17 Şubat 2009

Bordeaux vs. Galatasaray

İki takımın da taraftarı için Selçuk Dereli ismi özel bir anlam taşıyor. Galatasaray'ın son iç saha maçını yöneten ve iyi hatırlarla ayrılmayan Dereli, geçen sezon Bordeaux'nun UEFA Kupası'nda evinde oynadığı son maçın hakemiydi ve Fransızları çıldırtmıştı. İki kırmızı kart çıkardığı maçta Anderlecht turu haketmişti ama tribünlerin baskısından sahada ezilen büzülen Selçuk Dereli'nin o maçtaki görüntüsü, Kayserispor maçında verdiği görüntüden farklı değildi. Dağılmış hakem vesikalığı..
Bordeaux
Bordeaux'nun stadı Chaban Delmas yarın büyük ihtimalle dolmayacak. Ne teknik direktör; ne takım; ne de taraftar UEFA Kupası'na, ligden daha fazla önem veriyor. Hafta sonunda deplasmanda oynayacakları Saint Etienne maçı onlar için daha önemli. Ocak ayında kupa maçıyla fırtına gibi girmişlerdi. Ocak ayındaki form grafiğiyle Galatasaray için kabus gibi bir takımdılar. 40 günlük vadede form grafiğini tepede tutabilmek kolay değil. Lig, 2 kupa, milli takım trafiğinde fizik olarak düştüler. Bu benim değil Laurent Blanc ve futbolcu Plasil'in yorumu. Yorgunuz diyorlar. Marsilya deplasmanında büyük efor sarfettiler, çok pozisyon verdiler, 1-0 kaybettiler. Araya Fransa-Arjantin maçı girdi. 45 dakika oynaması beklenen Gourcuff 90 dakika sahada kaldı. Blanc çıldırdı. Oyun kurucusunu Grenoble maçında yedek bıraktı. Hedeflerinin O.Lyon hükümdarlığına son vermek olduğu açık, yarın kalede Rame'yi kullanmayabilirler. Galatasaray'a sorun çıkartacak iki adam öncelikle elbette ki Gourcuff ve Chamakh. Mehmet Topal ve Servet'in performansı burada önemli. Tremoulinas, o ligin en fazla bindiren beklerinden. Cavenaghi de kötü gününde olduğunda dağlara taşlara vuran bir adamdır ama kalitesi malum. Geçen sezon da golünü atmıştı. Orta sahaları rakibe top yapmaya izin veriyor. Pire gibi yapışan, alan bırakmayan bir takım değil. Serbest vuruşlarda Gourcuff altıpas içine el bombası atıyor. Bu pozisyonlarda Chamakh hep arka direğe kaçıyor. Burada Galatasaray'a pası atayım...Galatasaray
Hakan Balta'sız boyu kısalan defans en büyük handikap. Sabri ve bu takımda oynamayı haketmeyen Volkan Yaman, stoper kademesine özellikle yüksek toplarda giremeyen bekler. Yerden toplarda da ikisi de pozisyon almayı bilmiyor. Volkan Yaman'ın zaten bu takıma geldiğinden beri beli dönmüyor. Orta alanda Lincoln ve Diarra sık sık karşı karşıya gelecek. Diarra çok kolay sinirlenen bir adam. Defansta geçen sezon Galatasaray'ın golünde büyük hatası olan Diawara maden. Baros bu adamı deli edebilir. Kewell'in kondisyonu ancak 45 dakikayı çıkartır. Benim tahminim, yorgun Bordeaux'nun işi ilk 45'te bitirmek için maça hızlı başlayacağı ve ilk yarının kıran kırana geçeceği. Klişe ama ilk 20 dakika çok önemli. Galatasaray da rakibi gibi ligde kötü gidiyor ama Fransızlar gibi form grafiği düşen bir takım değil. 2009 yılına zaten dipte başladılar, bu maçı çıkış olarak kabul edebilirler. Skibbe ise Benfica maçında sezonun en iyi futbolunu oynattı, koltuğunda da bu yüzden oturuyor. Alman teknik adamı her seferinde geçen sezon Galatasaray'a 5 gol atan hoca olarak takdim edenlere, o maçın buzlu Konya maçından sonra 6 saat otobüs yolculuğu yapan, 72 saat sonra sahaya çıkan, sağ beki Barış olan Galatasaray'ın 10 dakikada 3 gol yediği maç olduğunu hatırlatır, Bayer Leverkusen-Zenit maçının skorunu da anımsamalarını dilerim. Takılmış plak gibiler, maşallah. Maç ne olur? Galatasaray bu sezon; ligde her deplasmanında kaybedebilir ve Avrupa'da her deplasmanını kazanabilir gibi şizofren bir yapıya sahip. 3 yılda, 3. kez aynı stada çıkacaklar ve en büyük kozları "Bu sezon Avrupa'da farklıyız" söyleminden başka bir şey değil... Bordeaux ise rövanşta ilk kez Ali Sami Yen'e gelecek...

27 yorum:

mre dedi ki...

bu yıl gs avrupa kupalarında uefa'yı aldığı yıla ve ondan öncesine göre çok farklı bir futbol oynuyor. rakibi bozan mücadele gücüyle ayakta kalan bir takım görüntüsü yerine, topa sahip olup aklıyla oynayan bir takım. eğer rakipde orta sahada çok basan rakibi bozmaya oynayan bir takım değilse (herta, benfica gibi) işi daha da kolaylaşıyor. top rakipte fazla kalmayınca kalesinde yaşayacağı pozisyon ihtimali de azalıyor. aceto'nun da belirttiği gibi en büyük tehlike duran toplar. çok konsantre olmanın yanında şansda yanımızda olmalı.
bir de volkan yerine alparslan tercihi belki çok riskli bir tercih olabilir ama çabukluk ve sürat avatajı işe yarayabilir. tabi fizik açısından volkan'dan bir farkı yok maalesef.
topun bizde kalacağı bir maçta yorgun bordo'nun daha da yorulacağını ve şansımızın olacağını düşünüyorum. de sanctis'de benfica ve berlin'de olduğu gibi bir kaç ekstra iş yapmalı.
yine de bu turdaki maçların belki de en tahmin edilemeyeni. açık farklı mağlubiyet de galibiyet de çok şaşırtmaz.

i feel like nick cave dedi ki...

şimdiden geçmiş olsun galatasaray
güle güle skibbe diyorum

Mithra dedi ki...

çoğu sakatlık müptelası futbolcular ve özellikle de herr skibbe uzatma dakikalarını oynuyor.Ya son dakikalarda bulduğu gollerle yeni bir sayfa açacaklar ya da başta skibbe olmak üzere bir sürü kişinin kellesi gidecek.Skibbe giderse yine yerine Kalli veya Cevat hoca gelir ve ligde Gs'nin şampiyon olmasının olasılığı artar.Fakat inancım şu ki, bu maçta bu seneki diğer 3 tane deplasman maçı gibi iyi bir mücadele gösterip avantajlı skor sağlanacak.

AbSurDMaN dedi ki...

Gourcuff gününde olmaz inşallah. Eğer dediğin gibi UEFA'ya asılmayacaklarsa ilk maç için tek farklı yenilgi alsak kafi. Bu sezon Avrupa'da çok şaşırtıcı oynadık ama burda öyle bir performans beklemek zor, sakatlarımız var. 2-1 iyidir, candır tur için.

Figueres dedi ki...

yarin GSnin yaninda olacagiz o stadda, ama haleti ruhiyemiz cok da iyi degil. en son GSnin pesinde gittigimizde Leverkusen'den 4'u yedigimizde stadi terk etmistik, ki benim hayatimda ilk defa bi stadi daha macin bitmesine 25 dk kala terkedisimdir. yine de gonul diyor, burasi Avrupa.. acaba GS yapar mi GSligini Avrupa'da diye...

aksilaz dedi ki...

Bordeaux aklı ligde gibi duruyor ancak her an gol atabilecek iki isim var Gourcuff ve Chamakh.O yüzden dedigin gibi Topal - Servet formda olmalı.Meira dan zaten bişey beklediğimiz yok.Kademe ve durus hatası yapmasın yeter.Yinede bizden iyiler şuan ancak avrupa deyince dusunmek lazım Galatasaray için.Lincoln de biter iş.Eğer oynamak isterse maçıda turuda alır gelir Barosla.Kewel ise riske edilmemeli haftasonu yarım devre oynamalı.Sonrasında Bordeaux ile evimizde daha etkili olur.Gölzer Hasanı arıyor ister istemez.Fransaya dahi götürülmemiş.Eski Hasan kadroda olmasada sakat bile olsa giderdi.Birşeyler var içerde ama hayırdır inşallah diyelim...

Kişisel görüşüm maçın 1-1 biteceği yönünde

cakarkeyf dedi ki...

Sabri ve Volkan gorusunuze katiliyorum. Ne guzel bek ikilisiydi Capone ve Hunsal, kademenin ters kademenin kralini yaparlardi. Lincoln&Baros vs Sabri&Volkan arasindaki maci kim kazanacak bakalim...

Dalecarnegie dedi ki...

Avrupa'da başka mücadele edıyoruz.Benfica ve Herta Berlin maçları öncesi yine ligde iyi bir oyun oynamıyorduk takım üzerinde eleştiri vardı.

Bugüne geldigimizde yine aynı noktayız.Sonuç olarak iyi bir sonuç alacagımıza inanıyorum.Turu geçen taraf biz olacagız.

SK dedi ki...

Bu sene Avrupa kupasi maclarinda takimimiza guvendigimiz icin Amsterdam'dan maca gidecegiz. Gittigim son 3 Deplasman macinda ilk 40 dakikada 3 gol yeme (Liverpool-Sion-Leverkusen) sansizligimi kirma dilegi ile...

arnawut dedi ki...

maçı eloy'da izliyoruz. çıkışta nevizade geceleri'ni söylemek nasip olur inşallah =)

Borges dedi ki...

Aslinda su bir gercek.. Su postun icerigi de önemli. Toplamda denilmek istenilen sudur: GS yenerse, Bordeaux zaten lige önem vermiyor, eskisi gibi formda da degil, en önemli oyunculari yorgun, daha baska ? Hemen hemen bütün bahaneler hazir, ola ki galibiyet geldi, skibbe'den degil.. oyuncu, hava,atmosfer, yagmur, direkler, sans ve daha getirisi.

Evet, Zenit dagitti Leverkusen'i ama öncesinde bir Hamburg maci, onun da öncesinde yine UEFA ceyrek finali var.. Muhtemelen Galatasaray gibi yorgun takimlara denk düsmüstür. Ya da Ayni zenit Ribery'li, Luca Toni'li iki kupali bayern münihi de dagitmistir bilgisi eksik.. bu benim icin uefa sampiyonu olmasindan da önemlidir, gücünün ne olduguna dair..

Antalya macini seyretmedim ama toplamda Lincoln olmadan takim galibiyete gidemiyor. Prd Lincoln ve Kewell olmadan.. Bu da sanirim teknik direktör yetersizligi. Fena bir yorum degil..

Aceto Balsamico nezdinde degil taraftari, basini gecin Galatasaray yönetimi de bu sekilde bakiyor.. Bu bakis acisi ve disipliin icerisinde Skibbe cok yanlis bir tercih, ömrü de ya bu mac sonu ya da Sampiyonlugun yüzde yüz kactigi herhangi bir mac sonrasi bitecektir, benim düsüncem..

Bordeaux fransa liginin üst düzey takimi durumunda. Orada bu takimi yenmek, ister Bordeaux önemsemesin isterse sallamasin büyük basaridir, ya da diger takim icin ciddi sorun teskil edebilecek bir sorundur. Kistasir, basari ölcegidir teknik adamlar icin, her ikisi icin de..

Sonuc icin tahminim Beraberlik ama üc ihtimal de olasi. Bu sene o kadar abuk subuk sansizliklarin etki ettigi bir yil oldu ki güven kaybi var. Kalecinin, defansin inanilmaz bir hata yapip geriye düsmeyecegimizin garantisi yok, ya da kirmizi kartlarin.. Bu yüzden oturup keyifle izleyecegim. ne olacagini sanirim kimse bilemiyor..

sekerse tehlike dedi ki...

bu maçtan ve turdan kimse galatasaray güvenmesin maalesef. Sıın haftalarda skibbe sapıtmış durumda ve bu bordo gs'ye rahat rahat yorgun argın olsada 3 tane sallar. onuda nasıl olsa istanbulda çıkaramazlar... Hakan balta büyük eksik

sannti dedi ki...

Fazla iyimsersin Bülent abi. Ben Bordeaux'nun UEFA'ya asılmayacağını düşünmüyorum. Sonuçta futbolcular sahaya çıktıkları her maçı almak isterler, G.Saray'a maçı vericek halleri yok. Gourcuff etkili olursa, rahat kazanır Bordo, Mehmet Topal onu sindirirse G.Saray 1-0 gibi bi sonuçla galip çıkabilir ama son maçlarda G.Saray ne rakibi bozucak görüntüyü gösterdi, ne de o rahat pozisyon bulan oyununu oynadı. Ben gol yemeden Bordo'nun kazanacağını düşünüyorum.

MiyOzzy dedi ki...

G.Saray ve Skibbe için önemli bir maç olması, turun değerini bir kat daha arttıyor.
Ele alınması gereken bir konuda futbolcuların maç seçmeleri ve bu yıl istekli oldukları zamanda neler yaptıklarıda ortada. Bence bu maç G.Saraylı oyuncular tarafından seçilmiş bir maç ve sonuna kadar oyunda kalacaklar.
Kurada ve bir aya kadar tur karşı taraftaydı ama artık değil. Psikolojik avantaj turu G.Saray'a getirdi, Teşekkürler S.DERELİ ve M.ÖZDİLEK...

Ozgur dedi ki...

selçuk dereli - bordeaux olayını hatırlatan acetoya tesekkurler. beklerdik ki basınımız da iki satır yazsaydı veya hatırlasaydı bu olayı .

İsim dedi ki...

Sevgili Bülent Abi,

Bugün bir yerde okudum ve gerçekten hak verdim sonuna kadar.
Skibbe Galatasaray'ın başında en
az 25-30 resmi maça çıktı bu sezon.
Bir kişi kenardan müdahele ile skora,maçın gidişatına etki edebildiği bir maç söyleyebilirmi?
Bordeux ile Galatasaray arasında kadro kalitesi olarak önemli farklar olduğunu düşünmüyorum.
Belirttiğiniz gibi anlık form grafikleri etkili olacaktır bu eşleşmede ancak Bordeux'nun kenardan oyunu okuyan ve müdahele eden bir teknik direktörü var.
Buna Bordeux-Chelsea karşılaşmasında şahit oldum bu sezon.
Galatasaray'ın ise Sivas deplasmanında Nonda-Yaser değişikliğini (ilk değişiklikti!!!) 108.dakikada yapan bir hocası var.
Allah sonumuzu hayır eylesin.

H.C. dedi ki...

Galatasaray, yarın alacak maçı. Bordeaux defansı arasında çok is yapar Lincoln, Baros oynarsa Kewell.
http://footballsoldier.blogspot.com

felix mourinho dedi ki...

unutulmamalıdır ki, Galatasaray adının olduğu her yerde umut vardır!
Yine takım kötü gider iken bir Hertha maçı oynamıştı ve (hatırlarsanız ondan önce de hacettepe maçında yürümüştü sadece) takım adına ondan sonra beşiktaş'a 4 atarak sonuçlanan bir 4 maçlık bir seri başlamıştı. Bu maçta oynanacak kişilikli, mücadeleci bir futbol bile Galatasaray adına 2.maç için yeterli skoru almaya yetebilir. Bir de duran topları engellemek gerek tabii.
kötü bir sonuçta ise Skibbe'nin son maçı olabilir.

sannti dedi ki...

Şimdi aklıma geldi yazayım dedim, Bordeaux deyince Selçuk Dereli'den evvel Ahmet Çakar'ı da unutmamak lazım :D

sMAnia dedi ki...

ara transferde sabrinin yerine neden isi bilen bir adam alinmadi anlamadim?! en azindan ugurun boslugunu dolduran veya onunla forma yarisina girebilen birini? sabriye kizmamak lazim, bek degilki, hem zaten kendinide gelistirmiyor? neden gelistirsinki, terimden beri ayni sabri! kos babam kos, nereye nicin kostuguda belli degil...

volkan: bu takimda nasil oynuyor aklim hayalim ermiyor zaten, erdemin en kötü hali buna 10 ceker, yaw kardesim cimboma gemisin duaci olman gerekir insan kendini gelistirir dimi, en azindan zayiflar...

ikisinde bu takimda yerleri yok, üstelik biri kaptanligi istiyor... aslinda yatacak yerleri yok...

mac giderse bunlarin yüzündendir

sMAnia dedi ki...

bu ara demin yazmayi unutmsum pardon...

artik bordeaux dan cekinirsek Gourcuff tan korkarsak
vay bizim halimize

terim ne diyor,
bizim onlardan eksigimiz yok- fazlamiz var...

ya arda gününde olursa ne yapacaklar bakalim onlar?!...

güc olarak bence mac ortada...
o yüzden tur ceptede demiyelim yok Gourcuff yok bilmemnede demiyelim...

kolay degildir Baros, Kewell, Lincoln, Ardayi tutmak... deminde dedigim gibi sabri ve volkandan gider mac giderse...


(sansbemori.blogspot.com)

canoğlan dedi ki...

Fenerliler olarak da Caddebostan'da izlicez, saygılar :)

erssre dedi ki...

Kewell bir gül cemalini göstersin maç da berabere bitsin, başka maruzatım yoktur.

varol döken dedi ki...

@aceto
maçı nerde izliyorsun?

tolga dedi ki...

@aceto
konuyla alakası yok
ama kayseri maçındaki lincolnün atılacağını söyleyen eski tff asbaşkanı kim???????
biliyor musun???

june.one dedi ki...

servet, mehmet topal ve barış bu üç oyuncu iyi oynarsa galatasaray ayakta kalıyor aksi durumda sonuç hüsran olur.

Adsız dedi ki...

@sMAnia

Dua edin de Gourcuff gününde olmasın :)