23 Eylül 2008

Javier Zanetti: 600. Maç

Inter gibi futbol değirmeni bir kulüpte 600. maçına çıkmak! Inter tarihinde bunu başarabilmiş iki oyuncu var. 756 maçla Bergomi ve 634 maçla Facchetti. 90'lardan itibaren 25 sol bekin, son 15 yılda 12 teknik adamın değiştiği Inter'de ilk maçına Ağustos 95'de çıktı Javier Zanetti. Çarşamba akşam San Siro'da oynanacak Lecce maçında 600. kez Inter formasını giyecek. Marcos ve Zapatista'lara verdiği destekle Inter taraftarının da aklını almıştı. Ne tribünlerin politik görüşü kaldı ne kulübün duruşu. Yıllardır takım içinde Arjantin çetesinin lideri olmakla da suçlanır, yabancı oyuncu seçiminden ilk onbire kadar herşeye el attığı da. Geçelim şimdi bunları. Defans ve orta sahada oynamadığı mevki kalmadı. Ben en çok oyun rölantiye girdiğinde onun topu alıp sıfıra inme çabasına hayranımdır. Serie A gibi bir ligde rakibi karşılayan bir oyuncu olarak bütün sezonu cezasız geçirebilmek te ayrı bir marifet. Geçen sezon ligin tüm maçlarında forma giydi Zanetti. Lecce maçına 600. kez forma giymesinin şerefine özel hazırlanmış kaptan bandıyla çıkacak. Soruyorlar, ne hissediyorsun diye? "600. maç önemli ama hafta sonunda derbide, santra noktasında bir büyük bayrak adam Maldini'nin elini bir kez daha sıkmak çok daha önemli ve anlamlı benim için" diyor. Bunlar hem futbolcu hem de büyük adamlar. Çok büyük hem de...

17 yorum:

sawero dedi ki...

Peki Maldini mi Zanetti mi Bulent abi, hangisini kaptan yapardin takimina?

ti esti to dedi ki...

insanın böyle topçular neden bizim takımlarımızda oynamıyrlar diye hayıflanası geliyor. ama gel gelelim insanın aklına ciga geliyor. o da bize büyük adam nasıl olur büyük topçu nasıl olur öğretmemişmiydi zaten. bak yaktım yine bi sigara.

tofi dedi ki...

hayatimda gördügüm en iyi sağ beklerden biridir, bu kadar kontrollu top süren, ayağı yere sağlam basan fazla adam yok

mre dedi ki...

@sawero
Ben kendi adıma cevap vereyim 10 kere Maldini.

Bülent Bey Zanetti'nin esas bölgesi sol bek midir. Ben bunca yıldır hep sağ bek olarak hatırlarım bu adamı. Arjantin milli takımında falan? Hoş sizin de yazdığınız gibi bir kalede oynamadı heralde ama...

BT dedi ki...

@mre
25 sol bek vurgusu zanetti yi de sol bek gösterdiyse pardon. futbolcu trafiğini örneklemek istedim.

Mesut Ulukök dedi ki...

Türkiye'de Bülent Korkmaz dışında, yakın tarihte var mıdır bayrak adam, one-club man? Bizim yaş ancak Bülent Kaptan'a yetti zira...

Bu arada, teşekkürler Bülent abi..

ronsard dedi ki...

Bir ornek de ben vereyim.

Bulent Korkmaz.

Galatasaray formasiyla 630 maca cikmis (1984-2005 yillari arasinda). 8 Turkiye Ligi Sampiyonlugu, 6 Turkiye Kupasi Sampiyonlugu, birer de UEFA ve Super Kupa Sampiyonlugu var kariyerinde. 102 kez milli olmus, Dunya 3.su olan takimin kaptanligini yapmis.

Aradaki fark nedir derseniz, elin italyani alir basina kor, kral yapar bu tarz adami. Bizim memlekette de bu bayrak adamlari once takimdan kovariz, sonra calistirdigi takim eski takimina gol attiginda yumrugunu havaya kaldirdi zipladi diye hain ilan ederiz. Bizde neden boyle topcular cikmiyor diye hayiflanmamiz da cabasi.

Not: Istatistikler yanlissa kusuruma bakmayin. Wikipedia'dan aldim.

Arka Sıra HANEDANI dedi ki...

zanetti ile bizim ümit özat'ı çok benzetiyorum...beyefendilik,ters kanatta oynama,sıfıra inme,sağ kolunu savurma falan hepsi aynı yaa...

Emir dedi ki...

Facchetti'yi geçer bence de Bergomi'yi de geçmesi için heralde Sensini fln kadar uzun süre futbol oynaması lazım, ama oynamaz mı oynar. Bunlar büyük profesyonel adamlar, bi de sanırım İtalya'da adam şu yaşa geldi bıraksın futbolu diye bi düşünce yok. Futbolcu kendine iyi bakıyosa, performansı da iyiyse çatır çatır oynuyo..

Alper Öcal dedi ki...

@mesut

http://en.wikipedia.org/wiki/One-club_man

Eksikler var ama bu linkten gorebilirsin tek kulupte oynamış oyuncularin listesini. Türk oyuncular da var. Bülent, Rıza, Müjdat, Hakan Kutlu gibi.

mavibenim dedi ki...

Müjdat Yetkiner

1980-1995 arası oynadığı 763 maç ile kulüp tarihinin en çok forma giyen futbolcusu oldu.

3 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası 3 Cumhurbaşkanlığı Kupası kaldırdı.Toplamda 42 kere Milli takıma çağrılmış olup 26 Kere A Milli , 10 kere 21 yaş altı , 6 kere de 18 yaş altı Milli Takım forması giydi.

kaynak: Wikipedia..

Canto dedi ki...

Fotoğraftaki o görüntü nedir, anlayan varsa açıklarsa seviniriz. Adamın görüntüsünü dev bir projeksiyon perdesine mi yansıtmışlar, bana mı öyle geldi. Hiç görmedim böyl birşey.

el-faruk dedi ki...

alex büyük adam bu devirde türkiye'de..

turhanatakan dedi ki...

internazionale'in oyuncu harcamasından bahsedilir hep, doğrudur da özellikle son yılları referans alırsak. ancak kulübün resmi sitesinde kulüp tarihinin en çok serie a maçına çıkan oyuncuları var ve 10 oyuncu da en az 300 maça çıkmış. listenin 6. sırasında abi baresi giuseppe de var 392 maçla. ayrıca italya kupasında en çok gol atan oyuncular sıralamasında çocukluğumun ismi de güzel golcülerinden altobelli ilk sırada. yalnız sadece kupada 46 gol atmak da iyiymiş doğrusu. aynı altobelli avrupa kupalarında attığı 35 golle de ilk sırada kulüp tarihinde.

javier zanetti'yi severiz, hakkını da vermek gerekir. ayrıca avrupa kupası maçlarında bergomi'yi geçmesi mümkün. 117-112 gözüküyor şu anki durum sitede. en azından grup maçlarıyla bile ilk sıraya yerleşebilir.

yine en çok gol atan (ligde9 oyunculara bakınca da sadece internazionale'den 9 oyuncunun dalya dediğini görüyoruz, hem de sadece internazionale'de attıkları gollerle.

http://archivio.inter.it/cgi-bin/primatisti?L=en

yukardaki adreste de bahsettiğim istatistiklerin hepsi var.

SAFÆ dedi ki...

4 büyük kaptan..

Ne Degil Efendim dedi ki...

Javier, Galatasaray'da oynasaydı muhtelemen sözleşmesindeki parayı alamayacak ve her sakatlığında gazeteler diğer yabancılar zanetti'nin örgütlemesiyle yönetime gittiler tarzı haberlerle gazetelere konu olacaktı. Her transfer döneminde inter'e milan'a barcelona'ya transfer edilecek fakat gazetelerden okuduğu bu transferler hiç gerçekleşmiyor olacaktı. Günün birinde es kaza orta sıra bir İspanya veya İngiltere kulübüne gider de kendini kanıtlayabilirse (sıfırdan başlar gibi) kariyerini canlandırabilecekti. Ama dünyanın en iyi sağbeki de olsa ilk hatasında spor "camia"sı onun futbolculuğunu tartışacak yerine neden sabri'nin oynamadığını sorgulayacak ve yaşına sallayacaktı.

bu yaşa sallamalar bir noktada öyle dayanılmaz bir hal alacaktı ki
yönetim jübile teklif edecek zanetti de ne jübilesi yahu diyerek katar'a gidecekti.

fenerbahçe'de olsaydı muhtemelen bunları görecek kadar kalmayacaktı. ya aziz yıldırım onu real madrid'e baljic le beraber paket olarak gönderirdi. ya da oğuz ve aykut'un yakasına iliştirip takımda çete kuruyor cıkcıklarıyla beraber istanbulspor'a sürgün ederdi.

beşiktaş'ta olsaydı önce ibrahimlerden birini terlik giydiği için azarlayacak sonra da kafasına terliği yiyecekti.. muhtemelen gelen yeni bir yabancıya yer açması için sözleşmesini askıya alacaklardı.

trabzon'da olsaydı muhtemelen gökdeniz'le kavga eder sonraki gün de birisi topuğuna sıkardı.

geri kalan herhangi bir kulüpte oynuyor olsaydı bu yukarıdaki 4 kulüpten birine er ya da geç transfer olacağı için o geçici senaryoları size bırakıyorum.

ayrıca oğuz çetin
bülent korkmaz
hakkı yeten
metin oktay


neden böyle bayrak bir yabancı'mız yok diyecek olabilirsiniz ama zanetti italyan vatandaşı uzun süredir. ama kuzey avrupa futbolunda moda olmuş 30 yaşını geçmiş futbolcu iflah olmaz deyişinin acımasızlığı da kültür endüstrisinin çarkları kadar keskin

ve yargılarımız da tükettiklerimizle yok olmaktan korkuyor olduğumuz kadar kesin.

acısını zanetti'den çıkardım. kısmet onaymış.

yoksa çıkarmadım mı?

H. İbrahim Andiç dedi ki...

ilk resimdeki olay nedir , bir bilen varmıdır ? stadın üstünden dev perde falan mı indirmişler :D yoksa stadın çimlere yanyana projeksiyon aletleri yerleştirip yukarıya dogru görüntüyü'mü aktarmışlar :)