8 Haziran 2009

Cruyff&Rijkaard ve Barcelona

"... Ajax’ta her şey harika giderken hocası Cruyff’a kızdı, idman sahasını terk etti ve bir daha takıma dönmedi. Böylesine büyük bir oyuncunun başarısız Lizbon ve Zaragoza maceralarının olmasının nedeni de bu, asiliği... Aslında bu hikaye, başka bir iddiayı da çürütür nitelikte: Barcelona’nın 2004-2008 takımının Rijkaard tarafından değil, Cruyff eliyle yönetildiği iddia edilir kapalı kapılar ardında. Birincisi, bizim izlediğimiz Rijkaard, boyunduruk altında yaşamaya müsait değildi. İkincisi de, Rijkaard’dan önce “0” kupayla kapatılan 5 yılda da Barcelona pekâlâ Cruyff’tan yardım alabilirdi."
****
Uğur Meleke'nin bugünkü yazısından bir pasajı aldım. Son cümle iyi bir tartışma konusu Barcelona tarihi adına. Cruyff, 1999-2003 yılları arasında nerdeydi? Barça, Cruyff'dan yardım alabilir miydi? Öncelikle 2003-2008 Barcelona'sında Rijkaard'ın takımın başına geçirilme kararından, 5 yıl boyunca başkan Laporta'nın her hamlesine Cruyff'un danışmanlık yaptığı konusunda mutabık mıyız? Değilsek bu başka bir tartışma konusu (!) Öyleysek bir önceki dönemi, kupasız geçen yılları sorgulamak lazım. Cruyff neredeydi? Barcelona neden onun futbol aklından faydalanmadı? Mümkün değildi çünkü Cruyff kovulmuştu çünkü Cruyff muhalifti. 4 yıllık Dream Team döneminden sonra iki yıl şampiyonluğu kaçıran kadronun başında daha fazla kalamadı. Barcelona'nın başkanlığına 1978'de gelen Nunez, Cruyff'u kovdu ve o gün de, onun için sonun başlangıcı oldu. Yerine Bobby Robson geldi. Van Gaal dönemi olmasa Nunez daha da erken giderdi. Cruyff giderken Katalan halkını da arkasına aldı ama dönüşü zaman da aldı. Başkan Nunez 2000'de gittiğinde bugünkü başkan Laporta'nın başını çektiği muhalif grup, Nunez'in 2. adamı Gaspart'a karşı seçim kaybetti. Cruyff'un açık desteğini verdiği Laporta, Nunez ve adamlarını ancak 2003 yılındaki seçimlerde yıkabildi ve Cruyff Nou Camp'a geri döndü. Yanında Rijkaard ile birlikte...

11 yorum:

canciondelibertad dedi ki...

i wish the best of luck to rijkaard and i think it will be interesting to watch a 4-3-3 turkish team.
http://relaxforasecond.blogspot.com
relax and take it easy

mondo trasho dedi ki...

leonardo inşallah milan'da başarılı olur da, olası bir başarısızlıkta galliani rijkaard'ımıza salça olmaz.

barSELOna dedi ki...

söylenecek bir şey yok , cruyff bu takımı rijkaard zamanın şüphesiz arka taraftan yönetti neden nunez varken yardım etsin ki adamı kovdular ne yapması gerekiyordu laporta barcelona'nın babası diyor onun için benim için barcelona'nın tanrısı o o olmadan hiçbir şey olmazdı alt yapı sistemini ve total futbolu da o yarattı

barSELOna dedi ki...

birde laporta 1998 yılında zaten yine cruyff tavsiyesi ile bir yıkım yapmak istiyor yapamıyor ayak sesleri o zamandan geliyordu

www.fcbarcelonaturkiye.com

moist dedi ki...

dogru bir is yapildiginda hemen baslar zaten "aslinda ondan bi is cikmaz" dedikodulari... iyi seyleri begenmez bizim insanimiz. kiskaniverir hemen.

Akay dedi ki...

benim anlamadığım şey madem öyle cruyff neden barcelona'nın başına geçmedi. türkiyedeki bazı yazar ve futbolcuların mantığına hayranım. türkiye' de direk antrenöre takım listesini veren, soyunma odasına girip oyuncu değiştiren başkanlar var. herhalde cruyffla adnan sezgini karıştırıyolar. öyle bir ortam yaratılıyor ki rijkaard teknik direktörlük naıma hiç bir şey bilmiyor gibi. ayrıca uğur meleke'nin yazısında tutarsızlık var. rijkaard kavga cruyff'la kavga edip ajax'ı bırakacak ama onunla beraber barcelonaya geri dönecek. nerden baksan tutarsız.

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

vicky y cristina

cruyff: scarlett johansonn (blond mouse)

frank : penelope (dark cat )

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

Van Nistelrooy se debe ir. El Madrid es un club señor, pero no un asilo. Y Negredo, Granero, Parejo, Palanca y demás tienen que tener oportunidades; Negredo en concreto, en un grande, sería otro Villa (más joven y con muhco más físico).

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Cruyff Nunez'in devrilmesinden sonra ancak evine dönebildi diyebiliriz.Laporta'nın gelişiyle tekrar yükselmemizde El Salvador'un geri dönüşünün büyük payı vardır,ama yine de o dönemki çıkışta Rijkaard'ın da,ten Cate'in de payları olduğu inkar edilemez,tıpkı Pep Guardiola'nın bu seneki katkıları gibi.Velhasıl,yine de umalım ki Rijkaard işi ustasından iyi öğrenmiş olsun,zira Hollanda'nın başındaykende Cruyff'un müdahil olabileceğini düşünürsek,bu ilk tek başına kalışı olacak(Sparta Rotterdam'da varya,neyse,altyapı oyuncuları filan...).Ben umutluyum,bu kadar senede işi öğrenmiştir herhalde,hem de yanında bir başka usta Neeskens olacak,her ne kadar Barça ten Cate gidip Neeskens gelince düşüşe geçmiş olsada,onunla çok alaka kurmuyorum...

eiDur dedi ki...

Vakilinchuk; kardeş bence Cruyff'un desteğini almaya devam edecektir Rijkaard..Bana göre nasıl ki Derwall'le devrim yaşamışsa Galatasaray ve Türk futbolu,,Rijkaard'la da ikinci bir devrimi yaşayacaktır..

barSELOna dedi ki...

Cruyff'un yukarında vaki'nin dediği gibi dönüşü için ancak fırsat oldu siz şimdi Gaspart'ın kim olduğunu ve ya Nunez'in kim olduğunu bu adamların ne zaman devrdildiğini bilmiyorsunuz ya da görmezden geldiniz.Marc İngla eski yönetimden başkan yardımcısı der ki Cruyff'u biz teknik direktör olarak istemedik zaten kendisi bize her türlü desteği veriyor ancak " Onun takımı çalıştırıp başarısız olup taraftardan tepki almasını istemeyiz" der...Cruyff için ilk fırsat 2003'de oldu onda da Cruyff'un başını çektiği ekip başkanlığı kazandı daha ne olsun,güven oylaması oldu Cruyff dedi Laporta görevde kalmalı az bir farkla kaldı belki de o laf söylenmese kalmayacaktı.Laporta'nın dediği gibi o Barcelona'nın babası ya da Rüştü'nün dediği gibi Cruyff'a sormadan bir şeyler yapılmaz!!!