6 Şubat 2009

Kayseri Kadir Has Stadı

Kayseri Kadir Has Stadı 23. haftadaki Kayserispor-Fenerbahçe maçıyla açılıyor. 33.500 kapasiteli stadın maliyeti 65 milyon lira olarak açıklandı. Avrupa'da aynı büyüklükte stadların maliyetinin neredeyse yarısı. Helal ve hayırlı olsun, her maç dolsun. Stadyum maliyetlerini araştırmaya gittim, geleceğim...
Foto: Rasim Tekin

35 yorum:

man on the prowl dedi ki...

mis gibi stadyum oldu burası. bi de sivas'lı biri hazır yeri gelmişken böyle bişeye el atsa da diğer şehirlerle de beraberyavaş yavaş bundesliga'nın 2006 dünya kupası ya da portekiz ligi'nin euro 2004 stadları sonrası göze hitab etmeleri gibi bir değişim geçirse bizim ligimiz de. tabi bunlar gerçekleştikten sonra sadece şekilde kalmaz iş. gerisi de gelir. eğer kayseri'de yaşasaydım bilet fiyatları uygun olduğu taktirde her hafta bu statta maç izlemek isterdim gibi geliyor bana.

tahir durten dedi ki...

hayirlisi olsun, tepe tepe kullansinlar. artik adam gibi statlar yapilsin...

Ser dedi ki...

diger takimlara/sehirlere de ornek olsun, bunun gibi stadlar yapilmaya devam etsin anadolu sehirlerimizde.

yodel dedi ki...

koltuklar çıkma herhalde, ne renk bulmuşlarsa koymuşlar. o yuzden emsallerinin yarısınadır belki de.

cankalender dedi ki...

65 milyona stad yaptık, biletleri 30-35e "iteleriz" diye düşünmezler inşallah.

5-10-15 gibi fiyatlar olsun stad dolsun kayseri nihai amacına ulaşır. En azından bu sene düşük bir fiyat politikası uygulamaları faydalarına olur diye düşünüyorum.

dersini almış da ediyor ezber dedi ki...

abi ben de futbol ekonomisi hakkında uzun zamandır merak içerisindeyim. bu konuyu ele alan kitaplar ya da çalışmalar var mıdır bildiğin? önerirsen sevinirim.

Semt Aşığı dedi ki...

Harika gözüküyor.

Osman dedi ki...

Aceto, koltuklarin renklerini begenmediginizi söylemistiniz daha önceki bir postta. Benzeri bir durum Düsseldorf LTU-Arena'da da mevcut. Düsseldorf stadyumu cok gütel ve büyük, ama takim 3. ligde sürünüyor. Gecenlerde tv'de orada oynanan bir maci gördüm, ve gercekten de bu tür koltuklar dolu olmayan tribünleri cok bos göstermeyerek gözleri aldatiyor:

http://www.fussballtempel.net/uefa/GER/LTU-Arena.html

pilot santrafor dedi ki...

koltuklar sadece kırmızı ve mavi olacak sanki. diğer renkler, koltuk koyulmamış yerler gibi geldi.

alanshearer dedi ki...

Düz renk koltuk yapsalardı ölürlerdi herhalde.

Ne renk varsa konmuş diyen arkadaş yanılıyor.
Orda bir desen var ama daha çözebilen çıkmadı.

canoğlan dedi ki...

kayseri'nin eski stadından nefret ediyordum, gitmek istemiyordum hiç bu şehre. şimdi yeni bir heyecan geldi, sanki yeni bir takım çıkmış gibi lige.

gorcanabi dedi ki...

Kayserililerin maça gideceklerini sanmıyorum.

İsim dedi ki...

Desen mesen yok.Stadı yapan firmanın depodan,sağdan soldan topladığı çıkma koltuklar.
Elde ne varsa koymuşlar işte stada.
Yarı maliyete stad yapmanın da tuzu biberi bunlar işte.

varol döken dedi ki...

çok renklilikten korkmayın, iyidir!

mre dedi ki...

osman'ın gönderdiği düsseldorf stadını görünce neden koltukların böyle seçildiğini anladım dolamadı maçlarda dahi sırıtmayacak bir seçim yapılmış. tabi boş hali çok estetik değil...

bjkmad dedi ki...

kayseri genel olarak ekeonomik problemi olmayan bir şehir.genel olarak takımı da sahipleniyorlar kayserililer,olması gerektiği gibi.Futbolumuzun kalitesinin yükselmesi için buna benzer çalışmaların artarak devam etmesi gerekiyor.Futbolcu, istabul takımlarının gerek takımın sahip olduğu olanaklar gerekse sosyal çevre olanakları bakımından diğer şehirlerde de aradığını bulabilmeli ki;anadolu takımlarını da tercih etsin.Kayserispor deyince burun kıvırıp ben kayseriye gitmem,adam gibi stadları bile yok,sosyal yaşam kavramı hiç yok gibi bahaneler üretemesin.Böylelikle her takım kaliteli oyunculara sahip olsun,sahip olsun ki insanlar oturdukları şehrin takımına sahip çıksınlar.istanbul takımları kayseriye gittiğinde stadın çoğunu kayserisporlular doldursun.
diğer şehirlere de örnek olmasını dilerim,ama zor gibi.
o zaman premier lig kalitesine doğru yaklaşabiliriz belki.
evet çok şey istiyorsun dediğinizi duyar gibiyim:)

Koyu Çay dedi ki...

EPL stadlarını aşırı şekilde andırıyor.gercekten helal olsun.

revadocki dedi ki...

@ Osman

Yalnız 3.lig takımınında da ne stat varmış be.gerçekten dediğin gibi tribünleri dolu gösteriyor.Kayseride de işe yararsa "Kadir Has Arena" demeye başlayabiliriz.

Tarjeta Amarilla dedi ki...

Guzel macla aciliyor stad, bize de deplasman bahanesiyle stad acilisina katilmak kaliyor...Acaba FortiS TK finali de burada mi oynanir??

İsmail Şayan dedi ki...

@ aceto

çabuk dön, özletme diye :)

bildiğim bir kaç maliyet:

emirates: 60 bin kişilik. 2006-07 sezonunda hizmete girdi.maliyeti 640 milyon euro.

city of manchester: 2003-04 sezonunda hizmete girdi. 47250 olmalı kapasitesi. maliyet 230 milyon euro.

old trafford: en son yapılan(2006-07) 8000 kişilik kapasite arttırımının maliyeti 65 milyon euro.

estadio da luz: elden geçirme. kapasite 11 bin kişi düştü. 2003-04 sezonunda hizmete girdi. maliyet 120 milyon euro. benfica'dan para çıkmamıştır, euro 2004 için hükümete kilitlemişlerdir tahminim.

65 milyon lira 31 milyon euro eder aşağı yukarı. sudan ucuz. united 8000 kişilik büyütme için iki katını harcamış.

gorgonzol4 dedi ki...

resmen kıskanılacak bir stad yapmış kayseri yönetimi..fiyatlar çok yüksek olmazsa dolar diye düşünüyorum ama dolmazsa gerçekten yazık..

Adsız dedi ki...

Arkadaşlar koltuk renklerinin çeşitlilik göstermesinin nedeni : boşlukların daha az hissedilmesini sağlamak.

sporting lisbon stadıda aynen böyle ve bu acıklama onların başkanları tarafından yapılmıştı bir dönem.

Adsız dedi ki...

@ derdini almış....

tuğrul akşar' ın kitaplarını tavsiye ederim...kendisi çok iyi bir bankacıdır aynı zamanda...

İsmail Şayan dedi ki...

Az önce ufak bir hata yapmışım, düzelteyim:

Estadio da luz elden geçirme değil. Eski stadın yerinde yenisi yapıldı, yeni stadyumun kapasitesi eskisine göre 11 bin daha az.

Bonus olarak Almanya'dan da bir örnek verelim:

Veltins Arena. 2001/02 sezonunda hizmete girdi. Kapasite 54 bin. Maliyet 190 milyon Euro. Tavandaki skorbord yükseltmiş diyorlar.

ssim dedi ki...

@revadocki,

koltukların stadı dolu göstermesiyle ''kadir has arena'' demenin ne ilgisi var ?

mondo trasho dedi ki...

şu mal edilen miktarı avrupa stadlarının maliyetiyle karşılaştırınca, hele hele united'in revizyon maliyetiyle karşılaştırınca, tam kayserili işi olmuş maliyet açısından. stad güzel, şu an türkiye'nin en modern stadı. ona laf yok. işte kayserili işi, ucuza sağlam iş:)

Joe Jonese Atesdagli dedi ki...

mesleğim gereği şantiye hakediş raporları ile pek haşır neşirim. İnteraktif ortamlarda gördüğüm diğer fotoğraflar ve kullanılan malzeme raporlarını sağolsun türkiyeden bir arkadaş geçenlerde yolladı. Sonuç olarak Bu fiyata bu stad bir mucizedir dostlar, stad inşaatı yapılırken zemin etüdünde gömü filan çıkmış olması gerekir bu maliyetle yapabilmek için, emin olun.

salva dedi ki...

stad koltuklarının rengine neden bu kadar takılır insanlar anlamıyorum ???

Burada maç oynanırken çimin kalitesi, tribunlerin görüş açısı, akustigin sahaya yansıması mı önemli, koltukların rengi mi ?

maksat illa bok atmaksa onu bilemem tabi ...

ich dedi ki...

Yapan firma dua etsin borclu cıkmamıs Kayserispor'a.

amanhem dedi ki...

öğrenciliğim kayseride geçti ve 2 yıl boyunca bu stadın inşaatını izledim, ama ne yazık ki stad bitmeden benim okul biti :( ve şuan okulu zamanında bitirdiğime çok üzülüyorum doğrusu :D
Kayseride futbol genel itibari ile ilgi görüyor, özellikle erciyes-kayseri derbileri stad doluyor, büyük takımları zaten söylememe gerek bile yok, ama malesef diğer anadolu takımlarının maçlarında aynı durum söz konusu değil, anadolu takımlarından sadece sivas spor maçları dolu geçer, eski bir hesap var kayseri-sivas arasında, ki zaten bu yüzeden eski stadın olduğu caddeye de sivas caddesi demişler, neyse kayseri(me)ye bu stad hayırlı olsun, umarım birgün orada maç izleme imkanım olur.

man on the prowl dedi ki...

bu stad hakkında en sevdiğim detay da tribün ile sahanın birleştiği yerlerde duvar'ın yüksekliğinin az olmasıdır tel de takılmazsa mükemmel bir görüntü oluşacak ve hatta en ön sıradan izleyenler müthiş zevk alacak. almanyadaki ya da bazı diğer yeni nesil stadlarda o duvarlar ya aşırı yüksek ve reklamla kaplı olup özellikle tv'den iğrenç gözüküyor (veltins arena) ya da saha ve tribün arasında güvenlik hendeği oluyor ki bu kimin aklına geldiyse onu tebrik ediyorum. içine de timsah kazık falan koysaydınız. (amsterdam arena, estadio jose alvelade)

angelus1345 dedi ki...

Maliyeti düşürmek adına sağlamlıktan ödün verilmediğini düşünmek istiyorum..

Bolat dedi ki...

"...33.500 kapasiteli stadın maliyeti 65 milyon lira olarak açıklandı. Avrupa'da aynı büyüklükte stadların maliyetinin neredeyse yarısı..."

Sayin yazar bu bilgiyi neye dayanarak veriyorsunuz ya da hangi stadlari kastediyorsunuz bilmiyorum ama; mesela gecenlerde Rhein Necker Arena acildi, ve o stadyumun kapasitesi de 30.000 civari. Ve maliyeti ne kaar aciklandi biliyor musunuz; 60 milyon euro....

Bolat dedi ki...

affedersiniz yanlis okumusum, siz de bunun ucuza mal oldugunu söylemissiniz zaten.

özür dilerim.

neverLander ® dedi ki...

@ich
Yapan firma dua etsin borclu cıkmamıs Kayserispor'a.


ahuhahah abi süpersin. harbiden kayseri olduğu unutuldu bi ara. malum. =)