5 Mart 2009

Arda Seneye Nerede?

Yaklaşık 5 ay önce ekonomik krizin futbol üzerine etkilerinin 2009 yılı Haziran ayında belirginleşeceğini ve futbolcu bonservis ücretlerinin sıradışı bir düşüş göstereceğini iddia eden ekonomist bir arkadaşım, uzun süredir ortalıkta görünmüyordu.
Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerde uzmanlık derecesinde bilgi sahibi olan bu dostum yılın yarısını havada geçirir.
Bazı ünlü sporculara finansal danışmanlık yapması nedeniyle ağzından çıkan her kelimeyi dikkatle kaydederim.
Beatles takıntısı, Barcelona taraftarlığı ve Penelope Cruz hayranlığı paydasında birleşir, şahane sohbetler yaparız. Mika Hakkinen ile Helsinki’de bir davet sırasında ayaküstü sadece 5 dakika konuştuğu için, adama fena halde inanmış ve Schumacher ekseninden sapmış bir dönek olması en büyük defosudur.
Mesela ona göre futbol kulüplerine yatırım yapmanın tam zamanı. Avrupa’da birçok spor kulübü ciddi sorunlarla karşı karşıya ve akıllı bir yatırımcı bugün dünya çapında bir kulübün hissedarlığını ummadığı kadar ucuza kapatabilir..
Çok kısa bir süre sonra oyuncular ile kulüpler ücret indirimleri için masaya oturacaklar ve en az yüzde 30 düzeyinde bir ücret indirimi yapılacak.
Hali vakti yerinde sekiz on kulüp ise, gelecek vaadeden oyuncuları şimdiden listelerine almışlar.
Bizim Antonio, Türkiye’de hangi siyasilerin, hangi holding ve bankalardan kendi illerindeki futbol takımlarına destek vermeleri amacıyla ricacı oldukları konusunda da müthiş bir dosyaya sahiptir.
Kısa bir Avrupa turundaymış, son durağı Münih’ten gelir gelmez beni aradı.
“Sana senin bilmediğini düşündüğüm haberlerim var.”
Futbolun perde arkasındaki antika icraatları önceden yakalayıp benimle paylaştığı için yine yeni bir bomba ile karşı karşıya olduğumuzu hemen kavradım.
Bir yerlere yetiştirme telaşım olmadığına göre, başbaşa otururup yiyip içmek, konuşup gülmek zamanıdır düşüncesiyle hemen randevu talep ettim.
Kehanet ve teorileriyle güldüren bu adam, Milan’ın Beckham ile birkaç aylık bir sözleşme yapacağını neredeyse 5 ay, Nicolas Anelka’nın Chelsea’ye transferini 3 gün, Abramovich’in Hiddink tasarrufunu Scolari gitmeden önce bana yetiştirmişti. Honda’nın F1’den çekileceği ve Alonso’nun Ferrari ile anlaştığı istihbaratı nedeniyle yüzde yüz güvenimi kazandığı için;
Yeşilköy’e inen inmez beni araması bu kez daha bomba bir havadis yakaladığı anlamına geliyor olmalıydı.
Yedik içtik lafladık.
Gazprom’u Rus futbolunun açmazları ve avantajlarını anlattı.
Everton’a olan sempatimi bildiğinden, yeni stadın finansal hikayesini Arteta’nın tasarruflarını nerede değerlendirdiğine kadar herşeyi konuştuk.
Birçok Avrupa’lı yıldız’ın Türkiye’de garantili devlet kağıtlarına yatırım yaptığı, iyi para tutan bazı Türk futbolcuların ise, genellikle İsviçre bankaları ile çalıştığı detayına fena takıldım.
Almanya’da duydukları ise işin en can alıcı noktasını oluşturuyordu.
Bayern Münih haziran ayında Galatasaray’lı Arda Turan’ı almak için kararlıymış.
Bütçelerini bile planlamışlar.
Kaynağı her zamanki gibi çok sağlam..
Nasıl olur, bilmem ama dedikodu ötesi olduğunu biliyorum.
Arda’nın Bayern Münih’te oynamasının, Hamit Altıntop’un Galatasaray’a gelmesinden daha büyük bir olay olduğu tartışılmaz sanırım.
Bugünlerde gazetelerde İtalyan kulüpleri Arda’yı istiyor haberlerini okuyunca paylaşmak istedim.
OKAY KARACAN

31 yorum:

Bellamy. dedi ki...

sanırım dün bir gazetede gördüm bayern haberini, inandırıcı geldi ilk bakışta. ribery real'e, arda bayern'e.

Bay Kerahet dedi ki...

arda gitsin kurtarsın kendisini!

gorcanabi dedi ki...

Bir Galatasaray'lı için Arda'nın Bayern Münih’te oynaması Galatasaray'da oynamasından daha güzel bir şey bence.

emanon dedi ki...

ribery ile arda'yi bir arada düşünemiyorum bile. inanılmaz bir güç olur bayern bu transfer gerçekleşip ribery de kalırsa

alperensaylar dedi ki...

eğer ribery gitmezse, harbiden çok daha fazla can yakar bayern. ha olur da ribery giderse de yokluğunu aratmaz arda.

Ayberk dedi ki...

Para + Hamit olursa harika olur Galatasaray acisindan...

sMAnia dedi ki...

ribery ve arda sol kanatta oynuyorlar. bayernin B - plani olabilir eger ribery giderse... ne olursa olsun - bu tüm piyasalar catlasada ardayi 30dan asaga verenin aklina sasarim. ben umarim "scheiß bayern e" gitmez... ac milan - juve - real ...

AbSurDMaN dedi ki...

Arda'nın nispeten daha büyük takımlara layık olduğunu düşünüyorum. Ribery'ye akıttıkları gibi musluğu açık bıraksınlar kasamıza.

ihk dedi ki...

Arda'yla Ribery beraber Galatasaray'da beraber oynayacaktı, Beyern'de değil. Ah Canaydın ah! Hala içim yanıyor.

danny dedi ki...

Futbol takımındaki geri kalan 30 kişi gitsin isterse, ama Arda kalsın, ömür boyu...

mondo trasho dedi ki...

fellani'nin 20 milyon euro ettiği ortamda arda 30 etmeli. hadi arda türkiye'den olduğu için astronomik para vermezler deniyor ama fellani de kıytırık belçika ligindendi yahu!

liverpoolandkop dedi ki...

Arda için süper basamak olur 3-4 sene içinde Barca'da görürüz kendisini inş.

Adsız dedi ki...

okay bey aynı arkadaşınızdan haberturkteki programınızda da bahsetmiştiniz...ama ordaki duyumu tutmadı hatırlatırım...mourinho barcelona' da demişti....umarım bu da tutmayan duyumlarından olur...

İsim dedi ki...

Arda'nın önümüzdeki sezon Galatasaray'da kalma ihtimalinin ne kadar düşük olduğunu cümle alem biliyor.
Galatasaray başkanı gayrımenkul ve futbolcu satmak zorundayız dedi daha geçen hafta.
Kadrodaki en değerli varlıkda Arda ne yazıkki.
Aslında iş biraz Arda'da da bitiyor.Ben gitmek istemiyorum derse kimse git demez,diyemez.
Ancak Bayern'den yıllık alacağı 2,5-3 milyon Euro yerine Galatasaray'ın 1-1,5 Milyonuna da tamah etmeli Arda.Azbuz bir fedakarlık değil bu.5 yıl boyunca yılda birbuçuk milyon fark+primler çok büyük para.Arda'dan çok şey bekliyor olacağız.
Bu arada kimse hayal görmesin.Okay abinin de belirttiği gibi kulüpler şimdi imza attıkları şuursuz sözleşmeleri normalleştirmenin derdindeler.
Arda için 10 milyon Euro bile güzel para eğer Manchester City'e gitmez ise:)

İsim dedi ki...

Bu arada şimdideb Arda-Ribery bir arada oynarmı geyiği başlamış:)
Ribery sağda da oynuyor.Keza Arda'da zaman zaman sağa kaçabiliyor.İkisi öyle bir oynarki rakip defans bir hafta kendine gelemez neresine baksa Arda ile Ribery'i görür kabus gibi.

Erdal Güngör dedi ki...

Aslında yeni haber değil.Alman spor kanalı D:SF'de her pazar saat 11:00'de yayınlanan Stammtisch programında bir kaç kez K.H.Rummenige bunu dile getirmişti,ribbery gibi sol kanata oyuncu aradıklarını tüm almanya biliyor ama Arda gidermi? bence maddi sıkıntılar dan dolayı gönderilebilir ! şahsen ömür boyu Galatasaray da kalmasını istiyorum,inşallah kalbine göre hareket eder..

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Hamit+10 milyon euro=Arda,yok hamit istemedimi? 20 milyon euro=Arda.Maddi olarak sıkıntıya girersek bu şartlar altında satılabilir.Ha,yok,sponsor bilmemne gene 2 yakayı bir araya getirmeyi başarırsak,Aslantepe'de 1 senede olsa oynamadan bir yere gitmesine gönlüm razı değil...

Gadee dedi ki...

Mehmet Topal ve Arda'nın satışından en az 40 milyon Euro gelir elde etmemiz lazım. Eğer böyle bir rakama yollanırsalar ben mutsuz olmam açıkcası.

Bu satışlar gerçekleşir ise altyapıda oynayan gençlerin daha da hırslanacağını, parayı gören yönetiminde herşeye rağmen gençlerin oynatılması için teknik heyeti zorlayacağını düşünüyorum.

Özgürcan Özcan, 11 gol attı Sakaryaspor'da.Fiziği yeterli seviyeye ulaştı ve maç tecrübesi edindi.Nonda'ya verilen şans artık Özgürcan'a da verilsin.Nonda'nın oynadığı her maç hayalet gibi gezmesine tahammül edeceğimize, Özgürcan'a kötü de oynasa sahada görmek isteriz.

km dedi ki...

17 milyon euroya arsenale gidecek.

ciddiyim bunu yazın kenara. tabi arsenal cash i kabul ederse

efe dedi ki...

aslantepede oynamadan bi yere gideceğini zannetmiyorum arda'nın

varol döken dedi ki...

penelope cruz ortak paydasında buluşuluyorsa rakılar da tavuklar da benden...

gerçi benim havadisler çokça aldous huxley den ama okay abi idare eder:)

not: huxley everton alt yapısında hot prospect for future değildir, huxley aslında no future'dur!

josemarcelosalas dedi ki...

Yakışır Bayern'e. Ribery sağ açıktaki Hamit'in yerine zıplar, Hamit de sağ bekteki Oddo'nun yerine, Arda'da sol açığa. Schwengsteiger nolur onu bilmiyorum.

Adsız dedi ki...

Bazıları Hamit+10 milyon demiş.Futbolla ilgileri hiç yok sanırım.2008'in en iyi on bir adaylarındandı UEFA'da Hamit Altıntop.Arda neredeydi o adayken;?Aday adayı herhalde...Neyse :)

Fellaini o para etmez eğer Türk futbolu o piyasaya gerçek değerleriyle girerse.Girmediği için de Fellaini o parayı hak ediyor.Futbolumuzu pazarlamayı öğrenemediğimiz sürece de hak etmeye devam edecek.Ha pazarlasak oyuncularımızı çok yüksek ücretlere satacak mıyız?Tabii ki hayır.En azından Hırvatlar kadar satabiliriz.Fakat şu an ki ekonomi ve Türk futbolunun uluslarası bulunduğu konum dolayısıyla Arda en fazla 15 m euroya gider diye düşünüyorum.Mehmet Topal da 8-9 a en fazla...

Unutmadan Bayern en en doğru tercih olur Arda için.İngiltere'nin temposuna o kalçalarla ayak uyduracağını zannetmiyorum :)

jose dedi ki...

Arsenale yakışır.

erdincinho altunozzi dedi ki...

doğmamış çocuga don biçmeye başlamışız yine.
ardayı sevmeyen biri olarak söylüyorum bayern'e giderse bir çıta daha yükseltir futbolunu,umarım tuncay'ın düştüğü hataya düşmez..

not:ribery scarface,arda babyface
genç kızlara baya forma sattırır bayern:)

aamet jr. dedi ki...

Hamit + 10 mio euro mu?!!

Hamit Arda'dan daha komple yani daha iyi bir oyuncudur bence.

Türkiye'deki en değerli Türk futbolcusu Arda'nın edeceği değer taş çatlasa 15 mio euro. Onu vermeleri de şu kriz ortamında zor gibi. Hamit'i bırak, Arda'nın kendisine 10 milyon verirlerse öpsün başına koysun Adnan Polat. Transferi Man. City veya Demirören yapmıyorsa tabii :)

Fatih Güler dedi ki...

40 milyon euro'yu gözden çıkartsınlar o zaman.

çünkü direk arda'nin kalitesine göre değil fiyatı. arda'nın fiyatını belirleyen en önemli faktörde galatasaray için ne ifade ettiği.

Arda turan 3 sene gibi kısa bir sürede, metin oktay, hakan şükür, bülent korkmak gibi sembol bir isim olacağının sinyallerini vermiştir. ayrıca oynadığı futbol da 10 numaradır. bu arda'nın sadece marka değeridir. bu parayla ölçülemez elbette ama madem çok istiyorlar, madem galatasaray'ın menfaatleri ön planla olan, o zaman 40 milyon euro getiremeyeceklerse hiç ağızlarına almasınlar arda'nın adını.

kimse merak etmesin, olay para için satılacak noktaya gelirse de, galatasaray taraftarı bulur bir cağresini!

bartleby dedi ki...

Arda Hamburg'u tek başına bitirecek :)

Unknown dedi ki...

Arda iyi bir oyuncu orası kesin ama ben Avrupa'da sanıldığı kadar başarılı olacağını düşünmüyorum. Kanat oyuncusu kesinlikle değil, 10 numara için şutları zayıf. Nerede ve nasıl oynatılır düşünemiyorum pek.

Türkiye'den Avrupa için en uygun isim bence Gökhan Gönül'dür Avrupa'daki bek sıkıntısına ilaç gibi gelir.

İsmail Şayan dedi ki...

Kaka'nın gerçekleşmeyen transferi sürecinde henüz karar belli olmamışken Milan'ın Bayern'e Ribery için 35 Milyon Euro ve Oddo'nun bonservisini teklif ettiği haberleri yer almıştı bazı Avrupa gazetelerinde. Bununla bir ilgisi olabilir mi bilemiyorum. Zaten o Kaka hikayesi bambaşka bir olay, üzerinde ayrıca durmak gerek. City'nin CEO'sunun söylediklerini nedense kimse duymak istemedi.

@ METİN OKTAY

Futbolda transfer piyasasının temel kurallarından biri şudur: Oyuncunun fiyatı talibine göre belirlenir. Yani City isterse Arda için 40 milyon Euro talep etmek gibi bir kumar oynanabilir. Ama bu parayı Bayern'den isterseniz vermez.

H. İbrahim Andiç dedi ki...

bastian schw. 'in olası juve kaçamağına karşın yapılacak bir hamle olabilir.
ribery'nin yerini "taraftar bazında" sadece arda'yla dolduracak bir klüpmüdür b. münih