20 Temmuz 2009

Modern Köleler

Ibrahimovic'in bitmeyen transferini koyarsak ilginç bir liste olmuş. Bonservisleri el değiştirirken en fazla para ödenen futbolcular. Cristiano Ronaldo transferi olana kadar da listenin ilk sırasında gezgin Anelka vardı. Ibrahimovic için söylenen rakam resmi değil. Bu Eto'o'ya biçilen rakamın da dahil olduğu 87.5 milyon euro ile şişirilmiş. Öncesine dönelim. Ajax'ın Malmö'ye ödediği rakam 8 milyon euro. Hollanda kulübü her zamanki gibi parlattı ve sattı. Juventus'un 2004'de ödediği 25 milyon euro. 2006'daki skandal olmasa elbette ki satmayacaklardı. Serie B'de oynatılacak adam değil tabii. Inter, 24.8 milyon euro ödedi. Cristiano Ronaldo'nun hikayesi kısa. Ferguson'un Sporting Lizbon'a ödediği rakam aslında hiç fena para değil o yıl için. 18 milyon euro. 96'ya da sattılar. Anelka'nın hikayesi uzun. 8 kulüp var listesinde. Real Madrid, 99'da 35 milyon euro ödedi. Fiyatı yıllar içinde düşüp ardından tekrar yükselenlerden. Veron'un fiyatını yükselten de Alex Ferguson. Büyük hayal kırıklığıydı. 9 kulüp 90.5 milyon euro ödedi Veron'a. İtalya-İngiltere-İtalya derken döndü ülkesine Libertadores'i de kaldırdı. Crespo da harika pazarlanan adamlardan. 2000'de İtalya'da transferin çıldırdığı günlerde Lazio'nun para saçtığı zamanlarda kasalarından 55 milyon doları çıkardılar. 9 kulüp değiştirdi. İki Milano kulübü, Chelsea derken şimdi Genoa'da. Harbi Ronaldo da iyi dolandı. 5 kulüpte 90.5 milyon euro. Listedeki son isim Vieri. Atletico Madrid-Lazio-Inter dönemlerinde iyi para yaptı. 83.2 milyon euro ödendi dolaştığı 12 kulüpte... Bitirirken aklıma geldi de bu adamlara Modern köleler demek lazım galiba...

3 yorum:

flyingdupe dedi ki...

tiplerin hapishane kaçkını gibi çıkmalarıda fotolarda , ayrı bi paragrafı hakedermiş doğruusu.

Selocan dedi ki...

yaptıkları işten bir hayli kazandıkları için köle tanımı doğru değil bence. Köle olsalardı hiçbiri 5 kuruş para alamazdı. Ya da şöyle diyeyim ben de yılda 13 milyon euro alayım varsın bana da köle desinler :)

aşkın dedi ki...

Ben hep şunu düşünürüm, bunların kalibresinde futbolcu olsam Avrupa kupaları hariç deplasman maçlarına çıkmama şartı koyar, alacağım ücretin üçte birine oynardım.
Gençlik bir daha gelmez; paso maç trafiği yerine gez, toz, aktivite yap, kitap falan oku ne bilim Cantona gibi yeteneğin varsa tiyatro, sinema müzik..
35'inden sonra iğnelerle yoğun koşuşturmacayla iğdiş edilmiş, ileriki hayatında işe yaramayacak kadar kas dolu vücdun; ot kıvamında beynin ve olanca kabiliyetsizliğinle o kadar parayı ne yapacaksın? Haydi Pele yırttı, Platini yırttı, Maradona yırttı, Rıdvan yırtı ya sen?
Bunları yazan mesai saati denen kavramı reddetmiş biridir, boşa konuşmamaktadır.