18 Kasım 2009

Gaizka Mendieta

"İspanya ve İtalya'daki profesyonellik anlayışı İngiltere'de yoktu. Maçlardan sonra soyunma odasında biralar havada uçuşuyordu. Kimse yediğine içtiğine dikkat etmiyordu. Abur cubur ile besleniyorlar, "Mars" yiyip 'enerji verir' diyorlardı."

Mendieta'ya ait bu sözler. M.Brough kariyerinden taşanlar bunlar. Basklı bir futbolcu olarak kariyerinin herhangi bir döneminde A.Bilbao forması giymemesi ilginç. 90'ların sonunda Valencia'da patlatığında parmakla gösterilen bir orta sahaydı. Real Madrid'e Şampiyonlar Ligi finalinde 3-0 kaybettikleri Şampiyonlar Ligi finalinin (99-2000) sezonunda da takımın kralıydı. Lazio'nun büyük paralar saçtığı yıllardı. 40 milyona sattı Valencia. Futbol tarihinin en büyük kazıklarındandır. Bugün bu kulübün borcu 550 milyon euro. Lazio da o dönem saçtığı milyonları tek tek arıyor. Serie A'daki tek sezonu için kısaca yılın bidonuydu demek yeterli sanırım. Valencia'dan takım arkadaşı Kily Gonzales ise İtalya'da dikiş tutturmuştu. Kiralık gittiği Barcelona'da da tutunamadı. Ardından İngiltere'nin yolunu tuttu ve M.Brough'da Steve McClaren ile çalıştı. İngiliz kulübünde 4 yıl kaldı, son 2 sezonunu da yatarak geçirdi. 2000'li yıllarda oynadığı futbolu kimsenin hafızasında yer etmedi. Bugün 35 yaşında. 33 yaşında futbolu bıraktı ama İngiltere'yi bırakmadı. Ülkeme dönmek için kendimi hazır hissetmiyorum diyor.

15 yorum:

otti dedi ki...

cm 01-02 de mükemmel oynuyor 39-40 yaşına kadar:) o yüzden severim..

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

yes. he's a basque..

"- a good goalkeeper is half of a team"
a basque word. best spanish goalkeepers are basques. arconada, zubizarreta, araquistain etc.

goalkeepers are good but no independence for basque county. if they want indepentece, they go to france and terror on paris not in madrid..
i'n against every autonomy and autonom provinces like catalonia, asturia or basque. their autonomy must be cancelled and belong to castille and madrid government.

they will accept castille democracy as they did before 1975...

Unknown dedi ki...

Upgrade tahammülü fazla olmayan bir oyuncuydu.Elinden geleni yaptı ve gitti.

julien sorel dedi ki...

99-2000'di sanırım, barcelona'ya doksandan öyle bir takmıştı ki. kornerden gelen topa gelişine, örümcek ağlarını alan cinsten. gördükçe hala saygı duyarım babaya...

ahmetokur dedi ki...

İsmi geçtiği yerde, 'vayyy' demek gelir içimden.

twilost dedi ki...

keşke hep valenciada kalsaydı claudio lopezle kily gonzalesle beraber.. sonra o takım 2 kere şampiyon oldu falan ama asıl efsane 99/00kadrosuydu..
çok büyük topçuydu çok..

Cenk Akın dedi ki...

Bu adama olan sempetimin tek sebebi sahip olduğu üstün penaltı atma yeteneğiydi.Halı sahada bile penaltı atarken zihnimin köşesinden hep mendieta geçer :)

mre dedi ki...

Ben bu yetenekli adamlardaki ani ve önlenemez düşüşlere akıl sır erdiremiyorum. Yani tamam bir takım da dikiş tutturamazsın ama başkasında oynar ve tekrar yükselirsin de öyle olmuyor işte. Böyle başka örnekler de var

Zak dedi ki...

Gaizka Mendieta ! Tam bir futbolcu ismi. Ne manken olur ne aktör. Ama müthiş futbolcu ismi... Bir de CM 03-04'te Fenerbahçe'min orta sahasını tek başına toparlayıp adam etmesinden dolayı çok severdim.

Unknown dedi ki...

kendisi benim için cm 2002-2003'te lazio'yla uefa'da karşılaşmalarım sırasında 8-9 ile oynayıp beni çıldırtması ve manchester'a attığı golden ibarettir. bir de topu havada 3-4 kez sektirip savunmayı geçerek attığı gol olacak.

cesc dedi ki...

Nedense Yusuf'u hatırlatır bana... Kariyerleri, iniş çıkışları pek benzemiyor aslında ama. Kral toğçudur ikisi de. Benim de aklımda 2002 dünya kupası'nda Güney Afrika'ya attığ bir firikik kalmıştır ki ben de saygı duyarım babaya cino gibi.

tofi dedi ki...

lazio'ya transfer oldugu sene yerinin en iyisiydi hakketti o transferi bence. barcelona, ondan ve hayran oldugum claudio lopez'den az cekmedi o yıllarda...

Unknown dedi ki...

gaizka zabala mendieta be! dünyanın en iyilerindendi 10 yıl evvel. komple futbolcuydu. kornerden gelen topa yapıştırdığı golünü hatırlarım.

şimdi ortalık xavi-iniesta-xabi alonso'ya kaldı.

Ekrem35 dedi ki...

bir de zenden vardı. o ne oldu yahu?

Dabenti dedi ki...

Benim aklımda hep diş hekimliği fakültesini futbol oynarken bitirdiği ile kalıyor bu arkadaş. Nerede, ne zaman okumuştum hatırlamıyorum, doğru muydu yanlış mıydı onu da teyid edemedim.

Bir bilgin var mıdır bu konuda aceto?