uluslararası hukukta Türkiye orada maalesef işgalci konumundadır. Katalunya'nın durumu oldukça farklı. Katalunya'yı düşünürken İspanya'nın yakın zamana kadar krallıkların oluşturduğu ülke olduğunu unutmayalım ki, Katalunya aslen Aragon krallığına bağlı bir bölgeydi ve iç savaş çıkaracak kadar güçlü bir bölgeydi. 1979 yılından itibaren Katalunya zaten bir ÖZERK bölgedir. Dolayısıyla siyasi olarak da tanınan bir bölgedir Katalunya bölgesi.

moist dedi ki...

Katalunya ile KKTC çok ayrı şeyler bence de. Bir kere Katalunya 10. yüzyıldan beri tarihte var olan bir ülke. Tarihsel olarak milliyetlerinin farklı olması ve siyasi görüşler sebebiyle iç savaşta Madrid'den bağımsızlıklarını istemişler, Franco zamanından sonra da özerklik kazanmışlar.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Katalonya ve Bask milli takimlarinin formasini giyen oyuncular, sonra donup Ispanyol milli takiminin formasini da giyebilirler.

Simdi ayni durumu bir de Turkiye'nin alakali oldugu ozerk bolgeler ile ilgili olarak dusunun. Butun teknikaliteyi bir yana birakirsak, bu bile yeterli bir cevaptir sanki.

Ricky_Kaka dedi ki...

Bu kadar çok katalan yalakasını bir arada görmemiştim.

Maslow dedi ki...

katalanları kürtlerle kıyaslayıp, lan onlarda böyle bişey isterse refleksiyle bir günde katalan düşmanı olanlara da hayranım gerçekten.

Omnis determinatio est negatio dedi ki...

Hangi ulus iterse kendi devletini kursun kardeşim.

linguisticsfc dedi ki...

benim en son hatırladığım stoke city bir hazırlık maçı bile yapamamıştı kktcde, orda takıldılar ama bi kktc takımıyla maç oynayacaklardı araya hemen dış mihraklar girdi.

Sohu dedi ki...

Stoke City değil Luton Town. Biz de maça gitmiştik, Çetinkaya ile oynayacaklardı. Kendi aralarında antreman maçı yaptılar. Çetinkaya'lı oyuncular da kenardan seyretti. Bu iş maalesef böyle.

linguisticsfc dedi ki...

doğru. luton town, düzelttiğin için sağol, o takımın oraya çıkıp antrenman bile yapması bi başarı herhalde türk diplomasisi için, ama obur taraf da nasıl çalışıp o maçın oynanmasına izin vermedi dikkate değer

gelener dedi ki...

bu post bugun yeniduzen gazetesinde (kuzey kibris'ta yayin yapan bir yerel gazete) spor sayfasinda mansete tasindi, yorumlar ile birlikte!

aceto artik kibris'ta daha unlu! :)